Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do yamaha cd-n500 czy nowy CD.

pepe2001

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem systemu opartym na :

- Wzmacniacz Vincent sv-227

- Kolumny triangle antal ex

- odtwarzacz yamaha cd-n500

- kable gł audionova quasarus

- interconecty audionova aurora

Slucham każdego rodzaju muzyki.

Jak kupilem sprzęt 3 lata temu to byłem zachwycony jego graniem.

Ostatnio sprzęt stał rok w kartonach bo zmienilem mieszkanie remont itd.

Nadszedł czas na ponowne sluchanie

i rozczarowalem sie. Dźwięk jakis taki wycofany mała scena i ogolnie mdło,

dopiero robi sie milo jak vincent jest na godzinie 9 a to już dosc głośno.

Zastanawiam sie nadnajslabszym punktem tego zestawu i wychodzi ewidentnie

ta YAMAHA.

Tera co robić ???zastanawiam sie nad trzema opcjami

-Wymiana odtwarzacza cd na jakiś wyższej klasy budżet 4- 5 tys

- Wymiana lamp we wzmaciaczu vincent bo sa tam obecnie seryjne

- Dokupienie zewnetrznego DAC wykorzystanie yamahy jako transport

Chyba że doswiadczeni sluchacze mają wieksze doswiadczenie i zaproponuja

jakies inne rozwiazania oczywiscie do 5 tysi maks

https://www.audiostereo.pl/topic/133006-dac-do-yamaha-cd-n500-czy-nowy-cd/

Do wzmaka od Vincenta sprawdziłbym koniecznie CD tej samej firmy. Brzmieniowo kapitalny jest Vincent CD 400 ale ... trzeba mieć szczęście, żeby trafić egz. bez zepsutego mechanizmu odczytującego płyty (tu, gdybyś był zainteresowany to np. Q21 dokładnie wytłumaczy Ci na czym polega "standardowa" i bardzo częsta usterka tego odtwarzacza). Na 100% brzmieniowo to świetne CD, zostaje kwestia czy masz szczęście do sprzętu audio... i nie trafisz na egz., który od razu pojedzie do serwisu.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dzień dobry.

Na pewno najsłabszym źródłem jest odtwarzacz CD i rzeczywiście świetnym rozwiązaniem pod względem jakości dźwięku jest w sumie niedrogi odtwarzacz Vincent CD-400 (https://www.q21.pl/vincent-cd-400.html). W Twojej konfiguracji sprawdzi się bardzo dobrze. Są jednak pewne problemy z awaryjnością, zapraszam do kontaktu z naszym salonem, najlepiej z Rafałem, wszystko wytłumaczy. Jest jednak możliwość poradzenia sobie z tym problemem.

Ewentualnie jako alternatywa spójrz proszę na dwa trochę droższe odtwarzacze, ale warte zainteresowania - Musical Fidelity M3scd (https://www.q21.pl/musical-fidelity-m3scd.html) oraz Naim CD5si (https://www.q21.pl/naim-cd5si.html). Musical Fidelity to gęste, dobrze wypełnione, bardzo plastyczne granie. Naim jest trochę bardziej rockowy, energiczny.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych urządzeń.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

zastanawiam sie jeszcze nad lampami do vincenta i ew zmiana kolumn wstronę focali lub dali. ponieważ jestem teraz otoczony sasiadami i już tak glosno nie moge sluchać muzyki, a triangle chyba nie lubią grać cicho

a z ta ceną to jednak bym chciał sie zamknac mak do 5 tys

czy ew jakiś cd z dac na pokladzie

a może coś używanego

Witaj,

Obstawial bym CD ale także z innego względu. Jego po prostu możesz wypożyczyć i sprawdzić. Bo ja taki pewny niestety nie jestem.

Woeczas będziesz mógł sprawdzić po swojemu i podjąć bezpieczna decyzję.

Audiolab jest dokładny i punktowy.

A jeśli chcesz zachować funkcjonalność cdn500 to zewnętrzny dac wcale nie jest taka głupia opcją. Napęd pracował by wówczas jako transport a dźwięk mógł byś bardziej modulowac. To także do sprawdzenia we własnym zakresie.

• 4 miesiące później...

Witam posiadam wzmacniacz vincent sv227

Yamaha cd n500. Kolumny zmienilem z triangli antal ex na Aa Rhea Zrobilo to kolosalną rożnice. Lecz wiem ze ten CD to slabe zrodlo do calego systemu bo mialem podpięty stary cd cyrus i bylo znacznie lepiej . W zwiazku z tym mam pytanie co do 4 tys byscie polecali. ???? Wykorzystać yamahe jako transport i wykorzystac jej funkcjonalność podpinajac do niej dobry dac. Czy myslec nad zmianą źródła. A wiadomo dużo ludzi idzie w pliki.

Co zagra lepiej vincent cd400 czy moży moja yamaha z np. Hegel hd12. M2tech yang dsd.

Musical fidelity mx dac. Prosze o propozycje yamaha jest naprawde uniwersalna i super pracuje.

Ale do klasy calosci nie ma co się oklamywać jest niestety słaba

Uzywalem CD-N500 jako transport ponad rok z różnymi DACami. Ostatnio z Teac UD-501. HD12 i w ogóle Hegla ja bym odpuścił. Rozważ też Pioneer N70 plus do tego CD jako transport lub po prostu transport CD.

?👈

Każdy DAC jaki miałem grał lepiej od Yamahy po analogu. Yamaha w ogóle nie ma środka i całkowicie brak jej szczegółów. Po prostu gra, bo gra. Gładko i bez niczego szczególnego.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.