Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Note UK

Gość Diogenes

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko co to grzebanie oznacza , wymiana trafa ?

Mnie pytasz? Pytaj właściciela.

Jak pali sie trafo to co się pali potem?

Był pod koniec roku jeden Signature na allegro. To ten?

Jesli ten to może bubusia się nim interesował i coś wie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Tak, mialem okazje sie nim interesowac, ale te trafa sa wyjatkowo podejrzane, a wlasciciel nie ma pojecia co tam sie dzialo. Ja bym odpuscil i zainteresowal sie Piotrkowym, ewentualnie Bulgarem z AM. Chociaz po ostatnich przygodach miedzynarodowych to bym uwazal.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

<br />Tutaj jest ładnie .<br />

Tutaj to nie wiadomo jak jest, bo guano widać.

<br />Chociaz po ostatnich przygodach miedzynarodowych to bym uwazal. <br />

Jeżeli zatem szanowny kolega wolałby krajowe, to zapraszam do odsłuchu mojego DACa. Bez zobowiązań rzecz jasna.

A dzieki, moze skorzystam, jak nie kupie CD, chwilowo testuje jednego, a nawet drugiego:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Wszystko sie psuje . Sam musialem wymienic transformator mocy w przedwzmacniaczu M1. Te stare nie sa tak przewartosciowane (tzn . obliczone z takim zapasem jak nowe) Moim zdaniem zakup urzadzenia z wymienionym transformatorem kiedy zamiennik jest dostarczony przez producenta nie jest czyms czego sie trzeba obawiac. Zawsze mnie smiesza ogloszenia o sprzecie pochodzacym z domow bez dzieci , zwierzatek , zon , gospos ,kochanek no i bron boze palaczy . Tylko i wylacznie od wielbicieli marki onanizujacych sie w bezpiecznej odleglosci od sprzeta i do tego w bialych rekawiczkach .

Moim zdaniem jakosc wykonania urzadzen Audio Note z ostatnich 10 lat jest bez zarzutu. Wczesniej roznie bywalo .

Urzadzenia z poziomu 3 wymagaja ogromnego nakladu pracy. Jesli ktos nie probowal zrobic czegos montazem punkt do punktu w stylu AN UK ten nie wie.To prawda , ze firma nie wymysla wszystkich rzeczy bazujac na gotowych rozwiazaniach i produktach, ale ile malych specjalistycznych firm audio zawraca sobie glowe opracowaniem kondensatorow , rezystorow , kabli , zlaczek produkujac przy tym pelen asortyment sprzetu ?Slyszalem ze ponad 700 produktow jesli zliczyc dostepne wersje .

Jest jak najbardziej OK nie byc entuzjasta Audio Note UK . Srednio zaawansowane systemy tej firmy kosztuja juz ogromne pieniadze i sumie nie jest to "powazny" dzwiek w kategoriach absolutnych. Problem w tym, ze od czasu kiedy zadebuitowal Ongaku ceny producentow innych marek poszybowaly w gore tak bardzo , ze czesto mozna wydac o wiele wiecej niz kosztuje sredniej klasy zestaw Audio Note i nie osiagnac nawet czesci poziomu przyjemnosci ze sluchania muzyki. Pozdrawiam

Panowie

Żaden !!! niebieski AN nie jest 4 ohm.Mam każdy model luzem i robiłem pomiary na sprzęcie za grube miliony w komorze AGH oraz TS .To , że miernik pokazuje 4 ohm o niczym nie świadczy !!!! Ta dziura na paśmie jest zamierzona przynajmniej kolumna nie drze ryja !!!! Pomiary od linijki to dramat

Prosze o kontakt . Wyslalem panu wiadomosc , byc moze skrzynka pelna?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Tak, mialem okazje sie nim interesowac, ale te trafa sa wyjatkowo podejrzane, a wlasciciel nie ma pojecia co tam sie dzialo. Ja bym odpuscil i zainteresowal sie Piotrkowym, ewentualnie Bulgarem z AM. Chociaz po ostatnich przygodach miedzynarodowych to bym uwazal.

