Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon - skromny budżet

dwadi

Rekomendowane odpowiedzi

Porządny gramofon za rozsądną cenę, to w moim przypadku 30to letni G8010 w stanie lepszym od sklepowego- modyfikowany zasilacz, stroboskop led, nowe przewody, docisk plyty, wkładka Akai PC90.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za stówę W fabrycznym stanie? Gdzie? Co?

A kto mówi o fabrycznym stanie :D

He he kolega ostatnio wypatrzył Lenco L 70 to kazałem mu rzucić pracę i gnać po te wspaniałe tt - kupił za stówkę :)

Ja sobie ostatnio kupiłem drogi napęd za 150 zł , wsadzę np ramię Grace (120zł) i chcesz porównać swoje G z moim ?

Najlepsze gramofony są na placu Pigalle...

...a Zuzanna kupuję je tylko jesienią!

A Porlick ma najlepszą Unitrę na świecie :D

Proszę się nie żreć, Przyjaciele.

Bo Wam nie powiem, gdzie się porządne gramofony nabywa.

Hmmmmm.... :-)

Ja na śmietniku zwanym alledrogo :)

A kto mówi o fabrycznym stanie :D

He he kolega ostatnio wypatrzył Lenco L 70 to kazałem mu rzucić pracę i gnać po te wspaniałe tt - kupił za stówkę :)

Ja sobie ostatnio kupiłem drogi napęd za 150 zł , wsadzę np ramię Grace (120zł) i chcesz porównać swoje G z moim ?

A Porlick ma najlepszą Unitrę na świecie :D

Dzięki!

Także dzięki koledze z forum- jeszcze raz thx za docisk, hk.

Porównywać raczej nie ma sensu. Sam wiem, że z obecną wkładką nie jest to szczyt techniki, niemniej dźwięk jest bardziej jak satysfakcjonujący.

Tu nie chodzi tylko o wkladkę .

Ja mam taki piorytet , napęd ramie + wkladka i wiadomo pre .

Dla mnie ważniejsze jest dobre ramię z napędem i slabszą wkładką niż odwrotnie .

Napęd kręci mi równo, obroty stabilne, ramię std, ale dobrze spasowane, bez luzów, geometrię też dobrze trzyma. Nad zmianą wkładki się zastanawiam- może Ortofon OMB10, może AT95? Jeszcze nie wiem, ale wyżej nie będzie, bo pre jest we wzmacniaczu.

z bibi się zgodzę , choć wcześniej po macoszemu traktowałem napęd i ramię . Ale poza stabilnymi obrotami istnieją też rezonanse , które powinny się uzupełniać z pasmem wkładki , a całość z akustyką pomieszczenia . Dobrze dobrana nawet tania wkładka , potrafi bardzo dobrze zagrać z odpowiednim ramieniem i napędem .

Też obserwuje tą aukcje.

Panowie. Poproszę o poradę co kupić. Ewentualnie do jakiej kwoty.

Mój pierwszy gramofon, więc nie mam żadnego doświadczenia w temacie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mój pierwszy gramofon, więc nie mam żadnego doświadczenia w temacie.

Pierwszy gramofon powiadasz , proponuję kupić nowy jak w linku .

http://allegro.pl/gramofon-audio-technica-at-lp120usbhc-winyl-gratis-i7086919708.html

Moim zdaniem , na + gwarancja / płyta / wkładka na start w wyposażeniu , zainstalowali też jak dobrze czytam wyłącznik wbudowanego pre , więc można korzystać z zewnętrznego jak byśmy chcieli .

Jako pierwszy gramofon, to świetna propozycja. Od fachowców w branży, harmonijnie zestawione pod każdym względem, lecz z małym polem do popisu dla kogoś, kto już dobrze zna temat i chciałby z tego wycisnąć dużo więcej.

Ale powtarzam- na początek bardzo dobra propozycja.

Reloop Turn3, ladniejszy i lepszy od AT, z lepsza wkladka i calkiem dobrym przedwzmacniaczem. Z tym ze troszke drozszy.

