Skocz do zawartości
IGNORED

Anti Loudness War Plugin (VST) - foobar2000

Tal

Rekomendowane odpowiedzi

Przemek wyżej na tej stronie zamieściłem Relife 1.4 i nie jest to wersja demo ale pełna więc pobierz sobie! i dzięki za wyjaśnienie tego o co chodzi z tym efektem odwróć jak sam powiedziałeś można takie rzeczy uzyskać filtrem dolnoprzepustowym więc sens używania Relife jest praktycznie...żaden?

Przemek co to jest PostGain w tym programie bo można to regulować od -10 do 10?

Na Słowacji to ja sobie mogę ściągać i instalować ;)

Postgain to jest po prostu regulacja poziomu wyjściowego.

Sens używania jest faktycznie żaden. Brzmi jak kolumna bass reflex i tyle ;)

nagrywamy.com

ReLife w wesji 1,5 Demo jest do Foobara, a ja myślałem że masz wtyczkę do Audacity.

Wpis nieaktualny. Już wiem dlaczego wersja 1,5 nie działała mi w Audacity.

ReLife w wesji 1,5 Demo jest do Foobara, a ja myślałem że masz wtyczkę do Audacity.

Wpis nieaktualny. Już wiem dlaczego wersja 1,5 nie działała mi w Audacity.

Wszystko jedno, ponieważ to proces liniowy to poziom można regulować na wejściu i na wyjściu, ten Preclean to prawdopodobnie poziom wejściowy. Wtyczka jest napisana w synthedicie, więc jest średnio stabilna ale za to prądożerna, natomiast jako pomysł genialna.

Ja korzystam z wersji vst.

nagrywamy.com

Bo ona niestety przywraca bardzo mało DR

Podałem wyniki działania wtyczki ReLife. Na nagraniu z DR4 wtyczka zwiększyła poziom do DR8. Z poziomu DR7 skok do DR12. To wcale nie jest mało, to bardzo dobry wynik.

Trudno więc mówić o jakimkolwiek "odzyskującym" algorytmie a tylko o sprytnym wykorzystaniu przesunięcia fazy.

Nie jestem fachowcem od dźwięku, ale wydaje mi się że przesunięcie fazy powinno być widoczne na wykresach. Zamieszczam wynik działania wtyczki ReLife (peaks 3) w porównaniu z oryginalnym plikiem. Wszystkie piki sygnału są zbieżne czasowo. Widać tylko korekcję amplitudową sygnału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na górnym wykresie plik po korekcji.

Ukryta Zawartość

Przemek mówisz że jest sens jej używać do poprawy skompresowanych nagrań?

Bo ona niestety przywraca bardzo mało DR

Nie ma żadnego sensu bo to nic nie daje, jedynie rozmywa dół. Pisząc o genialności miałem na myśli wizualny efekt i 10 euro ;)

Nie jestem fachowcem od dźwięku, ale wydaje mi się że przesunięcie fazy powinno być widoczne na wykresach. Zamieszczam wynik działania wtyczki ReLife (peaks 3) w porównaniu z oryginalnym plikiem. Wszystkie piki sygnału są zbieżne czasowo. Widać tylko korekcję amplitudową sygnału.

No przecież jest widoczne na wykresach. Jeżeli jest tak, jak piszą, to przesunięcie fazy jest w niskim paśmie i dotyczy najniższych składowych, czyli najbardziej dotyczy poziomych przesterowanych części przebiegu. To samo z prostokątem robi jakikolwiek filtr różniczkujący, a w systemie odtwarzajacym przynajmniej jeden taki filtr w postaci kolumn czy słuchawek jest. Również przetworniki rzadko mają stałoprądowe wyjścia i wejścia, więc taki zmasakrowany sygnał przegrany analogowo już będzie miał nieco większy DR. Ludzie walczą z przesunięciami fazy w dole, psy na kolumnach BR wieszają, chcecie to robić dobrowolnie? ;)

nagrywamy.com

Relife daję podobny efekt co efekt napraw

Niestety, to byłoby zbyt piękne. Nie ma róży bez kolców. ReLife jest bardzo prymitywny w działaniu. Największą jego wadą jest działanie w obu kanałach równolegle. Jeśli jeden kanał wymaga korekcji, to identyczna korekcja jest wykonywana w drugim kanale (chociaż nie ma takiej potrzeby). Próbowałem przeprowadzać korekcję osobno w każdym kanale, ale jest to niemożliwe dla tej wersji wtyczki (v1.5). Zobaczę później dla wersji 1.4 którą udostępniłeś. Tam były osobne pliki .dll dla mono i stereo.

