Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD 318 MK II - alternatywa dla Stanton 500 MK III

buzz_astral

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nabyłem gramofon, a że to mój pierwszy gramofon to nie przyszło mi do głowy, że będę miał problem z zakupem igły.

Otóż nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat odpowiedników czy igieł kompatybilnych ze Stantonem.

Czy może, któryś z forumowiczów miał ten problem i go rozwiązał lub ewentualnie zaproponuje jakąś alternatywną wkładkę (co mi w tej chwili specjalnie nie pasuje), z którą problem z igłami nie będzie występować, a będzie grać?

Słucham rock, soul, r&b na sprzęcie Rotel 990BX dualka. Na razie korzystam z phonostage'a przedwzmacniacza, ale już ostrzę zęby na CA 640P.

Z góry dziękuje z wszelkie sugestie.

Witam,

nabyłem gramofon, a że to mój pierwszy gramofon to nie przyszło mi do głowy, że będę miał problem z zakupem igły.

Otóż nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat odpowiedników czy igieł kompatybilnych ze Stantonem.

Czy może, któryś z forumowiczów miał ten problem i go rozwiązał lub ewentualnie zaproponuje jakąś alternatywną wkładkę (co mi w tej chwili specjalnie nie pasuje), z którą problem z igłami nie będzie występować, a będzie grać?

Słucham rock, soul, r&b na sprzęcie Rotel 990BX dualka. Na razie korzystam z phonostage'a przedwzmacniacza, ale już ostrzę zęby na CA 640P.

Z góry dziękuje z wszelkie sugestie.

Daj fotkę tego Stantona .

Daj fotkę tego Stantona .

To jest dokładnie ta wkładka.

318640_orig0.jpg

każda igła od stantona 500 będzie pasowała bez względu na wersje , na portalu aukcyjnym na a jest ich trochę

No nie każda igła pasuje, np: tą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trzeba przycinać, a ja chcę bez przycinania. Ma po prostu pasować.

Ukryta Zawartość

Z igłą to jest problem bo do mk iii ciężko będzie ją upolować a drugie czy warto ? Jeśli miała być kupiona inna wkładka to ile jesteś w stanie przeznaczyć pieniędzy na nią ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nowsze zmieniony miały wygląd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z igłą to jest problem bo do mk iii ciężko będzie ją upolować a drugie czy warto ? Jeśli miała być kupiona inna wkładka to ile jesteś w stanie przeznaczyć pieniędzy na nią ?

Powiedzmy, że razem z igłą do 1000 zł, ale tu się pojawia dylemat, bo z jednej strony chciałbym w ogóle sprawdzić czy bajka "winyl" jest dla mnie i nie chciałbym wykładać kolejnych pieniędzy, a z drugiej mam świadomość, że mogę tej bajki nie załapać z powodu mizernej wkładki. Póki co nieoczekiwany wydatek związany jest z zakupem przedwzmacniacza gramofonowego Pro-ject Phono Box SE, bo ten z Rotel RC-990BX to ponoć dobry jest tylko do sprawdzenia czy gramofon wydaje z siebie tchnienie. A z zakupionym phonostagem sprawdzę dopiero w poniedziałek.

Ponieważ gramofon kupiłem z tą wkładką i igłą, a nie mam doświadczenia, aby określić stan zużycia igły to pomyślałem, że wymienię ją i w tym temacie będę miał czyste sumienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nowsze zmieniony miały wygląd.

Czy one na pewno będą pasować bezinwazyjnie? Czy posiadasz informację, która z nich jest lepsza? Obie są sferczyne co już sugeruje mi, że jak chcę lepiej to muszę jednak pokombinować z wkładką :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po tym co piszesz , to nie wiem czy jest sens reanimować stantona . bo i tak chcesz coś lepszego .

Z drugiej strony to tylko parę zł .

