Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 12 tyś używany

Iras09

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Zamierzam wymienić swój dotychczasowy zestaw na coś wyższego. Posiadam obecnie

Wzmak nad 375

Cd nad 546

Kolumny klipach RP 280f

Odtwarzacz marantz NA 8005

Nie wiem od czego zacząć pierw kolumny czy wzmacniacz

Po głowie chodzą mi nst. opcje

Wzmacniacz

Emille Labs area se -lampa z DAC

Advance Acoustic X-i125

KOLUMNY

Kef xq40

Audium Comp 7

Spendor S8e

Focal Elektra 926

Pylon diamond 28

Teraz czego mi brakuje to średnicy,głębi oderwania się muzyki od kolumn.

Lub coś innego aż głowa boli. Muzyka jaką preferuje to pop/rok elektroniczny „Depeche Mode” czasem dance i trochę rapu. Pokój ok 25m2 w kwadracie.

Gość numik

(Konto usunięte)

w Audium może przedudnić bas, mi nie podeszły. Wigg Arty, kontakt z Panem Rogalą, Xaviany, Kefy R, Audiosolutions, Spendory, Harbethy, Epos

Baltlaby, Hegle, Leema Pulse (na Tucanę pewnie za mały budżet), MF, Music Hall, Resteki, Denseny, Creek, Audio Analogue - musisz pojeździć i posłuchać, wybór zbyt duży by tak jednoznacznie coś polecić - a potem polowanie sh

Ostatnio widziałem na portalu na literkę "a" ogłoszenie o sprzedaży zestawu Manley Stingray + kolumny HGP Vola. Przy odrobinie zdolności negocjacyjnych chyba w zasięgu, może toto nieźle zagrać, o ile oczywiście stan techniczny jest dobry.

Klamoty są pewne ale Pan niestety stanowczo odrzuca negocjacje więc umiejętności się nie przydadzą.. ogłasza się z tym już ponad rok ale mu to nie przeszkadza..

Za 12 tyś to już można kupić zestaw petardę. Porozmawiaj z p. Grzegorzem ze Studio 16 Hertz produkuje świetne kolumny za rozsądne pieniądze i jest dystrybutorem wzmacniaczy lampowych Cayin. Używka wzmacniacz jak np. Cayin A88T i np. monitory Canto Grand w lepszej wersji i masz w domu petardę brzmienie. Do tego możesz dostać sprzęt do odsłuchów. Mam tego Cayina i ma piękną dynamikę, brzmienie, a miałem wcześniej Hegel 100 który do Cayin nie sięga. Możesz uderzyć z produkty z YB Audio i chłopaki do 7 tyś dobiorą Ci kolumny lub monitory i reszta na wzmak. DO tego zostaje źródło ale widzę że coś masz i na początek mogłoby być.

Lub

Monitory aktywne APS Aeon - piękne równe brzmienie, mocny bas i aksamitna góra (to masz w cenie około 6000) i za drugie 6 tysi fajny uzywany DAC z pre i masz zestaw na lata.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Zmiana jednego wzmacniacza za 5kPLN na inny też za ok 5kPLN to w zasadzie zmiana nie zmiana. Na znanym portalu aukcyjnym jest np Denon PMA2020 za około 5kPLN...

Cayina bez odsłuchu bym nie brał, słuchałem tańszej wersji jak dla mnie grało to jak tranzystor ani jakiś wybitny ani zły. W recenzjach oczywiście jakość wybitna bla bla bla.

Jak potrzebujesz wyraźnej średnicy szukałbym kolumn trójdrożnych.

Za 12 tyś to już można kupić zestaw petardę. Porozmawiaj z p. Grzegorzem ze Studio 16 Hertz produkuje świetne kolumny za rozsądne pieniądze i jest dystrybutorem wzmacniaczy lampowych Cayin. Używka wzmacniacz jak np. Cayin A88T i np. monitory Canto Grand w lepszej wersji i masz w domu petardę brzmienie. Do tego możesz dostać sprzęt do odsłuchów. Mam tego Cayina i ma piękną dynamikę, brzmienie, a miałem wcześniej Hegel 100 który do Cayin nie sięga. Możesz uderzyć z produkty z YB Audio i chłopaki do 7 tyś dobiorą Ci kolumny lub monitory i reszta na wzmak. DO tego zostaje źródło ale widzę że coś masz i na początek mogłoby być.

