Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe- włączanie suba.

orzecho

Rekomendowane odpowiedzi

Wychodzi na to, że się myliłem

cytat :

" W praktyce kanał LFE nie jest osobnym kanałem w tym samym rozumieniu jak kanał lewy czy kanał prawy w dwukanałowej stereofonii. Z jednej strony zawartość zapisana w kanale LFE może być odtworzona w systemie całkowicie pozbawionym subwoofera. System dekodowania dźwięku wielokanałowego może bowiem rozdzielić zawartość kanału LFE na szeropasmowe głośniki frontowe, szerokopasmowy głośnik centralny czy nawet szerokopasmowe głośniki tylne. Z drugiej strony w wielokanałowym systemie z subwooferem dekoder może do subwoofera skierować nie tylko zawartość kanału LFE, ale także część sygnałów niskotonowych zapisanych w kanałach szerokopasmowych. W ten sposób można zmniejszyć obciążenie niskimi tonami kolumn przednich, głośnika centralnego i głośników tylnich.

W dwukanałowych systemach stereofonicznych za podział pasma pomiędzy subwooferem i kolumnami lewą-prawą odpowiada zwrotnica. W systemach wielokanałowych z zarządzeniem basem sygnał przychodzący na wejście subwoofera może co prawda być przepuszczany przez filtr dolnoprzepustowy subwoofera, ale zasadnicze znaczenie dla podziału sygnału ma nie tyle zwrotnica, co dekoder dźwięku wielokanałowego. Dekoder syntezuje i filtruje sygnały dla poszczególnych kolumn, w tym także sygnał dla subwoofera. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sub rzeczywiście będzie grał głośniej jeśli przekierujemy na niego część sygnału np. z frontów. Tyle że autor tematu pisał, że ma tak właśnie ustawione, a sub się nie włącza.

Też chciałbym wiedzieć jak można to rozwiązać, bo włączanie suba ręcznie jest strasznie niewygodne. Rozwiązanie na pilota jak dla mnie jest ok, ale to trochę obejście problemu, a nie jego rozwiązanie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Po pierwsze przeprowadź ponowną kalibrację amplitunera.

Po drugie bo widzę że takie pytanie tu nie padło.

Skąd masz filmy? Jaki format?

Przeprowadziłem ponowną kalibrację amplitunera i jest tak jak wcześniej. Sub włącza się tylko przy ustawionej większej głośności czyli ok 60 na amplitunerze. Przy mniejszej nie zalacza się.

Filmy oglądam w większości z HBO go i kablówki nc+.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Pytanie czy tam są ścieżki 5.1

Bo włączając przekierowanie ścieżki na suba i tak idzie tam tylko część.

Jeśli puscisz ścieżkę 5.1 sprawdź na bd albo kompie i sub się nie włączył to coś jest nie tak. Nawet przy najprostszej kalibracji sub przy filmach ma się włączać od początku.

Pytanie czy tam są ścieżki 5.1

Bo włączając przekierowanie ścieżki na suba i tak idzie tam tylko część.

Jeśli puscisz ścieżkę 5.1 sprawdź na bd albo kompie i sub się nie włączył to coś jest nie tak. Nawet przy najprostszej kalibracji sub przy filmach ma się włączać od początku.

No właśnie oglądam jakiś serial z 2017 więc nie wierzę żeby nie było 5.1. Oglądam 15 minut na głośności 55 na amplitunerze i nic. Podglasniam do 60 i sub od razu się załączyl.

To, że to był serial z tego roku wcale nie świadczy o tym, ze ONI puszcząpuszczają dzwięk w 5.1, wątpię też, że w kablówce jest taka ścieżka, spróbuj jak radzi Kolega qbakos. odetnij fronty dosć wysoko (nawet na 200Hz) wtedy bas z tych kanałów poleci na suba i zobaczysz czy szybciej się włączy

a zapytam jeszcze czy próbowałeś zrobić tak jak proponowałem, tzn po kalibracji zmniejszyć/ustawić głośność na subie w granicach 10:00 max a w amplitunerze w ustawieniach kolumn dać suba na 4/5 głośności (cztery piąte) czyli prawie na max-a.

