Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepło grające kolumny 30m2 / 10k PLN

zgon81

Rekomendowane odpowiedzi

Tak to właśnie jest.

Zapytasz się o głośniki a w odpowiedzi uzyskasz sugestię odnośnie zmiany mieszkania ...............

Jeśli chcesz wiedzieć na czym stoisz zacznij od kabli RCA, potem głośnikowe. Dopiero wtedy zmieniaj głośniki.

Moje pewniaki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki! :P

Interkonekt QED reference audio 40 fajny. Dobra głębia i przejrzystość ale trochu przycięte soprany. Mimo to raczej jasny. Za to głośnikowy qed ruby to badziew. Miałem tego gniota trzy miesiące. Ten kabel masakrycznie wyostrza przełom średnicy i góry. Każde cyknięcie było natarczywe. Dali Ikon też nie są bez winy. Słuchałem je dość krótko i to właśnie z powodu wyostrzenia.

Za to wzmacniacz Roksan K3 bardzo dobry. Uniwersalny pod kontem muzycznym jak i doboru kolumn. Słuchałem go bardzo długo w salonie i to z różnymi kolumnami. Tannoy XT8f brzmią fajnie ale nie dają rady przy szybszej muzyce. Mało uniwersalne kolumny. Tam ten bas ewidentnie nie nadąża przy rocku i łupance. Precisiony mimo, że droższe zagrały jakoś gorzej. Nie mój klimat. Ale teraz chyba warto kupować Tannoya puki marka jeszcze istnieje... tj. coś znaczy. Sonus Faber venere zdecydowanie jak najbardziej. Elacki ze wstęgami też.

Pierwsze co to pozbyłbym się tego jazgotnika QEDa ruby. Kolumny ewentualnie następne. Kolejna sprawa to jak długo masz ten sprzęt. Jeśli jest nowy to może brzmieć nie tak jak powinien. Zwłaszcza kolumny.

Muszę spróbować poszukać innego dobrego kabla, który nie zburzy dynamiki i nie będzie piał jak kogut. Jak oceniasz Kimbera? Dobrze, że napisałeś o tych Tannoyach bo jutro będę je miał u siebie w domu do odsłuchu i zwrócę uwagę na ten aspekt. Słucham właśnie głównie rocka, trochę bluesa, bardzo mało popu i praktycznie zero elektroniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam Kimbera 4pr. Chord Clearway też bardzo dobry.

Kimber wydał mi się trochę spokojniejszy od chorda. On jest bezpiecznym kablem. Jak go kupiłem to miałem NADa. Teraz gram na Primare i pewnie wybrał bym Chorda który jest jaśniejszy. W ogóle seria Clearway zarówno głośnikowe jak i interkonekty są bardzo dobre

Witaj,

Kable nic ci tu nie dadzą. Kwestia to ikon 6. Korzystałem z nich także w domowych warunkach. Nie do elektroniki Roksana.

Tu polecał bym wymianę kolumn niż źródła ktore jest wyższej klasy.

Revolution xt8f, studio 16 hz minas anor czy elaci fs407 to propozycje którym powinieneś się przyglądać bliżej.

Pozostaje do dyspozycji

Też jestem tego zdania, że jeśli coś tak mocno razi w górnych partiach, kablami w tym secie wiele nie uda się zdziałać.

Ikony mogą przyciąć trochę górą, S4Home dobrze mówi - Tannoye lub Minas Anory (Elaców nie znam).

Minas Anory położą masę wymienionych tu kolumn typu Kefy R700, Rhea, Tempo 25

Tannoy XT8f brzmią fajnie ale nie dają rady przy szybszej muzyce. Mało uniwersalne kolumny. Tam ten bas ewidentnie nie nadąża przy rocku i łupance.

