Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana NAD na Primare

pandariuszb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów. Pytanie będzie z gatunku waszych ulubionych :) czyli czysto teoretyczne (dla mnie, ale może ktoś miał okazje posłuchać obydwu urządzeń)

Posiadam obecnie NAD C355BEE. Jestem zadowolony, gra ładnie miękko i dość głęboko ale hmmm.. sam nie wiem, może niezbyt czysto? W każdym razie szukam czegoś na podmianę ale nie mam zbytnio pomysłu. Mam za to możliwość zakupu praktycznie nieuzywanego Prmiare i21 + CD do tego, za śmieszne pieniądze i myślę.. nie mam niestety mozliwosci odsłuchu na moich kolumnach, jedynie zakup w ciemno. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć coś o tym wzmaku? Ewentualnie jak bardzo i pod jakim względem moze się różnić w brzmieniu od NADa? Zależy mi na mocnym uderzeniu, głębokim basie i szerokiej czystej scenie. W Nadzie jakby trochę brakuje mi góry.. no chyba że to kolumny tak grają? Przestrzeń jest mega, ale góra trochę wydaje się trochę wytłumiona.

Reszta sprzętu to: kolumny Duevel Planets, przewody głośnikowe Rega, interkonekty Oehlbach, oraz CA DacMagic Plus przez USB z kompa.

Co myślicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/134440-wymiana-nad-na-primare/

Witam Panów. Pytanie będzie z gatunku waszych ulubionych :) czyli czysto teoretyczne (dla mnie, ale może ktoś miał okazje posłuchać obydwu urządzeń)

Posiadam obecnie NAD C355BEE. Jestem zadowolony, gra ładnie miękko i dość głęboko ale hmmm.. sam nie wiem, może niezbyt czysto? W każdym razie szukam czegoś na podmianę ale nie mam zbytnio pomysłu. Mam za to możliwość zakupu praktycznie nieuzywanego Prmiare i21 + CD do tego, za śmieszne pieniądze i myślę.. nie mam niestety mozliwosci odsłuchu na moich kolumnach, jedynie zakup w ciemno. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć coś o tym wzmaku? Ewentualnie jak bardzo i pod jakim względem moze się różnić w brzmieniu od NADa? Zależy mi na mocnym uderzeniu, głębokim basie i szerokiej czystej scenie. W Nadzie jakby trochę brakuje mi góry.. no chyba że to kolumny tak grają? Przestrzeń jest mega, ale góra trochę wydaje się trochę wytłumiona.

Reszta sprzętu to: kolumny Duevel Planets, przewody głośnikowe Rega, interkonekty Oehlbach, oraz CA DacMagic Plus przez USB z kompa.

Co myślicie?

Jak to niektórzy piszą Nad to zawsze był bezpieczny wybór.

De gustibus non est disputandum

Heh zobacz proszę na ten wzmak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena nowego ponad 2k - sam pilot 200 za dopłatą !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok 1700zl, z pudełkiem i dowodem zakupu, w razie gdybym chciał go puścić dalej :) od pierwszego właściciela. No ale waham się bo aktualnie mam też inne wydatki.

Swoją drogą to ładnie w środku wygląda :) mi tam się podoba taka szwedzka prostota. Jak w Ikei :)

Ok 1700zl, z pudełkiem i dowodem zakupu, w razie gdybym chciał go puścić dalej :) od pierwszego właściciela. No ale waham się bo aktualnie mam też inne wydatki.

Swoją drogą to ładnie w środku wygląda :) mi tam się podoba taka szwedzka prostota. Jak w Ikei :)

Również posiadałem kiedyś wzmacniacz NAD C 350 i wspominam go bardzo dobrze po sprzedaniu NAD'a kupiłem Denona 1500AE i ten wzmacniacz zupełnie nie wpasoał się w system wiec gdy nadarzyła się okazja wymienilem go na Primare I21 i to był bardzo wyraźny postęp w jakości dźwięku.

Wg mnie za 1700 zł to bardzo dobry wzmacniacz choć oczywiście najlepiej sprawdź go u siebie bo nie ma urządzenia, które podoba się wszystkim.

Nie wiem jak kształtują się ceny używek ale podejrzewam że jak Ci nie podejdzie to odsprzedasz bez straty.

1700 to cena zestawu wzmak i cd-ek. Też myślę że raczej sprzedam bez problemu ale to przecież nie o to chodzi żeby zmieniac graty bez przerwy ;)

Hmmmm czyli co, brać? Chłop mieszka dość daleko ode mnie jak już pojadę to z zamiarem kupna.

Chodzi o to, że głośniki mam bardzo miękkie i raczej przyjemie niż detaliczne. Do tego NAD gra podobnie. Obstawiam że Prmiare wyostrzy trochę górę, mam nadzieję że nie popsuje dołu.. eh dylematy :) lubię te granie co mam, usypiam przy nim jak dziecko, jest balsamen dla ucha niezależnie od gatunku. Tylko korci mnie żeby wycisnąć coś bardziej sterylnego. Nie wiem czy to dobry kierunek

Zależy mi na mocnym uderzeniu, głębokim basie i szerokiej czystej scenie. W Nadzie jakby trochę brakuje mi góry.. no chyba że to kolumny tak grają? Przestrzeń jest mega, ale góra trochę wydaje się trochę wytłumiona.

