Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn.

dudi_wroc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Cos mi się wydaje ze wizja zestawu sie u mnie zmieni...

Zależało mi na funkcjonalności amplitunera Yamahy, ale jednak po przesłuchaniu NAD to jest brzmienie do którego mi bliżej.

Zastanawiam się czy nie poszukać używanego NAD 352, 355, albo 356, i do tego zakupić nowe kolumny.

Słucham muzyki gdzie elektronika towarzyszy, często nowe brzmienia jak np LORDE, Disclosure, choć czasem i brzmienia spokojne chillout itd.

Mój salon to forma litery L gdzie w stopce tej litery mam część odsluchowa.

Cześć odluchowa to ok 3m sciana z kolumnami i 4 m długie. Kolumny tak z o.5m moze się uda odsunąć od ściany.

Łącznie ok 36 m2 ale to wydaje mi się ze ta część czyli jadalnia i kuchnia juz odgrywa mniejszą role.

Co polecacie do odsluchu i jak mocne kolumny tu udać ?

Słuchałem Elac Debut F5 i tam chyba za dużo "koca" na nich było przy Nadzie.

Zastanawiam sie jeszcze nad Monitor Audio BX 6 lub cos z Kef. A moze Dali zensor 7 ?

Bartek

https://www.audiostereo.pl/topic/135022-pomoc-w-doborze-kolumn/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zastanawiałbym się nad wzmacniaczem NAD C368 z kolumnami Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/nad-c368-monitor-audio-silver-6.html). To pakiet, który zapewni Ci mocny, szybki, bardzo dynamiczny dźwięk. Oczywiście alternatywnie można rozważyć zakup używanego wzmacniacza C356 BEE.

Drugą opcją, szczególnie jeśli zależy Ci na funkcjonalności sieciowej, jest zakup najnowszego flagowego amplitunera sieciowego Yamaha R-N803D (https://www.q21.pl/yamaha-r-n803.html). To urządzenie praktycznie w pełni wyposażone, dodatkowo zbudowane na bazie bardzo dobrego wzmacniacza stereofonicznego Yamaha A-S701 (https://www.q21.pl/yamaha-a-s701.html). Kwestia do przemyślenia. Amplituner ten połączyłbym także z kolumnami Monitor Audio Silver 6 (https://www.q21.pl/monitor-audio-silver-6.html) lub Dynavoice DF-6 (https://www.q21.pl/dynavoice-definition-df-6.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Poza wymienionymi powyżej konfiguracjami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kwestia jeszcze ktorego NAD-a sluchales, bo jesli jednego z nowych (cyfrowych) , to maja podobno inny charakter brzmienia niz starsze serie. Pisze podobno bo sam rozwazalem pewne opcje ale do odsluchu nie doszlo.

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Tak cyfrę ... Musze sie wybrać na odsłuch c356bee. Najgorsze jest to ze niby dużo sklepów we Wrocławiu ale żeby znaleźć odpowiedni salon gdzie maja to co się chce posłuchać jest ciężko. Sa NAD i Yamaha to znow z kolumn z niższej polki nie ma w czym wybrać.

Bartek

Wybrałbym kolumny minimalne ocieplone, raczej nie nazbyt neutralne. Moim zdaniem Monitor Audio czy Elac. Bliżej do Dali, może polska Melodika. A może Polk Audio albo coś z oferty Dali?

Pozdrawiam Stempur

I to jest piękne w audio :-)

Ile ludzi tyle opini. Ja np. w odróżnieniu od mojego przedmówcy do c356bee wolałbym kolumny o bardziej otwartym jasnym brzmieniu aby zdjąć ten przysłowiowy kocyk ale to tylko moja opinia więc pozostaje Ci tylko odsłuch i wstrzelenie się w swój gust ;-)

Pozdrawiam.

Może jeszcze:

studio 16hz stroją zwrotki pod klienta

impuls audio

dygresja

nie wiem czy usher audio jeszcze istnieje

niebywale mnie zaczarowały :)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Usher niby spoko ale mało tego troche żeby posłuchać.

Kejup masz racje ja po odsłuchu nada tez tak to oceniam i wole cos w miarę jasnego ale żeby jednak potrafiło ladnie i swobodnie grać basem

Bartek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyle w samych używanych, w pobliżu, choć niektóre z nich używane mało albo wcale...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Usher niby spoko ale mało tego troche żeby posłuchać.

Kejup masz racje ja po odsłuchu nada tez tak to oceniam i wole cos w miarę jasnego ale żeby jednak potrafiło ladnie i swobodnie grać basem

Bartek

A ile hajsu chcesz przeznaczyć na nowy sprzęcik?

W sumie nie określone jakoś idealnie. Ale tak do 6000 PLN.

Przyzalozeniu np nowy na raty 4000 (głośniki) i do 1500 na wzmacniacz lub amplituner i 500 na kabelki.

Oczywiscie w przypadku zakupienia i przekonania siędo Yamahy rn803 jeśli mi spasuje z jakimiś kolumnami no to 4200 z kablami i 2000 na głośniki.

Bartek

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

i do tego wspomniane Heco ms900.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos teoretycznie nie używanych nowych ale starych Canton Ergo wyżej wymienionych.

Pełna kultura wypowiedzi...

Ukryta Zawartość

Bartek

Ps. Oczywiście przepraszam za moja literówkę ;)

Ukryta Zawartość

"Nie używane i już o co Ci chodzi"

Był kiedyś taki filmik w "zakup kontrolowany" chyba jak facet sprzedawał BMW 5tke no super stan. Okazało się że miesiąc wcześniej przywieziono go totalnie rozbitego. Zostawiał chyba 5 śladów :)

Oczywiscie jak faceta o tm powiadomili to wielka burza się zrobiła i awantura. Tu widzę podobnie. Niestety ale prędzej czy później złapie ofiarę.

Wracając do tematu. Ja także do NADa 356BEE polecam Heco Music Style 900. Cena do jakości rewelacja.

Zapraszam na: odsłuch, wypożyczenie, lepsza cenę :)

Przy takim pomieszczeniu może warto posłuchać np nowych Altusów 280.

Jeszcze ktoś pomyśli że mówisz poważnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.