Skocz do zawartości
IGNORED

Co do KEF R300? NAD C368 + C568 czy ROTEL A14 + CD14

Aliennowicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Stoję przed zakupem kompletnego systemu stereo.

Muzyka: 50%POP, 35% Rock i Blues, 10% muzyka wokalna, 5% inne

Pomieszczenie: 18m2

Jestem po odsłuchu NADa i po zapoznaniu się z kilkoma konfiguracjami najbardziej przypadło nam do gustu połączenie z KEFami R300.

Zastawiam się jednak jaka mogłaby być alternatywna dla NADa? Czy zaproponowany w temacie ROTEL serii 14 to dobry pomysł zestawienia z KEFami? A może jeszcze coś innego w podobnym budżecie?

Warunek aby sprzęt był nowy (chyba, że ktoś ma konkretną już ofertę sprzedaży a nie hipotetyczną) i system jednego producenta.

Z góry dzięki za pomoc.

Mam KEF-y od kilku lat i grały u mnie z różnymi wzmacniaczami. Zdecydowanie najlepsze połączenie jakie przerobiłem to Primare A34. Na drugim miejscu Roksan K3. Jesli mają pokazać swój prawdziwy potencjał to szukaj przede wszystkim czegoś o dużej dynamice i szybkim dobrze kontrolowanym basie.

Mam KEF-y od kilku lat i grały u mnie z różnymi wzmacniaczami. Zdecydowanie najlepsze połączenie jakie przerobiłem to Primare A34. Na drugim miejscu Roksan K3. Jesli mają pokazać swój prawdziwy potencjał to szukaj przede wszystkim czegoś o dużej dynamice i szybkim dobrze kontrolowanym basie.

Raczej celuję w integrę ze względów budżetowych. K3 ponad budżet (z uwzględnieniem CD od tego samego producenta to zupełna przepaść.). Mimo wszytko dzięki za rady :)

Dzień dobry.

Myślę, że zestaw Nad C368 z odtwarzaczem C568 jest jak najbardziej dobrą opcją do kolumn Kef R300. w podobnym budżecie wartym zainteresowania jest także zestaw Atoll IN100SE w połączeniu z odtwarzaczem Atoll CD80SE-2. To konfiguracja, która na pewno także spodoba Ci się, jeśli styl grania NAD/KEF jest spójny z Twoim gustem.

Natomiast przy trochę wyższym budżecie na pewno namawiam na posłuchanie integry Hegel H80 oraz Naim Nait 5si.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji w komfortowych warunkach. Myślę, że poza powyższymi urządzeniami na miejscu znajdziesz jeszcze kilka innych, równie ciekawych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Raczej celuję w integrę ze względów budżetowych. K3 ponad budżet (z uwzględnieniem CD od tego samego producenta to zupełna przepaść.). Mimo wszytko dzięki za rady :)

Tanio nie jest, choć to połączenie, które łapie za ucho i serce. Sam się czasem zastanawiam dlaczego sprzedałem K3. Szukaj jednak wzmacniaczy o takim charakterze grania. Z daleka omijaj misiowate granie z wycofaną górą i zmiękczonym, zaokrąglonym basem. To najgorsze dla tych głośników

Nie lepiej dorzucić trochu kasy i kupić prawdziwego Rotela: RA1570

Tu znowu za A14 przemawiają funkcje sieciowe. Z jednej strony nie jestem zwolennikiem, ale z drugiej nauczony doświadczeniem wiem, że warto mieć możliwość.

Zwlaszcza, ze teraz w top hifi jest w promce za 5500zl. do kupienia.

W Top HiFi nie ma KEFów R300... a chciałbym wziąć cały komplet u jednego dystrybutora. O ile będzie to w ogóle możliwe.

Tak się zastawiam jeszcze na Cambridge Audio, np. Azur 851D + CXC.

Ktoś próbował zestawienia tego z R300 przy muzyce jak w pierwszym poście?

Tu znowu za A14 przemawiają funkcje sieciowe. Z jednej strony nie jestem zwolennikiem, ale z drugiej nauczony doświadczeniem wiem, że warto mieć możliwość.

W Top HiFi nie ma KEFów R300... a chciałbym wziąć cały komplet u jednego dystrybutora. O ile będzie to w ogóle możliwe.

Tak się zastawiam jeszcze na Cambridge Audio, np. Azur 851D + CXC.

Ktoś próbował zestawienia tego z R300 przy muzyce jak w pierwszym poście?

Mała poprawka: chodziło o CXA80 + CXC ;)

Z CA nie słuchałem ale spotkałem się z opinią jednego ze sprzedawców, który testował takie połączenie. Dno to będzie duży komplement. Przy dłuższym słuchaniu dźwięk bardzo męczący. Prędzej obstawiałbym TEAC AI-1000 Yamaha A-S801 lub coś z oferty Denon.

Zaintrygował mnie ten Roksan K3. W tygodniu będę dopytywał o możliwość odsłuchu.

