Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wzmacniacza i kolumn

Łotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

S4home myślałem o dacu ale zobaczyłem cenę tych lepszych i na razie się wstrzymałem mam ważniejsze wydatki :) Mój opis dotyczy tego co odczuwam teraz wierze że z dacem było by znacznie lepiej.

Co by było lepiej? DAC lepszy od CD Denon?

Z cd jestem bardzo zadowolony.

Z Twojego wcześniejszego wpisu wnioskuję, że masz ten cedek bez pilota? Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje mi się, że do tego modelu powinien pasować Ten w środku RC-261. Gość pisze o jakiejś gwarancji rozruchowej. Możesz się dogadać. Choć ten pierwszy RC-268 też może funkcjonować. Ale pewności nie mam. Najlepiej spytać jeszcze chłopaków w klubie Denon jaki model będzie współpracował z Twoim Denkiem. No bo CD bez pilota... Ewentualnie jeszcze pozostają do testów jakieś uniwersalne. Albo poczekaj ja się zapytam :)

How can we help you?

Jaki jest cel Twoich wstawek poza tym, że zaśmiecasz to forum???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moim zdaniem znacznie lepiej kupic Harmony 300 za 150 zł mamy pilota do wszystkich sprzętów w domu.

Wybór jest banalny podłączamy do komputera i z bazy urządzeń wybieramy co chcemy.

Ja go mam od 5 lat wygląda jak nowy i działa jak nowy... miał nawet takie coś jak Universum.

Sprzęt wymieniasz pilot zostaje .. i nie szukasz na alle sprzetow koniecznie z pilotem.

Moim zdaniem znacznie lepiej kupic Harmony 300 za 150 zł mamy pilota do wszystkich sprzętów w domu.

Napisałem już wyżej, że w ostateczności jakieś uniwersalne więc dzięki za info. aczkolwiek bardzo przydatne i cenne. Ale co markowy to markowy :)

Zamierzałem je rozweselić. Sorry, jeśli spudłowalem.

Spoko. Ale smutno tutaj zbytnio nie jest ;)))

Ale to nie jest jakiś uniwersalny tylko Harmony 300.

Dodatkowo z tonu twojej wypowiedzi wynika że w ostateczności uniwersalne do testów....

Jeżeli miałbym wydać za oryginał 15 zł to wybrał bym Harmony 300... dla siebie oczywiście. Jeżeli planujemy sprzedaż to co innego. Jeden pilot do wszystkiego to szczyt wygody funkcjonalnej.

Jeżeli miałbym wydać za oryginał 15 zł to wybrał bym Harmony 300... dla siebie oczywiście. Jeżeli planujemy sprzedaż to co innego. Jeden pilot do wszystkiego to szczyt wygody funkcjonalnej.

OK. Mamy też już odpowiedź z klubu Denona. Zarówno RC-261 jak i 268 będą pasować. Ja wybrałbym RC-261 ze względu na to iż jest poręczniejszy. Ale teraz już decyzja należy do kolegi Łotr co wybierze czy pilot Denona czy za radą Andrzeja Harmony 300. Jeśli oczywiście chce pilota ;)

Toptwenty przyznaję bez bicia że lekko się uśmiechnąłem. Jaś Fasola klasyk :) Ale jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia na temat swojego zestawu audio albo kolumn do mojego wzmaka zachęcam :)

Satori dzięki za link oglądałem ten piloty i ja też bym wolał RC-261 ale AndrzejPiaseczno wrzucił niezłą bombę do tematu. Oglądałem u kolegi Logitecha harmony 650 i to naprawdę fajny sprzęcik nie jakiś tandeciarski chińczyk. Ten temat będzie do przemyślenia.

