Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znasz przypowieść o koledze rzucąjcym kamieniami zza pleców innych ?

Może mała podpowiedź ..Rafał ...Grzesiek ...Andrzej to 1 szereg ;)

...nie znam...ale jeżeli juz się bawimy w przypowieści to może o wróbelku który zleciał z gałęzi

na ulicę bo przemarzł, drogą szedł koń który nasrał na wróbelka, zrobił mu się ciepło i zaczął

machać skrzydełkami..zauważył to lis i podbiegł do wróbelka wyciągną go z gówna i zeżarł

morał...

nie każdy kto na ciebie nasra jest twoim wrogiem

i nie każdy kto z gówna wyciągnie jest twoim przyjacielem

...jakoś tak to szło ;-)

Edytowane przez Miroslav1

Kurcze a myślałem że wróbelka można zjeść tylko z klasycznymi przyprawami ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chcecie jakąś halę wynająć no bo przy tej długości fali to odległość słuchacza od głośników powinna być większa od 11 metrów żeby ta fala mogła swobodnie wybrzmieć :)

Liczymy na pneumatykę z klasy D u Diogenesa. Cosik czarno widzę te 16hz referencyje :)
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

...nie znam...ale jeżeli juz się bawimy w przypowieści to może o wróbelku który zleciał z gałęzi

na ulicę bo przemarzł, drogą szedł koń który nasrał na wróbelka, zrobił mu się ciepło i zaczął

machać skrzydełkami..zauważył to lis i podbiegł do wróbelka wyciągną go z gówna i zeżarł

morał...

nie każdy kto na ciebie nasra jest twoim wrogiem

i nie każdy kto z gówna wyciągnie jest twoim przyjacielem

...jakoś tak to szło ;-)

Kwestia interpretacji , kto " zaś" jest ten lis ..albo lisek ?;)

Liczymy na pneumatykę z klasy D u Diogenesa. Cosik czarno widzę te 16hz referencyje :)

"Referecyje" to ja mam w głębokim poważaniu ;)

Pneumatyka , taka słuchawkowa to jest właśnie w wielkiej płycie-twardych ścianach. Wokół nas jest basowy sztorm a my z uporem maniaka trafiamy fotelem w oko cyklonu gdzie jest zupełnie bezwietrznie :)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Pneumatyka , taka słuchawkowa to jest właśnie w wielkiej płycie-twardych ścianach. Wokół nas jest basowy sztorm a my z uporem maniaka trafiamy fotelem w oko cyklonu gdzie jest zupełnie bezwietrznie :)

Dipole nie wytwarzają typowego ciśnienia w pomieszczeniu .

Dlatego " masowania brzuszka " nie będzie . Dziwne , że taki " szpec " od akustyki tego nie wie...

" Sprężarki" to raczej głośniki BR;)

Odsłuch skończyłem w sobotę ok. 19.30. No to niech będzie, że zaraz po nim - tylko 3 dni później - zdam relację z niego.

Trochę wiary w człowieka, że Was nie opuszczę.

Widzę, że @Szymon1 czuwa, cały czas jest tu obecny. Pewnie też jest ciekawy co napiszę :-)

Święta prawda ale tylko w kategorii wyjątku potwierdzającego regułę że sra się po to żeby za***ć - niestety

Następny pmcomp? Ostatnio daje się zauważyć jakiś taki wzrost uwielbienia dla pewnego typu wyrażeń. Ciekawe, z czego to wynika, bo w pewnym wieku dodawanie sobie powagi wulgarnością powinno już odejść w niebyt.

• Moderatorzy

Dlatego " masowania brzuszka " nie będzie . Dziwne , że taki " szpec " od akustyki tego nie wie...

" Sprężarki" to raczej głośniki BR;)

Kurczę, nie jestem specjalistą, ale z tego co mi przynajmniej wiadomo z lekcji fizyki ( bez bicia przyznaje sie ze orłem nie byłem) to jednak Każda falaakutyczna to po prostu zmiana ciśnienia...?

