Skocz do zawartości
IGNORED

W wieku 43 lat na nowo odkryłem istnienie muzyki :) i potrzebuję pomocy

Conchis

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy można, czy nie można, ale podaję Ci link do dwóch aukcji. Kolumny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego wzmacniacz, bardzo dobre cd i radio. Pogadaj ze sprzedającym może odda taniej bez tunera za te 2000 zł.

Ukryta Zawartość

I masz bardzo fajny, analogowo grający zestaw do jazzu i klasyki.

Na pewno nie celowałbym w nowy zestaw za 4000 tysiące.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"kolumny podłogowe, Z kolumn można czasami kupic tanio Tannoy DC6T (te byłby zdecydowanie najlepsze do muzyki którą chcesz słuchać)

Z ciekawości poszukałem tych kolumn:

9533043-tannoy-revolution-dc6t-nove-1.jpg

No nie wiem ale przy podziale 1,5kHz i to elektrycznie 1 rząd i do tego bardzo kierunkowe, czyli słuchawkowe słuchanie na odległość. Trzeba je na prawdę dobrze przesłuchać.

Ale zawsze w towarzystwie tej pani.

Tak na szybko to nagminne ustawianie kolumn przy ścianie można spokojnie kompensować equalizerem co poprawia czystość odpowiedzi impulsu oraz polepsza odbiór dla postępującej z wiekiem głuchocie.

• Moderatorzy

Bardzo Wszystkim dziękuję za poświęconą uwagę :)

Podsumowując:

Obawiam się kupić używany sprzęt z nieznanych źródeł Allegro itp., ponieważ nie znam się na tym, nie potrafię ocenić. W UK jest taniej, nie wykluczam ale wolałbym uzyskać dobrą cenę za cały zestaw w polskim sklepie.

Na priv otrzymałem obszerne wyjaśnienia za które również dziękuję, mam nadzieję, że autor się nie pogniewa jeżeli fragment zacytuję, jednocześnie prosząc o komentarz:

1. "kolumny podłogowe, Z kolumn można czasami kupic tanio Tannoy DC6T (te byłby zdecydowanie najlepsze do muzyki którą chcesz słuchać)

Ukryta Zawartość

• lub Pylon Audio Opal 23 lub Q Acoustics 2050 i nowsze Q3050

1. wzmacniacz NAD C326BEE ale nie ma dac-a, ale jakbyś się zdecydował na słuchanie plików, to wtedy mógłbyś sobie kupić malinę od razu z kartą Hifiberry dac lub inną jest duży wybór,

Ukryta Zawartość

Autor napisał na podstawie własnych doświadczeń z ww sprzętem.

1. Czy zamiast jakiejś używki: odtwarzacz CD / C516BEE NAD

Ukryta Zawartość

Od siebie dodam, może to mało istotne ale przy wyborze zwracam też uwagę na wzornictwo, NAD bardzo mi się spodobał.

W jednej z odpowiedzi padło stwierdzenie: "Ja bym kupił za 4K aktywne monitorki." Jak mam to rozumieć, że podłączone do laptopa?

Odnosząc się jeszcze do propozycji udania się w podróż po sklepach w poszukiwaniu mojego brzmienia, to logistycznie trudne. Jestem też nie osłuchany ani sprzętowo ani muzycznie. Jak ktoś trafnie zauważył "totalnie nie wiesz czego chcesz". Ten pierwszy raz to tak trochę wszystko robi się na czuja, oby i tym razem się udało :) Fascynujące jest odkrywanie muzyki, a pewnie za kilka lat odnajdę swoje brzmienie.

napisz do kolegi "S4Home" ma dobre ceny, można negocjować, za kaucją wypożycza sprzęt do domu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Zwróć uwagę, że po zakupie sprzętu czekają Cię jeszcze spore wydatki na płyty CD. Może warto rozpocząć przygodę od amplitunera stereo (popularne Onkyo 8150 czy Yamaha Rn602) i Spotify. Masz dostęp do nieograniczonej płytoteki, i sam wybierasz jedno z kilkudziesięciu wykonań "Czterech pór roku" Vivaldiego czy "Ring..." Wagnera pod batutą Soltiego (zestaw płyt dobre kilkaset złotych).

Co do kolumn z poprzedniego postu to mam akurat Opal 20 i QA 3050 i to całkiem fajne zestawy, QA jest trochę ciemniejsze i cieplejsze, Opal minimalnie bardziej detaliczny.

Zwróć uwagę, że po zakupie sprzętu czekają Cię jeszcze spore wydatki na płyty CD. Może warto rozpocząć przygodę od amplitunera stereo (popularne Onkyo 8150 czy Yamaha Rn602) i Spotify. Masz dostęp do nieograniczonej płytoteki, i sam wybierasz jedno z kilkudziesięciu wykonań "Czterech pór roku" Vivaldiego czy "Ring..." Wagnera pod batutą Soltiego (zestaw płyt dobre kilkaset złotych).