Masz rację .

To jest tak posmarkane , sam umiem lutować lepiej ;)

Dzięki .

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

A poza trochę większą przestrzenią jak wypada Nagra w stosunku do AN DAC3?

Znacznie bardziej rozdzielcza , szczegółowa bez wyostrzania .

Pasmo kontrolowane w sposób perfekcyjny , bas bardzo dobrze kontrolowany , nisko schodzący bez pogrubiania jak np. ARC , średnica nasycona choć nie w takim stopniu jak AN , wysokie tony bardziej barwne , otwarte ze znakomitym wglądem w nagranie .Akustyka nagrania świetna .

Gra analogowo , bez tego typowego kanciastego nalotu typowego nawet dla najlepszych CD.

Postawiona obok dobrego analogu nie powoduje efektu drapania po uchu.

I co najważniejsze płynność i gładkość na poziomie AN , choć bez jego braków.

Mnie AN zauroczył barwą, tyle ;)

Znacznie bardziej rozdzielcza , szczegółowa bez wyostrzania .

Pasmo kontrolowane w sposób perfekcyjny , bas bardzo dobrze kontrolowany , nisko schodzący bez pogrubiania jak np. ARC , średnica nasycona choć nie w takim stopniu jak AN , wysokie tony bardziej barwne , otwarte ze znakomitym wglądem w nagranie .Akustyka nagrania świetna .

Gra analogowo , bez tego typowego kanciastego nalotu typowego nawet dla najlepszych CD.

Postawiona obok dobrego analogu nie powoduje efektu drapania po uchu.

I co najważniejsze płynność i gładkość na poziomie AN , choć bez jego braków.

Mnie AN zauroczył barwą, tyle ;)

A miałeś okazję posłuchać Nagra Classic DAC i HD DAC?

Znacznie bardziej rozdzielcza , szczegółowa bez wyostrzania

Diogenes, jak już takie rzeczy piszesz, to zadzwoń do W.Sz. i wypożycz jakieś współczesne i świeże urządzenie :)

Tak jak piszesz, to grają najprostsze lub uszkodzone DAC :)

Zapomnialem dodac, ze grzebanie moze oznaczac , ze orginalnie DAC byl sprzedany w Ameryce Polnocnej z podlaczeniem trafa mocy na 115V . Po wysylce do Europy nastapila koniecznosc przelutowania na napiecie 220-230V. To chyba najbardziej prawdopodobne wyjasnienie.

Roznica miedzy versja 4 a 4 signature polega na specjalnie selekcjonowanym chipie przetwornika PCM63 .Zastosowaniu lepszej klasy kondensatorow BG, kabla AN-vx, stopnia wyjsciowego na lampach E182CC . Nie pamietam juz czy transformatory w filtrach analogowych i stopniu posrednim sa lepszej jakosci w wersji signature w porownaniu do zwyklej czworki. Czyli po prostu lepszej jakosci komponenty i inna lampa w wyjsciowym stopniu SRPP.

Roznica miedzy versja 4 a 4 signature polega na specjalnie selekcjonowanym chipie przetwornika PCM63 .Zastosowaniu lepszej klasy kondensatorow BG, kabla AN-vx, stopnia wyjsciowego na lampach E182CC . Nie pamietam juz czy transformatory w filtrach analogowych i stopniu posrednim sa lepszej jakosci w wersji signature w porownaniu do zwyklej czworki. Czyli po prostu lepszej jakosci komponenty i inna lampa w wyjsciowym stopniu SRPP.

