Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa systemu ANTHEM MRX510+TANNOY XT8F

moonlighter

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś 30m2, przy czym po obu strunach kolumn jest jeszcze otwarta przestrzeń do kuchni i przedpokoju.c846f8f8dd5586649e5ec263bdc2503c.jpg

Jak nie jestes jakims "baso-lubca" to bedzie wszystko gralo fajnie.

Swoja droga bardzo ladnie tam u Ciebie wygladaja w salonie :)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tak, np mozna wymontowac glosniki z "jamnika" z przed 20 lat i podlaczyc w to miejsce kolumny. Bedzie wymiatac. Bo to przecierz bez roznicy...prad to prad...

Przed laty sądziłem że wszystkie największe idiotyzmy świata zostały na łamach tego forum już popełnione - myliłem się.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Przed laty sądziłem że wszystkie największe idiotyzmy świata zostały na łamach tego forum już popełnione - myliłem się.

Kolega pisał z sarkazmem, odpisujac na poprzedni post.

Tak, że brakuje admina...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeśli mogę Ci w cym pomoc to zapraszam. Wypożyczamy także sprzęt na odsluch do domu.

Dziękuję za propozycje.

Audiolab - ciekawy, ale nie jestem pewien, ze podłączę do niego KD (być może przez RCA Power). Poza tym jego moc 75W jest mniejsza od mojego Anthema (100W), który powyżej -30dB zaczyna się dość mocno grzać i włącza wiatrak.

Cayin - propozycja nietrafiona, nie podłączę KD

Roksan - ciekawa propozycja, choć brak wejść XLR

Marantz - moc tylko 70W

Witaj!

Możesz jeszcze zrobić tak jak ja mam. Jest więcej kombinacji ale działa tzn. do ampli możesz podłączyć każdy wzmak pod wejście aux tylko wtedy musisz sobie skalibrować głośność we wzmacniaczu (zapamiętać) gdy oglądasz filmy i pamiętać o tym fakcie podczas puszczania filmów bo do słuchania muzyki będziesz używał tylko wzmacniacza.

No cóż nade wszystko gratuluję obecnego systemu opartego bądź co bądź na solidnej kanadyjskiej konstrukcji. Pomimo, że obecnie dysponuję modelem wyżej z dawnej serii 10 tek, mianowicie 510, jestem przekonany o dobrej i słusznej konstrukcji tego amplitunera. Musisz mieć świadomość faktu że owa konstrukcja opiera się na przyzwoitym w tej klasie cenowej przedwzmacniaczu co w istocie odbija się na pozytywnych odsłuchach w stereo. Kompromis tych skrajnie odległych opcji jest osiągalny jedynie w niewielu amplitunerach. Dodatkowo o poważnym podejściu do zagadnienia świadczy polityka producenta, który to oferuje nam w zestawie profesjonalny w mej skromnej ocenie system kalibracji dźwięku.

Dwie zasadnicze sprawy Drogi Kolego. O dźwięku w Twoim przypadku decyduje jakość przedwzmacniacza, co Ci wytłumaczyłem i końcowy tor zestawu, mianowicie kolumny. Na koniec pozostawiasz warunki adaptacyjne pomieszczenia odsłuchowego i masz po sprawie.

Uważam, że amplituner obnaża słabości Twoich kolumn. Ja dysponuję amerykańskimi bipolarnymi jednostkami podłogowymi i nie narzekam zarówno dół jak i na górę. Pomimo korzystania z bratniej kanadyjskiej stajni - końcówka jak w moim dossier.

Podpowiedzi branży zawsze będą nieco tendencyjnie. Z biegiem czasu się o tym przekonasz. Nie to żebym się czepiał ale podejrzewam że wyrażane oceny w kwestii konfiguracji sprzętowych są niejednokrotnie zależne od potrzeb czystej ekonomii.

Moja rada odsłuch i jeszcze raz odsłuch. Masz prawie doskonały wzmacniacz sprawdzający się zarówno w kinie jak i purystycznym stereo. Rozważ opcję zasilenia układu końcówką, niemniej nie wykluczaj wymiany kolumn, bowiem okazać się może że to najsłabsze ogniwo Twojego sytemu.

Tak na marginesie Twoje kolumny reprezentują pewną kulturę dźwięku i uzyskanie z ich pomocą odpowiedniego zejścia na niskich graniczyć może z cudem. Osobny sub ratuje Cię co prawda, niemniej to nie jest rozwiązanie docelowe. Zastanów się i pozdrawiam serdecznie.

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

No cóż nade wszystko gratuluję obecnego systemu opartego bądź co bądź na solidnej kanadyjskiej konstrukcji. Pomimo, że obecnie dysponuję modelem wyżej z dawnej serii 10 tek, mianowicie 510, jestem przekonany o dobrej i słusznej konstrukcji tego amplitunera. Musisz mieć świadomość faktu że owa konstrukcja opiera się na przyzwoitym w tej klasie cenowej przedwzmacniaczu co w istocie odbija się na pozytywnych odsłuchach w stereo. Kompromis tych skrajnie odległych opcji jest osiągalny jedynie w niewielu amplitunerach. Dodatkowo o poważnym podejściu do zagadnienia świadczy polityka producenta, który to oferuje nam w zestawie profesjonalny w mej skromnej ocenie system kalibracji dźwięku.