Co do kolumn z poprzedniego postu to mam akurat Opal 20 i QA 3050 i to całkiem fajne zestawy, QA jest trochę ciemniejsze i cieplejsze, Opal minimalnie bardziej detaliczny.

Na allegro znajdzie sporo używanych płyt CD w dobrym stanie i rewelacyjnej cenie ;) Gorzej z samym stereo. Za założoną kwotę można złożyć coś na poziomie ale bez rewelacji w nowych sprzętach :/ Tzn jeżeli chodzi o kolumny bo system oparty na słuchawkach złożyłby całkiem bogaty.

Na allegro znajdzie sporo używanych płyt CD w dobrym stanie i rewelacyjnej cenie ;) Gorzej z samym stereo. Za założoną kwotę można złożyć coś na poziomie ale bez rewelacji w nowych sprzętach :/ Tzn jeżeli chodzi o kolumny bo system oparty na słuchawkach złożyłby całkiem bogaty.

Słusznie! Allegro - pierwsze z brzegu: kolekcja 30 CD wielcy kompozytorzy biblioteka GW = 190 zł... Tak wiem, ale jeszcze przyjdzie czas na konkretne wykonania i szukanie smaczków, zaczyna się od elementarza :)

Poważnie zastanawiam się aby do pierwszych odsłuchów zamówić taki zestaw:

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

plus

Ukryta Zawartość

ewentualnie inne kolumny pylona, odpowiedniejsze dla ww. konfiguracji, rodzaju muzyki, wielkości pokoju, będę wdzięczny za rady.

P.S.

Poczytałem sobie wątek o "okazjach" tzn. "Znaleziska na eBay i Allegro", utwierdziłem się tylko że używki są nie dla mnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

NAD do tego metrażu to minimum 326, 316 zdecydowanie za słaby.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Gość

(Konto usunięte)

Wszystkie przekłamują, ale jedne dużo mniej od innych.

Np. wszystko co ma równomierność pasma gorszą od +-3dB to szrot. Dobre/bardzo-dobre kolumny zaczynają się od tych, co mają tolerancję do +-2dB. Oczywiście wierne oddawanie poziomów w paśmie to tylko jeden z parametrów, ale od czegoś trzeba zacząć.

"Problem" tylko w tym, że odzwierciedleniem pomiarów jest to co słychać i vice-versa.

A co jeżeli się idealnie te dziury w paśmie zgrywają z pomieszczeniem?

Żeby mieć idealne kolumny to trzeba mieć też idealne pomieszczenie...prawda Kyle?

napisz do kolegi "S4Home" ma dobre ceny, można negocjować, za kaucją wypożycza sprzęt do domu

Tak zrobię, kiedy wyklaruje się zestaw do pierwszych odsłuchów, dziękuję.

Słusznie! Allegro - pierwsze z brzegu: kolekcja 30 CD wielcy kompozytorzy biblioteka GW = 190 zł... Tak wiem, ale jeszcze przyjdzie czas na konkretne wykonania i szukanie smaczków, zaczyna się od elementarza :)

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

plus

Ukryta Zawartość

ewentualnie inne kolumny pylona, odpowiedniejsze dla ww. konfiguracji, rodzaju muzyki, wielkości pokoju, będę wdzięczny za rady.

P.S.

Poczytałem sobie wątek o "okazjach" tzn. "Znaleziska na eBay i Allegro", utwierdziłem się tylko że używki są nie dla mnie...

Jeżeli dobrze rozumiem wystarczy, że jak do ww. zestawu dokupię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i będę mógł słuchać wszystkiego do czego mam dostęp w Internecie/laptopie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Jeżeli dobrze rozumiem wystarczy, że jak do ww. zestawu dokupię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i będę mógł słuchać wszystkiego do czego mam dostęp w Internecie/laptopie?

To już lepiej ta opcja z wbudowanym dac i mocniejszy wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To już by Ci naprawdę fajnie zagrało. Pytaj o cenę S4Home będzie na pewno lepsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już lepiej ta opcja z wbudowanym dac i mocniejszy wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . To już by Ci naprawdę fajnie zagrało. Pytaj o cenę S4Home będzie na pewno lepsza.

Dziękuję za podpowiedź, rozważę chociaż to wszytko już wykracza poza zakładany budżet, ale skoro będzie duża różnica :)

A jak do tego mają się Pylon Audio Opal 23, czy od nich zaczynać?

Ukryta Zawartość

Powiem Ci tak,od czegoś musisz zacząć i najlepiej od używek ponieważ przy odsprzedaży nowych klocków dużo tracisz.

Ale popieram,nowe fajnie pachnie,trzeba czasu na wygrzanie itp,jest klimat.

Później będziesz szukał jak najlepszego dealu.

Łokmen Saba

• Moderatorzy

Pylon z NAD to dobre połączenie, możesz też posłuchać melodiki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Całkowicie nie potrzebnie ten wątek z założenia powstał po to żeby tych konkretnych okazji unikać.

