Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam roku 3 w UK. Przy pierwszym uruchomieniu trzeba założyć konto na stronie roku, trzeba podać kwartę płatniczą ale jeśli nie będziesz używał VOD to za nic nie zapłacisz. Ja używam go do netflixa i Amazona video. Do tego sprawdza się świetnie. Jest szybki, bez zacięć. Nie wiem jak z działaniem w Polsce. Kup, najwyższej sprzedasz na eBay. Łatwo go sprzedać.

Tylko jak go kupic? Na oficjalnej stronie wersja 2GB international od miesiacs jest "out of stock".

Ja osobiście kupiłem sobie Mi Box z tego linku,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Doszło w całości bez VAT,u w ciągu 3 tyg, Pięknie śmiga.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

No to ktos sie orientuje czy roku bedzie normalnie dzialal w polsce ?

Z tego co czytam na forum, to nikt tego w Polsce nie używa.

Poczekaj do jesieni, to zabiorę swojego do PL na urlop, to ci powiem czy działa

Aaa widzicie, ktoś jednak używa Roku 3 w Polsce, a konkretnie to ja używam od 3,5 roku. Kupiłem na Amazon UK, bo z USA nie chciało mi się kombinować z wysyłką. Działa normalnie w Polsce, z tym że ja używam go niemal wyłącznie jako player Plexa (serwer zainstalowany na NASie Synology). Aplikacje działające na Roku to tzw. "kanały" i je obowiązuje regionalizacja, z tego powodu na przykład Netflix nie działał dopóki nie wszedł do Polski (no chyba że ktoś kombinował z proxy). Ogólnie jak dla mnie sprzęt warty polecenia ze względu na super stabilność i szybkość, możliwości to już zależą od tego jakie "kanały" (aplikacje) ktoś ma ochotę używać. W USA czy w UK na Roku jest ich mnóstwo w tym wszystkie najważniejsze serwisy streamingowe, więc tam to jeszcze bardziej atrakcyjna opcja.

Powoli rozglądam się za nowym TV który pewnie będzie już 4K, w związku z tym pewnie Roku doczeka się za jakiś czas wymiany, a na co to się zobaczy (pewnie na kolejne nowsze Roku Premiere lub Ultra, albo Xiaomi MiBox, albo Apple TV jak wyjdzie jakiś model z 4K).

No dokładnie, jest szybki i stabilny. Ja używam głównie do Netflixa i Amazon Video. Teraz już oba te serwisy są w Polsce, więc player można śmiało polecić. Dysk USB też można do niego podłączyć ale ja miałem problemy z polskimi napisami. Tobie dobrze czyta napisy z serwera?

Edytowane przez RAF77

Używam aplikacji Plex i napisy śmigają bez problemów (srt z zewnętrznych plików jak i wmuksowane do mkv czy mp4). W innych aplikacjach chyba też nie miałem problemów. Z dysków podłączanych do Roku tylko testowo coś tam odtwarzałem i raczej też były napisy. W sumie tylko na samym początku miałem kłopoty z napisami bo transkodował taki materiał wideo i serwer wtedy nie wyrabiał, ale aktualizacja softu to załatwiła i od tamtego czasu jest już super :)

Kusi mnie troszkę zmiana na jakiś player na Androidzie typu Xiaomi MiBox (większa otwartość, różne aplikacje) albo na Apple TV (integracja z resztą moich sprzętów Apple) ale niezawodność, szybkość i stabilność Roku jest znakomita i poważnie się zastanowię czy z niej zrezygnować. Ten playerek ma moc, daje mi to czego zawsze chciałem od takiego sprzętu - klik i oglądam film :)

Jak poustawiam amplituner na dobre muszę ogarnąć jakie możliwości ma Roku w obsłudze różnych ścieżek wielokanałowych...