Dwie zasadnicze sprawy Drogi Kolego. O dźwięku w Twoim przypadku decyduje jakość przedwzmacniacza, co Ci wytłumaczyłem i końcowy tor zestawu, mianowicie kolumny. Na koniec pozostawiasz warunki adaptacyjne pomieszczenia odsłuchowego i masz po sprawie.

Uważam, że amplituner obnaża słabości Twoich kolumn. Ja dysponuję amerykańskimi bipolarnymi jednostkami podłogowymi i nie narzekam zarówno dół jak i na górę. Pomimo korzystania z bratniej kanadyjskiej stajni - końcówka jak w moim dossier.

Podpowiedzi branży zawsze będą nieco tendencyjnie. Z biegiem czasu się o tym przekonasz. Nie to żebym się czepiał ale podejrzewam że wyrażane oceny w kwestii konfiguracji sprzętowych są niejednokrotnie zależne od potrzeb czystej ekonomii.

Moja rada odsłuch i jeszcze raz odsłuch. Masz prawie doskonały wzmacniacz sprawdzający się zarówno w kinie jak i purystycznym stereo. Rozważ opcję zasilenia układu końcówką, niemniej nie wykluczaj wymiany kolumn, bowiem okazać się może że to najsłabsze ogniwo Twojego sytemu.

Tak na marginesie Twoje kolumny reprezentują pewną kulturę dźwięku i uzyskanie z ich pomocą odpowiedniego zejścia na niskich graniczyć może z cudem. Osobny sub ratuje Cię co prawda, niemniej to nie jest rozwiązanie docelowe. Zastanów się i pozdrawiam serdecznie.

Dziękuję Kolego za Twoją opinię. W kwestii kolumn pasują mi one, bo podoba mi się scena, jaką budują. Fakt, dół nie jest imponujący, chwytający za serce, ale świetnie to uzupełnia Rel T9.

To, czego mi tylko brakowało w moim systemie, to wycofana średnica.

Od tygodnia osłuchuję się z Regą Elicit i mogę co nieco powiedzieć, oczywiście subiektywnie, jak każda opinia czy recenzja.

Podłączyłem REGĘ jako niezależny wzmacniacz do stereo pod Stream Magic, wykorzystując przedwzmacniacz REGI, oraz jako końcówkę mocy do Anthema pod wejście Direct. Do Anthema podłączyłem jednakowoz Stream Magic. W ten sposób uzyskałem możliwość porównania pracy przedwzmacniaczy REGI i Anthema przełączając pilotem wejścia Direct i Line. Oczywiście w Anthemie Tre i Bas na 0. Wniosek: przedwzmacniacz REGI ma dużo jaśniejszą średnice, bardziej dźwięczną, gitara czy pianino wybrzmiewa jakby dłużej, piękniej. Bas natomiast jest pełniejszy, głębszy, ale nie mocniejszy. Przez ta wyeksponowaną średnicę całe pasmo jest niestety jakby płaskie. Brakuje tu jednak góry. Anthema na codzień słucham na TRE +10, a Bas +8dB. Gdyby REGA miała regulacje wysokich i niskich. To wystarczyłoby mi podbić nieco wysokie i byłaby pełnia szczęścia.

Powyżej porównałem przedwzmacniacze, gdzie końcówka mocy była REGA. Ale porównałem tez końcówki mocy, gdzie przedwzmacniaczem by Anthem. I tu REGA dodała dźwiękowi kolorytu. Nie jestem zawodowym recenzentem i nie będę się zimował ubierać tego w słowa, ale o ile na samym anthemie słuchałem na +8 Bas i +10 Tre, to wykorzystując Rege jako końcówkę mocy wystarczy mi +2 i +4. I tak już zostanie. Przyjemność słuchania jest dużo większa, a o to mi chodziło. Kolejnym stanem rozbudowy za pare lat będą kolumny, gdzie zworkami będę mógł podbić ewentualnie decybele na HF, jak np. w HECO The New Statement i korzystać w pełni z REGI.

• 5 miesięcy później...

Minęło dopiero parę miesięcy, jak osłuchuję się z Anthem MRX510 + Rega Elicit-R + Tannoy XT8F, a już mnie korci, żeby coś dalej pokombinować (choć żona, jak jej wspomnę, to mnie chyba z domu wyrzuci :| ). Chciałbym tchnąć duszę w to wszystko, a żarzące się lampy coś takiego wnoszą do pomieszczenia i do odsłuchu... nigdy nie słuchałem lampy, czy to dobry kierunek? Jakie wziąć na odsłuch? Na jak długo należałoby ją wypożyczyć, aby oddała w pełni swoją barwę (wygrzewanie)? Czytałem, że dużą zmianę daje wymiana lamp sterujących na jakieś stare, typu Mullard/Amperex. Czy zanim wypożyczę wzm, warto najpierw upolować takie lampy (zawsze można później sprzedać)?

Gonisz królika. To nigdy się nie skończy.