To co powiesz na to

Ukryta Zawartość

za 3,5 k zł możesz kupić wzmacniacz wraz z cd (wzmacniacz sam mam taki) 2 miesięczny na gwarancji.

cena sklepowa 3,5zł wzmacniacz i 3 k zł CD.Wiadomo coś tam stargował.Niech będzie że kupił za 5-5,5 k zł.

I co? Dalej sprzęt używany się nie opłaca?Dla mnie lepszy wzmacniacz od tego nada 356 pod każdym względem o którym tu wszyscy piszą wyżej.Oczywiście twoje pieniądze i zrobisz jak uważasz .

A i o kablach na początek nie wspomnę :)

Dla lepszego zobrazowania sprawy podam Ci link sprzętu tej samej firmy tylko że nowy ze sklepu

Ukryta Zawartość

cena nie jest najgorsza ale tutaj dostajesz np w tych samych pieniądzach wzmacniacz oczko niżej i

najniższe z serii już nie produkowane cd zastąpione modelem 15.3.

albo prawie w tych samych pieniążkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) też nowe najniższe modele tego producenta zastąpione nowszą serią a15.3 i cd.15.3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marne szanse.

Żeby mieć idealne kolumny to trzeba mieć też idealne pomieszczenie...prawda Kyle?

Dlaczego? Idealne kolumny nawet w kartonach i styropianie są idealne.

nagrywamy.com

Myślę, że proponowana tutaj opcja wzmacniacza z DACiem to dobry kierunek. Oprócz tego NADa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) weź pod uwagę tego Maranza :.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Daci w tych wzmacniaczach są całkiem niezłe, a wejście USB daje w perspektywie możliwość słuchania plików. Do kompletu Pylony, o których wspominasz i jakiś tańszy odtwarzacz CD, którego będziesz używał jako transportu. Wiem, że to przekracza założony budżet, ale warto trochę dołożyć a wiele zyskać. Poza tym, kupując pełny zestaw możesz dostać spory rabat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Często wygrywasz główną wygraną w totka?

Nie. Przy niedoskonałym pomieszczeniu i doskonałej kolumnie, nierównomierności kolumny nie pogorszą dodatkowo całości (bo ich nie będzie, skoro kolumna doskonała). Także nawet w niedoskonałym pomieszczeniu lepiej mieć doskonałe kolumny, niż "z górami i dolinami".

Ukryta Zawartość

O nie tylko nie to.

Może kolega pomyśli, jeśli do takiej muzyki to może jakaś fajna lampka? Także jestem za używkami. Ale najpierw to podniósłbym te 4 litery i pojechał do salonu osłuchać coś co przypadnie być może do gustu na początku swojej drogi z audio. Nie koniecznie trzeba zaraz kupić. Posłuchać kilka proponowanych zestawów i tor będzie nakreślony. Będziesz wiedział jak gra Yamaha, Denon, Nad, Rotel itp. A Ty kolego nie słuchałeś jeszcze niczego więc nie sugeruj się tu opiniami innych bo każdy wzmacniacz jak i player gra inaczej i nie wiadomo co uderzy w twoje gusta.

Ukryta Zawartość

O nie tylko nie to.

Może kolega pomyśli, jeśli do takiej muzyki to może jakaś fajna lampka? Także jestem za używkami. Ale najpierw to podniósłbym te 4 litery i pojechał do salonu osłuchać coś co przypadnie być może do gustu na początku swojej drogi z audio. Nie koniecznie trzeba zaraz kupić. Posłuchać kilka proponowanych zestawów i tor będzie nakreślony. Będziesz wiedział jak gra Yamaha, Denon, Nad, Rotel itp. A Ty kolego nie słuchałeś jeszcze niczego więc nie sugeruj się tu opiniami innych bo każdy wzmacniacz jak i player gra inaczej i nie wiadomo co uderzy w twoje gusta.

Dojrzewam do tego aby jednak wpierw zaznajomić się z teorią, jest wiele ciekawych wątków na forum. Zwiększyć budżet. Posłuchać co nieco w salonie. Może przekonam się do używek. Nie ma pośpiechu. Jeśli coś jest nam przeznaczone, wydarzy się - we właściwym czasie, z odpowiednim audio i z dobrych powodów :)

Zacząłbym od salonu, żeby znaleźć swój dźwięk. Nad, Rotel,Yamaha to ostrzejsze brzmienie. Może Ci się nie spodobać a może spodobać. Onkyo,Advance Acoustic, Xindak, Musical Fidelity to łagodniejsze wzmacniacze z dawką plastyczności i ciepła i może właśnie taki dźwięk Ci będzie pasował. Więc koniecznie odsłuchaj.

Zacząłbym od salonu, żeby znaleźć swój dźwięk. Nad, Rotel,Yamaha to ostrzejsze brzmienie. Może Ci się nie spodobać a może spodobać. Onkyo,Advance Acoustic, Xindak, Musical Fidelity to łagodniejsze wzmacniacze z dawką plastyczności i ciepła i może właśnie taki dźwięk Ci będzie pasował. Więc koniecznie odsłuchaj.

Bardzo dziękuję , tak zrobię.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.