Skocz do zawartości
IGNORED

wybór tunera Yamaha T80 a może TX500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem dokupić do swojego wzmacniacza A1020 tuner. Tak żeby pasował wizualnie i żeby w miarę grał.

Pierwszy wybór padł na Yamahę T80 lub T85 ( jest sporo dobrych opinii ).

Zastanawiam się tez nad TX500 ale niestety nie znalazłem żadnej opinii, może ktoś coś na temat teko tunera powiedzieć ?

Witam, chciałem dokupić do swojego wzmacniacza A1020 tuner. Tak żeby pasował wizualnie i żeby w miarę grał.

Pierwszy wybór padł na Yamahę T80 lub T85 ( jest sporo dobrych opinii ).

Zastanawiam się tez nad TX500 ale niestety nie znalazłem żadnej opinii, może ktoś coś na temat teko tunera powiedzieć ?

Mam T-85.

T-80 jest ciut gorszy, ale i tak wart polecenia. BDB dźwięk.

Mam T-80 oraz aktualnie podpięty TX-1000, T-80 gra bardzo muzykalnie , ciepło . Ten tuner pokazał mi jak może brzmieć radio , dotychczas słuchałem głównie internetowego lub przez Amp KD. TX-1000 jest natomiast bardziej szczegółowy ale za to brakuje mu tej muzykalności jaką ma T-80. Miałem również T-85 i nie widzę jakiś specjalnych różnic w brzmieniu między T-85 a T-80. To naprawdę świetne tunery.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Nie pamiętam różnic w funkcjach ale może ten opis Ci pomoże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla mnie T-80 i T-85 brzmiały identycznie , czyli wspaniale :)

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

W T85 trochę przesadzili w tych podświetlanych klawiszach. Kupiłem dwie szt T80, nie kompletne ale z dwóch złożę jedną. Dzięki temu zabiegowi zaoszczędziłem bo jedna kompletna kosztowała więcej niż te dwie. A może jeszcze uda mi się sprzedać tą zdekompletowaną.

• 3 tygodnie później...

W T85 trochę przesadzili w tych podświetlanych klawiszach. Kupiłem dwie szt T80, nie kompletne ale z dwóch złożę jedną. Dzięki temu zabiegowi zaoszczędziłem bo jedna kompletna kosztowała więcej niż te dwie. A może jeszcze uda mi się sprzedać tą zdekompletowaną.

Po zakupie T80 i T85 teraz i ja mogę się podzielić swoimi odczuciami.

T80 przede wszystkim bardziej mi się podoba z wyglądu, choć klawisze z zapamiętanymi stacjami mogłyby się bardziej podświetlać.

Jeśli chodzi o czułość teoretycznie większość stacji gra tak samo. Różnica między nimi jest tylko taka że przy bardzo słabych stacjach T85 szybciej blokuje i w głośnikach słychać ciszę. Nie znam przeszłości tych sprzętów i może któryś już kręcił filierkami i dlatego jest pomiędzy nimi taka różnica. Pomimo że na forach można przeczytać że T85 jest najlepszym tunerem i tu muszę przyznać że ma delikatnie większy bas, to jednak T80 przynajmniej dla mnie wygrywa przestrzennością i większą stereofonią. Ale to są takie niewielkie różnice, że jeśli nie miałbym jednocześnie podłączonych dwóch tunerów to bym różnicy nie usłyszał.

A czy może ktoś z was miał możliwość porównać T80 lub T85 do Yamaha T-D500 w systemie DAB+ ( bo słyszałem że w analogu się nie popisali ) ?

Edytowane przez Rufus111
  • 2 lata później...

Posiadam od niedawna tuner Yamahy T-80 wspaniały dźwięk jestem nim oczarowany, nigdy bym nie pomyślał, że tak może brzmieć radio :-) mam też pytanie jakie są różnice pomiędzy wyjściem z tyłu output high, low ? 

A jakby porównać dźwięk między

YAMAHA T-80/85 a TX 930/50?

Bo posiadam tx 930 i też jestem oczarowany dźwiękiem, bardzo muzykalny tuner 

9 minut temu, Bukaj napisał:

A jakby porównać dźwięk między

YAMAHA T-80/85 a TX 930/50?

