Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze duże stereo do 4000 zł [nowe]

meehow86

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

na wstępie zaznaczę, że nie jestem audiofilem. Ba, nie mam nawet takich zapędów. Lubię posłuchać muzyki na lepszym poziomie niż byle radio, stąd moja obecność w tym miejscu :)

Szukam dla siebie zestawu stereo do ok. 4000 zł. Wiadomo, im mniej tym lepiej - te 4000 zł jest absolutnie górną granicą.

Jako, że słucham muzyki z płyt CD i winylowych (gramofon mam), ale także ze Spotify, interesuje mnie zakup amplitunera stereo z obsługą Spotify, który będzie miał wbudowany preamp gramofonowym, a do niego kolumn, najchętniej podłogowych i odtwarzacza CD. Wszystko musi być NOWE.

Pomieszczenie, w którym grać będzie powyższy zestaw ma 16-17 metrów kwadratowych + aneks kuchenny oddzielony 2-metrową ścianką i barkiem (10 m2) i korytarzyk (3m2) - nie wiem czy liczyć to jako całość, czy nie, nie znam się. Kolumny stać będą oddalone od siebie na około 3m, podobna odległość będzie od każdej z kolumn do słuchacza siedzącego na kanapie. Za głośnikami planuję ok. 1,5m, dużo mniej, bo paręnaście centymetrów od bocznych ścian.

Dotychczas słuchałem muzyki z marnej mini-wieży, więc wszystko w tej cenie zapewne będzie dużo lepsze :)

A słucham następującej muzyki (kolejność ma znaczenie): polski i zagraniczny rap, ambitniejszy pop, spokojna muzyka z damskim wokalem, soundtracki.

Czekam na Wasze propozycje :)

Nie wiem jak to się sprawdza z aneksem.

Osobiście nie lubię dźwięku z małych przetworników typu 13cm.

Male kolumny mały dźwięk.

Najlepiej wypożyczyć do domu to koszt ok. 50zl

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Heco Music style900+Onkyo TX-8150

Heco

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Onyko

Ukryta Zawartość

Jednak myślę gdybyś w sklepie kupował cały set to pewnie rabaty byś dostał i może DalibZensor7 by były lub Melodika Bl40II

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Bali słuchałes tego połączenia, bo jak dla mnie 8150 z Heco to nie bardzo...

Może jednak pójdziesz w wzmacniacz? Dużo lepiej to zagra.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Bali słuchałes tego połączenia, bo jak dla mnie 8150 z Heco to nie bardzo...

No właśnie miałem okazje słuchać tego, co prawda 5min i jeszcze wtedy Onkyo 8150 nie znałem i się zdziwiłem co to za klocek. Na mnie to pozytywne wrażenie zrobiło. Muzyka z cd była a nic z usb itp :(

Jeszcze z Onkyo AudioPro Avanto słuchałem i tu było największe zaskoczenie na plus :) gdyby nie ten boczny bas :(

Moim zdaniem warto popatrzeć, wiadomo jednemu się podoba innemu nie :) każdy ma inne preferencje co do dźwięku.

Mały budżet więc, żeby dobrze rozbujać takie Heco to sporboealbym z 9050.

Moim zdaniem nie kupisz. Za tę kasę nie da się kupić nawet porządnego owego telewizora.

Spokojnie kupi. Telewizor również...a swoją drogą większość wzmacniaczy zintegrowanych nie jest warta połowy swojej ceny, a te t.z.w. hajendowe nawet ułamka tej połowy. Stereo to rynek niszowy, hajend to juź głębokie podziemie - stąd transformator, kilka tranzystorów, kondensatorów i innych dupereli opakowanych w obudowę kosztuje dużo więcej, niż dobrej klasy wypasiony, dużoooo bardziej skomplikowany, ale produkowany masowo telewizor ;)...a taki powiedzmy Onkyo TX- 8150 w obecnej cenie < 2 tys zł. jest perełką. Stosunek jakości brzmienia i wykonania oraz bogatego wyposażenia do ceny jest fantasyczny :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Witaj,

Zakładaną funkcjonalność załatwi Ci Pioneer SXN30 lub Yamaha RN602. Tu wybór podyktowany jest wyborem kolumn.

900tki od Heco do takiego pomieszczenia mogą być nieco za duże. Polecam Heco 500 lub faktycznie Melodika BL40 MKII. To i tak niewielkie kolumny jak na swój dźwięk. I na prawdę dobre pod kątem jakość/cena.

Zapraszam Cie na odsłuch przykładowych zestawów.

Jeśli masz daleko możemy także wysyłać do Ciebie sprzęt.

Pozdrawiam

Do Yamahy RN-602 można dołożyć Indiana Line Nota 260 lub ELAC DEBUT B6

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-b6.html

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html

Wpadnij do któregoś z naszych salonów na odsłuch, to poszukamy brzmienia które będzie Tobie odpowiadać.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

A może coś od Pylona? Opal 20? W stereoikolorowo dobre oceny dostały. Właśnie jak to jest z tym aneksem, wpływa to na akustykę czy nie bardzo?