Jeżeli nie ma zmiany ciśnienia to nie powinno byc żadnego dźwięku ?

A BR nie służy do dmuchania, ani zwiększania ciśnienia, ani jak twierdzi Kolega Forver do chłodzenia przetworników, tylko od odzyskania czesci energi generowanej przez wewnętrzna stronę mambrany, która w obudowie za,knietej jest wytłumiona. Ja słyszałem ślicznie brzmiące najniższe tony zarówno z konstrukcji br, zamkniętych jaki i memebran biernych. Nie wiem skąd pogląd u tak wielu osób ze prawdziwy bas to tylko z zamkniętej albo tylko z 20" albo... Budowa kolumn głośnikowych zawiera tak wiele zmiennych, ze do bardzo dobrych efektów można dojść wieloma drogami...

-----------------

Następny pmcomp? Ostatnio daje się zauważyć jakiś taki wzrost uwielbienia dla pewnego typu wyrażeń. Ciekawe, z czego to wynika, bo w pewnym wieku dodawanie sobie powagi wulgarnością powinno już odejść w niebyt.

Masz rację, bum. Przepraszam.

Odsłuch skończyłem w sobotę ok. 19.30. No to niech będzie, że zaraz po nim - tylko 3 dni później - zdam relację z niego.

Trochę wiary w człowieka, że Was nie opuszczę.

Widzę, że @Szymon1 czuwa, cały czas jest tu obecny. Pewnie też jest ciekawy co napiszę :-)

Zupełnie mnie to nie interesuje. Byłem uczestnikiem tego cyrku i z pewnością nie miało to nic wspólnego z odsłuchem bądź chęcią poznania systemu Rafała. Dla mnie jesteś przykładem typowego audio gołębia.

Jeżeli bardzo chcesz to opiszemy szczegółowo Twoje teorie i metodologię "testową". Jak żyję podobnych herezji nie słyszałem.

Gość LTD12

(Konto usunięte)

Kurcze a myślałem że wróbelka można zjeść tylko z klasycznymi przyprawami ;)

Jestem miłośnikiem wróbelków. Proszę się od nich ...., a tym bardziej ... precz z żarłokami.

"Kochajcie dzieci wróbelki, kochajcie do jasnej cholery"

Edytowane przez LTD12

Oczywiście tylko takie nietypowe. Kolejny szpec od akustyki.

Proponuję powrócić do podstaw działania głośnika. To co te membrany u Ciebie przepompowują, wodę w studni?

Bez ciśnienia akustycznego masz dźwięk? To jest nie sztuczka a prawdziwa magia!

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Kurczę, nie jestem specjalistą, ale z tego co mi przynajmniej wiadomo z lekcji fizyki ( bez bicia przyznaje sie ze orłem nie byłem) to jednak Każda falaakutyczna to po prostu zmiana ciśnienia...?

Jeżeli nie ma zmiany ciśnienia to nie powinno byc żadnego dźwięku ?

A BR nie służy do dmuchania, ani zwiększania ciśnienia, ani jak twierdzi Kolega Forver do chłodzenia przetworników, tylko od odzyskania czesci energi generowanej przez wewnętrzna stronę mambrany, która w obudowie za,knietej jest wytłumiona. Ja słyszałem ślicznie brzmiące najniższe tony zarówno z konstrukcji br, zamkniętych jaki i memebran biernych. Nie wiem skąd pogląd u tak wielu osób ze prawdziwy bas to tylko z zamkniętej albo tylko z 20" albo... Budowa kolumn głośnikowych zawiera tak wiele zmiennych, ze do bardzo dobrych efektów można dojść wieloma drogami...

Masz rację i jej nie masz ;)

Różnica w przetwarzaniu pasma akustycznego pomiędzy klasycznymi skrzynkami , a dipolami jest podobna do różnicy dźwięku tego samego instrumentu w małym i dużym pomieszczeniu ( np. w kościele ).

W małym pomieszczeniu dochodzi do sprężenia ciśnienia akustycznego czyli tak lubianego " masowania " .