Ukryta Zawartość

Według mnie ta wtyczka jest przydatna tylko do słuchania radia internetowego. A teraz dla porównania ten sam fragment po korekcji za pomocą Perfect Declipper.

post-7706-0-42778900-1505481606_thumb.png

W programie wyłączyłem wszystkie ulepszacze, zostawiając sam declliper ustawiony na korekcję pików sygnału. Ten program skorygował tylko przesterowanie w jednym kanale. Tutaj kolcami róży jest cena. Gdyby kosztował 100PLN a nie euro, kupiłbym go tylko dla tej jednej funkcji. Wkurzają mnie kupione legalnie płyty z przesterowanym nagraniem. Zacząłem ręcznie korygować pliki zripowanych płyt, ale to żmudne zajęcie. Po kilkunastu godzinach pracy nie skończyłem jeszcze jednego kanału. Plusem takiej korekcji jest to, że obrabiam tylko szczyty obciętych wierzchołków nie ingerując w pozostałą część nagrania. Zakres korekcji jest poniżej 1/1000 sek. Czyli usuwam trzaski przesterowania nie wprowadzając innych słyszalnych zmian.

Na wykresach na górze plik po korekcji, na dole oryginał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przemek dzięki że potwierdziłeś moje spostrzeżenia bo słucham sobie albumu nią przerobionego i wydaję mi się właśnie że jest za mało basu a teraz wiem dlaczego? Marek ta wersja którą udostępniłem robi osobno kanały tylko jak już Przemek wyżej napisał jaki jest sens stosowania tego...?

Z tą genialnością Przemek masz rację w postaci darowizny 10 euro i efektu wizualnego faktycznie się zgadzam...? ;) ;) ;)

Potraktowanie przesterowanego nagrania filtrem dolnozaporowym 20Hz 24dB/okt czyli odcinajacym to, czego nie ma i czego nie słychać powoduje wzrost wartości szczytowej o ponad 6dB i robi praktycznie to samo co ReLife. Taki filtr, nawet wyżej nastrojony ma prawie każdy w postaci kolumn BR ;)

Natomiast ten Perfect Declipper oprócz widocznych manipulacji z fazą jak ReLife robi coś jeszcze i wprawdzie efekt mało podobny jest do oryginału, ale znieksztalcenia usuwa, podczas gdy ReLife i zwykły filtr nie.

nagrywamy.com

wprawdzie efekt mało podobny jest do oryginału

Z tym trudno mi się zgodzić. Na zamieszczonym wykresie jest porównanie pliku po korekcji Perfect Declipper i oryginalnego. W którym miejscu tak bardzo się różnią?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym trudno mi się zgodzić.

Zależy, co uznamy za oryginał ;)

Ja to testuję tak: biorę coś, przesterowuję (niszcząco +6dB potem -6dB, plik stałoprzecinkowy) i aplikuję wtyczkę. W ten sposób mamy porównanie do nagrania bez przesteru i słyszymy, czy program dobrze zgaduje :)

nagrywamy.com

Aż tak dokładnie nie testowałem tej wtyczki. Ja tylko porównywałem plik przesterowany i korygowany Declipperem. Ponieważ nie kupię tej wtyczki ze względu na cenę, nie przeprowadzałem dokładnych odsłuchów,.Po wstępnych przesłuchaniach bardziej mi odpowiada dźwięk bez trzasków przesterowania.

Czy znasz inny program, który jest w stanie lepiej niż Perfect Declipper skorygować wady przesterowanego nagrania?

No właśnie panowie zna ktoś jakiś program głównie przywracający dynamikę w nagraniach chodzi mi o jakiś expander zna ktoś coś takiego?

Przemek bardzo mądry sposób testowania programu właściwie tak to należy przeprowadzać mając plik orginalny dokonać na nim zniszczenia a potem zastosować mechanizm korygowania czyli odgadnięcia co było przed w ten sposób dopiero subiektywnie można ocenić dany program!

Przemek sprawdzałem na nagraniu zastosowanie tego filtra dolnoprzepustowego stosując podaną przez ciebie wartość i niestety Relife działa inaczej bo po tym filtrze jest sam bas nie ma praktyczniee nic w nagraniu tak więc się nie obraż ale piszesz głupoty bo to sprawdziłem u siebie!

Marek dzięki za podpowiedz nie sprawdzałem bo muszę ją najpierw śćiągnąć ale sprawdzę dzięki!

Marek jak ty zainstalowałeś tego perfect decllipera bo ja go nie mogę zastosować szukam w efektach i nie ma go?

