Skocz do zawartości
IGNORED

NAD 522 vs c540 + c320

simba

Rekomendowane odpowiedzi

witam

bylem dzis w krakowskim NAUTILUSIE w celu rozpoczecia podchodow zwiazanych z zakupem "mojego pierwszedo stereo".

w kategorii 4000zl wyboru duzego nie mialem, ale to co otrzymalem od razu mnie zauroczylo. sprzedawca podpial mi NADa c320BEE z cedekiem 522 i do tego testowalem rozne monitorki. wybor padl na KEFy Q1 (dla mnie miodzio). w sklepie na polce lezal tez NAD c320 i cedek c540 (nie mialem okazji ich odsluchac ze wzgledu na brak czasu, ale wszystko jest do nadrobienia). mam prate pytan:

#1 czy te CD to "dobre" sprzeta? pytam, bo jedni zachwalaja inni pisza ze im cos mruczy i buczy. jesli nie ma zastrzezen do NADow to ktory wybrac? roznica cenowa jest do przelkniecia, pytanie tylko czy warto - sprzedawca w sklepie twierdzi ze nie zauwaze roznicy przy tej klasie calego sprzetu (jak sie zdecyduje na zakup to poslucham jednego i drugiego). pytanie moje ukierunkowane jest raczej na jakosc wykonania i tralosc tych sprzecikow.

#2 c320BEE a c320. czy warto inwestowac w drozsza wersje BEE? (wiem- poslucham i zobacze:) z tego co sie dowiedzialem to roznice sa niewielkie.

#3 w poniedzialek ide do TOP HI-FI na odsluch. tam bede meczyl YAMAHE CDX396 + ax496 oraz MARANTZa pm4400 + cd 5400. koles ma mi zapiac do tego B&W303 oraz 601. o tym juz troche bylo na forum, zwlaszcza sporo o yamaszce, ale jesli ktos ma ochote, z przyjemnoscia wyslucham jego opini na temat takich zestawow.

generalnie bardzo prosze o opinie nt tych NADow (zwlaszcza cedekow).

dzieki serdeczne

https://www.audiostereo.pl/topic/13370-nad-522-vs-c540-c320/

eMil z tym że czuć kręcący się napęd w NAD-ach się nie zgodzę, jest bezszelestny w momencie odtwarzania.

Simba

NAD522 standardowy budżetowy CD, gra tak sobie, w środku małe trafo, stabilizatory byle jakie, kondensatory też, opampy fuj i wyświetlacz na żaróweczkach, gdyby to chcieć tuningować to jest trochę roboty.

C540 – to 524 w nowej budzie, 2604 na wyjściu, toroid dużo odczepów dla poszczególnych sekcji, chyba PCM1716, ładny wyświetlacz z EL tłem, stabilizatory jedynie dla cyfry warto wymienić reszta OK., kondensatory Elna. Gra znacznie lepiej, po tuningu to już inna historia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

dzieki za info chlopaki.

w takim razie z NADow postawie na c540.

jesli chodzi o rynek sprzetu uzywanego, to odtwarzacz jednak chce kupic nowy- prosto ze sklepu.

natomiast moze ktos sie pokusi o porownanie jakosci NADa c540 , YAMAHY cdx396 i MARANTZa cd5400?

(jesli wybiore ten "najlepszy", to wydaje mi sie ze dzwiek bede mogl juz skorygowac wzmacniaczem, glosnikami i kablami), lub wykluczenie z tej trojki ktoregos (chociazby ze wzgledu na to ze nie umie gotowac;)

pozdrawiam

->enzo

no niestety jak zajrzalem do sklepu w tym tygodniu, juz sie panowie nie chwalili promocynym zestawem swiatecznym, i za zestawik marantza z 601 policzyli mi okolo 4500 :( z sugestia ze cos sie z tego uskubie (ale nie wygladalo mi to na obnizke o 1000zeta)