Bo posiadam tx 930 i też jestem oczarowany dźwiękiem, bardzo muzykalny tuner 

Trudno powiedzieć to nieco nowsze tunery mogą mieć ciut mniej ciepła brzmieć bardziej technicznie? ale to tylko domysły... t80 t85 były dość drogie w swoim okresie kosztowały 1150DM/ 1100DM co jak na tuner i tamte czasy było kwotą niemałą i był do zestawu z wysoką koncówką i pre yamahy, dla porównania model TX 500 kosztował w tamtym okresie 450DM.

Można też kupić przystawkę TechniSat DigitRadio 110 IR

Ukryta Zawartość

DIGITRADIO 110 IR wyposażone w wyświetlacz TFT o przekątnej 3,2“ jest nowatorskim adapterem do przesyłu strumienia sygnału radiowego i Multiroom do urządzeń Hi-Fi służących do odtwarzania muzyki w warunkach domowych! Po połączeniu z systemem Hi-Fi lub aktywnym głośnikiem użytkownik może słuchać stacji radiowych nadających w standardzie DAB+ i FM. Dzięki zintegrowanemu złączu WLAN można też słuchać radia internetowego. Adapter umożliwia także odtwarzanie utworów zapisanych w domowej sieci DLNA/UPnP. Dodatkowo urządzenie można bardzo łatwo łączyć ze smartfonami i tabletami: łączność Bluetooth umożliwia przesyłanie strumienia muzyki z urządzenia mobilnego do DIGITRADIO 110 IR oraz wykorzystanie aplikacji MYDIGITRADIO PRO do sterowania różnymi funkcjami. System pozwala także na przesyłanie strumienia Spotify z urządzenia mobilnego do radia, pod warunkiem posiadania dostępu do konta Spotify Premium. Aplikacja jest także nową centralą sterowania źródłami muzyki i treści w przypadku stosowania strumienia Multiroom. Funkcja ta pozwala na synchroniczne, sieciowe odtwarzanie ulubionych utworów muzycznych w różnych pomieszczeniach. DIGITRADIO 110 IR to idealne urządzenie do łączenia posiadanych systemów Hi-Fi i odtwarzaczy muzycznych w system typu Multiroom.

Ukryta Zawartość

38 minut temu, Dune napisał:

Trudno powiedzieć to nieco nowsze tunery mogą mieć ciut mniej ciepła brzmieć bardziej technicznie? ale to tylko domysły... t80 t85 były dość drogie w swoim okresie kosztowały 1150DM/ 1100DM co jak na tuner i tamte czasy było kwotą niemałą i był do zestawu z wysoką koncówką i pre yamahy, dla porównania model TX 500 kosztował w tamtym okresie 450DM.

Tak ale TX 500 to średniak, a TX 930/950 to flagowe modele tak jak T-80/85

Dlatego taka wysoka cena 

Warto wspomnieć, że był jeszcze TX2000 i starsze T1 ten akurat nie był aż tak drogi w swoim okresie, ale osiąga wysokie ceny na aukcjach, no i ostatni rarytas czyli T2 cena 1900DM w 83r 

Mam T-80 i podzielam opinie poprzedników. To świetny tuner. Kupiłem go kilka lat temu i słuchałem na nim radiowej trójki. Odkąd stacja zeszła na psy, tuner stoi nieużywany. Czeka na lepsze czasy...

Yamaha CX-1000, Yamaha MX-1, Yamaha CDX-1030, Yamaha T-80, Yamaha PF-800 (Yamaha MC-5), Yamaha NS-690II, Yamaha HP-3, Bluesound Node 2, Helion 1750 XP, okablowanie: 2x AudioQuest Quartz, AudioQuest Topaz, AudioQuest Indigo Blue, Nordost Moonglo

Cóż z tymi stacjami radiowymi to kiepsko,  ileż można słuchać oklepanego popu  z rmf ciągle to samo puszczają  o tych reklamach nie wspomnę... ja tam słucham mimo wszystko trójki i meloradio

Trójka tylko wtedy, gdy nie gadają o polityce.

Więc Mann, Niedźwiecki, Kaczkowski, Baron, Stelmach, Metz.

Lista, Minimax, Markomania i codziennie o godz. 22:00

Z internetu to open.fm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość