Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wzmacniacza i kolumn

Łotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Ja u siebie właśnie zrobiłem w trójkącie powiedzmy mniejwięcej równobocznym i jest OK. Tylko u mnie z tyłu ma się o co odbić dźwięk. Dlatego zapełnia mi cały pokój i mnie to się podoba :)

Coś w tym stylu tylko to nie zawsze sprawdza się w praktyce. Ale mniej więcej już masz namiary teraz tylko kombinować jak będzie najlepiej :

Właśnie, tylko żeby odległości od bocznych i tylnych ścian nie były takie same.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

hehehe troszkę śmieszny ten rysunek ale w miarę oddaje stan rzeczywisty. Łotr będzie siedział na kanapie pomiędzy kolumnami :)

Mało tego tam gdzie krzesełka są okna tylko tak niezbyt czytelnie to narysowałem no i wykusz nieustawny fuj. To nie własnościowe mieszkanie więc za dużo nie chcę zmieniać po za tym mam małżonkę która może banować moje niektóre pomysły ,...... moje hmmm raczej nasze :p sir.jax i satori bardzo się cieszę że znaleźliście wspólny język :) Za chwilę tylko się lekko ogarnę i ustawię wszystko według waszych wytycznych :)

1. Dobre ustawienie kumn ma ogromny wplyw na scene, stereo itp.

2. Wiekszosc wysokotonowek nie gra za dobrze na boki raczej do przodu.

3. Sciana po lewej jest daaleko i to dobrze.

4. Sciana na prawo ma skosy i to tez dobrze bo odbicie ma mniejsza powierzchnie.

5. Dappolio powinno sie sluchac z glowa na wysokosci wysokotonowki ale zeby bas byl lepszy .. a nie wysokie nie ostre. Fakt to naczynie połączone ale.

6. Kolumnami trzeba pograc ze 30h conajmniej basu przybedzie gora soe od piaszczy, słuchacz przywyknie.

Lotr_1. Nie martw się miałem tak samo. Dobre kolumny poprostu grają gora do czego nie przywykles. Komputerowki to produkt dzwieko podobny. Dodatkowo jak miales jakies stare glosniki wczesniej to wysokotonówki z wiekiem troche gasną. Ale możliwe że ten wzmak jest uwalony. W sobote bede chyba jezdzil z Denkiem po wawce jak jestes zainteresowany wizytą z nim to prosze napisz na priv.

Łotr będzie siedział na kanapie pomiędzy kolumnami :)

Na tej zielonej pod ścianą? Łotr ją będzie przenosić we właściwe miejsce?

:))

Kolumnami trzeba pograc ze 30h conajmniej basu przybedzie gora soe od piaszczy, słuchacz przywyknie.

Chyba 300godz.

Dobre kolumny poprostu grają gora do czego nie przywykles.

Dobre kolumny grają ładną górą, ale liniowo nie wypychając żadnego zakresu przed siebie.

Dobre kolumny poprostu grają gora do czego nie przywykles.

No i dobrze.

Moje "monitorki" mają bazę 260cm licząc od osi do osi głośnika, a siedzę troszku bliżej niż 260cm z tylną ścianą za sobą dobre 1,5m wisi tam połówka dyfuzora :)))

Lotr_1. Nie martw się miałem tak samo. Dobre kolumny poprostu grają gora do czego nie przywykles. Komputerowki to produkt dzwieko podobny. Dodatkowo jak miales jakies stare glosniki wczesniej to wysokotonówki z wiekiem troche gasną. Ale możliwe że ten wzmak jest uwalony. W sobote bede chyba jezdzil z Denkiem po wawce jak jestes zainteresowany wizytą z nim to prosze napisz na priv.

Łotr nie zmarnuj takiej okazji. Szacun Andrzej :)

Ja u siebie właśnie zrobiłem w trójkącie powiedzmy mniejwięcej równobocznym i jest OK. Tylko u mnie z tyłu ma się o co odbić dźwięk. Dlatego zapełnia mi cały pokój i mnie to się podoba :)

No i dobrze.

Moje "monitorki" mają bazę 260cm licząc od osi do osi głośnika, a siedzę troszku bliżej niż 260cm z tylną ścianą za sobą dobre 1,5m wisi tam połówka dyfuzora :)))

Kokumny znam i jak mówię są otwarte ale jasne i ostre? No to albo ktoś był zwolennikiem bardzo mrocznego grania albo ja nie wiem.

Rozmowa o akustyce też trochę bez sensu bo to wszystko teorie. Jest ona nie zwykle ważna, ale można tu walnac 5 stron postów na ten temat albo załatwić próbami. I drugi sposób będzie lepszy. Wygrzanie kolumn to teraz podstawa. Powiedział bym że od melodika lepsze będą oehlbach do tych kolumn. A jeśli to nie pomoże to pożyczę ci inny raczej ciemniejszy wzmacniacz i zobaczysz czy jest zmiana.

