Skocz do zawartości
IGNORED

McGyver-tupet i dobre samopoczucie

gyvera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów

Choć to mój pierwszy wpis, nie jestem tu nowy, sledzę forum od dłuzszego czasu. Początkowo nie chciałem zabierać głosu w tak przykrej sprawie ale w końcu nie zdzierżyłem. Chodzi o doskonale wwszystkim znanego kol. McGyvera. Doskonale znanego - bo nie ma możliwości aby Go nie poznać. Praktycznie każdy temat, od 29 lipca 2004r ponad 1 600 wpisów. Problem w tym, że większość z nich to autoreklama , reklama działalności zarobkowej, która przecież na Forum nie jest dozwolona. Kol. McGyver wie wszystko ,każdy kto się z kol. McGyverem nie zgadza zostanie zwyczajnie zakrzyczany.... a prawie każdy posiadany przez forumowicza sprzęt jest do niczego, no ale oczywiście za skromna opłata

kol. McGyver zrobi z tego ósmy cud świata.

Nie kwestionuje ani wiedzy , ani doświadczenia , ani tym bardziej rzetelności kol. McGyvera- ale boje się już otwierać jakikolwiek wątek bo w środku na pewno będzie McGyver. Owa nachalność jest dla mnie rażąca- styl wielu wypowiedzi również. Ilu z nas w odpowiedzi na zadane pytanie chciałoby usłyszeć " Kupiłes najgorsze g....Wymienię Ci wysokotonówkę na ... i dopiero wtedy będzie OK" ? Większość moich zarzutów chciałem poprzeć odpowiednimi cytatami ale stwierdziłem że na same cytaty z 1600 wpisów potrzba kilku zakładek. Zainteresowanych odsyłam do wyszukiwarki ( Szukaj wg.autora). Zresztą wszyscy i tak wiedzą o co mi chodzi...

Kol. McGyver reklamuje się jako konstruktor DIY . Dla uściślenia DIY to skrót od Do It Yourself- czyli zrób to sam, a dokładniej zrób to SOBIE sam. "Zrób to sam" a nie "Zapłać mi a ja Ci to zrobię" ( nie płacąc podatków!!!) . Na całym świecie DIY jest ruchem polegającym na samodzielnym realizowaniu swojego , z NIEODPŁATNĄ pomoca innych. DIY-owcy działający na angielskojęzycznych forach - nieodpłatnie wymieniaja się doświadczeniami, pomysłami, poradami. Nieodpłatnie udostępniają swoje własne opracowania. W przypadku kol. McGyvera termin " DIY " jest co najmniej nadużyciem. Myślę że Urząd Skarbowy pomógłby roziać ewentualne wątpliwości w tej kwestii. Swoją drogą dziwię się producentom że jeszcze żaden z nich nie poinformował skarbówki o ym że ma nieuczciwego konkurenta. Nie chodzi mi wcale o to że kol. Mc Gyver chce wykorzystać zarobkowo swoją wiedzę - ale niech robi to legalnie i uczciwie i niech nie zaśmieca forum.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13537-mcgyver-tupet-i-dobre-samopoczucie/

-->gyvera, parę uwag do tego co piszesz:

1) Jeżeli McGyver podaje że coś może zrobić, to zazwyczaj zaznacza że rozmowy na ten temat będą poza forum ( porównaj to choćby z działaniem darkula i innych... ).

2) Jak dotąd nie spotkałem się z sytuacją aby McGyver krył się ze swoimi pomysłami, rozwiązania które stosuje ( ba, nawet opis co i jak zrobić prawie krok po kroku ) zawsze podaje, wystarczy poprosić ( odpowie czy to na forum czy to listownie, nie bawiąc się w żadne bzdurne "tajemnice" --> znów porównaj to z np. darkulem i innymi... ).

Życzę wszystkim tematom McGyver-owskiego "wszędobylstwa" :)

„to taki następny np. darkul” Wydaje mi się Lt_Bri że nieco przeholowałeś, darkul ma własną działalność gospodarczą, płaci podatki, po prostu żyje z tego, jak się go poprosi to też pomoże bezinteresownie, ale nie może dawać kawę na ławę i to publicznie!!! Jak sobie to wyobrażasz, potem byle kto zacznie kopiować jego pomysły za parę zł, pytam się jakim prawem? Zresztą kilka jego projektów jest na forum i cieszy się sporym zainteresowaniem.

Nawiązując do kolegi McGyver-a to jeśli ktoś chce skorzystać z jego pomocy lub usług to umawia się na prv. Nie wiem ło co w tym wątku kurna chodzi w ogóle, skasować !

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

-->opteron, darkula i innych, uzyłem jako przykładu.

Moim zdaniem wszystkie tematy/wpisy darkula i innych, dotyczące komercyjnej działalności, powinny być zostawione na forum tylko pod warunkiem podzielenia się (wszystkimi potrzebnymi) informacjami na temat tego co jest pisane.

A jeżeli ktoś chce sobie zostawić jakieś "tajemnice" co do swoich produktów/usług komercyjnych, to niech o takowych nic nie wspomina na forum, bo do tego jest dział ogłoszeń.

To są chyba dość jasne i cywilizowane zasady?

Niestety niektórzy się tych zasad nie trzymają ( są niecywilizowani :) ).

Efekt?

