Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny i amplituner do sali kinowej o pow. 65 m@

MichalZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

zwracam się z prośbą o pomoc wyboru kolumn i amplituner do sali kinowej o pow. 66 m2 ( 11 m x 6 m ). Sala jest wybudowana z cegły akustycznej, a ściana za ekranem pokryta granitem płomieniowanym.

Obecnie posiadam dwa głośniki audio monitor sf1 oraz audio monitor sf2 ( wszystkie zamontowane z tyłu ), a poszukuję dwóch kolumn przednich ( na oku mam stx elektrino 500 ) oraz amplitunera. Sprzęt może być używany, a chciałbym się zmieścić w kwocie 10.000 zł.

Pozdrawiam,

Michał

Cześć.

Sala kinowa bez subwoofera? Czy planujesz zakup?

Jeżeli nie potrzebujesz hdmi to starsze Denony seria 4305, 4805 mają świetne opinie i za 1500 zł powinieneś go znaleźć.

Dzień dobry.

Założony budżet przeznacz na dobry i mocny amplituner, w Twoim przypadku sugeruję Antem MRX-310 (https://www.q21.pl/anthem-mrx-310.html). To jedno z niewielu urządzeń, które będzie w stanie dobrze nagłośnić takie pomieszczenie. Alternatywnie spójrz proszę na Onkyo TX-RZ810 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-rz810.html).

Jako kolumn przednie i centralny zastosowałbym Klipsch RP-280F (https://www.q21.pl/klipsch-rp-280f.html) oraz głośnik centralny RP-450C (https://www.q21.pl/klipsch-rp-450c.html). To bardzo mocne kolumny, które dodatkowo maja wysoką skuteczność.

Na przyszłość natomiast koniecznie pomyśl o dobrym subwooferze, który konieczny jest do dobrego kina domowego. Idealnym rozwiązaniem będzie subwoofer Klipsch R-115SW (https://www.q21.pl/klipsch-r-115sw.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej konfiguracjami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki uradzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Poprzedni właściciel był audiofilem i melomanem, więc zbudował sobie w domu specjalne pomieszczenie wyłącznie do słuchania muzyki i oglądania filmów. Jego zdaniem, mam do niego pełne zaufanie, pomieszczenie bez problemu powinno spełniać standardy thx.

Chej , możesz też "powiedziec" dlaczego STX i te Elektrino, przeciez jeżli kupisz porządnego suba (bo taki na te hektery musi być 12"min i z 500W minimum) to i tak odetniesz je co najmniej na 60Hz więc po kiego Ci takie wielkie głośniki basowe w kolumnie.

Chej , możesz też "powiedziec" dlaczego STX i te Elektrino, przeciez jeżli kupisz porządnego suba (bo taki na te hektery musi być 12"min i z 500W minimum) to i tak odetniesz je co najmniej na 60Hz więc po kiego Ci takie wielkie głośniki basowe w kolumnie.

Witam. Kierowałem się bardzo dobrymi opiniami dotyczącymi tych kolumn oraz informacjami, które otrzymałem w salonach przeze mnie odwiedzonymi. Za każdym razem poinformowano mnie, że do tak dużego pomieszczenia niezbędne są kolumny o dużej mocy i dlatego skłaniam się ku tym kolumnom. Zaznaczę, że zakupu dokonam dopiero po teście, który zostanie przeprowadzony u mnie w domu.

Napisano wczoraj, 20:57

Dzień dobry.

Założony budżet przeznacz na dobry i mocny amplituner, w Twoim przypadku sugeruję Antem MRX-310 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To jedno z niewielu urządzeń, które będzie w stanie dobrze nagłośnić takie pomieszczenie. Alternatywnie spójrz proszę na Onkyo TX-RZ810 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Jako kolumn przednie i centralny zastosowałbym Klipsch RP-280F (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz głośnik centralny RP-450C (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To bardzo mocne kolumny, które dodatkowo maja wysoką skuteczność.

Na przyszłość natomiast koniecznie pomyśl o dobrym subwooferze, który konieczny jest do dobrego kina domowego. Idealnym rozwiązaniem będzie subwoofer Klipsch R-115SW (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wymienionymi powyżej konfiguracjami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki uradzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Zaproponowany przez Państwa zestaw, bez amplitunera, kosztowałby mnie 10.400 zł ... identyczny zestaw w sklepie elektrowelt24 ( na amazon.de ) kosztuje około 8.000 zł, co w mojej ocenie stanowi ogromną różnicę. Nie będę ukrywał, że w przypadku zaoferowania przez Państwa konkurencyjnej oferty, jestem jak najbardziej chętny do przeprowadzenia odsłuchu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok rozumiem ale do dużych pomieszczeń fakt przydadzą się kolumny o dużej mocy ale bardziej pewnie chodziło o dużą skutecznośc i pewnie to mieli na myśli Panowie z salonów. Moc mocą ale jesli robiliby amplituner na lampach to nawet gdyby miał 5x20W spokojnie nagłośniłby to pomieszczenie z tak skutecznymi kolumnami więc kolumny jak coś to nie muszą mieć aż tak dużej wytrzymałości mocowej bo zasilał będziesz kolumny amplitunerem a nie końcówką mocy 5x200W w RMS-ie. Te Elektrino 500 mają wysoką skuteczność (96dB) więc spokojnie nagłośnią to duże pomieszczenie jednak w kinie nie będą wykorzystane w nawet w 60% (jak wspomniałem wcześniej odcięcie niskich na rzecz subwofera) chyba, że chodzi o słuchanie na nich muzyki (stereo) więc te duże głośniki basowe dadzą odpowiedni bas bez wspomagania ich subwoferem. A wysoka skuteczność gwarantuje dobre impulsy nawet jeśli kolumny będą zasilane słabym wzmacniaczem (amplituner). Jak wspomniałeś wcześniej sala może sprostać certyfikatowi THX tak, hm, to do takiego pomieszczenia dobrze by było włożyć dobry sprzęt. Pamiętaj o kupnie odpowiednio subwofera, mocnego (tutaj moc jest ważna :) ) z dużym przetwornikiem. Przyjrzyj się firmom SVS i BK Electronics. W stosunku do tych subwodferów z kraju te firmy w przedziale powiedzmy 3-5 tys dają o niebo lepsze klocki. No i centralnego co właśnie proponuje Q21.

Onkyo TX-NR810/820 i Klipsch z serii RP to dobry wybór. Inna propozycja to seria Heco Music Style 1000. To potężne dynamiczne kolumny, z głębokim basem i bardziej liniowe niż Klipsch.

Pamiętaj o centralnym - z niego wydobywają się dialogi.

Na sam początek możesz obyć się bez suba, ale jeśli oczekujesz kinowych wrażeń to jest on niezbędny.

A co byście powiedzieli na głośnik centralny Kef reference 204c/2 ? Mogę go nabyć od znajomego w dobrej cenie ...

To świetny głośnik jako centralny pytanie co zamierzasz dokupić jako kolumny frontowe? 204c/2 to wysoka polka i kupując niska polke na fronty moze wyjsć różnica tonalna/brzmienia/sygnatury dzwieku co moze drażnić i byc słyszalne.

Tylne efektowe nie sa tak istotne.

Rowniez rozważ przy tej powierzchni pomieszczenia zakup 2 sub'ow, oczywiscie nie od razu. Określ budżet na nie i ułatwi to decyzje zakupu pierwszego. Użycie 2 sub'ow pozwoli uzyskać lepszy balans tonalny i liniowość na tej powierzchni co bedzie istotne dla widzów w czasie projekcji siedzących w rożnych miejscach pomieszczenia.

Pozdrawiam

Powinno ale jeśli ma świetną cenę to w czym problem :)

W takim pomieszczeniu duży sub i sobwoofer to w kinie podstawa.

Nawet kosztem mniejszych frontów. Inaczej będzie wtopa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.