Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RN-500 zniekształca dzwięk

tkamicki5

Rekomendowane odpowiedzi

Ampli Yamahy mają funkcję "setting range", więc dla świętego spokoju ustaw "max volume" na 0dB i gałą wzmocnienia możesz sobie kręcić do oporu - oczywiście przy wyłączonym loudness !!!...a taka ciekawość może się szybko przerodzić w...rozpacz po awarii sprzętu ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Loudness mam w pokrętle i jest od -30db bodajze i jako Flat chyba. Nie znam sie az tak.

Właśnie wcześniej o tym Ci pisałem, że bez sensu słuchać na maksymalnych ustawieniach głośnosci wzmacniacza (kiedy to jak twierdzisz wchodzi w silniejsze thd) a jednocześnie dać na maksa tego typu loudnes gdzie ścinasz głośność o te - 30dB , więc robi się niezbyt głośno, mimo że końcówka nadal wysilona, a dodatkowo masz podbite basy i dziwnie pasmo. Loudness jest do zabawy dźwiękiem w nocy jak słuchasz cicho na pokrętle volume, a loudnesem chcesz tylko uwypuklić te tony które przy cichym odsłuchu umykają ludzkiemu uchu.

Jak jednak lubisz zagrać zwyczajnie głośno w dzień, to loudness koniecznie zostaw w pozycji wyłączonej-flat, tylko ewentualnie koryguj barwę pokrętłami tonów.

Jak głośno słuchasz sprzęt się grzeje , lepiej zapewnić mu przewiew zamiast ciasnej szafki . Warto też zmienić opcję w amplitunerze z 8 na 4 ohm, przy tych kolumnach i głośnym odsłuchu.

w amplitunerze raczej nie mam opcji zmiany ohm-ów albo jest a nie wiem,z tyłu jest tylko informacja podłączenia i wygląda ona tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i jak ma bć to prawidłowo podłączone?

Max volume juz ustawiłem na 0dB ijuz niech tak zostanie.

Ukryta Zawartość

Musisz wejść w zaawansowane menu.

Jak dobrze pamiętam trzeba wyłączyć urządzenie przyciskiem po lewej stronie i włączyć ponownie trzymając przycisk return lub connect.

Zniekształcenia są nieraz już przy kilku watach ( choć raczej niesłyszalne), im dalej np. połowa skali tym gorzej, a co dopiero na maks głośności !!!.

To chyba nie do końca tak jest. Większość wzmacniaczy tranzystorowych ma wyższe THD przy bardzo niskim wzmocnieniu, które spada wraz ze wzrostem głośności aż do pewnej granicy, gdzie zaczyna rosnąć lawinowo do bardzo wysokich wartości (wzmacniacz się przesterowuje).

Wygląda, że autor tematu wprowadził wzmacniacz w ten obszar, stąd słyszalne zniekształcenia.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

No tak też ustaliliśmy. Nie wiem czy jest w stanie wyłapać zniekształcenia przy tak niskim poziomie głośności, mimo że jak faktycznie piszesz tak jest.

A jeszcze zapytam, jakbym chciał subwoffer dolozyc do tego zestawu,to jaki byscie polecali?

Rel, Velodyne, Sumiko, Heco New Phanalx

Jak kwota?

i jak ma bć to prawidłowo podłączone?

Normalnie pod sekcję np speaker A, jak masz standardowy kabel głośnikowy. Włączasz na pilocie speaker A, lub na froncie ampka A.

A jak chcesz na siłę bi-wiring to wtedy drugi kabel z sekcji B i wtedy zdejmujesz blaszki w kolumnie i np sekcja A zasila górę , a sekcja B dół kolumny , oczywiście analogicznie kolumna prawa i lewa. Pisałem o tym na początku.

Dodam tylko( bo były takie pytania), że tak podpięta kolumna, czyli z sekcji A + B, ma wciąż taką samą impedancję jak podpięta normalnie;)

Bi-wiring też z jednej sekcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.