Potwierdzam do takiej muzyki też ich nie polecam. Zdaje sie że zainteresowanemu koledze nie zależy na takich walorach. Natomiast pod względem barwy i przestrzenie są co najmniej bardzo dobre w swojej klasie.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Można z czystej ciekawości jeszcze zmienić ustawienie kolumn lekko rozchylając je na boki tak by punkt przecięcia był za głową, co może trochę złagodzić odbiór wysokich tonów.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Gość numik

(Konto usunięte)

Xaviany

a ic np. Ariniaudio DarkStarr, Ortofon, interkonekt "interkonekt" z High-End Corner, Tellurium Ultra Black, Transparent Musiclink Plus - no to już zależy co się wpasuje

A jezeli nie chcesz doplacac za metke na kolumnie zagranicznego producenta to posluchaj naszych Impuls Audio. Uniwersalne jezeli chodzi o repertuar, piekna barwa, swietna plastyka, przestrzen.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Moja propozycja do przesłuchania to Wigg Art Enzo oraz Davis Acoustics Sisley Hd,a ponadto wymienił bym kable.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eksperymentowałem z kablami:

1. Głośnikowe próbowałem Kimber 4VS - niestety nie widzę różnicy, może jakiś niuans, że trochę spłaszczają dźwięk.

2. Interkonekt do testów dostałem konkretny bo Atlas Hyper DD Ultra (za ok 2 tys PLN) miał zagrać ciepło i w ogóle niesamowicie ale osobiście nie zauważyłem żadnej różnicy między moim QED.

Prawdziwe efekty dały kolumny a mianowicie Tannoye XT8F. Dostałem je do testów i mogłem postawić u siebie w salonie. Głośniki grają bardzo dynamicznie i szczegółowo. Wysokich tonów jest sporo ale nie są one aż tak natarczywe jak w Dali. Początkowo wydawało mi się, że mają problemy z basem ale pomogło postawienie ich na załączonych szpilkach. Generalnie wrażenie jest bardzo pozytywne i mam wrażenie, że muzyka stała się jeszcze bardziej atrakcyjna :)

Pierwsze słyszę, że ten atlas jest ciepły. Spróbuj vdh 102. Może ciut zamulic, ale na nim nie da się nie słyszeć różnicy chyba. Bardzo specyficzny i niedrogi kabel. Różnice wymieniając kable są jednak znacznie mniejsze niż np przy wymianie kolumn, wzmaka czy źródła. Dużo też od akustyki zależy.

Skup się na kolumnach i pojezdzij nimi po pokoju jeśli możesz. Takie eksperymenty dużo dają.

Fajnie, że wypozyczyles te kable. Większość tu kupuje wszystko w ciemno, albo uprawia wróżenie z fusów na podstawie artykułów i recenzji w prasie.

Wieza STEREO Technics :)

Tannoy maja ładna stereofonie i nie są męczące. Posłuchaj jednak innych kolumn dla porównania. Coś jeszcze z angielskiego podwórka wypróbuj. Pmc, proac, Harbeth... Odpuść focale i monitor audio.

A między kolumnami co masz... Tv?

Wieza STEREO Technics :)

Gość numik

(Konto usunięte)

Tannoye wg mnie mają jakby zbyt wolny/lekki/słaby bas, doceniam ich barwę, ale Xaviany je pokonały. Audiosolutions i Studio 16hertz też uważam za lepsze, Kefy z serii R również. Wigg arty i AA Rhea cenię również minimalnie wyżej. VDH wycinają część informacji, większość kabli w tym zakresie kombinuje. Wg mnie XLO i Tellurium najmniej, świetne są, Ortofon dobry.

Czekam na Black Cat i Krynę Inca7 (używka z Japonii) - przy okazji, miły Japończyk ma jeszcze 3 pary po 300 usd, mam z nim kontakt jakbyco.

Tannoy maja ładna stereofonie i nie są męczące. Posłuchaj jednak innych kolumn dla porównania. Coś jeszcze z angielskiego podwórka wypróbuj. Pmc, proac, Harbeth... Odpuść focale i monitor audio.

A między kolumnami co masz... Tv?

Tak, między kolumnami jest TV i taka ścianka do sufitu.

Tannoye wg mnie mają jakby zbyt wolny/lekki/słaby bas, doceniam ich barwę, ale Xaviany je pokonały. Audiosolutions i Studio 16hertz też uważam za lepsze, Kefy z serii R również. Wigg arty i AA Rhea cenię również minimalnie wyżej. VDH wycinają część informacji, większość kabli w tym zakresie kombinuje. Wg mnie XLO i Tellurium najmniej, świetne są, Ortofon dobry.

Czekam na Black Cat i Krynę Inca7 (używka z Japonii) - przy okazji, miły Japończyk ma jeszcze 3 pary po 300 usd, mam z nim kontakt jakbyco.