Tylko kup Pan dodatkowy headshell do tego Reloop-a :)

mowimy o gotowym produkcie rzecz jasna. AT jest ladnie zbudowany ale na surowo zagra dosc slabo. Headshell w Reloopie mozna wymienic. Czy jest sens, nie wiem. Gra niezle juz prosto z fabryki co przy nowych gramofonach do 2000 pln bywa roznie.

O gotowym oczywiście , ale jeśli komuś spodoba się granie swojego nowego gramofonu i najdzie go chęć kupna drugiej lepszej wkładki to który gramofon się lepiej do tego nada ?

Do AT kupi heada lepszego z regulacją azymutu a do Reloop-ą kupisz - może się uda :)

Jak brać to uniwersalne tt nie zawsze te lepiej grające .

to fakt,. Pytanie tylko czy ktos kupuje gotowca zeby sie grzebac z wymuana headshella albo moze w takim przypadku warto wziac cos duzo lepszego a nie gotowca. Na tym headshellu reloopa pewnie jeszcze mozna skorzystac z ortofona blue na przyklad czyli jakis upgrade jest mozliwy.Do tego ma odlaczane rca ( te z kompletu niemal wszedzie sa dziadowskie). Jako calosc gra zaskakujaco dobrze.

po kiego azymut z tak tanim gramofonie , shibatę , czy gygera będziesz wieszał, I tak vta chyba niema to ilość wkładek ograniczona.

He he a ile miałeś wkładek by stwierdzić że w tanim gramofonie azymutu nie trza ustawiać ?

po kiego azymut z tak tanim gramofonie , shibatę , czy gygera będziesz wieszał, I tak vta chyba niema to ilość wkładek ograniczona.

Vta to w miarę szybko ustawi matami , Reloop ma Vta ?

szukamy plusy i minusy każdej konstrukcji .

He he a ile miałeś wkładek by stwierdzić że w tanim gramofonie azymutu nie trza ustawiać ?

wystarczająco dużo :P

A do bambino by się znalazł taki headzik :P

żarty na bok , chodzi o to , że nikt wkładki za 2k nie powiesi - bo raz szkoda , dwa nie skorzysta z jej potencjału . A regulowanie azymutu można też podkładkami gumowymi załatwić . Mało razy musiałem heda skręcać

..a ja myślałem, że na Węgorzewskiej...zasadniczo :-)

"- To niesamowite... Gramofon? A skąd pan bierze gramofon?

- Zasadniczo - z Węgorzewskiej.

- To imponujące... A nie boi się pan tak gramofon wozić?

- Strach jest, no ale... Zasadniczo się zawsze staram, żeby mieć kwit".

Nic się nie zmieniło!-:)

Pierwszy gramofon powiadasz , proponuję kupić nowy jak w linku .

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem , na + gwarancja / płyta / wkładka na start w wyposażeniu , zainstalowali też jak dobrze czytam wyłącznik wbudowanego pre , więc można korzystać z zewnętrznego jak byśmy chcieli .

Od lat godom:

Gdy ktoś jest na "początku przygody z gramofonem" - tylko łun.

Od wydłubania z pudła, do położenia pierwszej płyty - dziesięć minut.

I ten pre wbudowany - na kilka dni wystarczy.

Dopiero poooootem zaczynają się schody!-:)

Ukryta Zawartość

Dopiero poooootem zaczynają się schody!-:)

Niusia, no to poproszę ładnie o jakąś propozycję co na początek, niekoniecznie za grube pieniądze.

Ja że swej strony mogę się zrewanzowac w temacie Raspberry.

Ale.... przecież....

Ja nic złego na temat tego akurat gramofonu NIGDY nie mówiłem..

Przeciwnie - zawszem godoł, że to fajne, pachnące od wyjęcia z pudła, lśniące, niedrogie, ładne i super brzmiące urządzenie.

I całkiem nieźle daje radę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.