Lub

Monitory aktywne APS Aeon - piękne równe brzmienie, mocny bas i aksamitna góra (to masz w cenie około 6000) i za drugie 6 tysi fajny uzywany DAC z pre i masz zestaw na lata.

Witam. Tak patrzyłem na twoje propozycje i są ciekawe tylko czy monitory do pokoju 25m2 nie będą za małe przy moim repertuarze i czasem lubię mocniej podkręcić. A i do p. Grzegorza to dzwonić pod nr ze strony studio 16 i powiedzieć o temacie i co miałeś na myśli lepszej wersji canto grand.

Pozdrawiam

Zmiana jednego wzmacniacza za 5kPLN na inny też za ok 5kPLN to w zasadzie zmiana nie zmiana. Na znanym portalu aukcyjnym jest np Denon PMA2020 za około 5kPLN...

Cayina bez odsłuchu bym nie brał, słuchałem tańszej wersji jak dla mnie grało to jak tranzystor ani jakiś wybitny ani zły. W recenzjach oczywiście jakość wybitna bla bla bla.

Jak potrzebujesz wyraźnej średnicy szukałbym kolumn trójdrożnych.

SLS- na początku myślałem o wzmacniaczu Advance Acoustic X-i125 i kolumnach

Kef xq40

Pylon audio 28

Audium comp 7 i jeszcze doszło

Audio academy hyperlink iv

Podstawą jest zmiana kolumn na większa przestrzeń i środek pasma którego w klipsch brak.Bas nie musi być potężny i nisko schodzić bo w razie problemu mam 2 duby B.K XXLS400

Do 25m2 lepiej wziąć podłogówki. Canto to przyzwoite monitory ale w jakieś petardy bym tu nie popadał. Nic nie da najlepszy głośnik wysoko-tonowy jak będzie brakowało wypełnienia na basie.

Wycieraczki Ci się podobają w tym Advance Acoustic X-i125? Poza tym atutów specjalnie nie widzę (niby piec ale widać że to niezbyt wysoka półka).

Proponuję pojechać do jakiegoś większego salonu i posłuchać paru różnych zestawów, ewentualnie wziąć swój sprzęt.

Pieniądze bardzo łatwo wydać natomiast niekoniecznie będzie to postęp, zwłaszcza gdy poruszamy się w podobnych zakresach cenowych.

Witam. Tak patrzyłem na twoje propozycje i są ciekawe tylko czy monitory do pokoju 25m2 nie będą za małe przy moim repertuarze i czasem lubię mocniej podkręcić. A i do p. Grzegorza to dzwonić pod nr ze strony studio 16 i powiedzieć o temacie i co miałeś na myśli lepszej wersji canto grand.

Pozdrawiam

SLS- na początku myślałem o wzmacniaczu Advance Acoustic X-i125 i kolumnach

Kef xq40

Pylon audio 28

Audium comp 7 i jeszcze doszło

Audio academy hyperlink iv

Podstawą jest zmiana kolumn na większa przestrzeń i środek pasma którego w klipsch brak.Bas nie musi być potężny i nisko schodzić bo w razie problemu mam 2 duby B.K XXLS400

Te Canto mają bardzo duży mocny, gęsty dźwięk. Lepsze wersje mają inne wysokotonowe i modyfikacje zwrotnicy. Te monitory dają radę bez problemu w 25m2. Jeżeli natomiast podłogówki to celuj w produkty YB Audio. Chłopaki mają model ZEPHYR za około 7500 zł które brzmią świetnie i stosunek jakości do ceny jest nie do podważenia do tego jeżeli Cayin by ci nie podszedł to możesz celować w np. BALTLAB EPOCA 3 który w swojej cenie jest świetnym wzmacniaczem. Poczytaj o tych produktach, porozmawiaj z ludźmi. Te kolumny które są wyżej wymienione nawet nie podejdą do YB Audio.

Hegle H80 i 200 w obecnych cenach to darowizny....

Racja, ciekawe tylko, dlaczego... Często zastanawiam się, dlaczego ludziska pozbywają się sprzętu po kilku miesiącach grania, jeszcze ze świeżą gwarancją? Czyżby nie przemyśleli zakupu za grube tysiące pieniądzów? A może... ulegli rekinom marketingu i ubarwiającym rzeczywistość recenzentom, dla których wszystko to "prawie hi-end"??