Jak od Pylona to Sapphire 31

Jak masz TV w pobliżu sprzętu, to ja bym zamienił amplituner stereo na amplituner KD, np Onkyo TX-NR555. Cena będzie podobna, układy w środku mniej więcej te same co w stereo a dostaniesz parę pożytecznych funkcji, większy zasilacz, bi-amping. Dzięki aktywnej zwrotnicy możesz dopasować do zestawu subwoofer i np. kupić kolumny podstawkowe stereo lepszej klasy niż podłogowe.

Panowie, czemu piszecie o TV? Nie używam, ba, nawet nie mam w domu :)

Słucham muzyki z trzech nośników:

- CD,

- Spotify,

- winyl.

To pierwsza sprawa. Druga - w budżecie chciałbym zmieścić się również z CD. Wymyśliłem sobie coś takiego:

- Onkyo TX-8150

- Onkyo C-7030

- Melodika BL40 II

Tylko nie wiem czy któryś ze sprzedawców da mi taki rabat, by w 4000 zł się zamknąć. ;) Pewnie będę musiał pójść na ustępstwa (tańsze kolumny, np. polecane gdzieniegdzie Polk Audio T50 czy coś od Pylona), ale rezygnować z funkcjonalności nie zamierzam. Tak jak napisałem w pierwszym poście - przesiadam się z marnej miniwieży, więc chyba wszystko zagra lepiej :)

Precyzując (czego potrzebuję):

1. Amplituner stereo z funkcjami sieciowymi (Spotify + radio).

2. Odtwarzacz CD.

3. Kolumny podłogowe (podstawek się obawiam - mam kota w domu).

Pamiętaj łatwiej wymienić elektronikę. Kolumny wybierz lepsze o ile to jest dobre określenie. Ja zaproponowałbym Ci do tego co słuchasz kolumny Tannoy DC6T używane i wzmacniacz NAD C326BEE (nowy), i do tego używany cd od Nada np 521 do 525. Skoro gramofon już masz to zakładam, że jest z przedwzmacniaczem i Nad wystarczy. Do spotify użyłbym RPI3 + Hifiberry Dac + (całość ok 470 zł z obudową malutkie urządzenie trzymasz cały czas włączone i sterujesz telefonem) i oprogramowanie volumio lub rune audio i masz dac-a ze stremerem da muzyki, a cała kolekcję CD sobie zgrywasz na pc za pomocą EAC i póżniej też z RPI3 słuchasz z dysku usb lub sieciowego. Drugie rozwiązanie to np Marantz PM6005 bardzo tani nowy w UK (ok 200GBP, a nowsza seria 6006 ok 250 GBP nowy) i do tego CD6005 i też RPI3 tylko z Hifiberry Digi+ bo marantz ma dac-a z wejściem coax.

Jeśli nowe to żaden sprzedawca ci takie rabatu nie da. Albo ten zestawik bez CD, albo z CD ale dużo słabsze kolumny.

No niestety tak jest.

Wpłacasz kaucję sprzęt leci do Ciebie. Sprawdzisz w domu i albo kupujesz albo wymieniamy albo odsylasz.

Sprawdzisz sprzęt na spokojnie u siebie, funkcje, dźwięk i przede wszystkim akustykę!

Jak ktoś powie że to zły pomysł to już nie wiem.

A może taki zestaw Denon PMA-720AE+Denon DCD-720AE+ jakieś fajne kolumny, może MA Silver2 lub Heco MS500 lub Mekodika BL40II. Te Denony nie są drogie i może nawet 4tyś by wystarczyły :) Można też tak z Marantz PM5005+Marantz CD5005+ Dali Zensor3 lub Zensor5 lub wyżej wymienione kolumny i jak autor pisał na 17m2 starczy :)

Denon i Monitor Audio zamulony dźwięk będzie. Jak ma być ciepło to lepiej Polk TSx

https://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx330t-tsx-330t-kolumny-podlogowe-2-szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Denon+Monitor Audio=zamulony dźwięk???

Ja mam Denon PMA-1510AE +Monitor Audio Silver10 i raczej nie odczuwam aby dźwięk był zamulony. Na moje ucho jest właśnie wszytko tak jak powinno być, ja jestem mega zadowolony z takiego zestawienia właśnie :)

1510 to inny piec. Jak tu go zestawiać z 720?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

1510 to inny piec. Jak tu go zestawiać z 720?

No to fakt :)

Z silverami nie będzie zamulony. Nie kontrolowany na dole tak, ale nie zamulony. Silvery są na tyle jasne że i tak będą grać jasno i wyraźnie.

Do melodika bl40 mkII także tego denona bym nie podlaczal.

Prędzej pioneera a30. Cena podobna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.