Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawdzacie test fazowości swoich zestawów ?

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nie chce być posądzony o herezję ale sprawdzaliście na swoich kablach sieciowych test fazowości. Na moim zestawie do stereo to naprawdę była różnica.Dzisiaj sprawdziłem na amplitunerze i też jest.Jak to sprawdzić to chyba każdy wie, polecam próbówkę .W zestawie do kina najlepiej to słychać na stereo.

No moim zdaniem jest różnica w dźwięku zarówno w kinie jak i stereo, nieraz kable maja fazę z lewej strony, nieraz z prawej. Wkładamy próbówkę do gniazda listwy i znajdujemy gdzie jest faza, następnie włączamy sprzęt najlepiej z osłuchanym kawałkiem i w stereo no i porównujemy odwracając wtyczkę sieciową od sprzętu, tam gdzie jest lepsze brzmienie zaznaczamy na wtyczce, który bolec ma iść do gniazda z fazą, u mnie była różnica ( sprawdzałem tak monobloki, przedwzmacniacz,CD, gramofon, DAC, amplituner ), lepsze kable mają na wtyczkach oznaczenie - zazwyczaj czerwona kropka i raczej powinno pasować ale lepiej osłuchać

Na hdtv byl o tym temat.

Na poczatku myslalem ze to farmazony ale dowiadywalem sie u wieloletniego pracownika Energii i powiedzial ze ma to znaczenie, maja zakladowe normy ze faza musi byc po lewej stronie. Kiedys byl "niemy uklad" ze w salonie kladlo sie pojedyncze gniazda z faza po lewej stronie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dodatkowym argumentem jest instalacja pomp ciepla, gdzie producenci zalecaja zasilanie ciagnac ze skrzynki z uwagi na pomieszane fazy w kontaktach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam cały system jednakowo spolaryzowany ale nigdy nie sprawdzałem jak gra z fazą po przeciwnej stronie lub podłączenie wszystkiego na chybił-trafił.

Elektronika: ARCAM AVR850, Onkyo NS-6170, Onkyo P-3000R, Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5501, OPPO UDP-203

Nagłośnienie: Dali Rubicon 6 + Vokal + 4x LCR, Jamo IC608LCR-FG + IC606FG, 2x SVS SB16-Ultra

Każdy sprzęt ma fazę w lewym otworze wtyczki wkładanej do urządzenia?
Mam sieciówki DiY i faza jest tam gdzie na wtyku literka L

Wysłane z mojego SM-G318H przy użyciu Tapatalka

Elektronika: ARCAM AVR850, Onkyo NS-6170, Onkyo P-3000R, Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5501, OPPO UDP-203

Nagłośnienie: Dali Rubicon 6 + Vokal + 4x LCR, Jamo IC608LCR-FG + IC606FG, 2x SVS SB16-Ultra

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.