Declliper działa tylko nie wiem czy nie będzie zniekształceń jak w clip fixie bo z utworu o zakresie DR 9 podniósł do 15 więc bardzo dobrze tylko na razie nie mogę przesłuchać to nie wiem czy nie wystąpiły zniekształcenia!

Z zainteresowania tematem trochę się jeszcze pobawiłem ReLife.

Marek ta wersja którą udostępniłem robi osobno kanały

Działa tak samo jak wersja 1.5. Można osobno obrabiać kanały, ale po obróbce drugiego zmiany z jednego kanału i tak są zapisywane w drugim.

Ukryta Zawartość

Tak wyglądają kanały po obróbce jednego kanału.

post-7706-0-87731600-1505555100_thumb.png

A tak po zastosowaniu ReLife dla drugiego kanału. Zwróć uwagę, że skorygowany został fragment gdzie nie było przesterowania.

Na górze plik po korekcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na czym polega ta licencja na tego perfect decllipera czy po iluś użyciach przestanie działać szkoda by było bo funkcja natural dynamics chyba naprawdę działa?

Tak czyli z tą wersją Mono to jest wszystko kit bo i tak robi 2 kanały równocześnie?

zoczyłem, że tu Przemak pisze

do niego, pliz :

czy rzeczywiście ekspandery przestały byc w użyciu ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Przemek sprawdzałem na nagraniu zastosowanie tego filtra dolnoprzepustowego stosując podaną przez ciebie wartość i niestety Relife działa inaczej bo po tym filtrze jest sam bas nie ma praktyczniee nic w nagraniu tak więc się nie obraż ale piszesz głupoty bo to sprawdziłem u siebie!

Jeżeli nie widzisz różnicy między filtrem dolnozaporowym a dolnoprzepustowym to niestety nic nie poradzę ;)

zoczyłem, że tu Przemak pisze

do niego, pliz :

czy rzeczywiście ekspandery przestały byc w użyciu ?

Czemu nie? Może nie tyle ile za analogowych czasów, ale się stosuje. Ilość czasu przeznaczana na zgranie jednego utworu jest tak duża, że przy pięciu uderzeń w kocioł na utwór każde uderzenie może być traktowane indywidualnie ;)

Natomiast stopa albo werbel czemu nie. Tradycyjne techniki są jednak wypierane z jednej strony przez edycję a z drugiej przez nowe pomysły, jak np. podkładanie próbek pod nagrane dźwięki czy choćby odszumianie matrycowe zamiast bramki/ekspandera.

Declliper działa tylko nie wiem czy nie będzie zniekształceń jak w clip fixie bo z utworu o zakresie DR 9 podniósł do 15 więc bardzo dobrze tylko na razie nie mogę przesłuchać to nie wiem czy nie wystąpiły zniekształcenia!

Ten Perfect Declipper faktycznie sporo zwiększa, warto ściszyć plik przed obrobką

No właśnie panowie zna ktoś jakiś program głównie przywracający dynamikę w nagraniach chodzi mi o jakiś expander zna ktoś coś takiego?

Ekspander nic nie pomoże w tym przypadku. Ekspanderem teoretycznie można, znając parametry, odwrócić działanie kompresora. Tak działa system redukcji szumów dbx. Tymczasem chcemy odwrócić działanie przesteru, potrzebny by był "odprzesterowywacz" ;)

nagrywamy.com

A jak chce odwrócić działanie kompresora to znasz jakiś expander? Moja wina Przemek masz rację nie w zwróciłem uwagi że chodzi ci o filtr dolnozaporowy a nie dolnoprzepustowy wybacz moja wina że ciebie bez podstawnie obrażam! A znasz coś co posiada ten filtr dolnozaporowy?

Dzięki za radę że trzeba ściszyć plik przed tą operacją bo zrobiłem na sucho ale i tak ładnie podbił bo z DR 9-15 to bardzo duży skok! Naprawdę dzięki za radę że ściszeniem!

Wadą w tym declliperze jest ten pojawiający się cholerny głos co jakiś czas

Czy ktoś wie jak zastosować tego perfect decclipera w winapmpie bo w audacity jest opcja zastosuj a tu nie ma nic?

Wie ktoś co oznaczają te wszystkie opcje w zakładce natural dynamics w decliperze

W Audacity jest HPF, tylko chyba jakiś minimalnofazowy, bo efekt nie jest tak spektakularny. Filtrów darmowych VST jest jednak całe mnóstwo, również jako element korektora. Szukaj "free vst eq" albo "free vst HPF".

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.