Skocz do zawartości
IGNORED

Trzeci sub. w salonie 32 m

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie w temacie o profesjonalnych salach do kina w warunkach domowych widziałem u gościa sprzęt naprawdę poza zasięgiem zwyczajnego człowieczka, co mnie zainteresowało, że gość miał dwa suby z przodu a trzeci z tyłu a że jestem człowiekiem co lubi zmiany zastanawiam się jak u mnie by ta konfiguracja zagrała. Moje dwa suby Veloddyne EQ Max 10 stoją po wewnętrznej stronie przodów 30 cm od ściany przedniej, ok 3,5 m od pozycji oglądania, do tylnej ściany z oknem i balkonem jest 4m. Trzeci sub. postawiłbym przy tylnej ścianie na wysokości lewego przedniego suba lub z lewej strony kanapy. Nie mam niestety możliwości przetestowania takiej konfiguracji ponieważ nie mam dostępu do 3 suba. czy takie ustawienie zda egzamin, niestety czwarty odpada, ponieważ nie mam możliwości na jego ustawienie. czy ktoś testował konfigurację z 3 subami, jeśli tak to, w którym położeniu najlepiej się sprawdził, czy metraż wystarczy ? Do amplitunera ( Marantz SR 7009 z Auro 3D) podłączyłbym tylny sub ewentualnie boczny do wyjścia sub.1 a dwa przednie poprzez rozdzielacz do wyjścia sub.2

https://www.audiostereo.pl/topic/132473-trzeci-sub-w-salonie-32-m/
Gość

(Konto usunięte)

To co opisujesz to jedna z metod likwidacji wpływu modów pomieszczenia i poprawy jakości niskich tonów, opracowana przez Earla Geddesa. Wg tej koncepcji pierwszy sub musi być zawsze w narożniku obok głośników głównych, drugi na ścianie tylnej, ale nie w narożniku, trzeci na jednej ze ścian bocznych, w oddaleniu od pozostałych dwóch. Jednak najważniejsza, jak w każdej z metod opartych na kilku subach, jest korekcja i kalibracja takiego układu oparta o zewnętrzny procesor DSP oraz skomplikowany system pomiarowy.

<p>No jeśli zdecydowałbym się na 4 to jedynie w takim ustawieniu 2 z przodu po wewnętrznych stronach przednich, trzeci i czwarty na bocznych ścianach mniej więcej w połowie pokoju ale z 2 metry za kanapą - miejsce odsłuchu

Gość

(Konto usunięte)
poczytaj tutaj

Wzmocnienie 6dB SPL to teoretyczne maksimum, które osiągniemy wyłącznie, gdy identyczne głośniki będą w odległości nie większej niż 1/4 długości fali, w otwartej przestrzeni. W realiach "zwykłego", zamkniętego pomieszczenia, osiągniemy znacznie mniej i tylko dla określonej częstotliwości, a nie w całym paśmie niskotonowym. Poczytaj lepiej tutaj (link)

Przed zakupem kolejnych subów warto też pamiętać, że każda instalacja multisub wymaga dokładnych pomiarów i kalibracji akustycznej - jedyny wyjątek to 2 identyczne suby stojące na froncie w 1/4 i 3/4 szerokości ściany. W przeciwnym razie to wywalanie pieniędzy w błoto.

Trzeciego pożyczę od kumpla, tylko ja mam Vellodyne EQ Max a on ma jakiegoś Heco - tak tylko z ciekawości zobaczę jak to zabrzmi, ale myślę o dokupieniu dwóch następnych Vellodyne EQ Max i postawienie ich na bocznych ścianach w pozycji jak pisałem wyżej, myślę że efekt będzie niezły

Panowie jeszcze jedno, niestety jak człowiek 2 lata temu remontował salon to nie w głowie były 4 suby, teraz z upływem czasu zawsze chce się coś zmienić - myślę, że na lepsze, do przednich sub. mam kable coaxial Prolink

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , niestety mogłem przy remoncie puścić kable teraz za późno więc pozostaje wpuszczenie kabli w listwy, z jednej strony nie ma problemu ten kabel by wszedł, kwestia drugiej strony, gdzie kabel muszę wcisnąć pod kamień kominka i listwę progową od drzwi, z tym kablem będzie ciężko, cienki wejdzie, czy dopuszczalna jest różnica w kablach z przodu w porównaniu do tylnych sub? Jeszcze jedno, mój Marantz 7009 ma dwa wyjścia na sub. czyli jak kiedyś chciałbym powiększyć moje Auro o sufitowy to 4 suby odpadają? W załączeniu zdjęcia, jeśli zdecydowałbym się na 2 dodatkowe suby to ich położenie byłoby z tyłu kanapy pod surrandami, lub kawałek za ich linią, które położenie lepsze ? Podam parametry pomiaru:

- dwa suby Veloddyne EQ Max 10 stoją po wewnętrznej stronie przodów 30 cm od ściany przedniej, ok 3,5 m od pozycji oglądania, do tylnej ściany z oknem i balkonem jest 4m

- jakbym zdecydował się 2 następne dać na bocznych, to musiałby stać blisko ściany bocznej,

- miejsce odsłuchu jest po środku do ściany bocznych jest po 205 cm,

- tylne suby przy ścianach bocznych stałyby ok 270 cm od ściany tylnej, mogę je tez przestawić bliżej ściany tylnej, praktycznie w róg - ściana boczna - tylna,

- niestety jakbym się zdecydował na tylko 1 sub z tyłu- czyli w konfiguracji 3 sub. to nie mogę go postawić po środku tylnej ściany ze względu na kaloryfer, tylko tak ok. 120 cm. od bocznej ale musiałby stać praktycznie przy tylnej ścianie

Czy przy konfiguracji z 4 sub. i na bocznych ścianach jest znaczenie jak one są wobec siebie ustawione? Czy przodami do siebie, czy przodami do 2 sub. na przedniej ścianie?

post-36-0-54307900-1491347416_thumb.jpg

post-36-0-79705400-1491347424_thumb.jpg

post-36-0-31224400-1491347432_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I tu jest pułapka: ok, można rozdzielić sygnał, ale oba suby na tym rozdzielaczu dostaną dokładnie taki sam sygnał i mogą być problemy z autokalibracją, bo amplituner nie będzie w stanie zróżnicować ich poziomów. Trzeba by robić to ręcznie.

No udało się kupić używany Vellodyne EQ Max 10 w dobrej cenie i w stanie idealnym, po niedzieli potestuje konfigurację z dwoma z przodu, jeden z tyłu, po wakacjach lub wcześniej przyjdzie czas na czwarty

Spytaj Raffa, on w mniejszym pomieszczeniu ma 4, a ja lubię ostre walnięcie z sub.i takie mam hobby zawsze coś dodać, zmienić itp. a kolumny oczywiście graja i to, że hej

Tak będą kalibrowane, tylko zastanawiam się jakie najlepsze ustawienie jest sub. z tyłu, zwrócone pod kątem do tyłu głowy słuchacza, przodem do przeciwnej bocznej ściany, czyli jak dojdzie 4 będą do siebie zwrócone, czy przodem do przedniej ściany?

Moim zdaniem, 3 to już za dużo. 2 szt ustawione wraz z kolumnani stają się zsynchronizowanymi źródłami dźwięku, ale ppprzesuwane mogą być już trudniejsze do kalibracji. Trzeci sub to trudności do kwadratu.

No i jestem po seansie z trzecim subem i powiem tak dla mnie super, fajnie to wszystko się rozkłada. Trzeci sub stoi 2 metry za miejscem odsłuchu i skierowany pod kątem w te miejsce, nic trzeba zbierać na 4 sub

Czy z mojego też?

Fakt, lekkie jaja sobie zrobiłem, ale Wielkanoc, i w ogóle...

Prawdę mówiąc, też używam, ale na razie 1 szt (został po kinie), w planie mam 2szt, ale nie wolnostojące, lecz raczej jako rozwinięcie, kolejna sekcja kolumn podstawkowych, które staną NA subwooferach, tworząc dzielone, półaktywne kolumny trójdrożne. Stereo to stereo, i na typowego suba raczej nie ma tu miejsca.

Wesołych Świąt!

Zazdrość bije po oczach z tych ostatnich postów.

Jak on śmiał 3 subwoofery....

I jeszcze odgrarza się, że czwarty kupi.

Brawo dla Dariusz964 i Porlick.

Jaka zazdrość ,raczej politowanie,i nic więcej,u siebie bez problemu mógłbym mieć i 4 suby bo pomieszczenie jest konkretne w domu na piętrze,ale po co ,miałem dwa suby ,ale stwierdziłem że jeden daje radę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.