W dużym niskie dźwięki są słyszalne , nie są natomiast tak odczuwalne . Która wersja jest właściwa ?

Co kto lubi ...ja lubię i tak i tak ;)

Niestety charakterystyka mojego pomieszczenia " lubi " tylko jedną z tych wersji .

Proponuję powrócić do podstaw działania głośnika. To co te membrany u Ciebie przepompowują, wodę w studni?

Nie mam nadciśnienia ;) tylko ciśnienie .

Zresztą przyganiał kocioł garnkowi ..doskonale wiesz o co chodzi ;)

Edytowane przez Diogenes

Mylisz Waść zupełnie pojęcia, bas pneumatyczny działający poniżej rezonansów pomieszczenia jest słyszalny bez jakichkolwiek podbarwień.

doskonale wiesz o co chodzi ;)

Napisałeś taką bzdurę, że głowa boli. Bas bez zmiany ciśnienia? Edytowane przez Szymon1
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Mylisz Waść zupełnie pojęcia, bas pneumatyczny działający poniżej rezonansów pomieszczenia jest słyszalny bez jakichkolwiek podbarwień.

Napisałeś taką bzdurę, że głowa boli. Bas bez zmiany ciśnienia?

Co to jest podbarwienie basu , jeżeli rezonans pomieszczenia to 35 Hz ?

Fala stojąca ?

Typowego nadciśnienia ..może być ?

Nie sprężają ciśnienia w pomieszczeniu .

Typowego nadciśnienia ..może być ?

Nadciśnienia dostaję jak czytam Twoje posty. W sumie dla Ciebie nadciśnienie, brak ciśnienia czy podciśnienie to wsio ryba.

Na pewno chcesz kontynuować? Zaznaczam, że dipoli słucham od 1998 roku.

Zacznę od początku znaczy teorii. Ileż można tłumaczyć to samo?

Rozchodzenie niskich częstotliwości w pomieszczeniach

Kiedy membrana głośnika wychyla się z położenia równowagi, popycha ona przed sobą cząstki powietrza. Cząstki te mimo bardzo małej masy posiadają jednak określoną bezwładność i stawiają pewien opór poruszającej się membranie. Przed membraną powstaje więc lokalne zagęszczenie cząstek, powodujące wzrost ciśnienia. Jednocześnie rozpędzone cząstki przekazują swoją energię sąsiednim cząstkom powietrza, wprawiając je w ruch. W następnym etapie membrana po osiągnięciu pełnego wychylenia rozpoczyna ruch w przeciwną stronę, wytwarzając przed sobą obszar rozrzedzonego powietrza (podciśnienia), przez co cząstki powietrza zostają zawrócone. W ten sposób generowane są w powietrzu akustyczne fale biegnące od głośnika.

Dla kolegi 8N FAN

Niski bas w małym pokoju

Co dzieje się poniżej częstotliwości najniższego rezonansu pomieszczenia? Otóż dźwięk rozchodzi się na zasadzie pneumatycznego sprężania powietrza w pokoju. Głośnik działa niczym tłok sprężający powietrze w komorze. Dla tych najniższych częstotliwości, głośnik także jest w stanie wywołać zmiany ciśnienia akustycznego w pomieszczeniu. I mogą one być słyszalne. Faktem jest jednak, że częstotliwości odtwarzane na zasadzie pneumatycznego sprężania usłyszeć jest trudniej. Równolegle działa bowiem kilka czynników. Zazwyczaj omawiane zjawiska zachodzą w zakresie kilkudziesięciu Hz, a w tym obszarze czułość ludzkiego słuchu maleje wraz ze zmniejszaniem częstotliwości. Pneumatyczny bas nie korzysta z rezonansowego uwypuklenia tak jak wyższe częstotliwości, jest więc cichszy.

Co to jest podbarwienie basu , jeżeli rezonans pomieszczenia to 35 Hz ?

Fala stojąca ?

Teorii cd...