Reszta sprzętu to: kolumny Duevel Planets,

To zazwyczaj kolumny które posiadamy kształtują ogólne wrażenie dźwięku, przekaz muzyki.

Niestety nie słyszałem ich, ale jak widzę z opisu (skuteczność 85dB, impedancja 4 ohmy) to potrzebują one dość mocnego wzmocnienia. NAD to zapewniał, ale z Primare już nie bardzo, poza tym te wzmaki, a im niższy model, tym jeszcze gorzej, najlepiej zagrają z 8 omowymi konstrukcjami. I tu pojawi się problem. Objawiać będzie się to zbyt jaskrawą i przejrzystą sceną, bez podstawy basowej, jaką dawał NAD.

Dlatego jak dla mnie, to nie ten kierunek i możesz być zawiedziony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dla tego Primare nominalna impedancja to 8 omów. Nawet na obudowie z tyły i w opisie wskazano, że jest to właściwe obciążenie kolumn. W opisie oczywiście wskazano pomiary i dla 4 omów, ale jak dla mnie jest to zabieg marketingowy, aby nie zniechęcać potencjalnych nabywców. Dlatego jeśli już podłączamy kolumny o niskiej impedancji to wypadałoby wiedzieć jak nisko mogą zejść, inaczej może być problem z ich efektywnością.

Co do mocy na papierze, nie można akurat tego robić wprost, bo moc mocy nierówna. Porównywałem akurat te dwa klocki, i NAD zdecydowanie przewyższał dynamiką i potęgą brzemienia. Był bardziej efektowny. Primare był bardziej subtelny i ogólnie delikatniejszy w przekazie, i to słychać. Jednak czuć też było moc, ale inaczej. Jak dla mnie oba wzmaki stworzone zostały do zupełnie innej muzyki. NAD do ciężkiego rocka, Primare natomiast do jazzu i lekkich kompozycji, gdzie chcemy rozsmakować się w niuansach nagrań.

To jest wątek o audio mitach. Sprawy techniczne nie są jedyne, które mają wpływ na postawienie trafnej

tezy co słychać/czego nie.

Tylko Wam - skrajnym sceptykom, technikom-pomiarowcom wydaje się, że tak jest.

A zagadnienie jest bardziej złożone, niż tylko klepanie bez końca, że wszystko czego nie słyszycie to voodoo.

Heh zobacz proszę na ten wzmak:

cena nowego ponad 2k - sam pilot 200 za dopłatą !!!

Z ciekawości - co to? Grunt to marketing i reklama, de facto.

Sittek może i masz rację z tym jazz Primare ale najmocniejsza integra i32 daje mi rade w metalu i rocku na 18m2

Ależ oczywiście, ten twój to bestia przy budżetowym i21.

Ich nie można porównywać gdyż jest to zupełnie inna półka, w przypadku i32 nie ma żądnych ograniczeń mocy.

Sittek może i masz rację z tym jazz Primare ale najmocniejsza integra i32 daje mi rade w metalu i rocku na 18m2

U mnie też, ale nie porównuj i32 do 21. W pomiarach i32 dysponuje 160W przy 8ohm i chyba z 250W przy 4! I to jest klasa D.

Ich nie można porównywać gdyż jest to zupełnie inna półka, w przypadku i32 nie ma żądnych ograniczeń mocy.

W sumie odpowiedź już padła :)

?👈

Dobrze czyli szukam dalej a tym Primarem nie zawracam już sobie głowy. Myślałem, że to jakaś lepsza okazja lub wyższy model ;)

Polećcie może Panowie jakieś ciekawe klocki, producentów, który dobrze zgra się z tymi kolumnami.. tzn wiecie no, nie żeby teraz było źle, ale fajnie byłoby bez kompromisów - czysta detaliczna góra i niski, gleboki i masywny bas :) (nie gorszy niż w Nadzie)

Jakieś luźne propozycje żebym wiedział czego szukać mniej więcej. Ponoć lampa dobrze z nimi gra ale to rozwiązanie mnie nie interesuje :)

Chyba za duzo chłoniesz propozycji innych. Kup ten zestaw, na pewno na nim nie stracisz, a zyskasz wiele więcej! Doświadczenie, którym tu wiele brakuje. Ja sie nauczyłem jednego, jak to mówią "nie oceniaj książki po okładce". A jak ci się nie spodoba, ja ten zestaw od ciebie kupię za ten śmieszny chajs.

?👈

Rafał ma rację

Ja od 2014 miałem ze 7 wzmaków,kolumn najmniej źródłem się bawiłem a wiem że to błąd.

Jak masz okazję tanio kupić i szybko sprzedać to warto się w to pobawić.Ja tak kupowałem aby w razie "W" była jak najmniejsza strata.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.