I tak na koniec pozwolę sobie wtrącić wątek niezwiązany z tematami poruszanymi na forum. Wesołych świąt :) a w poniedziałek uważajcie żeby nie pozalewać waszych kochanych sprzętów :)

Ale jeśli masz coś ciekawego do powiedzenia na temat swojego zestawu audio albo kolumn do mojego wzmaka zachęcam :)

Nie wiem, czy to kogokolwek może zaciekawić. Zrezygnowalem z lamp i przesiadłem się na wzmacniacz class-d, 2x250W. Kolumny zrobilem sobie sam dawno temu, można je nazwac transmision line.

A jaki masz ten wzmak?

Witam ponownie,

Zastanawiałem mnie ostatnio kwestia wygrzewania nowych kolumn bo lada dzień zamawiam te Quantumy 675. Jest wiele różnych informacji na forum ale jak wy to robicie? Słuchać muzyki specjalnej czy po prostu swojej. A jak już słuchać to jak głośno?

Słuchaj muzyki dobrej jakości. Na pewno nie radio nie mp3 128.

Poziom głośności maks do poziomu w jakim rozmawiasz.

Na potencjometrach nie reguluj basów ani sopranów.

Tak słuchaj od 40-80 godzin

Będzie dobrze :)

Głośność gdzieś 30% na wzmacniaczu. Wygrzewanie to nic innego jak tylko rozruszanie zesztywniałego zawieszenia w przetwornikach wysoko i niskotonowych innymi słowy rozruszanie membran ot i cała filozofia. Pamiętam jak kiedyś kupiłem nowe wharfedale diamond 10.4 i jaki byłem smutny bo nie było góry. Praktycznie uderzenia talerzy były słabo słyszalne. Ale po kilku dniach ciągłego grania nagle banan na gębie bo wreszcie góra się otwarła:) tak jak pisze S4Home będzie dobrze. Niech kolumny sobie cały czas grają a różnicę po kilku dniach usłyszysz. Na pewno będzie in plus, no chyba, że dadzą Ci już wygrzane:)

Czytałem, że te Quantumy mają lekko wycofaną górę, ale Ty masz Denona, który jest dość ostry w górnych rejestrach tak, że powinno być dobrze.

Okay to kwestia wygrzania jest już jasna. O jakość nagrań chyba nie muszę się martwić wszystko czego słucham od jakiegoś czasu ściągam we flac. i nagrywam płytę cd-r. Ale teraz jeszcze jedna sprawa. Pytałem się o cenę cenę modelu 675 jak i 677. Różnica to raptem 250 zł. I teraz pytanie czy warto dołożyć te 250 zł :)

Witam wszystkich ponownie.

W dniu dzisiejszym przyszły do mnie upragnione Quantumy 677. Przywiózł mi je człowiek na co dzień pracujący w sklepie, który sam miał prywatnie te kolumny. Pierwsze wrażenie po odpakowaniu, po prostu piękne. Laminat frontowy na wysoki połysk robi swoje. Podłączyliśmy cały zestaw palec na PLAY i niech się dzieje. Pierwsze sekundy, słyszę wokal ale brakuje innych dźwięków jakby w ogóle nie było bazy. Nadstawiłem ucho głowa lata od góry do dołu kolumny i okazuje się że część głośników nie gra. Od razu wzięliśmy się za poprawianie kabelków i przy drugim odpaleniu wreszcie grają wszystkie. Wybieram track 01-Adel-Hello wchodzi wokal, pokrętło Volume daje w prawo siadam na kanapie i słyszę ostre dźwięki które ranią moje uszy. Latam od tracku do tracku i jest niestety ale tak samo. Moja mina sposępniała momentalnie. Z wstępnej radości zostało tylko mgliste wspomnienie. Pan który mi je przywiózł sam powiedział że nigdy nie słyszał tych kolumn tak ostro grających. Osobiście ma jakiegoś Denona który teoretycznie powinien być jeszcze bardziej ostry od mojego Marantza. Werdykt fatalne kable sygnałowe albo coś uszkodzone. Ma przyjechać do mnie z jakościowo lepszymi kablami niż te co mam obecnie (7 zł w carrefour). I w tedy okaże się czy to wina kabli czy będzie może trzeba szukać głębiej. Na tą chwilę troszkę smuteczek, ale mam jeszcze w sobie upór w dążeniu do dźwięku który mnie poruszy.

