Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Wxc-50 plus Palmer pro monicon

Jeep wi ejt

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

planuję zakupić wymieniony odtwarzacz i podłączyć go do aktywnych monitorów przez posiadany kontroler Palmer Monicon.

Rozumiem że skoro jedno wejście Palmera mam zajęte przez podłączony cd, to mogę Yamahę podłączyć wychodząc z jej rca pod wolne xlr combo Palmera?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest jakiś duży problem w łączeniu tego typu zbalansowanych/niezbalansowanych wtyków dla dźwięku?

Rozumiem że to wystarczy?

Ukryta Zawartość

Przy okazji - Yamaha ma funkcję przedwzmacniacza, czyli w tym trybie pozwoli mi na sterowanie głośnością odtwarzanego materiału poprzez aplikację, do poziomu ustawionego przez pasywnego Palmera?

Powiedzcie ze dobrze to sobie wykombinowałem, że Yamaha to git wybór i że forumowi handlowcy mają ją w dobrej ofercie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/134580-yamaha-wxc-50-plus-palmer-pro-monicon/

Rozumiem że skoro jedno wejście Palmera mam zajęte przez podłączony cd, to mogę Yamahę podłączyć wychodząc z jej rca pod wolne xlr combo Palmera?

Raczej nie, to chyba jest jedno i to samo wejście, tylko 2 różne gniazda.

Jest jakiś duży problem w łączeniu tego typu zbalansowanych/niezbalansowanych wtyków dla dźwięku?

Na ogół nie, ale skoro to urządzenie jest pasywne, to trudno powiedzieć, jak zareaguje.

Przy okazji - Yamaha ma funkcję przedwzmacniacza, czyli w tym trybie pozwoli mi na sterowanie głośnością odtwarzanego materiału poprzez aplikację, do poziomu ustawionego przez pasywnego Palmera?

Dokładnie, Yamaha ma regulacje głośności. Powinieneś podłączyć aktywne kolumny wprost i ustawić maksymalną głośność potencjometrem na kolumnach. Ten Palmer do niczego Ci nie jest potrzebny, CD możesz podłączyć do Yamahy.

Dzięki.

Palmer ma drugie wejście, to samo, ale dla mnie to nie ma znaczenia bo monitory Focala wzbudzą się po podaniu sygnału, a nie będę jednocześnie puszczał cd i Yamahy przecież .Powinno zadziałać.

Co do głośności - Focal gra bez kontrolera pełnym potencjałem, tutaj Yamaha mogłaby robić za regulator, Ale wtedy cedek musiałby iść przez Yamahę czyli korzystać z jej Daca? I uruchamiać ja za każdym razem gdy chcę posłuchać cd?

Z tym dzieleniem wejścia na 2 urządzenia to mam wątpliwości. Nawet wyłączony sprzęt może wprowadzać zakłócenia. Yamaha ma wejście cyfrowe i analogowe, możesz wypróbować oba, chociaż podłączenie cyfrowe wydaje się sensowniejsze.

Powiedziałby tak: z pewnością da się te urządzenie połączyć, przy czym masz do wyboru kilka sposobów.

Ale jak podłącze cd przez Yamahę to zagra on jej przetwornikiem, tak?

Palmer mi pasuje, przyzwyczaiłem się, choć teraz rzeczywiście telefon zawsze leży pod ręką..takie czasy..

Monitory Focal Alpha 65, cedek Marantz 6003

Jak podłączysz cyfrowo, to oczywiście będzie wykorzystany przetwornik Yamahy. Tam jest chyba całkiem przyzwoity DAC o parametrach lepszych niż standard CD.

Jak podłączysz analogowo, to zapewne zostanie to ponownie skonwertowane na cyfrę i również odtworzone przez DAC Yamahy, ale być może w trybie "Direct" przejdzie całkowicie po analogu.

Czyli cd 6003 zostanie wtedy jako transport płyt, choć mi pasuje sposób w jaki gra.

Czyli jeśli kupię tą Yamahę to pozostanie mi zdecydować jakim kablem ją podpiąć, czyli jak ją wykorzystać.

Optyk, potem wykorzystać przewód łączący Palmera z monitorami..wyjście typu rca.

O ile przetwornik yamahy nie jest gorszy niż w Marantzu - żyć nie umierać.

Kto z forumowych sklepów ma to w dobrej ofercie?

Yamaha dotarła.

Panowie, podłączać ją przez wyjście pre-out by sterować głośnością z pilota/telefonu, czy normalnie jak zazwyczaj przez wyjścia rca?

Druga sprawa - Tidal nie działa, jak przesłać muzykę na Yamahę z Tidala zainstalowanego w telefonie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.