Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do muzyki klasycznej

Karajan

Rekomendowane odpowiedzi

Mój post dotyczy kolumn przeznaczonych do muzyki klasycznej. Kolumny maja zagrać z zestawem Marantz 14s1. Maja stać w pokoju25m2. Na kolumny mam 15000zl. Maja być to kolumny na długie lata, bo mój portfel nie pozwoli mi na wymianę. Dlaczego Marantz? Bo brzmienie Japończyka mi odpowiada, do tego ten magiczny napis made in japan tez ma dla mnie znaczenie. Słuchałem Marantza z Tannoy definition dc8ti i było wow!!! Po prostu idealne połączenie. Tylko ta cena. Cena zabiła radość.

P.s. Aby nie tworzyć dodatkowych wątków, dopytam o słuchawki do 3500zl, które będą w stanie zagrać dobrze z wbudowanego wzmacniacza słuchawkowego

https://www.audiostereo.pl/topic/133231-kolumny-do-muzyki-klasycznej/
Gość numik

(Konto usunięte)

oj tak ciężko komuś doradzać, kwestia gustu

Polk Audio LSiM - Polki dobrze zgrywają się z Marantzami, ale jak by się to sprawdziło w muzyce klasycznej...sam jestem ciekaw

Xaviany, Focale (Arie), Audio Academy, Diapasony, Studio 16hertz (kontakt z Panem G. Rogalą zalecany;p), Wigg Art to już coś na początek. Hmmm...jeszcze Harpie mi przyszły na myśl jako pomysł na dźwięk - jak widzisz sporo polskiej myśli w tym jest ;p

Bez odsłuchów się nie obejdzie, najlepiej ze swoim piecykiem pod pachą...i własnymi interkonektami+głośnikowcami. A potem przydałoby się 2-3 najlepsze wypożyczyć do siebie...bo to czasem inna para kaloszy niż w salonie

Gość numik

(Konto usunięte)

Bluźnisz :)

Co do reszty można spróbować... Tam bynajmniej nikt w butelkę nie nabija...

wieeeem :), ale nie bezpośrednio miałem na myśli, tylko przez sklep w Zielonej Górze, tam kolumna stoi w realu, można posłuchać i nabyć bez oszustw

Jak pasowalo Ci z Tannoy to posluchaj kilku kolumn tej firmy i zobaczysz na ile sa roznice miedzy definicion 8ti a innymi modelami tej firmy.

Pewnie zabrzmi to jak herezja ale sprobuj od wersji tannoy revolution dc6t i zobacz jaka jest roznica z definicion8ti. Co Ci zalezy, nic nie tracisz.

Wiem ze masz budzet 15.000 ale czasami za mniej mozna sensownie kupic i byc zadowolonym. A reszta kasy na plyty...ew poprawa akustyki pomieszczenia.

A sluchawki akg k550. Aktualnie bardzo dobra cena za bardzo dobre sluchawki.

Pamietaj, nie jest sztuka wydac kase, ale wydac z glowa i byc zadowolonym. Wbrew pozorom roznice w brzmieniu beda, ale nie zawsze propocjonalnie do eydanej kasy. Naprawde czasami mozna kupic dobry zestaw za rozsadne pieniadze.

Dzień dobry.

Na pewno proponuję odsłuch francuskiej konstrukcji Apertura Armonia (https://www.q21.pl/apertura-armonia.html), która idealnie sprawdzi się w Twoich gatunkach muzycznych. Myśle, ze warto także posłuchać jeden z modeli kolumn Harbeth (https://www.q21.pl/manufacturer/harbeth).

Słuchawki z wyższych klas aby pokazać swoją jakość, zazwyczaj wymagają dobrego dedykowanego przedwzmacniacza. Myśle, że warto odsłuchać jeden z modeli Audio-Technica - ATH-AD1000X (https://www.q21.pl/audio-technica-ath-ad1000x.html) bądź wyższy ATH-AD2000X (https://www.q21.pl/audio-technica-ath-ad2000x.html), dibrą opcją może także być HiFiMan HE-560 (https://www.q21.pl/hifiman-he-560.html). Słuchawki te jednak wymagając dedykowanego przedwzmacniacza.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dobre recenzje widziałem odnośnie kolumny D20R Proac'a. Dobre głośniki, uznany producent. Być może dobrą opcją byłaby jeden z modeli Akustyka robiony na zamówienie np. AkustyK RD22 (obudowa zamknięta dająca dobrą odpowiedź impulsową i niezła charakterystyka przetwarzania). Można się zainteresować też np. Toy Tower Sonus Fabera, jest to chyba trochę niedoceniana ale w sumie poprawna konstrukcja nie wiem tylko czy nie za mała do 25m2.

pamiętam jak w q21 słuchałem Tannoy DC10T i też było bardzo bardzo dobrze.

Piękna średnica i potem słuchałem ATC dużo droższe i nie dawały takiego wypełnienia na średnicy do Tannoy. Ja jak będę wymieniał kiedyś magnepany to chyba w Tannoy pójdę bo pokazują jak klasykę powinno się grać.

Jak Cię dziś nie stać DC8Ti to poczekaj roku i dołóż. Lepiej bowiem zapłacić więcej i być zadowolonym niż zaoszczędzić i mieć świadomość, że to nie to.

Polecam Wigg Arty. Mam teraz na testach model Arvil. Szybkie, przejrzyste, bardzo szczegółowe granie. Dp klasyki powinny być OK. Nie spodziewaj się tylko potężnego basu, bo to niewielkie podłogówki. Ale za to jakość niskich tonów jest znakomita. Do kameralistyki - cacy!

Padła już nazwa RLS - też znakomite. I Audio Academy - nowe Phoebe mają być.

Pozdrawiam Maciej Stempurski

I Audio Academy - nowe Phoebe mają być

Cudów bym się nie spodziewał bo głośniki zostają te same i mimo wszystko muszą mieć swoje ograniczenia wynikające z raczej niskiego segmentu cenowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.