Ma przyjechać do mnie z jakościowo lepszymi kablami niż te co mam obecnie (7 zł w carrefour). I w tedy okaże się czy to wina kabli czy będzie może trzeba szukać głębiej.

A może zadbać o lepsze ustawienie kolumn, adaptację akustyczną i kolumnom dać czas na "wygrzanie"?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Spróbuj podłączyć inne źródło niż ten Denon. On jest dość ostry, no ale nie aż tak. Ja mam go z Rotelem RA-1070 i jest czasami ostro, ale bez przesady i gdzie temu Marantzowi z ostrością do tego Rotela, a w szczególności do RA-1070. Z opisu tych kolumn też nie wynika żeby były ostre. Parują je z Pioneer z Yamaha a przecież te wzmaki do ciepłych nie należą. Kurde ja bym nie stawiał tu na kable może coś nie tak jest z tym Marantzem? Wyschnięte kondy zimne luty? Przez takie czynniki wzmacniacze zaczynają brzmieć ostrawo i sucho. Spróbuj najpierw podpiąć inne źródło no i może faktycznie te kable... Hmm. Sirjax stawia na akustykę i wygrzewanie? No cóż nie bardzo chce mi się w to wierzyć żeby aż tak to pomogło skoro piszesz, że dźwięk aż rani Twoje uszy. Do prawdy nie wiem.

Ten człowiek sam mówił że te kolumny doradzają klientom którzy narzekają między innymi na ostry dźwięk. Sam użytkował takie i jak go zapytałem, a co z wygrzaniem stwierdził że pomimo tego nie powinny tak ostro brzmieć. On stawia na kabel sygnałowy. Co do mojego słuchu jest jeden mankament. Jak podłącze ładowarkę żeby naładować telefon w nocy to słyszę piszczenie. Jak pytam o ten irytujący dźwięk żonę to mówi że nic nie słyszy niczego :/ Więc jestem dość wrażliwy :) Kable będą w tym tygodniu i wszystko się okaże. Cd mogę pożyczyć od szwagra ale nie będzie szału bo to odtwarzacz DVD. Nie ukrywam że ja też się obawiam że ten Marantz jest w jakiś sposób uszkodzony. Pożyjemy zobaczymy.

Sirjax stawia na akustykę i wygrzewanie?

No cóż nie bardzo chce mi się w to wierzyć żeby aż tak to pomogło

Nie chce Ci się wierzyć, bo z tego wynika, że nie miałeś z tym do czynienia.

Natomiast jeśli ostrość o której mowa jest spowodowana faktycznie wadliwością sprzętu to trzeba to sprawdzić.

Akustyka to podstawa i nie mam tu na myśli kwiatków i dywanów, większość amatorów dobrego brzmienia przewala w nieskończoność klockami, kolumnami, kablami i tak wciąż i w kółko, a czasem wystarczy zadbać o akustykę i poprawność ustawienia kolumn.

Witam wszystkich ponownie.

