Skocz do zawartości
IGNORED

Problem ze zwrotem uszkodzonych kolumn - co robić ?

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z pewnym użytkownikiem allegro.

Kupiłem kolumny pod Telewizor do kuchni, z wierzchu doszły całe, jednak zapakowane były w sam karton, bez środków amortyzacji, skutkiem czego w środku odczepiła się zwrotnica i wypieła wsuwki od terminala głośnikowego pod który podłącza się kable od wzmacniacza.

Odkręciłem głośnik basowy, by dostać się do zwrotnicy, przymocowałem ją na miejsce i wpiąłem wsuwki.

Kolumna się w końcu odezwała, jednak słychać było brak wysokich tonów, podłączyłem drugą kolumnę - to samo.

Ewidentnie spalone, gdyż nie mają w ogóle przejścia.

Jako, że nie chciało mi się pakować i odsyłać kolumn, tym bardziej, że musiałbym je jakoś lepiej zabezpieczyć, opisałem całą sytuacje sprzedającemu i zaproponowałem mu, że mogę oddać te spalone głośniki do serwisu, gdzie może dopasują mi cewki tonsilowskie i kwota naprawa zamknie się dosłownie w 40zł ( Za kolumny zapłaciłem 170zł z wys. ) Zaraz później zorientowałem się jednak, że kopułki są widocznie mniejsze niż w tonsilach i nic z tego nie wyjdzie, został tylko zwrot ( kwotę odsyłki wziąłem na siebie )

Korespondencja : ( pisownia oryginalna )

Ja

Witam.

Kolumny niestety nie są sprawne w 100% jak było napisane w opisie przedmiotu.

W obu kolumnach nie grają głośniki wysokotonowe, umiejscowione po środku, te najmniejsze.

Na początku jedna z kolumn wcale nie grała, odkręciłem jeden z głośników, okazało się, że zwrotnica w środku latała, musiała się odczepić podczas transportu, doczepiłem powyrywane kabelki i gra, jednak tak jak wcześniej pisałem głośniki wysokotonowe się nie odzywają.

Nie wiem jak Pan to przegapił, wystarczy przyłożyć ucho do głośnika i wszystko jasne, tym bardziej, że słychać brakującą górę w brzmieniu.

Jako, że kolumny w ogólnym rozrachunku podobają mi się, postaram się rozeznać czy podejdą do nich kopułki od tonsila, które są bardzo tanie, jeśli będzie pasował rozmiar, naprawa obu kopułek nie powinna przekroczyć 40zł.

W innym przypadku niestety będę zmuszony odesłać kolumny.

Koszt wysyłki zwrotnej powiedzmy, że będę mógł pokryć, jednak oczekiwałbym zwrotu kosztu zakupu i wysyłki od Pana czyli 169zł.

Myślę, że jest to uczciwa propozycja (koszty wysyłek rozdzielone 50/50 ) , chyba, że zaproponuje Pan coś innego.

Mam nadzieje jednak, że uda dopasować się tonsilowskie cewki.

Sprzedający :

Witam z tego co Pan pisze to cos musialo sie stac w transporcie dlaczego nie chcial ich Pan zwrucic nje otwireajac glosnitow wczesniej z tego co Pan pisze to jest iurz zrobiony caly remont glosnikow jaka jest pewnosc ze sa podlaczone prawidlowo powinien Pan wiedzicc ze jesli towar jest uszkodzony to sie go zaraz reklamuje a nie naprawia na wlasny koszt i probuje pozniej negocjowac cene Ja wysylajac Kolumny byly dobre I tak jak w opisie Gdyby PAN nie rozkrecal kolumn i nie prubowal naprawiac nje bylo by problemu ze zwrotem POZDRAWIAM

Dodam, że kolumny dostałem o 13 godz, maila napisałem o 21 tego samego dnia.

Na al**gro raczej nie mam co liczyć, w dodatku nie mogę znaleźć opcji sporów, może ktoś się wypowie co zrobić w takiej sytuacji ?

Facet ewidentnie handlarz, sporo ma tego sprzętu, zapewne z zachodu.

Jednak tak niereformowalnej osoby dawno nie znalazłem.

No i co my mamy do tego ???

Wzruszająca historia.... W sam raz do TVP.

Ale wybacz nie opowiem się po żadnej ze stron. A jeśli już to w tym wypadku mogę zagłosować za sprzedającym.

Primo

Jak coś jest nie tak, nie grzebiemy w środku, odsyłamy. (oczywiście po wcześniejszym uzgodnieniu) Jeśli składamy jakąś propozycję to konkretnie.

Całkowicie abstrahując od opisanej przez autora sytuacji. Na Allegro jest masa zarówno nieuczciwych sprzedających jak i kupujących. Bo często i gęsto zdarzają się zakupy tylko po to żeby naprawić swój walnięty klocek - podmianka części. Ale żeby było jasność nie piszę tego w stosunku do opisanej przez autora sprawy. Stwierdzam iż takie zjawisko istnieje na allegro. A niestety obowiązujący obecnie system komentarzy świadomie promuje nierzetelnych po obu stronach.

Sekundo

Allegro ma system ochrony kupujących, możliwość sporu. Przyzwoitość nakazuje skorzystać z tej drogi, a szukać poklasku u ludu.

Ale to wyłącznie moje zdanie.

(a i coby nie było - ostatnią rzecz na allegro sprzedałem bodajże z 2 lata temu. a Przez okres ponad 10 lat na tym portalu nie dostałem nawet neutrala)

Bo często i gęsto zdarzają się zakupy tylko po to żeby naprawić swój walnięty klocek - podmianka części.

Jeden z moich kolegów spotkał się z tym osobiście, tak że radzę uważać choć to oczywiście bardzo trudne na odległość.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

nie nalezy samemu probowac naprawiac,tylko odeslac towar.mysle,ze jak juz je masz,to warto samemu naprawic i dojsc do porozumienia ze sprzedajacym,jesli sie to nie uda,,,coz,,,

Wydaje mi się, że Autor wątku wykazał się niczym nieuzasadnionym optymizmem i brakiem jakiejkolwiek przezorności. Dodatkowo sam pozbawił się argumentów praktycznie podkładając się drugiej stronie.

Jeżeli rzeczywiście jest tak, jak pisze to współczuję, ale czarno to widzę.

Jestem Europejczykiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.