Ja od czasu do czasu podłączałem przez HDMI tablet nVidia Shield w trybie lustrzanym, gdyż nie posiadam póki co kontrolera, by móc nawigować w trybie konsoli (wtedy ekran tabletu jest wyłączony). W trybie lustrzanym mamy format obrazu 16:10, czyli czarne pasy po bokach i nieznacznie ucięty obraz na górze i dole (prawie pół belki powiadomień). Ale ostatnio z głupa podłączyłem bezprzewodową klawiaturę z padem myszki Logitech przez USB i dało radę obsługiwać tablet w trybie konsoli, gdzie format obrazu jest taki jak trzeba, czyli 16:9. Z aplikacji Bubble UPnP puściłem film w formacie MKV z mojego serwera Synology na zewnętrzny odtwarzacz MX Player z dogranymi kodekami i powiem tak: obraz rewelacja, podobną jakość obrazu udało mi się uzyskać jedynie z komputera, na odtwarzaczach Blu-ray Pioneera i Dune BD Prime 3 obraz był bardziej... ostry. Coś jak różnica pomiędzy fotografią na lustrzance i zwykłym kompakcie. Nie wiem jak to inaczej opisać, musiałbym po prostu pokazać na moim TV o co mi chodzi. Co się tyczy dźwięku DTS HD i TrueHD, to musiałbym jeszcze jakoś sprawdzić, czy sobie radzi bez żadnego downsamplingu. Mój amplituner Onkyo pokazuje jedynie PCM 48 kHz na wejściu. W każdym razie po wgraniu kodeków ARMv7 Neon MX Player odtwarza ścieżki HD. I jeszcze informacja na temat działania HBO GO. W trybie lustrzanym filmu nie odtworzymy (pojawia się informacja żeby odłączyć drugi ekran), w trybie konsoli HBO GO działa bezproblemowo.

To jest chwilowe rozwiązanie, gdyż bardzo szybko rozładowuje się bateria. Włączyłem film Oblivion na prawie naładowanym tablecie, po wyłączeniu zostało 15% baterii. Używając klawiatury przez USB, nie naładujemy tableta. Trzeba będzie zainwestować w klawiaturę Bluetooth.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Joseph K.
Używam aplikacji Plex i napisy śmigają bez problemów (srt z zewnętrznych plików jak i wmuksowane do mkv czy mp4). W innych aplikacjach chyba też nie miałem problemów. Z dysków podłączanych do Roku tylko testowo coś tam odtwarzałem i raczej też były napisy. W sumie tylko na samym początku miałem kłopoty z napisami bo transkodował taki materiał wideo i serwer wtedy nie wyrabiał, ale aktualizacja softu to załatwiła i od tamtego czasu jest już super :)

Kusi mnie troszkę zmiana na jakiś player na Androidzie typu Xiaomi MiBox (większa otwartość, różne aplikacje) albo na Apple TV (integracja z resztą moich sprzętów Apple) ale niezawodność, szybkość i stabilność Roku jest znakomita i poważnie się zastanowię czy z niej zrezygnować. Ten playerek ma moc, daje mi to czego zawsze chciałem od takiego sprzętu - klik i oglądam film :)

Jak poustawiam amplituner na dobre muszę ogarnąć jakie możliwości ma Roku w obsłudze różnych ścieżek wielokanałowych...

Muszę sprawdzić czy da radę puścić 1080p HDR. Bo pojawił się taki serial na Amazon Video. The Last Tycoon, FHD z HDR.

Edytowane przez RAF77

Muszę sprawdzić czy da radę puścić 1080p HDR. Bo pojawił się taki serial na Amazon Video. The Last Tycoon, FHD z HDR.

Roku 3 myślę że HDR nie przepuści, ale zawsze można sprawdzić :) A w ogóle ten serial o którym piszesz jest w jakości 1080p i ma HDR? To byłoby coś nowego, bo do tej pory raczej w serwisach streamingowych jak coś dawali z HDR to tylko łącznie z 4K.

Z aplikacji Bubble UPnP puściłem film w formacie MKV z mojego serwera Synology na zewnętrzny odtwarzacz MX Player z dogranymi kodekami i powiem tak: obraz rewelacja, podobną jakość obrazu udało mi się uzyskać jedynie z komputera, na odtwarzaczach Blu-ray Pioneera i Dune BD Prime 3 obraz był bardziej... ostry.

Jeśli masz NASa Synology i Nvidia Shield to polecam spróbować Plexa.

Jeśli masz NASa Synology i Nvidia Shield to polecam spróbować Plexa.

Kupiłem Synology DS116 głównie pod muzykę (MinimServer). Ma on za słabe parametry by Plex mógł działać. Nawet wmuksowanie napisów w obraz jest niemożliwe. Sprawdzone.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

W Plexie jest opcja direct stream - jeśli klient jest w stanie sam odtworzyć taki strumień to po stronie serwera nie ma transkodowania wtedy i obciążenie jest bardzo niewielkie, bez problemu napisy też działają. DS116 chyba nie jest aż tak słaby żeby z takim niewielkim obciążeniem nie podołać :) No chyba że Plex dla tych CPU ARM jest tak słabo obsługiwany... Ja śmigam na DS412+ i z Roku 3 działa ekstra, Shield to też ponoć bardzo dobry klient Plexa dlatego mimo wszystko gdyby tylko NAS jakoś dawał sobie z tym radę to wg mnie warto do tego dążyć, aby korzystać z Plexa, bo to kawał dobrego narzędzia.