A co pokazuje Ci na wyświetlaczu amplitunera gdy ogladasz coś tam (film) z HBO GO czy kablówki,

nie wiem jakie menu ma Onkyo ale w Yamaszce jest taki przycisk na pilocie (straight) po naciśnięciu którego amplituner pokazuje sygnał w takiej konfiguracji jaka wchodzi na ampla rzeczywiście czyli jeśli wchodzi DD5.1 to pokaże 5.1 jeśli DD2.0 to taki będzie wyświetlał a jeśli DTS czy LPCM to to będzie wyświetlane czyli po naciśnięciu tego przycisku pomijane jest ustawienie dekoderów jakie sami zrobiliśmy a np zapomnieliśmy bo było to jakiś czas temu zaraz po zakupie i cieszyliśmy się bo mieliśmy cały czas DD (lub DTS) a naprawdę było to np 2.0 lub LPCM. Wiesz o co chodzi? Onkyo ma coś takiego?

Kolego tu jest taki przycisk info jak nacisne to jest tak:

Audio CBL/SAT

Input :

Hdmi 2

Pcm

2.0 Ch 48 hz

Output:

Dolby surround

5.1 ch

Dekoder masz ustawiony w dolby? Generalnie nawet tv naziemna w DD nadaje programy. Należy na oryginalny język przestawić i napisy uaktywnić, to samo jak kablówkę posiadamy czy cyfrową, większość kanałów jest w DD w org języku

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Dekoder masz ustawiony w dolby? Generalnie nawet tv naziemna w DD nadaje programy. Należy na oryginalny język przestawić i napisy uaktywnić, to samo jak kablówkę posiadamy czy cyfrową, większość kanałów jest w DD w org języku

Kolego wielkie dzięki chyba znalazłeś przyczynę mojego całego zmartwienia. Dekoder nie był przestawiony w Dolby.

Właśnie był jakiś film z sygnałem 5.1 i sub się od razu załącza nawet na niskiej głośności. Muszę jeszce trochę protestować i napisze końcowe wnioski. Pozdrawiam

Ja jak miałem nc+ to tam na muzycznych kanałach magia była, ciszej, glosniej, niby dd a stereo było. HBO super Discovery czy tvp1 jak i tvn jest w dd tylko trzeba na oryginalny język, czasem jest coś z lektorem niby w dd ale to nie jest to samo co w orginale.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Sprawa jest prostsza niż się wydaje.

(1) W amplitunerze trzeba ustawić poziom wyjściowy sygnału LFE na max (różnie się to nazywa w zależności od producenta, np. LFE Gain), wtedy subwoofer będzie się załączał od razu. Oczywiście należy również odpowiednio zmniejszyć moc na samym subwooferze.

(2) Aby subwoofer "wskakiwał" w przypadku materiału nie mającego ścieżki .1 trzeba także ustawić, aby najniższe tony z kanałów głównych były kierowane również na subwoofer (ta funkcja też się różnie nazywa, np. Bass Boost albo Bass Plus).

(3) Odcięcie subwoofera najlepiej ustalić metodą "prób i błędów" według własnych gustów i upodobań, np. 120 Hz przy kolumnach Small, 80 przy Large.

Właśnie był jakiś film z sygnałem 5.1 i sub się od razu załącza nawet na niskiej głośności.

Zapewne masz ustawione fronty jako pełnozakresowe kolumny i przy sygnale stereo amplituner wyłącza subwoofer. Albo ustaw zwrotnice dla frontów, np. na 40Hz, albo załącz opcje podwójnego basu (Double Bass). Pierwszy wariant mnie bardziej przekonuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.