Czy one na pewno będą pasować bezinwazyjnie?

w necie można znaleźć , że pasują nawet od v15 . Więc chyba pasują . Poza tym często pojawiają się te igły na alle w dziale " gramofony dla dj "

po tym co piszesz , to nie wiem czy jest sens reanimować stantona . bo i tak chcesz coś lepszego , z drugiej strony to tylko parę zł .

Ale zatem, w którą stronę pójść?

Ja nie mam bladego pojęcia, bo temat jest tak szeroki, że doktorat z tego można zrobić, a zatem pewnie dokonam reanimacji, aby sobie dać czas na podjęcie przemyślanej decyzji.

,

czy bajka "winyl" jest dla mnie i nie chciałbym wykładać kolejnych pieniędzy, a z drugiej mam świadomość, że mogę tej bajki nie załapać z powodu mizernej wkładki.

taniej będzie na wycieczkę do salonu audio się udać i posłuchać :P

bo jak dobra wkładka to musi być też dobry pre , gramofon , i reszta toru .

To już działka bartka , on ma tranzystory i thorensa to ci podpowie . Zapewne poleci ci shura v15 , bo at440 zdrożała.

Ja nie mam bladego pojęcia, bo temat jest tak szeroki, że doktorat z tego można zrobić, a zatem pewnie dokonam reanimacji, aby sobie dać czas na podjęcie przemyślanej decyzji.

Poczekaj na pre , reanimuj Stantona (jeśli to konieczne) i posłuchaj jak to gra . Tylko musisz wiedzieć że po Stantonie to cudów nie ma co oczekiwać.

taniej będzie na wycieczkę do salonu audio się udać i posłuchać :P

bo jak dobra wkładka to musi być też dobry pre , gramofon , i reszta toru .

Do salonu na słuchanie wkładki to chyba nienajlepszy pomysł.

Mój tor to nie są Himalaje, ale chyba jestem już w Tatrach Wysokich :), a może nie. Proszę zatem o wyprowadzenie mnie z błędu.

Rotel RC 990BX + RB 990BX + Dynaudio 52 SE, do tego już idzie do mnie Pro-Ject Phono Box, o którym czytałem na tym forum, że daje radę, a gramofon jak w temacie. Przewody kolumnowe to Audioquesty, ale nie pamiętam jaki model, a Interconecty to Audionova, też modelu nie pamiętam :).

Poczekaj na pre , reanimuj Stantona (jeśli to konieczne) i posłuchaj jak to gra . Tylko musisz wiedzieć że po Stantonie to cudów nie ma co oczekiwać.

No właśnie, odsłuchałem kilku płyt, Michael Jackson - Bad, Tracy Chapman i porównując z tym co słyszę ze Spotify (komputer i Audiobox) to póki co gramofon czterech liter mi nie urywa, ba, nawet lekko jestem podłamany. Mam nadzieję, że pre zrobi duże wow.

albo, kup at95e gra ciut lepiej stantona , a kieszeni nie dziurawi

Nieeeeee, ten zabieg to przysłowiowe zamienił stryjek siekierkę na kijek. Jak już zmienić to odczuwalnie ... dla ucha ... a jak mus to i kieszeni, przy czym mam świadomość, że pieniądz nie gra :).

Eeee słabe pre wbudowane jest w Rotela , a i wkładka też prawie jak nasza Mf więc cierpliwości potrzeba by nowości spasować .

A tego Phono boxa kupiłeś SE ?

buzz jak dźwięk ci się podoba to czas na budowę analogu jest odpowiedni i tyle , a kasa nie gra. Powiedz jakiego grania oczekujesz ?

Dól mocny, ale nie rozlazły, góra nie męcząca, bo przy takiej dostaję rozstroju nerwowego. Naturalne, pełne, ciepłe brzmienie. Skupiamy się na ogólnym odbiorze, a więc bez kosmicznej analityczności żeby to nie była apteka, ale chciałbym mieć zachowaną dynamikę. I to chyba najważniejsze aspekty.

