Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie subwoofera ASW300 B&W jednocześnie do kina domowego Pioneer oraz do stereo Rotel

Michał Kurdi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

temat może i był omawiany jednakże w wyszukiwaniach forum klarownej i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.

Sprawa jest prosta:

Mam jeden subwoofer B&W_ASW300 oraz ulubiony zestaw stereo (Rotel z kolumnami CM1 B&W) .

Ostatnio kupiłem AV marki Pioneer VSX-330k oraz monitorki B&W M-1.

I co planuję:

1) pociągnąć dodatkowe kable głośnikowe z AV Pioneer do kolumn obecnych kolumn B&W CM1 (łącze bananowe dla wygody) i przepinać się na nie przy projekcji video a przy stereo Rotel wracać na stare kable (także z bananami).

2) Na stałe podłączyć monitory B&W M-1 do AV Pioneer

3) Najważniejsze: wykorzystać jeden subwoofer na potrzeby AV Pioneer oraz stereo Rotel jednocześnie czyli bez przepinania kabli.

Tutaj powstaje pytanko typu: Czy podpinając kabel RCA z AV Pioneer (sub-out) oraz jednocześnie kable głośnikowe ze stereo (Rotel ma dwa wyjścia na kolumny na potrzeby Bi-Wiring zatem tutaj jest miejsce na wyciągnięcie dźwięku) nie doprowadzę do spalenia końcówek mocy AV Pioneer czy Stereo Rotel?

Moje przypuszczenia są obecnie mało istotne - czekam na Waszą opinię.

Myślałem o zastosowaniu splitera audio typu Beresford, ale wolałbym pominąć to ogniwo.

THX

THX, ale tam jest o czymś innym.

Dziwię się, że na forach nie mogę znaleźć postu i prostych rozwiązań.

Prawdopodobnie jestem w niszowej grupie, która do filmów stosuje inny wzmacniacz niż do muzyki a bazuje na jednych kolumnach.

Może jednak ktoś zdoła odpowiedzieć na proste pytanie:

Czy podpięcie do tego samego subwoofera dwóch wzmacniaczy (jedno wysokopoziomowe, drugie niskopoziomowe) doprowadzi do uszkodzenia któregoś z wzmacniaczy (AV lub stereo)? Oczywiście sygnał do suba szedłby tylko z jednego źródła w danym momencie - nie przewiduję oglądania filmu i jednoczesnego słuchania np. Sepultury z CD :)

Proste pytanie: jeden sub - dwa wzmacniacze?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W tym wątku napisałem o konwerterze Hi/Low czyli dzielniku napięcia spinającego wyjścia (w Twoim przypadku) z końcówki mocy Pioneera do wejścia liniowego (przykładowo AUX) w Rotelu.

Subwoofer będzie wykorzystywany zawsze jeśli źródła sygnału (CD, Tuner, kablówka itp.) będą podpięte do Pioneera a Rotel będzie służył jedynie jako wzmacniacz dla CM1 B&W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli zrozumiałem cię dobrze to chcesz w tym samym czasie podlaczyc do suba wejściem liniowym i wysokopoziomowym.

To jest pytanie.

Moim zdaniem ale nie sprawdzonym raczej nie. Gniazdo pre out w amplitunerze jest bardzo czułe.

Teoretycznie może wypuścić sygnał niskopoziomowy (aktywne wzmocnienie?) z amplitunera do suba a ze wzmacniacza wysokopoziomowy (pasywny sub?) z drugiej pary gniazd głośnikowych (bi-amping) ale raczej nie w tym samym czasie.

1450737-bampw-asw300.jpg

W tym temacie właśnie jest opisane, ja tez korzystam z końcówki mocy, przedwzmacniacza, amplitunera, dwa suby zarówno do stereo i kina

Trudno powiedzieć, czy to będzie działać poprawnie. Są 2 wątpliwości:

Nie wiadomo, jak wejście wysokonapięciowe jest połączone z niskonapięciowym w subwooferze. Mogą się zakłócać.

Subwoofer wypada dostroić do stereo - ustawić wzmocnienie, odcięcie i fazę. Nie wiadomo, czy amplituner zaakceptuje te ustawienia.

Czemu przodów nie dasz do wzmacniacza a z pre - out amplitunera przodów nie dasz chinchy do wzmacniacza?

Sub gra pod stereo od kilku lat i wszystko jest dostrojone (faza, odcięcie etc).

Panowie zaczynacie kombinować typu amp do wzmacniacza etc.

Tak naprawdę Stereo Rotel nie potrzebuje sub'a ale dzieciaki lubią bawić/ tańczyć przy mocniejszych basach zatem stanęło na 2.1 dla muzyki i 5.1 do filmów. Jest tylko jedno ale - jeden subwoower.

Proste pytanko: jak ma się od strony elektrycznej to co jest w subie po stronie wejść IN wysoko i niskonapięciowych - czy będzie przepływ prądu pomiędzy nimi co może spalić któryś z akurat uśpionych wzmacniaczy czyli stereo spali AV lub AV spali stereo. Tego się obawiam chociaż mogłem to źle teraz opisać.

Proste pytanko: jak ma się od strony elektrycznej to co jest w subie po stronie wejść IN wysoko i niskonapięciowych

Tak na szybko przejrzałem kilka schematów, które pokazało Google. We wszystkich przypadkach podwójne połączenie powinno działać bez problemów. Pewnie w Twoim także, niestety instrukcji serwisowej do ASW300 nie znalazłem.

Tak na szybko przejrzałem kilka schematów, które pokazało Google. We wszystkich przypadkach podwójne połączenie powinno działać bez problemów. Pewnie w Twoim także, niestety instrukcji serwisowej do ASW300 nie znalazłem.

Super - jest trop, którym pójdę równolegle do tego posta.

Niemniej czekam na info od elektryka, serwisanta czy też od osoby, która ma podobny układ u siebie.

Mam swoją teorię, ale dzisiaj jestem od tego aby Was słuchać a się nie mądrować.

THX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.