W dniu dzisiejszym przyszły do mnie upragnione Quantumy 677. Przywiózł mi je człowiek na co dzień pracujący w sklepie, który sam miał prywatnie te kolumny. Pierwsze wrażenie po odpakowaniu, po prostu piękne. Laminat frontowy na wysoki połysk robi swoje. Podłączyliśmy cały zestaw palec na PLAY i niech się dzieje. Pierwsze sekundy, słyszę wokal ale brakuje innych dźwięków jakby w ogóle nie było bazy. Nadstawiłem ucho głowa lata od góry do dołu kolumny i okazuje się że część głośników nie gra. Od razu wzięliśmy się za poprawianie kabelków i przy drugim odpaleniu wreszcie grają wszystkie. Wybieram track 01-Adel-Hello wchodzi wokal, pokrętło Volume daje w prawo siadam na kanapie i słyszę ostre dźwięki które ranią moje uszy. Latam od tracku do tracku i jest niestety ale tak samo. Moja mina sposępniała momentalnie. Z wstępnej radości zostało tylko mgliste wspomnienie. Pan który mi je przywiózł sam powiedział że nigdy nie słyszał tych kolumn tak ostro grających. Osobiście ma jakiegoś Denona który teoretycznie powinien być jeszcze bardziej ostry od mojego Marantza. Werdykt fatalne kable sygnałowe albo coś uszkodzone. Ma przyjechać do mnie z jakościowo lepszymi kablami niż te co mam obecnie (7 zł w carrefour). I w tedy okaże się czy to wina kabli czy będzie może trzeba szukać głębiej. Na tą chwilę troszkę smuteczek, ale mam jeszcze w sobie upór w dążeniu do dźwięku który mnie poruszy.

Quantumy ostre? Przecież ta kopulka gra dość gładko.

?👈

Nie chce Ci się wierzyć, bo z tego wynika, że nie miałeś z tym do czynienia.

Drogi kolego, nawet nie wiesz jak bardzo się pomyliłeś. Swego czasu cały dzień poświęciłem i brat mi pomagał, na przemeblowanie całego pokoju. Stare ciężkie meble my po plasterkach słoniny suwali to w jedną stronę to znów w drugą. Co my się naszarpali to tylko moi rodzice wiedzą. Wszystkie graty, biurko, komputer, kable z jednego miejsca na drugie, żeby uzyskać odpowiednią akustykę i w końcu się udało. Swoje już przeszedłem. Ale nikt mi nie wmówi, że ostre dźwięki, których nie powinno być wydobywające się z kolumn to wina akustyki. Pożycz kolego łotr ten odtwarzacz DVD od szwagra, bo tu nie chodzi o to, żeby to jakoś hi-endowo zagrało tylko żeby wykluczyć czynnik pierwszy czyli źródło. Potem zajmiecie się kablami, a jeśli to nie pomoże to Marantz na przegląd . Na diagnostykę. Ja tak bym zrobił. Druga sprawa twój słuch nie może być aż tak wyczulony, skoro jak pisałeś wyżej cytuję : "Pan który mi je przywiózł sam powiedział że nigdy nie słyszał tych kolumn tak ostro grających. Osobiście ma jakiegoś Denona który teoretycznie powinien być jeszcze bardziej ostry od mojego Marantza". Więc nie tylko Ty to słyszysz.

Satori, a jednak się nie pomyliłem nie o takiej adaptacji mówiłem, owszem przestawienie mebelków, sofy, czy innej pułeczki może pomóc w niewielkim stopniu, podobnie jak dywan, chociaż jego współczynniki pochłaniania są praktycznie pomijane, no ale lepiej jak jest niż go nie ma. :))

Natomiast ja miałem na myśli dyfuzory schroedera 2D i 1D, a te robią duża robotę, bo działają szerokopasmowo, oczywiście trzeba przy tym jeszcze zadbać o jakieś pułapki basowe lub ich substytuty. A o adaptacji sufitu tak często pomijanej nie wspomnę.

To wszystko ma ogólny i nie tylko ogólny wpływ na brzmienie łącznie z ostrymi dźwiękami o których mówisz, być może nikt ci nie wmówi, ale nie oznacza to, że tak nie jest. Poczytaj o akustyce, o czasach pogłosu (jaki jest wskazany i w jakich warunkach), o proporcjach pomieszczeń etc.

Póki co wydając takie wnioski, że akustyka nie ma znaczenia lub ma marginalne znaczenie na "ostrość" dźwięku etc. pokazujesz, że nawet o temat się nie otarłeś, a co dopiero mówić, "że swoje się przeszło" w temacie audio akustyki etc.

