Skocz do zawartości
IGNORED

Audioquets type 2+ Bi-wire zagadka...

fido920

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem w/w kabelki w cenie 250 zł. Ponieważ jestem poza moim miejscem zamieszkania postanowiłem sprawdzić "na szybko" czy przynajmniej przewody są w porządku...W tym celu włożyłem w otwór fazowy jedną końcówkę(od strony wzmacniacza) i dotknąłem próbówką wtyków po drugiej stronie (do bi-wiringu)...i tu właśnie zagadka: dlaczego próbówka świeci po dotknięciu wszystkich bananów, nawet czarnego od strony wzmacniacza? Przewody wyglądają na oryginalnie zakonfekcjonowane.

Pytanie nr 2:

które wtyki są do górnych gniazd a które do dolnych? Aczkolwiek w wyżej wymienionych okolicznościach gdybym je podłaczył mam wrażenie że zepsuje wzmacniacz...

No chyba, że w jakiś magiczny sposób w sąsiednich przewodach "prąd się sam" indukuje...

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

https://www.audiostereo.pl/topic/132721-audioquets-type-2-bi-wire-zagadka/

A masz dobrą próbówkę? Izolacja nie jest w 100 % skuteczna rozumiem że kabelek wkładasz do gniazdka 220V, kabel głośnikowy projektowany jest na inne napięcie i dlatego indukują sie elektrony na wszystkich kablach.

Sprawdz na przedłuźaczu czy jest ten sam efekt. Moźliwe że przewód jest gdzieś ściśnięty.

A masz dobrą próbówkę? Izolacja nie jest w 100 % skuteczna rozumiem że kabelek wkładasz do gniazdka 220V, kabel głośnikowy projektowany jest na inne napięcie i dlatego indukują sie elektrony na wszystkich kablach.

Sprawdz na przedłuźaczu czy jest ten sam efekt. Moźliwe że przewód jest gdzieś ściśnięty.

Postanowiłem zaryzykować i wpiąć do sieci dwa banany (od strony wzmaka), gdyby były zwarte pewnie wywaliłoby korki-nic się nie stało, więc to pewnie indukcja...Próbowka dobra.

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Wypnij przrwód i sprawdź ponownie, na bank nie będzie przejścia pomiędzy żyłami (rezystancja kilka Mohm), ale próbnik może zareagować na pojemność kabla, a takie do bi-wiringu mają sporą. Też mam próbnik, który czasem kłamie, jak "zobaczy" pojemność lub pokazuje przejście, gdy rezystancja ma nawet kilka kohm.

Spraw

Wypnij przrwód i sprawdź ponownie,

Sprawdzałem, to samo, na dwóch przewodach...

próbnik może zareagować na pojemność kabla,

reaguje tylko na wpięty kabel.

dlaczego próbówka świeci po dotknięciu wszystkich bananów

Rezystancja izolacji przewodów jest relatywnie niska w porównaniu do próbówki.

Test ryzykowny i w zasadzie nic Ci nie powiedział o stanie kabla. Swoją drogą, co mogło się w nim zepsuć?

Test ryzykowny

na czym polegało ryzyko?

Swoją drogą, co mogło się w nim zepsuć?

Przewody są sztywne, więc po prostu gdyby ktoś postanowił je zmęczyć...Mało prawdopodobne, ale...

Gołe końcówki pod napięciem, pewnie luźny kabel, w sumie sytuacja, której lepiej unikać.

Jak chciałeś sprawdzić, czy przewód jest ciągły, to można było np. użyć latarki.

to można było np. użyć latarki.

dziś latarki nie te co kiedyś... ;) Są w smartfonach, i trudno do nich podpiąć kable...Łatwiej o probówkę...

"probówka" to też niewłaściwe słowo, ale wszyscy wiedzą o co chodzi...;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.