Q21 zaproponował Atolla. A co powiecie o ATOLL IN200SE?

Pole bitwy się poszerza i w takim układzie na polu pojawiają się:

- Roksan K3

- ATOLL IN200SE / IN100SE

- ARCAM FMJ A29

No i NAD. Za tym ostatnim przemawia cena. Pierwsza trójka to absolutnie granica możliwości.

Czy ktoś chciałby jeszcze wypowiedzieć się o takich zestawieniach z KEF300?

Dla mnie ATOLL z KEF to pomieszanie gówna z twarogiem. Kompletnie nie tędy droga. Aż dziw bierze, że Q21 nie zaproponował kolejnego dyżurnego zestawu - Vincent. Jeśli chcesz rozszerzyć krąg poszukiwań, przetestuj Cyrusa. U nas znana, choć mało popularna marka. Spotkałem się z bardzo dobrymi ocenami brzmienia tego zestawienia. Jedynym problemem jest wygląd. Nie każdemu odpowiada.

Co prawda K3 jeszcze nie słuchałem ale z tego co czytałem jest krytykowany na streofonię i mniejszą scenę niż np. wspomniany ATOLL czy Rotel.

Możesz się jakoś ustosunkować?

Wszyscy tylko cos slyszeli.Aliennowicz to ty wydajesz pieniadze wez sie umow po konkretny zestaw i nie daj sobie kitu wcisnac!Twoje uszy beda wiedzialy najlepiej pozostaje tylko budzet.R 300 to dobre glosiki daj sobie tylko troszke czasu na znalezienie odpowiednigo pieca a tego na rynku wtornym u was w PL nie brakuje

3maj sie

Jeśli masz na myśli tzw test grupowy z miesięcznika "Audio Video" to......

Kim że ja jestem aby poddawać pod wątpliwość orzeczenia Pana redaktora ?

Atoll jest niewątpliwie dobrym wzmacniaczem tak jak niewątpliwie dobry jest Roksan. Natomiast nie każdy dobry wzmacniacz gra dobrze z danymi głośnikami. Zdecydowaną przewagą K3 w połączeniu z R300 jest sposób prezentacji basu. Jest szybki i o wiele lepiej kontrolowany. O wiele lepsza jak dla mnie jest dynamika gry choć nie we wszystkich gatunkach muzycznych jest to aż tak samo ważne. Kapitalne , wysunięte przed linię głośników wokale. Czy Roksan jest krytykowany za stereofonię? Jak na ten przedział cenowy jest bardzo dobra. Dźwięki mają swoje miejsce na scenie i jest ona bardzo wiarygodnie pokazana. Musisz sam posłuchać i wyrobić sobie zdanie

No jasne, że bez odsłuchu się nie obędzie, aczkolwiek cenię sobie opinie bardziej doświadczonych kolegów. Słucham co warto wziąć pod rozwagę, na co zwrócić uwagę, itd.

Można to uznać za przygotowywanie się do odsłuchu.

Wracając do tematu: pojawił się Vincent. W tym przedziale to SV-227 + CD S1.2?

Na początku został też zaproponowany Primare A34. A może warto również rozważyć Primare I22?

Dzięki raz jeszcze za wszystkie uwagi i rady :-)

To ja dorzuce cos od siebie

Jesli budzet pozwala to Krell Xindiak,Primare,Cyrus(tutaj nie wiem czy bedzie ci sie podobac zabawa jak w Lego)

Ja jestem bylym uzytkownikiem tych glosnikow i napisze tak Kef to specyficzne granie konstrukcja 3drozna bardzo zaawansowana sama waga mowi za siebie glosniki.Ja mialem je spiete z Luxmanem L500 aii i byl wigor bas przekaz emocje pomimo skromnej mocy 20W w klasie A membrany wyskakiwaly z obudowy.Zamienilem je na Dynaudio i musze przyznac ze czar prysnal byc moze owe Kefy tak sa zestrojone po publike ale jednego co mi brakuje w Dynkach to wlasnie tego przekazu emocji ktore np na plycie Lady Pank Symfonicznie byle ze och

Dla wyjaśnienia.

Co do Vincenta. Przywołałem tą firmę w kontekście postu Q21 z jednego powodu. Nazwijmy to formą żartu. Praktycznie wszystkie ich propozycje obracają się w kręgu tych samych marek. Nie ważne czego oczekuje klient. Q21 ma zawsze gotowe rozwiązanie: NAD lub Vincent. Do tego obowiązkowo głośniki AA. Wyuczyli się tego na pamięć i walą metodą "kopiuj wklej" niezależnie od tego, czego szuka klient . Primare A34 przywołałem jako najlepsze zestawienie jakie ja przerabiałem. I22 to zupełnie inne brzmienie. Nawet nie warto brać pod uwagę. Jeśli znajdziesz na rynku wtórnym I32, bierz i nawet się nie zastanawiaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.