Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne - test

hudykot

Rekomendowane odpowiedzi

Mniejsza o szcegoly, wazne ze wbrew krzykaczom ma to prawo spelnic swoja funkcje. Jak dla mnie to wszystko w temacie... chociaz nie: skoro ma to pozwolic bujac sie to podkladanie pod kolumny chyba mija sie z celem, bo glosnik bedzie bujac kolumna zamiast wytwarzac fale dzwiekowe?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Mniejsza o szcegoly, wazne ze wbrew krzykaczom ma to prawo spelnic swoja funkcje. Jak dla mnie to wszystko w temacie... chociaz nie: skoro ma to pozwolic bujac sie to podkladanie pod kolumny chyba mija sie z celem, bo glosnik bedzie bujac kolumna zamiast wytwarzac fale dzwiekowe?

To byłoby coś...Bujane Kolumny,prawdziwy hi-end.

De gustibus non est disputandum

Zapewne po to by zmienić charakterystykę przenoszenia drgań z jednej płaszczyzny na drugą, ale mogą być też dla picu :) nie wiem.

Wieza STEREO Technics :)

• 2 miesiące później...

czekam na podstawki od Hudego i porównam je z Franz Audio które mam pod CD

i Copulare pod wzmacniaczem....ale najbardziej zależy mi aby wstawić je pod kolumny

tylko że do tego potrzebuję aż 8szt ...i nie wiem czy nie będzie za wysoko....

kiedyś kupiłem standy SoundArt-8 pod Dynaudio S25se bo firmowe jakoś wizualnie mi nie odpowiadały

ta zamiana standów pogorszyła brzmienie - nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy

wtedy znajomy polecił mi podstawki Franc Audio....też tak zrobiłem, zabieg dość kosztowny

ale efekt był bardzo zadowalający...dlatego chciałbym podstawki Hudego sprawdzić między stand a kolumnę

czekam na podstawki od Hudego i porównam je z Franz Audio które mam pod CD

i Copulare pod wzmacniaczem....ale najbardziej zależy mi aby wstawić je pod kolumny

tylko że do tego potrzebuję aż 8szt ...i nie wiem czy nie będzie za wysoko....

kiedyś kupiłem standy SoundArt-8 pod Dynaudio S25se bo firmowe jakoś wizualnie mi nie odpowiadały

ta zamiana standów pogorszyła brzmienie - nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy

wtedy znajomy polecił mi podstawki Franc Audio....też tak zrobiłem, zabieg dość kosztowny

ale efekt był bardzo zadowalający...dlatego chciałbym podstawki Hudego sprawdzić między stand a kolumnę

Próbowałem kolumny kleić na blue-tac, stawiać na ustrojach PAB, ale najlepiej jest jeśli w firmowe standy Dynaudio wkręcę przewidziane do tego celu kolce i kolumnę na tych kolcach położę. Boli, bo okleina od spodu ma dziurkę. Jednak dziurka ta maleńka i niewidoczna a efekt soniczny najlepszy.

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

Próbowałem kolumny kleić na blue-tac, stawiać na ustrojach PAB, ale najlepiej jest jeśli w firmowe standy Dynaudio wkręcę przewidziane do tego celu kolce i kolumnę na tych kolcach położę. Boli, bo okleina od spodu ma dziurkę. Jednak dziurka ta maleńka i niewidoczna a efekt soniczny najlepszy.

...między kolumną a standem mam wstawione stożki hebanowe ale czubkiem w stronę standu

mogę też zrobić odwrotnie bo pod czubkami mam podkładki...tylko czy to coś zmieni ?

6 wystarczy, po 3 na kolumnę.

kiedyś miałem Dynaudio na 3 podstawkach i stały...trochę się obawiałem i po jakimś czasie dałem po 4szt

.. kolumna jakoś pewnie stała...

• Redaktorzy

Najlepszym sposobem walki z drganiami jest system zawieszenia wagi laboratoryjnej na dedykowanym stole. Do ramy stołu jest zawieszona na sprężynach ciężka płyta kamienna lub betonowa. Jej bezwładność sprawia, że drgania nie mają jak zakłócić pracy precyzyjnej wagi.

Taki system jest stosowany w największych gramofonach Transrotora, pod spodem jest zawieszone ciężkie "wahadło".

Stożki hebanowe są klejone do kolumn na taśmie dwustronnej lub blue-tacu ? Wkręcone ?

Próby skłoniły mnie do takiego zdania, że wkręcenie kolca w metalowy stand, lub w drewnianą kolumnę jest najlepsze.

Postawienie kolumny na ustrojach typu Franz Audio czy PAB nie jest tak dobre, tym bardziej jeśli użyjemy materiałów przytwierdzających te ustroje do kolumny/standu.

Jeżeli Twoje standy są drewniane to możesz delikatnie nawiercić je, wkręcić kolce Dynaudio (są malutkie) i położyć te piękne herbatniki.

Pracy niewiele, koszt mały (w Nautilusie sprzedadzą 8 sztuk kolców za 100zł), ale jeśli się nie spodoba to niestety stand będzie miał dziurkę a kolumna lekkie wgniecenie.

Chciałem wkleić zdjęcie jak ja kolce wkręciłem w blaty bambusowe i próbowałem hostingu zdjęć, ale to jest jakieś pogmatwane rozwiązanie z tym hostingiem. Niem mam cierpliwości.

A tak przy okazji Mirku, mam u siebie wzmacniacz SET na lampach 845 i już coś tam kumam dlaczego pozbyłeś się tranzystora :)

<a href=IMG7324JP_qxprhhr.jpg' alt='IMG7324JP_qx

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

...jak pomyślę że stand miałby małą dziurkę, to już mi jakoś smutno robi na duszy

o delikatnym wgnieceniu w kolumnie....nawet nie chcę mówić ;-)

....bardziej ciekawi mnie ten wzmacniacz SET...co to za mocarz ?

Jakie częstotliwości działają na sprzęt audio, jakie częstotliwości powinien znosić, niwelować stolik audio ?

Pytam w kontekście doboru materiałów do budowy stolika audio, a chcę równiez wykorzystać materiały profesjonalne o określonych chrakterystykach tłumienia drgań.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.