Ze zdjęć zamieszczonych w necie wynika, że kondensatory BC są tej samej klasy (linii) w obu przypadkach. Podobnie kości przetwornika PCM63 z oznaczeniem K, co nawet wyraźnie zaznaczono na schemacie. Kabel też wygląda w DAC4 na AN-vx. Najprawdopodbniej inne są transformatory jak wspominasz. Co do lampy nie wiem. U mnie jest ECC88. Zastosowanie E182CC wymusi zapewne inne wartości elementów i inny układ analogowego stopnia wyjściowego.

Tutaj schemat DAC4. Lampy 6922 czy ECC88 jak kto woli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Schematu wersji Signature nigdy moje oczy nie widziały.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Teraz z kolei ja mam pytanie dotyczace "sprzetow" AN UK. Mial ktos mozliwosc eksperymentowania czy tez porownania brzmienia przedwzmacniaczy i zrodel AN w konfiguracji z pasywnym ukladem zasilania opartym na induktorach i kondensatorach do brzmienia urzadzen z regulatorem napiecia badz to M2 badz nowszym choc prostszym typu mini Galahad. Brzmienie ukladow aktywnych regulatorow to temat z lekka kontrowersyjny. Napewno jest to rozwiazania w sumie tansze niz wysokiej jakosci zestaw filtru CLCL (albo LCLC)

Wprowadzony wlasnie najwyzszy poziom (5) kitow zwiazanych z marka AN, ktorych projektantem jest nieomal napewno AN UK chief designer Andy Grove odchodza od koncepcji aktywnego regulatora na rzecz tzw. brutal force czyli zaprojektowanego z ogromnym marginesem tradycyjnego ukladu pasywnego.

Ze zdjęć zamieszczonych w necie wynika, że kondensatory BC są tej samej klasy (linii) w obu przypadkach. Podobnie kości przetwornika PCM63 z oznaczeniem K, co nawet wyraźnie zaznaczono na schemacie. Kabel też wygląda w DAC4 na AN-vx. Najprawdopodbniej inne są transformatory jak wspominasz. Co do lampy nie wiem. U mnie jest ECC88. Zastosowanie E182CC wymusi zapewne inne wartości elementów i inny układ analogowego stopnia wyjściowego.

Tutaj schemat DAC4. Lampy 6922 czy ECC88 jak kto woli.

Ukryta Zawartość

Schematu wersji Signature nigdy moje oczy nie widziały.

Pozdro

Serie stadandard i FK wygladaja b.podobnie i trudno poznac na zdjeciach , podobnie z kablem V i Vx wygladaja tak samo choc V gra o dwie klasy gorzej , przyznam ze nie przepadam za tym kablem. . Sa to tak stare DAC'i ze pewnie wiekszosc wlascicieli dokonala tak zwanego upgradu. Nie mam bezposredniego doswiadczenia z tym urzadzeniem,podaje co przeczytalem w zrodlach i byloby to zgodne z praktyka AN, ze za lepsze czesci trzeba zaplacic po pachy ...:) Jesli chodzi o PCM63 to chipy do urzadzen signature przechodzily dodatkowo testy odsluchowe-podobno... .Thorsten Loesh wykorzystal za zgoda P.Q stopien wyjsciowy z 4 Sig w swoim dacu opartym na TDA1541.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serie stadandard i FK wygladaja b.podobnie i trudno poznac na zdjeciach , podobnie z kablem V i Vx wygladaja tak samo choc V gra o dwie klasy gorzej , przyznam ze nie przepadam za tym kablem. . Sa to tak stare DAC'i ze pewnie wiekszosc wlascicieli dokonala tak zwanego upgradu. Nie mam bezposredniego doswiadczenia z tym urzadzeniem,podaje co przeczytalem w zrodlach i byloby to zgodne z praktyka AN, ze za lepsze czesci trzeba zaplacic po pachy ...:) Jesli chodzi o PCM63 to chipy do urzadzen signature przechodzily dodatkowo testy odsluchowe-podobno... .Thorsten Loesh wykorzystal za zgoda P.Q stopien wyjsciowy z 4 Sig w swoim dacu opartym na TDA1541.