Taki właśnie jest ten serial FHD z HDR, dlatego napisałem o nim, bo też pierwszy raz wiedzę taki materiał. Oglądam go na tv 4k HDR i taki mi pokazuje sygnał. Roku3 używam do projektora. Projektor też jest z HDR więc zobaczymy, co roku3 pokaże.

Pomyłka, ten serial jest UHD z HDR. Poprostu nie załadował się całkiem kiedy sprawdzałem sygnał. Startuje od mniejszej rozdzielczości, tak jak Netflix.

A czyli w normie... W sumie nie wiem czy są w ogóle jakieś TV FHD z HDR? Chyba wszystkie jeśli mają HDR to od razu są 4K, więc dostawcom treści nie bardzo się opłaca wypuszczać materiał 1080p z HDRem.

Proszę, tu jest wszystko wyjaśnione:

Ukryta Zawartość

Ogólnie rzecz biorąc to opcje Direct Play i Direct Stream włączasz w kliencie, nie w serwerze. Większość najpopularniejszych plików mkv ma obecnie strumień wideo w H.264, więc wystarczy że klient to obsługuje natywnie, wtedy serwer nie musi transkodować takiego wideo do formatu obsługiwanego natywnie przez klienta. Dzięki temu nawet słabszy NAS poradzi sobie z postawionym na nim serwerem Plexa.

Ukryta Zawartość

Proszę, tu jest wszystko wyjaśnione:

Ukryta Zawartość

Ogólnie rzecz biorąc to opcje Direct Play i Direct Stream włączasz w kliencie, nie w serwerze. Większość najpopularniejszych plików mkv ma obecnie strumień wideo w H.264, więc wystarczy że klient to obsługuje natywnie, wtedy serwer nie musi transkodować takiego wideo do formatu obsługiwanego natywnie przez klienta. Dzięki temu nawet słabszy NAS poradzi sobie z postawionym na nim serwerem Plexa.

Dzięki to już czytałem. Serwer Plex postawiony na synku 716+II , filmy odtwarzane na Nvidia Shield czyli na Shield trzeba to ustawić ?

Ukryta Zawartość

Tak, zgadza się. Ja używam nawet na słabszym sprzęcie, bo mam DS412+ i klienta na playerze Roku 3. Mój player w większości czyta ładnie wszystkie mkv bez transkodowania, twój też powinien. Poszukaj tej opcji w aplikacji Plex na Shield, może to być w opcjach ogólnych, a można też prawdopodobnie wybrać przy odtwarzaniu konkretnego filmu w jakimś menu podręcznym.

Tak, zgadza się. Ja używam nawet na słabszym sprzęcie, bo mam DS412+ i klienta na playerze Roku 3. Mój player w większości czyta ładnie wszystkie mkv bez transkodowania, twój też powinien. Poszukaj tej opcji w aplikacji Plex na Shield, może to być w opcjach ogólnych, a można też prawdopodobnie wybrać przy odtwarzaniu konkretnego filmu w jakimś menu podręcznym.

Mógłbyś wrzucić jakiegoś screena z tymi ustawieniami z Roku ?

Czy przy tych opcjach da radę oglądać film z napisami? Czy już istnieje potrzeba ich wmuksowania w obraz w Plexie na serwerze?

Edit: doczytałem na stronie w wyróżnionym na żółto tekście.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

post-67353-0-91649500-1503320735_thumb.jpg

Tak to wygląda w Plexie na Roku, w innych klientach powinno być podobnie. Pierwsze zdjęcie to ogólne ustawienia, drugie to menu podręczne gdzie można tymczasowo włączyć / wyłączyć te opcje tj. Direct Play i Direct Stream.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-67353-0-91649500-1503320735_thumb.jpg

Tak to wygląda w Plexie na Roku, w innych klientach powinno być podobnie. Pierwsze zdjęcie to ogólne ustawienia, drugie to menu podręczne gdzie można tymczasowo włączyć / wyłączyć te opcje tj. Direct Play i Direct Stream.

Dzięki. Na Nvidia Shield wygląda to zupełnie inaczej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu widzę nadal walka o napisy i DTS ? ;>

Po czym wnioskujesz? ;P Osobiście od dawna nie mam z tym problemów, wystarczy wybrać odpowiedni player, a teraz to raczej nie problem.

A czy ktoś z was używa Nvidia Shield? Jeśli tak to jakie ma uwagi? Zastanawiam się nad nim, szukam czegoś bardzo uniwersalnego ze względnie dużą wydajnością.

• Pokaż nowe odpowiedzi