Panowie,

a co to za dziwne oznaczenia tych cd-ków? Z aktualnej oferty NADa, nie licząc drogiej serii "s", znam tylko C542 i C521BEE (który sam posiadam). 522 i 540, w Nautiliusie są, ale w komisie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdaje się, że to są jakieś starsze modele.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

masz racje Piotrze, te NADy to komis. nie sprawdzilem nawet tego, wiedzialem ze to stary sprzet, ale lezal na polce razem z nowym, a sprzedawca nie wspomnial ze to komis. hmm, no to zostaje mi nowy c521BEE.

aha, to ponawiam pytanie (po istotnych modyfikacjach:) NAD c521BEE, YAMAHA cdx396 czy moze MARANTZ cd5400 ? (oczywiscie pytam o jakosc i wykonanie sprzetu, w co warto zainwestowac, z odsluchem to juz inna bajka i pewnie bede musial to sam zalatwic ;).

pozdrawiam

To nie ładnie... ja kupowałem sprzęt właśnie tam i miałem ich za uczciwych gości. Ciekawe czy w ogóle zamierzali o tym wspomnieć... A jak masz jakieś pytania w związku z 521BEE to wal śmiało. Tylko zaznaczam, że jeśli chodzi o brzmienie to nie mam zbyt dużego doświadczenia porównawczego.

ano tez slyszalem ze sprzedawcy sa tam przyzwoici i uczciwi. mam nadzieje ze nieporozumienie wynikalo z tego ze w sumie to przyszedlem obadac sprawe, zapytac i posluchac, jezeli nastawialbym sie na zakup to i tak dowiedzialbym sie ze to komis; a moze to oczywiste i jednoznaczne, ze takich modeli juz sie nie sprzedaje (sprzedawca podszedl do klienta jak do profesjonalisty;), mniejsza z tym.

do ciebie Piotrze mam pytanie czy jestes zadowolony z cedeka, nie bylo z nim problemow i awarii? czyta Ci wszystkie plyty?

i oczywiscie jezeli przechodziles przez "testy porownawcze" z yamaszka i marantzem to te bede wdzieczny za opinie.

Opteron->

Ty chyba wiesz co siedzi w bebechach NADow, czy moglys zrobic rewizje swojej wypowiedzi na temat "1 z 3", i powiedziec co w tym nadzie siedzi?

Więc tak: bardzo solidnie zbudowany, mimo że z plastiku, nic nie trzeszczy w obudowie, wyświetlacz, przyciski – wszystko zrobione bardzo porządnie. Pilot jest ergonomiczny i dużo ładniejszy niż w poprzednich modelach. Gdziekolwiek go nie skieruje, zawsze złapie bazę.

Mechanizm jest bardzo szybki. Szybko rozpoczyna odtwarzanie, szybko wyszukuje utwory i co najlepsze – niesamowicie szybko przewija na podsłuchu. Jest raczej cichy, tylko w nocy przy bardzo cichym słuchaniu, słychać lekkie „szemranie”. Czyta wszystko, niema problemów z porysowanymi płytami. Dla porównania, testowany przeze mnie Marantz w podobnej cenie, odmówił współpracy przy płycie audio nagranej x 24. Po za tym jego reakcje na komendy były dużo wolniejsze niż NADa. Jeśli chodzi o wady to są dwie drobne. Przy przewijaniu na podsłuchu, ale tylko w tył, po puszczeniu przycisku, jest ułamek sekundy przerwy przed wznowieniem odtwarzana. Dla mnie to drobiazg, ale w sumie to nie jestem pewien czy to normalne. Druga wada to, to że nie pokazuje czasu pozostałego do końca pojedynczego, jedynie do końca całej płyty.

Jeśli chodzi o brzmienie to nie miałem dużego porównania, ale wydaje mi się dość szczegółowe i naturalne.

> simba

Jak Ci nie zalezy na gwarancji to nad C540 bedzie o wiele lepszy od 521BEE

DAC jest 24 bitowy zamiast 20 bitowego i opampy od razu sensowne + reszta elementow

Sam mam C520 (poprzedniek 521) i troszke w nim musialem pogrzebac :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.