Ciekawe masz informacje. Można spytać skąd pochodzą?

Cholerka, jaki trzeba mieć słuch, żeby odróżnić w ślepym teście brzmienie kości PCM63K od innej ... PCM63K :).

Co najciekawsze każdy wyższy moel AN gra lepiej od niższego. Coś w tym jest. Kiedyś nie było internetu i audiofile nie rozbierali swoich klocków. Teraz łatwo wyszukać ... golasy w sprzecie hi-end za pierdyliony.

Ciekawe masz informacje. Można spytać skąd pochodzą?

Cholerka, jaki trzeba mieć słuch, żeby odróżnić w ślepym teście brzmienie kości PCM63K od innej ... PCM63K :).

Co najciekawsze każdy wyższy moel AN gra lepiej od niższego. Coś w tym jest. Kiedyś nie było internetu i audiofile nie rozbierali swoich klocków. Teraz łatwo wyszukać ... golasy w sprzecie hi-end za pierdyliony.

"..All Audio Note DACs use the 6DJ8/6922 dual triode, except the DAC-4 Signature which uses the 7119/7044/E182CC. As you move up from the lowest priced DAC-1 to the higher priced DAC-4 Signature the parts quality improves with the DAC-3 and above using AN silver wire. The DAC-1 uses Audio Note Aluminum foil, paper in oil capacitors and copper wired interstage transformers. The DAC-2 is similar to the DAC-1 except that it uses either a 1:1 or a 1:2 interstage transformer for higher output and is designed to drive the Audio Note power amplifiers directly. Maximum output on the DAC-2 is 10VAC. The DAC-2 also has a higher quality component selection. The DAC-3 takes the parts quality to the next level with the introduction of a higher quality interface transformer, a higher grade of PCM63P chip and a more careful component selection. The DAC-3 uses AN-V Silver interconnect between the digital and analogue sections and between the analogue board and the output jacks. The DAC-3 Signature would be the best DAC in the world, were it not for the DAC-4 and DAC-4 Signature The DAC-3 Signature has even more and higher quality Black Gate caps, silver interface transformers, and a individually adjusted silver filter coil. The PCM-63s (K-type) are critically selected and auditioned especially for the DAC-3 Signature. The 4-Series DACs push that critical selection a step further with regard to the PCM-63s. In the DAC-4 Signature these chips are further selected by audition with musical program. The DAC-4 Signature uses the highest grade Black Gate caps, AN-Vx silver wire, and selected copper foil paper in oil coupling capacitors. The Production of the DAC-4 Sig. is generally VERY LIMITED due to lack of suitable chip sets, so delivery time can and should be expected."

Informacja z dalekiego wschodu gdzie laduje wiekszosc sprzetu AN -UK w tym przedwzmacniacze liniowe M10 w cenie bodajze 90.000 GBP za sztuke na ktore trzeba sie zapisac w kolejce i po zaplaceniu calej sumy trzeba czekac 2 lata na dostarczenie taki jest popyt .Europa i Ameryka to nie jest zaden rynek dla Audio Note choc widzialem zdjecia wzmacniacza AN za $500.000 dla jakiegos greckiego milionera .Piekny projekt wykonany z blokow miedzi obronionych na tokarkach CNC z bateriami kondensatorow BG Muse w zasilaczu...