Zawsze mam problem ze zdefiniowaniem swoich oczekiwać, bo to jest kwestia nastroju, rodzaju muzyki. To się zmienia :).

Eeee słabe pre wbudowane jest w Rotela , a i wkładka też prawie jak nasza Mf więc cierpliwości potrzeba by nowości spasować .

A tego Phono boxa kupiłeś SE ?

Tak, SE, inne odradzano na tym forum, a pracę domową odrobiłem :).

Tak, SE, inne odradzano na tym forum, a pracę domową odrobiłem :).

Brawo .

Popatrz i poczytaj o tej wkładce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Popatrz i poczytaj o tej wkładce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

To ja od razu spytam - przepraszam za poziom pytania, ale wolę je zadać - czy do mojego ramienia TP-28 ta wkładka będzie pasować?

Dzięki za tą propozycję, naczytałem się i aż dostałem wypieków ;).

Ukryta Zawartość

minimum ortofon blue i preamp MM z NAD 1000 - i dupę urwie.

Czy chodzi o Ortofon Blue czy Ortofon 2M Blue

A czy ten Ortofon jest lepszym wyborem od wspomnianej wyżej Audio Techniki? Czym się od niej różni na korzyść/niekorzyść?

A czy ten Ortofon jest lepszym wyborem od wspomnianej wyżej Audio Techniki? Czym się od niej różni na korzyść/niekorzyść?

At 20 szybko się sprzedała , ciekawe czy używane Ortofony np Blue tak szybko schodzą ?

A czy ten Ortofon...

AT to techniczne brzmienie, mało muzykalne.

pierwsze słyszę, którą tą pierwszą masz na myśli?

20stka Audio techniki to inne granie niż myślisz , przerabiałem sporo wkładek ale ona i Shure v15 lll od lat goszczą u mnie bo jakość cene jest nie do pobicia .

20stka Audio techniki to inne granie niż myślisz , przerabiałem sporo wkładek ale ona i Shure v15 lll od lat goszczą u mnie bo jakość cene jest nie do pobicia .

Kupiłem i czekam jak na szpilkach. Mam nadzieję, że 20stak będzie zachętą i punktem wyjścia do dalszej eksploracji winylowego tematu.

pierwsze słyszę, którą tą pierwszą masz na myśli?

Zatem to moja ignorancja :), chociaż używając skrótu sam mi niejako ją zaproponowałeś ;).

Pisząc o AT mam na myśli współczesną produkcję, czytałem o AT20, Shure v15 III i o Ortofonie VMS 20 MK2 że to najlepsze wkładki i myślałem sobie że zapewne one czterech liter nie urywają w stosunku do współczesnych produkcji do momentu... gdy przez przypadek stałem się posiadaczem tej ostatniej.

"choruję" na tą bo z samych parametrów widać że nirvana.

Ukryta Zawartość

post-11379-0-62508300-1497808591_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te wkładki Empire często widzę w gramofonach za nie duże pieniądze - masz upatrzony model ? At 20 gra równo i ma to coś w graniu , nie ważne z jakim szlifem gra . Jednak co zawsze powtarzam pre to nie wszystko bo bardzo ważne jest ramię jak napęd .

masz upatrzony model ?

E/ III, E/II lub E/I, bo ja wiem czy takie tanie

Ukryta Zawartość

bo bardzo ważne jest ramię

ano jest bardzo ważne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witek Audio extasa ma chore ceny , kupisz za nie duże pieniądze tą wkładkę z gramofonem . Jak wynajdę to podam ci link .

Kupiłem i czekam jak na szpilkach. Mam nadzieję, że 20stak będzie zachętą i punktem wyjścia do dalszej eksploracji winylowego tematu.

Jak zjedziesz igłę to poluj na ebayu na orginał SS nawet trafisz i nie trzeba tysiąca wydawać .
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.