Skocz do zawartości
IGNORED

Salka kinowa od podstaw

Wędrowycz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Na początek witam serdecznie wszystkich forumowiczów :)

Jestem na etapie projektowania domu i planuje pokój tylko pod kino domowe - o wymiarach 30-40 m2. I tutaj pytanie do Was - czy powinien być on bardziej kwadratowy czy prostokątny? Myślałem o wymiarach 5,5×7. Ekran 120 cali na krótszej ścianie.

Wiem, że pytanie pojawiało się już nie raz ale odpowiedzi były różne i sam już nie wiem na jakie wymiary się zdecydować żeby pod względem akustyki było jak najlepiej.

https://www.audiostereo.pl/topic/132998-salka-kinowa-od-podstaw/

Rozmiar salki chciałbym dopasować do ekranu 120 cali, ogladane z jakiś 4 metrów. Jeśli chodzi o nagłośnienie to 7.1, może atmos. W salce raczej jeden rząd foteli.

Jakie wymiary pokoju proponujecie do takiego setupu?

Ekran ma szerokość 265 cm i chciałbym żeby w miarę swobodnie można było rozstawić kolumny żeby nie były wciśnięte w kąt i też nie nadchodziły na ekran. Ekranu transparentnego i kolumn za nim nie biorę w ogóle pod uwage.

Ale poczytać też warto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Pomieszczenie prostokątne.

Ekran na krótkiej ścianie? W przypadku typowych salek kinowych takiego rozwiązania jeszcze nie widziałem.

Skorzystaj z pomocy specjalistów. Nie wiem skąd jesteś, ale dobrze aby chociaż branża zobaczyła to pomieszcznie. Przygotowała projekty adaptacji akustycznej.

W razie pytań służę pomocą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.