"..All Audio Note DACs use the 6DJ8/6922 dual triode, except the DAC-4 Signature which uses the 7119/7044/E182CC. As you move up from the lowest priced DAC-1 to the higher priced DAC-4 Signature the parts quality improves with the DAC-3 and above using AN silver wire. The DAC-1 uses Audio Note Aluminum foil, paper in oil capacitors and copper wired interstage transformers. The DAC-2 is similar to the DAC-1 except that it uses either a 1:1 or a 1:2 interstage transformer for higher output and is designed to drive the Audio Note power amplifiers directly. Maximum output on the DAC-2 is 10VAC. The DAC-2 also has a higher quality component selection. The DAC-3 takes the parts quality to the next level with the introduction of a higher quality interface transformer, a higher grade of PCM63P chip and a more careful component selection. The DAC-3 uses AN-V Silver interconnect between the digital and analogue sections and between the analogue board and the output jacks. The DAC-3 Signature would be the best DAC in the world, were it not for the DAC-4 and DAC-4 Signature The DAC-3 Signature has even more and higher quality Black Gate caps, silver interface transformers, and a individually adjusted silver filter coil. The PCM-63s (K-type) are critically selected and auditioned especially for the DAC-3 Signature. The 4-Series DACs push that critical selection a step further with regard to the PCM-63s. In the DAC-4 Signature these chips are further selected by audition with musical program. The DAC-4 Signature uses the highest grade Black Gate caps, AN-Vx silver wire, and selected copper foil paper in oil coupling capacitors. The Production of the DAC-4 Sig. is generally VERY LIMITED due to lack of suitable chip sets, so delivery time can and should be expected."

Informacja z dalekiego wschodu gdzie laduje wiekszosc sprzetu AN -UK w tym przedwzmacniacze liniowe M10 w cenie bodajze 90.000 GBP za sztuke na ktore trzeba sie zapisac w kolejce i po zaplaceniu calej sumy trzeba czekac 2 lata na dostarczenie taki jest popyt .Europa i Ameryka to nie jest zaden rynek dla Audio Note choc widzialem zdjecia wzmacniacza AN za $500.000 dla jakiegos greckiego milionera .Piekny projekt wykonany z blokow miedzi obronionych na tokarkach CNC z bateriami kondensatorow BG Muse w zasilaczu...

A mozesz jeszcze podać link do źródła? Dzięki.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Diogenes, jak już takie rzeczy piszesz, to zadzwoń do W.Sz. i wypożycz jakieś współczesne i świeże urządzenie :)

Tak jak piszesz, to grają najprostsze lub uszkodzone DAC :)

To musisz poprosić jakiegoś poetę audiofila poprosić o recenzję ;)

Ja nie umiem tego tak opisywać ...moźe dam Nagrę do Kaimu ?

Polubiliśmy się ostatnio z chłopakami , to pewnie będą chętni . Przyjedziemy z Szymonem , hi, hi .

A poważnie ...żadne CD jakiego dotychczas słuchałem nie dorównuje mojemu analogowi w aspektach muzykalności i magii .

W DAC AN3 pojawiły się pewne aspekty ...ale tylko pewne .

Tor analogowy mam OK , ale jest inny problem ...nie mam odpowiedniej kolekcji płyt ..za młody jestem ;)

Nie mam już ochoty na wyszukiwanie płyt i poważnie zastawiam się nad wymianą gramofonu na DAC grający w sposób zbliżony do analogowego . Nagra i tak pozostanie .

Na CD mam ponad 1000 tytułów i tylko kilkadziesiąt sensownych płyt winylowych .

Nowe tłoczone z CD mnie nie interesują , a oryginały ...szkoda gadać ...Polska to trzeci świat ..albo szroty w stanie "near mint" albo zupełnie chore ceny .

Kolejny problem jest taki , że pracuję dużo w domu i słucham równocześnie muzyki ...i odbieram kilkdziedziąt telefonów dziennie .

W CD jest taki magiczny przycisk Pause..a do gramofonu jakieś 12 metrów tam i z powrotem ..

Można się zdenerwować jak w ciągu 5 minut musisz 6 razy podnosić ramię w gramofonie .