Bas w tych kolumnach jest tak potężni i mięsisty, że musiałem wyłączyć całkowicie suba i jak się zdecyduję na Tannoye to będę musiał go sprzedać...

Gość numik

(Konto usunięte)

Bas w tych kolumnach jest tak potężni i mięsisty, że musiałem wyłączyć całkowicie suba i jak się zdecyduję na Tannoye to będę musiał go sprzedać...

miałem 3 podejścia, chyba był za wolny dla mnie w takim razie, pamiętam tylko, że coś mnie lekko "raziło" w dole Tannoyów. To było jakieś 2 lata temu i bardziej spójnie odebrałem inne kolumny. To dobre kolumny, ale za żadnym razem mnie nie wciągnęły, chyba inaczej definiuję "dobry bas" w moim katalogu;p.

Potężny bas to mają Chario ;p - może słuchałem na niedopasowanych wzmakach, aa..ze względu na metraż słuchałem xt6f. Nie umiem dokładnie po tym czasie określić tego wspomnienia, ale z tą samą elektroniką ww. kolumny dla mnie były jeszcze lepsze

Ponownie zaproponuję, jeżeli masz możliwość posłuchaj Chario Pegasus z tymi kolumnami suba również nie trzeba.

Te kolumny zdecydowanie nie męczą przy długich odsłuchach. Świetna jakość wykonania.

Tak, między kolumnami jest TV i taka ścianka do sufitu.

Daj sobie jeszcze czas. Tak jak napisal Numik bas z tych Tannoy dość mocno odbiega od natury i trzeba być pewnym że taka estetyka grania do końca nam pasuje.

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Czekam na wrazenia z dalszych odsluchow bo tez lubie cieple granie i jestem na etapie zmiany kolumn. Pozdrawiam

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Gość

(Konto usunięte)

Tak właśnie zrobię - we wtorek oddaję Tannoye. Zamierzam przetestować Pylon Audio Diamond 28, Audio Academy Rhea oraz 16Hz Minas Anor Premium.

Żonglujesz kolumnami a ustawienie jak u Ciebie wygląda? Możesz z grubsza opisać albo wkleić zdjęcie, rysunek poglądowy?

Za to wzmacniacz Roksan K3 bardzo dobry. Uniwersalny pod kontem muzycznym jak i doboru kolumn. Słuchałem go bardzo długo w salonie i to z różnymi kolumnami. Tannoy XT8f brzmią fajnie ale nie dają rady przy szybszej muzyce. Mało uniwersalne kolumny. Tam ten bas ewidentnie nie nadąża przy rocku i łupance. Precisiony mimo, że droższe zagrały jakoś gorzej. Nie mój klimat. Ale teraz chyba warto kupować Tannoya puki marka jeszcze istnieje... tj. coś znaczy. Sonus Faber venere zdecydowanie jak najbardziej. Elacki ze wstęgami też.

Krzysiek, w czym Primare I32 wygrał z Roksanem K3 ?

Leema Tucana 2 + Audiophase Flow

Żonglujesz kolumnami a ustawienie jak u Ciebie wygląda? Możesz z grubsza opisać albo wkleić zdjęcie, rysunek poglądowy?

Wszystko jest w pierwszym poście. Niestety pomieszczenie jest bardzo niewłaściwe bo nie mam możliwości rozstawienia kolumn bardziej niż na 2 metry...

Między innymi

Coś chyba treść postu zginęła

Wszystko jest w pierwszym poście. Niestety pomieszczenie jest bardzo niewłaściwe bo nie mam możliwości rozstawienia kolumn bardziej niż na 2 metry...

W tej sytuacji ProAc-i 148 powinny zbudować Ci fajną scenę, bo one pięknie budują scenę na boki. Mam te kolumny, ale u mnie stoją w rozstawie 4,5 metra i uważam że to jest dla nich za szeroko.

No właśnie mam problem i niestety planuję zrezygnować z ProAc-ów. Nie dlatego, że źle grają, ale po prostu budową sceny nie pasują do układu mojego pomieszczenia.

Wcześniej w takim samym układzie miałem Bowersy i scena była spójna jak trzeba.

Siedząc w optymalnym miejscu mam 4m do każdego z głośników.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.