Jak zatargałem do znajomego moją integrę aby porównać z jego H80 to po tygodniu kolega sprzedał hegla i kupił Cayin:) To tyle w temacie...ja to samo zrobiłem jak porównałem do mojego H100.

Przecież chyba każdy osluchany człowiek wie, że hegel to za te pieniądze pomyłka. Ceny z kosmosu a jakość budżetowa. To taka firma marketingowa sprzedająca wzmacniacze i inny sprzęt hi-fi.

Wieza STEREO Technics :)

Przecież chyba każdy osluchany człowiek wie, że hegel to za te pieniądze pomyłka. Ceny z kosmosu a jakość budżetowa. To taka firma marketingowa sprzedająca wzmacniacze i inny sprzęt hi-fi.

No właśnie i jak to się ma do starych śmieci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Jak w temacie. Zamierzam wymienić swój dotychczasowy zestaw na coś wyższego. Posiadam obecnie

Wzmak nad 375

Cd nad 546

Kolumny klipach RP 280f

Odtwarzacz marantz NA 8005

Nie wiem od czego zacząć pierw kolumny czy wzmacniacz

Po głowie chodzą mi nst. opcje

Wzmacniacz

Emille Labs area se -lampa z DAC

Advance Acoustic X-i125

KOLUMNY

Kef xq40

Audium Comp 7

Spendor S8e

Focal Elektra 926

Pylon diamond 28

Teraz czego mi brakuje to średnicy,głębi oderwania się muzyki od kolumn.

Lub coś innego aż głowa boli. Muzyka jaką preferuje to pop/rok elektroniczny „Depeche Mode” czasem dance i trochę rapu. Pokój ok 25m2 w kwadracie.

Na początek wymień kolumny, pogadaj z S16hz słuchałem niedawno Trójdrożnych Minas anor plus, niedrogie świetnie grające kolumny

Gość numik

(Konto usunięte)

absolutnie odwrotnie :)

to najlepszy wzmacniacz na rynku w tej cenie, ale trzeba trochę się pobawić - reszta to zabawki

mówię o naszym rynku i cenach sh, Leema jest ciut lepsza, Baltki i Haiku też fajnie grają, ale wyłowić je w cenach Hegli (80/200) ciężko.

H160 jest mniej udany

No właśnie i jak to się ma do starych śmieci

Ukryta Zawartość

Kabel zasilający na stałe - od razu widać, że uczciwie zrobiony.

Ukryta Zawartość

Wczoraj słuchałem Pylon Diamond 28 ze wzmacniaczami Vincent i Cambridge. Vincent wyższa półka ok 7 tys a Cambridge ok 5 . Nie pamietam teraz modeli. I powiem ze z tymi kolumnami zagrały bardzo fajnie było to o co mi chodziło czyli stereofonia równowaga i piękna średnica. Ale o dziwo bardziej mi podszedł dźwięk z Cambridge. Był tak jakby bardziej nasycony i zrównoważony bez ubarwień w stosunku do Vincent. Moje odczucia. Pylony też fajna konstrukcja ale w przyszłym tygodniu wybieram się do Częstochowy na kawkę i odsłuch w YB AUDIO kolumn ZEPHYR. Wiec pożyczę graty i zobaczymy jak będzie z tymi kolumnami. Które nie ukrywam bardziej mi odpowiadają wizualnie niż Pylon.

absolutnie odwrotnie :)

to najlepszy wzmacniacz na rynku w tej cenie, ale trzeba trochę się pobawić - reszta to zabawki

mówię o naszym rynku i cenach sh, Leema jest ciut lepsza, Baltki i Haiku też fajnie grają, ale wyłowić je w cenach Hegli (80/200) ciężko.

H160 jest mniej udany

Leema jest o 2 poziomy lepsza - nie ciut. Ma piękną barwę, czego w heglu nie uświadczysz, ładna góra, wspaniały drive i power...

Znajomy, który ostatnio testuje Haiku Sol2 i miał okazję grać z Heglem 200 i 300 twierdzi, że Sol2 oba te wzmacniacze zostawia w tyle. Inna osoba, która robiła odsłuchy z Minasami próbowała Hegla chyba 80 stwierdziła, ze Hegel to przy Sol2 nieporozumienie... (Nowe Haiku kosztuje bez pilota 8700zł katalogowo, więc połowę ceny nowych Hegli - chyba ze mowa o 80) Hegla trzeba naprawdę lubić, to granie bez jakichkolwiek emocji - wg mnie tego nie da sie lubić.