Tam gdzie spotkają się fale w jednakowej fazie uzyskamy zwiększenie ciśnienia czyli głośniejszy dźwięk. Tam gdzie fale będą w przeciwnej fazie odejmą się od siebie i uzyskamy cichszy dźwięk.

Nie sprężają ciśnienia w pomieszczeniu .

Nie rozumiem tego wpisu, proszę rozwinąć myśl. Co to jest sprężanie ciśnienia? Edytowane przez Szymon1
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nadciśnienia dostaję jak czytam Twoje posty.

Na pewno chcesz kontynuować? Zaznaczam, że dipoli słucham od 1998 roku.

Poproszę zatem o fachowe wyjaśnienie różnic .

Jako amator piszę to co słyszę u siebie i tak interpretuję ..

Klasyczne skrzynki powodują gwałtowny wzrost ciśnienia w pomieszczeniu co zresztą jest raczej logiczne

Dipole tak nie umieją , dlatego bas z jest zupełnie inny ...bardziej precyjny i prawdziwy choć nie nie posiada takiej potęgi i " fizycznego " uderzenia. Niskie częstotliwości są doskonale słyszalne , ale nie tak odczuwalne .

Jako zawodowiec wyjaśnij proszę amatorowi skąd te różnice tylko bez kolejnego kpienia z interlokutora .

Twoje osobiste wycieczki i napinanie gumki są nawet dla mnie już męczące ...

W małym pomieszczeniu dochodzi do sprężenia ciśnienia akustycznego czyli tak lubianego " masowania " .

W dużym niskie dźwięki są słyszalne , nie są natomiast tak odczuwalne . Która wersja jest właściwa ?

To jest zawsze ten ból d.. Gdy w dużym pomieszczeniu jest masowanie, to zawsze mam wrażenie że uśmiecha się do mnie dyskoteka.

Z drugiej strony człowiek tak by poszedł w tą stronę masowania i staje na rozdrożu kierunków fajniej lub wierniej.

Opcję pierwszą bardzo łatwo poprawić 25ml. czegoś szczypiącego w język, z drugą opcją to droga przez mękę i rozmowy z bankiem i księgowymi :)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Co to jest sprężanie ciśnienia?

Najprościej jak umiem :

Masowanie brzucha , wrażenie podbarwienia - klasyczne skrzynki

Brak masowania , doskonale słyszalne niskie częstotliwości - dipole .

Poproszę zatem o fachowe wyjaśnienie różnic .

Jako amator piszę to co słyszę u siebie i tak interpretuję ..

Klasyczne skrzynki powodują gwałtowny wzrost ciśnienia w pomieszczeniu co zresztą jest raczej logiczne

Dipole tak nie umieją , dlatego bas z jest zupełnie inny ...bardziej precyjny i prawdziwy choć nie nie posiada takiej potęgi i " fizycznego " uderzenia. Niskie częstotliwości są doskonale słyszalne , ale nie tak odczuwalne .

Jako zawodowiec wyjaśnij proszę amatorowi skąd te różnice tylko bez kolejnego kpienia z interlokutora .

Twoje osobiste wycieczki i napinanie gumki są nawet dla mnie już męczące ...

Sam zacząłeś mnie obrażać więc teraz nie płacz.

Teorii ciąg dalszy i odpowiedź na nurtujące Cię pytanie.

Zespoły głośnikowe z obudową w formie odgrody często nazywa się dipolami. Cechy takich konstrukcji są bardzo szczególne, ich ósemkowe charakterystyki kierunkowe wywołują zupełnie inny rozkład odbić w pomieszczeniu niż w przypadku typowych kolumn z dookólnymi charakterystykami kierunkowymi w zakresie niskich częstotliwości.

"Dipole" generują mniej odbić, i stąd dźwięk dochodzący do miejsca odsłuchowego jest w większym procencie dźwiękiem bezpośrednim, biegnącym wprost z głośnika. Inną zaletą jest wyeliminowanie typowej obudowy, wprowadzającej własne rezonanse - energia od tylnej strony membrany nie jest uwięziona w żadnym układzie rezonansowym, ale swobodnie wypromieniowywana.