Quantum 6 jest troszkę jaśniejsza kolumna na tle obecnych podobnych na rynku kolumn, ale na pewno nie ostra. Po pierwsze je poprawnie wygrzej.po drugie wymień kabel na najtańszego oehlbach 2x2.5 który nad wyraz dobrze pasuje do tych kolumn.

Znam je na pamięć. Po poprawnym ustawieniu, wygraniu konfiguracji będziesz się tylko cieszył z detali.

Satori, a jednak się nie pomyliłem nie o takiej adaptacji mówiłem, owszem przestawienie mebelków, sofy, czy innej pułeczki może pomóc w niewielkim stopniu, podobnie jak dywan, chociaż jego współczynniki pochłaniania są praktycznie pomijane, no ale lepiej jak jest niż go nie ma. :))

U mnie w dużym stopniu akustyka jak i dźwięk się zmienił.

Póki co wydając takie wnioski, że akustyka nie ma znaczenia lub ma marginalne znaczenie na "ostrość" dźwięku etc. pokazujesz, że nawet o temat się nie otarłeś, a co dopiero mówić, "że swoje się przeszło" w temacie audio akustyki etc.

Akustyka ma duże znaczenie i prawdę mówiąc niestety nie otarłem się osobiście o takie AUDIOFILSKIE podejście jeśli chodzi o sprzęt audio w moim pokoju. Natomiast widziałem takie rzeczy i wiem co to są dyfuzory czy maty bitumiczne, pułapki itp. wynalazki. I również zdaję sobie z tego sprawę, że to działa. Ale ja mieszkam w bloku na jednym pokoju w kanciapie 12m2 i nawet do głowy mi nie przyszło żeby pokój, w którym pracuję, śpię i normalnie funkcjonuję zamieniać w pokój odsłuchowy wyklejając czymś ściany. Sztuką jest dopasować system, żeby grał tak ja mi się podoba (a podoba mi się jak teraz gra) bez zbędnego szpecenia wizerunku mojego wnętrza. Dobrze napisałeś w swojej stopce, że "Racja jest jak dupa, każdy ma swoją" :))

Niech autor wątku przemyśli sobie to o czym piszesz bo akurat w moim przypadku jest to zupełnie zbędne jak i bezsensowne. Oczywiście bez urazy sir.jax :)

Rafal735 Quantumy tak naprawdę osobiście nie uważam że to wina kolumn samych w sobie a np. złych kabli czy uszkodzonego sprzętu co przeuszyłem :) Wcześniej pisałem że na małych głośnikach słyszę tą ostrość ale wtedy myślałem że to wina samych głośników nie podejrzewałem że może być coś na rzeczy. Ja rozumiem podejście sir.jaxa wierze że to wszystko o czym wspomniałeś ma znaczenie ale wydaje mi się że w dalszym etapie mojej przygody z muzyką. Problem jest w tym że obecnie ja nie jestem w stanie odsłuchać żadnego tracka. Po prostu mam fizyczny ból uszu. Nawet Logitech 2.1 którego miałem nie wyrządzał mi harakiri uszu tylko tyle że był matowy brak sceny bas tłukł i to wszystko nie sprawiało mi jakiejkolwiek przyjemności. Po prostu był i tyle. S4home Pan który mi przywiózł kolumny przywiezie właśnie takie kabelki które są ponoć rekomendowane przez samego producenta. Dodatkowo jakiś lepszy sygnałowy i przeprowadzimy test kablowy że tak się wyrażę. Nie wygrzewam ich bo są tak ostre góry że nie wiem czy nie zrobię im tylko krzywdy jak będą grały pod tym zestawem. Satori Oczywiście w zanadrzu przyniosę CD od szwagra na podmianę :)

Szczerze powiedziawszy myślałem że postem o kolumnach podsumuję całość i zamknę zwiewną puentą, ale widzę że jeszcze chwilę to potrwa :)

Dzięki wszystkim za wsparcie bez was nic by nie było a tak jest jakiś już początek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.