Wczoraj słuchałem Pylon Diamond 28 ze wzmacniaczami Vincent i Cambridge. Vincent wyższa półka ok 7 tys a Cambridge ok 5 . Nie pamietam teraz modeli. I powiem ze z tymi kolumnami zagrały bardzo fajnie było to o co mi chodziło czyli stereofonia równowaga i piękna średnica. Ale o dziwo bardziej mi podszedł dźwięk z Cambridge. Był tak jakby bardziej nasycony i zrównoważony bez ubarwień w stosunku do Vincent. Moje odczucia. Pylony też fajna konstrukcja ale w przyszłym tygodniu wybieram się do Częstochowy na kawkę i odsłuch w YB AUDIO kolumn ZEPHYR. Wiec pożyczę graty i zobaczymy jak będzie z tymi kolumnami. Które nie ukrywam bardziej mi odpowiadają wizualnie niż Pylon.

Super że porównasz obie konstrukcje mowa o Diamond i Zephyr. To podobna półka cenowa. Dużo dobrego słyszy się o YB. Czekam niecierpliwie na wnioski po odsłuchu.

Jeszcze pytanie. Słuchałeś Diamondów z tymi dwoma wzmacniaczami. W YB będziesz miał zdaje się jakaś lampę i inne kabelki, źródło. Takie korespondencyjne porównanie nie będzie do końca miarodajne. Ale jeśli zagrają zupełnie inaczej to na pewno to wychwycisz

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Roksan Oxygene wzmak i cd nowy do wzięcia za ok 7500zl.

Sprawdź to na eBay

Ukryta Zawartość

Za te cenę to ciężko o coś lepszego z gwarancją tym bardziej.

Do tego jakieś łatwe kolumny do napędzenia za 5k i masz zestaw o którym większość tylko pomarzy.

Ukryta Zawartość

Super że porównasz obie konstrukcje mowa o Diamond i Zephyr. To podobna półka cenowa. Dużo dobrego słyszy się o YB. Czekam niecierpliwie na wnioski po odsłuchu.

Jeszcze pytanie. Słuchałeś Diamondów z tymi dwoma wzmacniaczami. W YB będziesz miał zdaje się jakaś lampę i inne kabelki, źródło. Takie korespondencyjne porównanie nie będzie do końca miarodajne. Ale jeśli zagrają zupełnie inaczej to na pewno to wychwycisz

Jak rozmawiałem z panem Robertem Kędziora to podpięte to mają do jakiegoś słabszego marantza i podobno gra fajnie ale nie zachwalał tylko proponował aby samemu przyjechać i posłuchać. Kolumny maja mieć pod koniec/na początku nst. tygodnia, da znać. A ze wzmakami pojadę tymi co słuchałem Pylonów i te same kable. Wiec zobaczymy.

Gość numik

(Konto usunięte)

Leema jest o 2 poziomy lepsza - nie ciut. Ma piękną barwę, czego w heglu nie uświadczysz, ładna góra, wspaniały drive i power...

Znajomy, który ostatnio testuje Haiku Sol2 i miał okazję grać z Heglem 200 i 300 twierdzi, że Sol2 oba te wzmacniacze zostawia w tyle. Inna osoba, która robiła odsłuchy z Minasami próbowała Hegla chyba 80 stwierdziła, ze Hegel to przy Sol2 nieporozumienie... (Nowe Haiku kosztuje bez pilota 8700zł katalogowo, więc połowę ceny nowych Hegli - chyba ze mowa o 80) Hegla trzeba naprawdę lubić, to granie bez jakichkolwiek emocji - wg mnie tego nie da sie lubić.

Leema i Haiku mają swój styl, wpinasz - gra. Baltlab czy Hegel są bardziej przejrzyste, to że na początku może być różnie nie znaczy, że nie może być znakomicie, zapewniam. Baltek potrafi jednak czasem przyostrzyć.

Tucana - tak, jak napisałem, pewnie jest lepsza (Hegla trzeba ułożyć źródłem i kablami), ale cena nowej T2 zabija, polowanie na używkę też zabija. Ja już wiem jak ułożyć Hegla, więc łatwiej mi w to iść. Czasem wpisuję Leemę w ebay, ale nic.

