Skocz do zawartości
IGNORED

Zabawa w "gęste" formaty

piotrek7

Rekomendowane odpowiedzi

Dla Japończyków jest to następca cyfrowy winyla i masowo winyl zgrywają do DSD.

Właśnie zauważyłem ten trend. Niestety mój DAC nie posiada wsparcia DSD, więc nie mogę ocenić zalet tego brzmienia.

Wrzuć sobie muzykę na Tidalu a potem tę samą płytę na domowym odtwarzaczu. Pod warunkiem posiadania przyzwoitego systemu do Tidala już nie wrócisz.

Rozumiem, że Ty takie porównania już masz za sobą ?

Dobrze by było abyś podał na jakich sprzętach te porównania się odbywały. Nie można bowiem porównywać muzyki z Tidala grającego z laptopa podłączonego do średniej klasy DACa z odtwarzaczem CD wysokiej klasy.

Moim skromnym zdaniem tu jest pies pogrzebany.

Poprawnie zripowana płyta CD do formatu bezstratnego nie ma prawa grać gorzej niż oryginał.

Problem (a w zasadzie różnice) jest tylko taki na czym ją odtwarzamy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Aby ostatecznie rozstrzygnąć problem formatów zapraszam do sali odsłuchowej którą lada moment otwieram w Krakowie. Koniecznie weź to co masz najlepszego. Na miejscu stoi między innymi komplet Krella. Na stałe będzie też można posłuchać budżetowego zestawu Resonusa. Oprócz tego trochę vintage audio i trochę niespodzianek. Sala będzie nowym miejscem spotkań w Krakowie.

Piotrze:

Tidal podpięty był do przetwornika Resonus Dictum dalej wzmacniacz Resonus Altum i kolumny Resonus Studio. Jako napęd płyt CD pracowało (specjalnie) DVD firmy Onkyo. Materiał muzyczny obejmował art rocka. Płyty Barclay James Harvest, Pink Floyd, Camel i The Moody Blues.

Piotrze:

Tidal podpięty był do przetwornika Resonus Dictum dalej wzmacniacz Resonus Altum i kolumny Resonus Studio. Jako napęd płyt CD pracowało (specjalnie) DVD firmy Onkyo. Materiał muzyczny obejmował art rocka. Płyty Barclay James Harvest, Pink Floyd, Camel i The Moody Blues.

Zapomniałeś napisać na jakim urządzeniu grał Tidal i w jaki sposób był podłączony do przetwornika.

Co do zaproszenia na odsłuch dziękuję i chętnie skorzystam w ramach wolnego czasu.

Proszę o info na priw co, gdzie i kiedy.

Gość D.S.D

(Konto usunięte)

Mój odtwarzacz SCAD/DVD/CD Sony DVP-NS900 był na odsłuchach porównawczych w warszawskim KAIMie gdzie była porównywany bezpośrednio do MBL1531 ceny 500 i 15 000zł. Recenzja do znalezienia w wątku Warszawski Klub Audiofila i Melomana.

Materiał muzyczny obejmował art rocka. Płyty Barclay James Harvest, Pink Floyd, Camel i The Moody Blues.

Dorzuć jeszcze Galahad i przyjeżdżam do Krakowa na odsłuchy. ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dorzuć jeszcze Galahad i przyjeżdżam do Krakowa na odsłuchy. ;-)

Beyond The Realm of Euphoria ;-)

Mój odtwarzacz SCAD/DVD/CD Sony DVP-NS900 był na odsłuchach porównawczych w warszawskim KAIMie gdzie była porównywany bezpośrednio do MBL1531 ceny 500 i 15 000zł. Recenzja do znalezienia w wątku Warszawski Klub Audiofila i Melomana.

Dobra Arton55 skończ to zawodzenie i nie kompromituj się więcej.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Arton55 nie udawaj, że jesteś kimś innym niż w rzeczywistości. Mam wrzucić zdjęcie twojego systemu żeby się koledzy pośmiali? A korektor dalej włączasz czy już z tego wyrosłeś? Jak tam twój hiper hi-end od Sony dedykowany do SACD za 1200 PLN/sztuka?

Też mam znajomych w Japonii... I co z tego. Większość woli stare cd. Zresztą jak DSD używa ceny jako wyznacznika jakości to stare cd kosztują więcej niż sacd shm i cokolwiek innego... Ja tam mam i nowe i stare (choć teraz już znacznie więcej starych) i tego się trzymam a jak ktoś ma inne smaczki to już jego sprawa. Co mi do tego... Nawet lepiej bo mniejsza konkurencja do kupna płyt, które lubię

Wieza STEREO Technics :)

Tak tak... Fajnie, gratuluję super sprzętu za grosze deklasujacego wszystko co świat widział. Ja pozostanę przy swoim sprzęcie i płytach :)

Wieza STEREO Technics :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Artonie55 poniekąd ważną informacją dla innych jest twój nieco podeszły wiek i kłopoty ze słuchem. Zawsze brakuje ci w nagraniu góry pasma. To co innych przyprawia o ból uszu dla ciebie jest normalne. Tak gra twój system i tak wspomniany odtwarzacz Sony zagrał w KAiM. Zresztą czego innego można się spodziewać po tak słabym źródle?

Robienie z siebie eksperta w temacie dźwięku w powyższym kontekście nie przystoi osobie w tak zaawansowanym wieku. Nadal zachowujesz się jakbyś stał z kolegami pod trzepakiem i za wszelką cenę udowadniał że masz - za przeproszeniem - największego.