Teraz już rozumiesz?

Edytowane przez Szymon1
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Sam zacząłeś mnie obrażać

Gdzie ?;)

To było tylko naprowadzanie na cel ;)

Tobie wolno ?

Innym nie wolno ?

Innym nie wolno ?

Wolno jak posiadają dostatecznie dużą wiedzę w temacie. Jak pieprzą głupoty o nadciśnieniu to nie wolno :) Edytowane przez Szymon1
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Zespoły głośnikowe z obudową w formie odgrody często nazywa się dipolami. Cechy takich konstrukcji są bardzo szczególne, ich ósemkowe charakterystyki kierunkowe wywołują zupełnie inny rozkład odbić w pomieszczeniu niż w przypadku typowych kolumn z dookólnymi charakterystykami kierunkowymi w zakresie niskich częstotliwości.

"Dipole" generują mniej odbić, i stąd dźwięk dochodzący do miejsca odsłuchowego jest w większym procencie dźwiękiem bezpośrednim, biegnącym wprost z głośnika. Inną zaletą jest wyeliminowanie typowej obudowy, wprowadzającej własne rezonanse - energia od tylnej strony membrany nie jest uwięziona w żadnym układzie rezonansowym, ale swobodnie wypromieniowywana.

Ok , tylko skąd wrażenie o którym pisałem powyżej ?

To subiektywne odczucie ?

Nie jest też przypadkiem tak , że głośnik np. w obudowie zamkniętej w momencie wychyłu zwiększa jednak ciśnienie w pomieszczeniu w wyniku zmniejszenia objętości całego układu pokój , głośnik .

Dipol wychylając się w jedną stronę nie powoduje takiego efektu ponieważ nie wpływa na objętość pomieszczenia ?

Czy to tylko moja " teoria " gwintu ?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Wolno jak posiadają dostatecznie dużą wiedzę w temacie. Jak pieprzą głupoty o nadciśnieniu to nie wolno :)

Szymon !!!

Nikomu nie wolno ..Tobie również .

Pomimo Twojej wiedzy w temacie kpienie z innych wywołuje tylko odwrotny skutek .

Jak u mnie ...

Udowodnienie komuś , że się myli nie musi wiązać się z jego obrażaniem..przemyśl sobie inteligenty jesteś .

Diogenes poczytaj powyższe na spokojnie. Proponuję powrócić do tematu wątku, obronisz resztkę godności.

Czytam , ale nie znajduję tam do końca wyjaśnienia mojego pytania .

Edytowane przez Diogenes
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

obronisz resztkę godności.

Nie rozumiem co wiedza w temacie ma się do godności ...

Diogenes to moje ostatnie ostrzeżenie, piszesz w temacie albo wylatujesz z wątku.

Rób co chcesz....

Edytowane przez Diogenes

Ok , tylko skąd wrażenie o którym pisałem powyżej ?

To subiektywne odczucie ?

Nie jest też przypadkiem tak , że głośnik np. w obudowie zamkniętej w momencie wychyłu zwiększa jednak ciśnienie w pomieszczeniu w wyniku zmniejszenia objętości całego układu pokój , głośnik .

Dipol wychylając się w jedną stronę nie powoduje takiego efektu ponieważ nie wpływa na objętość pomieszczenia ?

Czy to tylko moja " teoria " gwintu ?

Efekt jest taki że zamiast odczuwanego dudnienia w uszach powodowanego tylko kompresją z dipoli odbieramy inne informacje jak np. odbicia od ścian pomieszczenia a z BR w małym pomieszczeniu już nie koniecznie Szymonie !

Pneumatyczny bas nie korzysta z rezonansowego uwypuklenia tak jak wyższe częstotliwości, jest więc cichszy.

Jak?!!! Głośnik poniżej częstotliwości rezonansowej nie odtwarza prawidłowo sygnału mu zadanego czyli radosna twórczość z tym basem jest Twoją referencją!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.