Tak wniosą ciepło i klimat :)

Proponuję Ci wypożyczenie od nas Cayina A55TP. Zobaczysz jak będzie grał w tymi Tannoyami :)

Luźna propozycja testu.

Żonie powiesz, koledzy z forum pożyczyli. Przecież oddam. :):)

• 2 tygodnie później...

Wczoraj wpadłem na AVS do GoldenTulip i trafiłem na prezentację Ayona, którą robił Nautilus. ehhh... zaraz potem skoczyłem do nich do salonu i wypożyczyłem 2 monobloki Scorpio. Wróciłem do domu, podłączyłem i .... jakżeż one grają..... no przyjemność słuchania niesamowita, scena jeszcze większa, basik delikatnie schodzący nisko, całe pasmo równomiernie grające, nic nie wycofane. Preampem był mój StreamMagic 6. No bajka. Jednak w całym tym systemie było jedno najsłabsze ogniwo - moja żona :(. Podłamany, wieczorem spakowałem je do pudeł i podpiąłem stary zestaw. I wtedy dopiero się okazało, co stracę. Kombinując w nocy, jak tu ją przekonać, postanowiłem zrezygnować z KD i pozbyć się kilku gratów (Rega, Anthem, Rel, centralny i satelity Tannoya). Tak więc na początek oddam w dobre ręce moją Regę Elicit-R. Może jak zobaczy moją determinację, to pozwoli zostawić KD ;). Chętnych zapraszam na priv.

Drogi Kolego domniemam że poczułeś magię lamp z tego Austriaka. Twoje kolumny, a na pewno ich marka zawsze kojarzyła mnie się w konfiguracji lampowej. Choć sam, obecnie delektuję się przestrzenią oferowaną przez moje amerykańskie bipolary od DT, to nie sposób zapomnieć o odsłuchach z udziałem słynnych Tannoy Definition DC8 - o ile mnie pamięć nie zawodzi. To klasa sama w sobie. Przedział cenowy dość wysoki - chyba około 30 tysięcy. Ale zapewniam Cię, że podczas odsłuchów utworu amerykańskiej wokalistki słychać było jej oddech. Niesamowite.

A tak na marginesie uważaj, bo gonisz króliczka. A króliczek nie przebiera w środkach, ale z Twojego portfela.

Pozdrawiam

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Posmakowałeś lampy.

A możesz mieć to samo granie dużo taniej :)

Serio Cayin :) I to jedno urządzenie. Może nie dokładnie to samo ale magia zachowana.

Tannoy Definition DC8

Z T czy bez T bo duża różnica :)

Tak na marginesie to smakuję ja nadal, jest rozkoszna, ciepła i wyrozumiała dla takich jak ja, dla takich jak my. Cierpliwa i wdzięczna. Widzę że branża zna ten smak. Wciąga prawda ?

Serio Cayin :) I to jedno urządzenie. Może nie dokładnie to samo ale magia zachowana.

Zgadzam się doskonały środek zastępczy.

Ja lubie brzmienie lampy i w ogole jej klimat. Jednak cośw tym jest że jak Do Whiskey trzeba dorosnąć to do lampy też.

Wiele nowych klientów od razu mówi nie. Ja też nie forsuje bo nie o to chodzi.

A w wielu kolumnach po prostu lampka gra super.

• 2 miesiące później...

Mija prawie 3 miesiące, jak się osłuchuję z Ayonami i musze stwierdzić, że każda chwila spędzona samotnie w salonie w towarzystwie żarzących się lampek to ogromna przyjemność. I jedyna niedogodność jest taka, że słuchając stereo wpinam IC bezpośrednio do StreamMagic sterując z niego końcówkami mocy, gdyż jednak dźwięk jest jakościowo lepszy, dynamiczniejszy, wyraźniejszy, z lepszą górą, a chcąc oglądać film podłączam końcówkę do preampa w Anthemie.

I jak tak się wsłuchuję sącząc rudą, nachodzą mnie myśli, jaki będzie następny krok? Czy porządny DAC, czy lepsze źródło, a może kable głośnikowe, bo mam Audioquesty Type-4 (na pewno IC będą do zmiany, bo są jakieś badziewne Prolinki). Pójście w którą stronę da mi największy progres jakościowy?

A ponieważ z żoną mam taki układ, że mogę miesięcznie te 1kPLN wydawać sobie na Watt-ciki ;), to tym chętniej rozważam różne opcje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jak tak się wsłuchuję sącząc rudą, nachodzą mnie myśli, jaki będzie następny krok? Czy porządny DAC, czy lepsze źródło, a może kable głośnikowe, bo mam Audioquesty Type-4 (na pewno IC będą do zmiany, bo są jakieś badziewne Prolinki). Pójście w którą stronę da mi największy progres jakościowy?

Kolumny

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie za gorąco lampkom w tym pudełku?

Niestety to była jedyna możliwia opcja, żeby je tam wsadzić, bo inaczej żona chciała mnie z tym pogonić spowrotem do sklepu. Na szczęście pudelko jest z obu stron otwarte.

W takim razie zaczynam zbierać na jakieś lepsze Tannoye...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.