Ukryta Zawartość

Nie zacytowałes najwazniejszej chyba części tego tekstu nt. DAC4 i DAC4 Signature.:

"The DAC-4 uses separate power supplies for the digital and analogue sections. The DAC-4 and DAC-4 Sigs. both are built on heavy, pure copper chassis. The DAC-4 employs still further power supply and parts upgrades over the DAC-3s. The DAC-4 Silver Signature is our current 'statement' DAC. It has a very improved, tube rectified, choke filtered power supply, the very best Black Gate Caps and Audio Note silver-foil, paper in oil, coupling capacitors. The exotic, E182CC/7044/7119 tube, used in the DAC-4 Signature, brings a greater sense of transparency and power to music reproduction. These DACs are designed to give at least a decade of analogue-like musical enjoyment. Jonathan Valin described the DAC-4 Signature in Fi magazine as "the best there is at any price"..."."

Pozdro

Ukryta Zawartość

To musisz poprosić jakiegoś poetę audiofila poprosić o recenzję ;)

Ja nie umiem tego tak opisywać ...moźe dam Nagrę do Kaimu ?

Polubiliśmy się ostatnio z chłopakami , to pewnie będą chętni . Przyjedziemy z Szymonem , hi, hi .

A poważnie ...żadne  CD jakiego dotychczas słuchałem nie dorównuje mojemu analogowi w aspektach muzykalności i magii .

W DAC AN3 pojawiły się pewne aspekty ...ale tylko pewne .

Tor analogowy mam OK , ale jest inny problem ...nie mam odpowiedniej kolekcji płyt ..za młody jestem ;)

Nie mam już ochoty na wyszukiwanie płyt i poważnie zastawiam się nad wymianą gramofonu na DAC grający w sposób zbliżony do analogowego . Nagra i tak pozostanie .

Na CD mam ponad 1000 tytułów i tylko kilkadziesiąt sensownych płyt winylowych .

Nowe tłoczone z CD mnie nie interesują , a oryginały ...szkoda gadać ...Polska to trzeci świat ..albo szroty w stanie "near mint" albo zupełnie chore ceny .

Kolejny problem jest taki , że pracuję dużo w domu i słucham równocześnie muzyki ...i odbieram kilkdziedziąt telefonów dziennie .

W CD jest taki magiczny przycisk Pause..a do gramofonu jakieś 12 metrów tam i z powrotem ..

Można się zdenerwować jak w ciągu 5 minut musisz 6 razy podnosić ramię w gramofonie .

Za drogi gramofon kupiłeś :)

Kolega zmienił 3.1 AN na Atlantic Lampizatora i uważa, że jest to spory progres. Jak z każdym sprzętem audio tak i Lampizator stosuje rabaty, więc to co jest na stronie jest do negocjacji. Ale ta wersja AN którą miał, to niestety też nic nadzwyczajnego nie było ze względu na przeciętne wyjściowe trafa. Najlepsza wersja jaką słuchałem u siebie ze srebrnymi trafami sprzęgającymi itd. grała już super. Zakładając rabaty itd, to na dobry, lampowy DAC dowolnej z tych firm trzeba liczyć 15-30 tys. Wiadomo, że AN jest to początek oferty...

No to wsadziłeś kij w mrowisko...

Podobny efekt można uzyskać na kilka sposobów. Kupując chiński DAC i dokładając do niego dobre elementy za 5-7 tys masz super granie. Protagonist, Stalmach... Lampizator, AN i wiele innych. O uzyskanym efekcie końcowym będzie w znacznej mierze decydowało w tym rodzaju urządzeń rodzaj zastosowanych komponentów. Zakładając, że jest to robione ze sztuką, to zbliżony efekt jest w stanie uzyskać wiele firm. Tym bardziej, że kości, czy całe układy z DAC są do kupienia. Można się bawić :)