Forum staje się śmietnikem z ogłoszeniami, zakładką do działu ogłoszeń(szczególnie tego nie lubię) czy wręcz dział ogłoszeń staje się zakładką do forum...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Leczysz jakieś swoje kompleksy? Czytając Twoją wypowiedź, przypomniał mi się taki stary kawał: "Czytam gazetę a tam Lenin, włączam telewizor a tam Lenin, włączam radio a w nim Lenin... Chyba umrę z głodu, bo boję się otworzyć lodówkę". Co w tym złego, że Adam wypowiada się na tym forum w wielu wątkach? Może po prostu to lubi?

Uważam, że gdybyś Go poznał osobiście zmieniłbyś zdanie na jego temat. Miałem to szczęście i zapewniam Cię, że nie musiałem mu wbijać szpilek pod paznokcie, w celu uzyskania kilku bardzo ciekawych informacji na temat mojego sprzętu grającego. I nie wziął za te informacje ani grosza, więc aż takim materialistą to chyba nie jest.

W mojej opinii ten wątek jest do wyrżnięcia w pień.

GM

>LtBri

Twoja wypowiedz przypomina mi okres radosnej twórczośći.

Chcesz cos wiedziec ,to sie ucz sam..i sam to sobie opłacaj.

Jeżeli chociaż część swojej wiedzy Tobie podaje jak na tacy w postaci jakiegoś opisu czy schematu to już jest sporo.Poza tym i tak nieda rady amatorowi wszystkiego wyłożyć jak na tacy bo tego niezrozumie i będzie pytał dalej.Z twojego wpisu wnioskuje że w dziale DIY powinniśmy robic w kółko kity!Nooo wtewdy to faktycznie byłoby nowocześnie.Ciekaw jestem miny P.D,Veterana... hobby o'kay ...tylko każdy na swoje nabywane doświadczenie buli ciężką kasę.

Często czytuję wypowiedzi na forum, rzadko piszę (z różnych powodów). Cenię bardzo wypowiedzi McGyvera ponieważ wiele ciekawego można się z nich dowiedzieć, dlatego tym bardziej nie rozumiem o co tu chodzi.

Nie no, uwazam ze tym razem McGyver naprawde przegial. Uzywanie zony to zdobywania rozglosu, marne prowokacje majace jedynie na celu wywolanie wzruszajacych aktow solidarnosci... Stanowczo zadam zmiany nicku na Slodowy, imie sie nawet zgadza i zaprzestania tanich prowokacji.

Nie będę krytykować kolegów z forum ale stwierdzam, że jeśli chcą za kogoś coś zrobić i mają podtekst zarobkowy, czyli więcej niż koszt części, nie powinni udzielać się na forum z tego typu "pomocą", bo wkraczają w działalność komercyjną a nie koleżeńską, anmatorską. Jeśli chcą taką pomoc oferować to może w specjalnej rubryce "ogłoszenia". Oczywiście Peter Daniel może być wzorem dla innych.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

już kilka razy[wtym tygodniu raz]pisza domnie emaile gośćie którzy chca robić np.Drakule jako kity,pytajasie czy moga to produkować.ja odpisuje że jest to schemat na potrzeby DIY w formie bezpłatnej..więc o co biega?

-->darkul, źle mnie zrozumiałeś, chodzi mi o to aby forum nie mylic z działem ogłoszeń.

Czyli jeżeli opisuje ktoś jakieś rozwiązanie komerycyjne to:

a) Jeżeli opis znajduje się na forum, to możliwość odpłatnego świadczenia danej usługi ew. sprzedaży danego przedmiotu może być tylko dodatkiem do dokładnego opisu, w innym wypadku taki temat/wpis powinny być moim zdaniem z miejsa usuwane.

b) Jeżeli opis znajduje się w dziale ogłoszeń, to możliwość odpłatnego świadczenia danej usługi ew. sprzedaży danego przedmiotu nie musi mieć podkładki w postaci dokładnego opisu jak to zrobić ( wiadomo, z czegoś żyć trzeba ).

Tylko na tym forum znalazło się pare osób które albo oleją dział ogłoszeń i reklamują swoje usługi/produkty na forum ew. forum używają jako zakładki do działu ogłoszeń ( zazwyczaj bronią się gówniarskim tłumaczeniem że w dziale ogłoszeń nie da się zamieszczać zdjęć i/lub mało kto tam zagląda ).

Chcesz być darkul jednym z tych co to muszą się "ratować" reklamą na forum, bo ich produkty/usługi są na tyle marne że wpis w dziale ogłoszeń nikogo nie zainteresuje?

Chyba nie...

Pozdrawiam.

-->darkul, reklamą agresywną jest każde wspominanie na forum o swoim(komercyjnym) produkcie/usłudze, jeżeli nie jest to poparte dokładnego opisem jak to zrobić samodzielnie.

To samo, ale w dziale ogłoszeń, jest tylko zwykłą reklamą(kulturalną, o ile można coś takiego o reklamie jako takiej powiedzieć...).

Moim zdaniem innym sposobem "płacenia" za bytność swoich produktów/usług na forum(zamiast w dziale ogłoszeń) jest opisywanie jak sobie radzic z problemami pojawiającymi się podczas eksploatacji ( wiadomo, życie jest na tyle pomysłowe że wszystkiego w instrukcji się umieścić nie da...).

Tobie darkul takie opisy się zdarzają( i to się chwali ), tylko że dość sporadycznie, a zazwyczaj jedyną zapłatą dla forumowiczów są Twoje spory z Igodem ( poprawianie nastroju ludziom to bardzo dużo, ale to ciągle troszkę za mało... ).

Pozdrawiam.

Ja dodam tylko parę słów na temat McGyvera gdyż mam obecnie z nim bezpośredni kontakt.

Wszelkie wpisy dotyczące zarobkowej działalności jego są bzdurą!. