Skocz do zawartości
IGNORED

Transformator toroidalny

wzmachol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś wie czy można transformator toroidalny montować w pozycji pionowej i ewentualnie jakie są przeciwwskazania bądź jakie mogą być konsekwencje i jeżeli można to w jaki sposób można montować. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13504-transformator-toroidalny/

Transformatory toroidalne można montować zarówno w pozycji pionowej, jak i leżącej, aczkolwiek najpraktyczniejsza będzie pozycja siedząca, gdyż zapewnia wygodę operacji manualnych, a ponadto w przypadku przedłużania się czasu trwania montażu nogi nie bolą. :-)))

Sam,w któreś zakładce przeczytałem,że toroid więcej pola wysyła w osi pionowej niż na boki.Morał z tego jest taki,że jeśli nie masz dobrego ekranowania to lepiej położyć trafo.Jak będę miał chwilkę to poszukam tego wpisu.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 1 rok później...

kupilem za grosze transformator 2x12V na 220V. Po podlaczeniu w domu do gnizadka okazalo sie ze na wtornym jest 2x15V. Ja chce miec 2x15 po wyprostowaniu. Jak mozna zmiejszyc to napiecie na wtornym?? Czy mozna odwinac kilka zwoi??

Wiem ze jest cos takiego jak stab. bo wlasnie go uzywam. Przy obciazeniu wlasnie jest 15V, a stabilizator strasznie sie grzeje jak na wyjsciu jest ponad 20V. Na radiatory nie ma miejsca. Wiec czy mozna odwinac troche zwoi czy nie?

Radiator musi być bo jak pobór prądu będzie większy to stabilizatory zaczną się mocniej grzać i moga się uszkodzić. Odwijanie jest ryzykowne bo trzeba zepsuć izolację. Stalilizator musi mieć na wejściu minimum kilka V więcej żeby utrzymywał zadane napięcie na wyjściu, a pod obciążeniem napięcie transformatora trochę się obniża.

Prawidłowy transwormator bez obciążenia wykazuje napięcie 10% wyższe od zadanego. Jeśli Twoj jest prawidłowo wykonany to: albo xle mierzysz jego napiecie, albo....

Proponuję w razie kłopotów kontaktować się u źródła. Najlepiej www.toroidy.pl Białystok Księżyno. :):)

problemem tego transformatora jest(tak mi sie zdaje) to ze jest na 220V. W gnizadku mam 240V - za trafem sep. w moim pseudo kondycjonerze ;) mam 230V.

Juz odwinalem pare uzwojen i mam teraz 2x 13.2V . Chce miec ~12V wlasnie dlatego zostawilem troche. Teraz wszystko chodzi poprawnie -> stabilizatory sie nie grzeja a po pokreceniu pot. mam +/- 15V (zasilacz na plytce veterana)

aha stabilizatory to lm317/337.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.