Podobny efekt można uzyskać na kilka sposobów. Kupując chiński DAC i dokładając do niego dobre elementy za 5-7 tys masz super granie. Protagonist, Stalmach... Lampizator, AN i wiele innych. O uzyskanym efekcie końcowym będzie w znacznej mierze decydowało w tym rodzaju urządzeń rodzaj zastosowanych komponentów. Zakładając, że jest to robione ze sztuką, to zbliżony efekt jest w stanie uzyskać wiele firm. Tym bardziej, że kości, czy całe układy z DAC są do kupienia. Można się bawić :)

masz rację, ale zauważ, że teraz w dobrym stylu (zwłaszcza w sieci) jest być "DIY analfabetom" który ma wypchany portfel a lutownicy w ręku nie trzymał, zatem Twój wpis to może być kolejny kij w mrowisko. Pamiętam jak kiedyś wpładł do mnie koleś ze swoim dCS-em DAC, miałem wtedy CD shanlinga upgradowanego przeze mnie i pamiętam jego minę jak dCS na Tosce Pucciniego dostał po dupie. A to co w tym shanlingu zrobiłem polegało na dorzuceniu kilku elektrolitów i paru filiaków w odpowiednie miejsca, koszt części < 100zł.

Nie zacytowałes najwazniejszej chyba części tego tekstu nt. DAC4 i DAC4 Signature.:

"The DAC-4 uses separate power supplies for the digital and analogue sections. The DAC-4 and DAC-4 Sigs. both are built on heavy, pure copper chassis. The DAC-4 employs still further power supply and parts upgrades over the DAC-3s. The DAC-4 Silver Signature is our current 'statement' DAC. It has a very improved, tube rectified, choke filtered power supply, the very best Black Gate Caps and Audio Note silver-foil, paper in oil, coupling capacitors. The exotic, E182CC/7044/7119 tube, used in the DAC-4 Signature, brings a greater sense of transparency and power to music reproduction. These DACs are designed to give at least a decade of analogue-like musical enjoyment. Jonathan Valin described the DAC-4 Signature in Fi magazine as "the best there is at any price"..."."

Pozdro

Nie zacytowalem bo pojawila sie nazwa SILVER signature . Cholera wie. czy to byla jeszcze lepsza wersja od zwyklego signature bo jesli chodzi o wzmacniacze to byly wersje standard , signature i silver signature . No i wcale nie oznaczalo to zastosowania srebrnych kondensatorow w torze sygnalowym . Te zarezerwowane byly dla poziomu 5 ze wzgledu na wielokrotna roznice w cenie.

Z przekory dodam ,ze zastapienie kondensatorow V-cap kondensatorami BG (Typ N) jest jak najbardziej mozliwe i pewnie Qvortrup preferowalby taka konfiguracje z powodu alergii na dzwiek polipropylenow;)

Sam zastapilem koledze wszystkie miedziane V-capy miedziakami Audio Note w kicie AN phono (M3 , stary uklad jeszcze z czasow Kondo , nieznacznie tylko skorygowany) z natychmiastowa poprawa . Kolega kupil ten phono uzywany , pewnie od "cost no object " specjalisty od "zrob to sam" Przedwzmacniacz zwyczajnie nie gral , chyba dlatego orginalny wlasciciel sie go pozbyl za cene mniejsza niz kosztowaly te kondensatory.

Tutaj w pelni sie zgodze z panem Mcgyverem ,ze kazdy element ma swoje miejsce i najdrozszy kondensator nie zawsze gwarantuje optymalne rezultaty . Zreszta czytalem wywiad bodajze z projektantem orginalnych wzmacniaczy lampowych luxmana ktory powiedzial , ze powodem dla ktorego wiekszosc urzadzen DIY zwyczajnie nie gra jest tendencja do stosowania najdrozszych elementow gdzie tylko sie da bez ogladania sie na to czy ow element sprawdza i wpisuje sie w koncepcje brzmienia w danym ukladzie czy nie . Wazne, ze drogo i dobrze wyglada na zdjeciu.

Sam mam slabosci do tanich ,zielonych poliestrowych kondzi marki ERO stosowanych w przeszlosci w budzetowych urzadzeniach AN. Pozdrawiam.

PS. No jest tam kto z w miare nowym wzmacniaczem OTO SE albo koncowka P1 kto nie boi sie otworzyc obudowy i wykonac kilka pomiarow elementow:?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.