W poniedziałek idę porównać do Planety Dźwięku Hegla z Haiku Sol2 i Sugdenem. Tak, jestem gotowy, że oba są jeszcze lepsze, nie mam z tym problemu jak i z tym, że Hegle są w czołówce choć na świeżo mogą zawieść, przechodziłem to. Nie nie nie - bardzo rasowy sprzęt, wymaga więcej cierpliwości. W poniedziałek będę wiedział więcej

Jak ktoś będzie chciał zestaw Leema w przyzwoitych pieniądzach to ja pewnie będę sprzedawał swój za jakiś czas.

A tak na marginesie to ten Oxygene już poszedł... Ktoś z forum go lyknal?

Leema i Haiku mają swój styl, wpinasz - gra. Baltlab czy Hegel są bardziej przejrzyste, to że na początku może być różnie nie znaczy, że nie może być znakomicie, zapewniam. Baltek potrafi jednak czasem przyostrzyć.

Tucana - tak, jak napisałem, pewnie jest lepsza (Hegla trzeba ułożyć źródłem i kablami), ale cena nowej T2 zabija, polowanie na używkę też zabija. Ja już wiem jak ułożyć Hegla, więc łatwiej mi w to iść. Czasem wpisuję Leemę w ebay, ale nic.

W poniedziałek idę porównać do Planety Dźwięku Hegla z Haiku Sol2 i Sugdenem. Tak, jestem gotowy, że oba są jeszcze lepsze, nie mam z tym problemu jak i z tym, że Hegle są w czołówce choć na świeżo mogą zawieść, przechodziłem to. Nie nie nie - bardzo rasowy sprzęt, wymaga więcej cierpliwości. W poniedziałek będę wiedział więcej

Ostatnio potencjalny nabywca mojego Sol2 porównywał w Planecie Dźwieku Sugdena właśnie, Sol2, Rotela i Hegla H80 do Minasów. Najbardziej usiadł mu do tego zestawienia Sugden jako najbardziej muzykalny, z subtelną górą za jego plecami z bardzo dobrymi recenzjami uplasowało się Haiku Sol II.

Z Sol II to wzmak raczej neutralny, równo grający, ale wbrew pozorom też potrzebuje odpowiedniego systemu żeby pokazać to co ma najlepsze. To relatywnie słaby mocowo wzmak (choć wydajny prądowo), więc lepiej radzi sobie z kolumnami o wyższej efektywności, gra fajną głęboką sceną, ale dobrze dorzucić mu coś co tą scenę jeszcze rozszerzy i da przestrzeni w graniu na dole. Sol II czaruje przy graniu wieczorem / nocą , przy cichszym graniu przez jego specyfikę brzmi lepiej niż z odkręconym potencjometrem (choć odkręcić można go spokojnie właściwie do końca i gra bez znieksztaćen). No i Sol2 musi rozgrzać się dobre 20-30 min bez tego nie ma co w ogole gadać o dobrym graniu...

Gość numik

(Konto usunięte)

Ostatnio potencjalny nabywca mojego Sol2

no właśnie i Sugden i Haiku dość drogie jak na moc, Sugden znana marka, ale nie wiem czy właściciel Haiku trochę nie przesadził z wyceną - no prawie 9 koła za 50w - nawet z ok wydajnością...sporo.

Na dziś wygrywa u mnie ic Tary, tylko PAD został i to pewnie dobry ic do każdego z tych wzmaków, dynamika, przestrzeń, wzorowa rytmika, a muzykalność ok.

no właśnie i Sugden i Haiku dość drogie jak na moc, Sugden znana marka, ale nie wiem czy właściciel Haiku trochę nie przesadził z wyceną - no prawie 9 koła za 50w - nawet z ok wydajnością...sporo.

Na dziś wygrywa u mnie ic Tary, tylko PAD został i to pewnie dobry ic do każdego z tych wzmaków, dynamika, przestrzeń, wzorowa rytmika, a muzykalność ok.

To już kwestia tego kto co lubi, Haiku to na pewno nie jest petarda, która napędzi wszystko co się dać - Wiktor Krzak nie robi raczej wzmaków mocnych, a takie, które grają subtelnie. Magia Sol II tkwi zupełnie gdzie indziej, a mocy jest dość, aby wysterować bardzo dużo modeli skrzynek... choć oczywiście będzie wiele takich, które mu nie podejdą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.