Możemy tak zrobić?

Są ciemniejsze?

Mam wrażenie że autor przyzwyczajony jest do zamkniętych zamulonych wysokich tonów. Sam kumplowi złożylem zestaw z PM-68, czyli w sumie bliżniaka PM7000 i Quantum 675 i nie ma tam żadnej ostrości. Nawet jeszcze brakuje tego blasku góry, ale to nie przy kopułce w tej cenie.

?👈

1. Dobre ustawienie kumn ma ogromny wplyw na scene, stereo itp.

2. Wiekszosc wysokotonowek nie gra za dobrze na boki raczej do przodu.

3. Sciana po lewej jest daaleko i to dobrze.

4. Sciana na prawo ma skosy i to tez dobrze bo odbicie ma mniejsza powierzchnie.

5. Dappolio powinno sie sluchac z glowa na wysokosci wysokotonowki ale zeby bas byl lepszy .. a nie wysokie nie ostre. Fakt to naczynie połączone ale.

6. Kolumnami trzeba pograc ze 30h conajmniej basu przybedzie gora soe od piaszczy, słuchacz przywyknie.

Jestem bardzo zainteresowany :) Napisz proszę o której co i jak. Szczegóły dogadamy na PRIV

Andrzeju mieszkam przy Powązkach. Więc na nieszczęście musiał byś specjalnie do mnie jechać :/

Łoter zanim zaczniesz skakać z kwiatka na kwiatek (mowa o wzmacniaczach), spróbuj naszych propozycji.

sir.jax nawet nie spróbowałem a rozmieściłem wszystko według tego co napisaliście :) Zanim podejmę konkretne kroki muszę po próbować różnych ustawień. Posłuchać na innych kablach. Bo nie sztuka wyrzucić jedno i wziąć drugie które się okaże że gra podobnie :)

Pozdro dla wszystkich świetna robota chłopaki. Wiem o wiele więcej niż przed założeniem tego wątku. Jestem już umówiony z Panem Andrzejem i wtedy będę miał wreszcie jakąś opinie :)

Łoter zanim zaczniesz skakać z kwiatka na kwiatek (mowa o wzmacniaczach), spróbuj naszych propozycji.

sirjax ale on nie skacze z kwiatka na kwiatek tylko chodzi o to żeby na innym wzmacniaczu wypróbował, ażeby wyeliminować możliwy walnięty wzmacniacz Marantza.

Jestem już umówiony z Panem Andrzejem i wtedy będę miał wreszcie jakąś opinie :)

Super :)

Zanim podejmę konkretne kroki muszę po próbować różnych ustawień. Posłuchać na innych kablach. Bo nie sztuka wyrzucić jedno i wziąć drugie które się okaże że gra podobnie :)

Słusznie Łoter.

Tak jak koledzy pisali, koniecznie zmień kierunek kolumn, głośniki wysoko-tonowe są bardzo kierunkowe. U mnie pomogło ustawienie kolumn na wprost z minimalnym dogięciem do środka, może z 5'. Bazę mam z metr osiemdziesiąt :-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Bazę mam z metr osiemdziesiąt :-)

180cm też pewno daje radę, może nie jest to 2,5m, ale znajomy ma podobnie i ponoć nie narzeka :))

Raz że za szeroko, dwa nie na wprost miejsca odsłuchowego. Trzy prawa kolumna wydaje się być we wnęce. Chociaż na chwilę przenieść kolumny na prawą stronę tam gdzie masz stół. Daj je pod okna. Na chwilę chociaż. Zobacz czy jest lepiej.

180cm też pewno daje radę, może nie jest to 2,5m, ale znajomy ma podobnie i ponoć nie narzeka :))

Pokój ma 3 metry szerokości, także nie ma innego słusznego rozstawienia na chwilę obecną.

I tak cieszy mnie to, że to jest pokój tylko dla mnie.

Łotr, zadbaj o to aby kolumny miały przestrzeń z tyłu, z boków. I baza nie za szeroko. Lekko skręcaj/doginaj kolumny aż stereofonia będzie lepiej lokalizowana, zbytnie dogięcie może objawić się chaosem i nadmiarem wyższej średnicy i ogólnie wysokich tonów. Przynajmniej u mnie tak było ;-)

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Pokój ma 3 metry szerokości, także nie ma innego słusznego rozstawienia na chwilę obecną.

I tak cieszy mnie to, że to jest pokój tylko dla mnie.

No przeca mówiłem, że dobrze :)))

Byłem u Łotr_1 i ..... ten zestaw gra bardzo spokojnie... :) tak jak myślałem, pierwszy zestaw zawsze boli, ilość szczegółów jest dla nieosłuchanej osoby po prostu męcząca w odbiorze. Zresztą dlatego podobał mi się Magnat MA600, cieszył muzyką nie męcząc nadmiarem żadnego pasma i ogrzewając ciepełkiem mocnego basu.

Kolumny Magnata 677 mają basik - spory okrągły, ma kontrolę nie dudni.

Soprany więcej niż poprawne, co trzy-drożna kolumna to trzy-drożna.

Wysokim daleko daleko do ostrości. :). To tak samo ciemne granie jak moje mx4 - nawet ani razu nie przywaliły blachami. Co więcej wysokie są mniej rozdzielcze i mocno ocieplone - tych kolumn na pewno słucha się bez zmęczenia nawet godzinami.

Akustyka to jest to nad czym Łotr_1 musi popracować i ustawienie kolumn też. Kolumny nie są za szeroko rozstawione, nie wiem czy ten skos po prawej tak robi że dobre stereo i mocny bas jest 1m przed kolumnami, a 50cm dalej (na kanapie) już nie.

Proszę Łotr_1 poeksperymentuj z ustawieniem kolumn - ich szerokością odkręceniem na miejsce odsłuchu albo w inną stronę.

Dywan na podłogę powinien też pomóc. Ale poczekaj jeszcze z tydzień niech się wygrzeją bo może jakieś pasmo się zmieni.

Reasumując - to dobre kolumny do długich nie męczących odsłuchów, najlepsze co się mogło Łotrowi_1 przytrafić na początku drogi audio.

Czyli wzmak OK ? Faktycznie to kolega Łoter musi mieć wrażliwy słuch :) Łoter musiałbyś posłuchać Rotela z Paradigm. To chyba by Ci zęby popękały :)) No to akustyka się kłania Panowie.

Reasumując - to dobre kolumny do długich nie męczących odsłuchów, najlepsze co się mogło Łotrowi_1 przytrafić na początku drogi audio.

Niech pograją z tydzień jeszcze membrany się rozruszają i będzie OK.

Kolumny Magnata 677 mają basik - spory okrągły, ma kontrolę nie dudni.

Soprany więcej niż poprawne, co trzy-drożna kolumna to trzy-drożna.

Wysokim daleko daleko do ostrości. :). To tak samo ciemne granie jak moje mx4 - nawet ani razu nie przywaliły blachami. Co więcej wysokie są mniej rozdzielcze i mocno ocieplone - tych kolumn na pewno słucha się bez zmęczenia nawet godzinami.

Mówiłem od początku. Pewnie jakby u mnie posłuchał to by w ogóle zatkał uszy i stwierdził że góra świdruje i do tego nie ma basu. :)

?👈

Wielkie dzięki Andrzeju za wizytę. Najciekawsze jest to że przyzwyczaiłem się do gry mojego zestawu i absolutnie mnie nie razi :) Aż z ciekawości włączyłem utwory których nie byłem w stanie wysłuchać do końca i nic. Gra a ja się nie krzywię :) Teraz będę pracował nad akustyką i tchnę w mojego wzmaka drugie życie wymieniając elektrolity i kilka innych elementów :)

Także byłem takiego zdania.

Dobre kolumienki świetnie wykonane za na prawdę przyzwoite pieniądze. Na pewno powinny się znaleźć na liście odsłuchowej.

A dobry kompan do nich jak wcześniej kolega zaznaczył ma600 i zestawik gra na prawdę jak droższe klocki.

Panowie co myślicie o Marantzu PM 75 ? Bo wylicytowałem takiego ostatnio :)

Jeśli kupiłeś go w oryginalnym stanie, trzymającego parametry, z kondensatorami i całą resztą jak należy i w kwocie do powiedzmy 1000 zł to świetna okazja (tak było do niedawna).

Jeśli dałeś bliżej 1500-2000 (bo takie ostatnio osiąga ceny) i z niewiadomym stanem (głównie w sensie trzymania parametrów kondensatorów, nie tylko pojemności) to już średnio.

To bardzo dobry wzmak, ale w kwocie, o której wspomniałem, zwłaszcza kilka lat temu, jak miał mniej lat na karku :)

Stąd tyle pochlebnych opinii w sieci.

Generalnie jak będzie wszystko okay i brzmienie mi sie spodoba to miałem go odrestaurować. Właśnie wymienić eliktrolity między innymi. Ciekawe czy znajdzie się na forum ktoś kto zna sprzęt i był by w stanie go odnowić. Bo tak naprawdę każdy leciwy sprzęt może nie trzymać parametrów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.