Gość D.S.D

(Konto usunięte)

Masz wyjątkową zdolność do konfabulacji.

Chcialeś wkleić zdjecie mojego systemu to wklej. Sam się kompromitujesz.

No cóż. Może jeszcze wspomnę, że mój serwer Sony HAP-Z1ES MOD grałw pokoju DIY na ostatmim AS.

Grał z plików DSD. :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To nie jest konfabulacja i dobrze o tym wiesz. Mam znajomych w środowisku audio w całej Polsce. Organizuję spotkania i odsłuchy od 12 lat. Wystarczył jeden telefon żeby dowiedzieć się jak było. Co więcej, jeden z moich znajomych słuchał twojego systemu. Jesteś postacią na tyle charakterystyczną, że trudno pomylić cię z kimś innym. Mało osób opowiada takie brednie i jest tak zacietrzewionych nie mając jednocześnie pojęcia o audio. Do tego ten wszystkomający i wszystkopotrafiący DVD od Sony którego tak gloryfikujesz.

Gość D.S.D

(Konto usunięte)

Konfabulacjom twoim nie ma końca.

Brak ci jednocześnie wiedzy o DSD. Może zacznij się dokształcać najlepiej od topowych urządzeń Lampizatora.

Frustrcje schowaj do kieszeni bo nie przystoi.

Opisy jak grał mój sprzęt są na wątkach, więc mie mósisz zmyślać i insynuować.

Chłopaki ma który pożyczyć pare stówek?....

Dziwią mnie takie słowne potyczki Panów w wydawało by się dorosłym wieku. Wybaczcie każdy ma swój ogródek, swoją kupkę gnoju i może ją sobie toczyć do woli. Po co komuś wytykać, szkoda czasu, więcej szacunku do siebie i innych.

Nie doczytałeś uważnie o porównaniu Sony DVP-NS900 MOD i MBL1531.

Choć zapoznaj się z tym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak już pisałem, miałem tego DVD Soniaka i co ciekawe miałem daca DIY by Robertus na AD1865 i analogówce klonie z MBL 1531. Muzyka z tego DIY daca na analogówce MBLa podpięta pod transport z DVP-NS900 grała o niebo lepiej niż cały ten Soniak, który jest po prostu przeciętnym muzycznie klockiem z niezłym torem DVD do filmów na te lata, kiedy to zbudowali i tyle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Gość D.S.D

(Konto usunięte)

Jak już pisałem, miałem tego DVD Soniaka i co ciekawe miałem daca DIY by Robertus na AD1865 i analogówce klonie z MBL 1531. Muzyka z tego DIY daca na analogówce MBLa podpięta pod transport z DVP-NS900 grała o niebo lepiej niż cały ten Soniak, który jest po prostu przeciętnym muzycznie klockiem z niezłym torem DVD do filmów na te lata, kiedy to zbudowali i tyle.

Równiez nie czytasz uważnie. Ja gram na Soniakach modyfikowanych. Zarówno DVP-NS900 czy HAP-Z1ES. Modyfikacje wydobywaja potencjał tych konstrukcji który był zaniżony przez przeciętne wzmacniacze operacyjne. Więcaj o modyfikacjach w serwerza mozna przeczytać w zeszłorocznym wątku. Widać twoja wiedza nie obejmuje zagadnień elektonicznych z zakresu audio. I przypominam mowimy tu o odtwarzaniu płyt z SACD z plikami DSD.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Faktycznie tjuning jak się patrzy ;-) Wymiana opampów LOL

Swoją drogą podziwiam twoją pewność siebie Arton55 - zwłaszcza biorąc pod uwagę tak znikomym pojęciu o audio.

Aby ostatecznie rozstrzygnąć problem formatów zapraszam do sali odsłuchowej którą lada moment otwieram w Krakowie. Koniecznie weź to co masz najlepszego. Na miejscu stoi między innymi komplet Krella. Na stałe będzie też można posłuchać budżetowego zestawu Resonusa. Oprócz tego trochę vintage audio i trochę niespodzianek. Sala będzie nowym miejscem spotkań w Krakowie.

Gdzie to bedzie?

Panowie po co te porównania "kto ma dłuższego"

:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No ja czekam od wczoraj na namiary. Disco jakoś chyba przeoczył :)

Nie przeoczył. Sala będzie gotowa w połowie października.

Czekam więc cierpliwie na oficjalne zaproszenie na priw.

Gość mircysko

(Konto usunięte)

Jeśli można, chętnie bym się wprosił.

Czekam więc cierpliwie na oficjalne zaproszenie na priw.

Pyjter, można się z Tobą zabrać ??? (jakoś ostatnio nie mam zdrowia do kierowania samochodem).

::))))))))))))))))))))

Jeśli można, chętnie bym się wprosił.

Pyjter, można się z Tobą zabrać ??? (jakoś ostatnio nie mam zdrowia do kierowania samochodem).

::))))))))))))))))))))

Jasne Mirek. Wiesz, że w tej kwestii możesz na mnie liczyć. :)

Nie wiem czy mnie tam zaproszą bo wiesz, że ja potem potrafię bardzo krytycznie skomentować na forum.

Mam nadzieję, jednak że disco tak wszystko urządzi, że "będzie Pan zadowolony". :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.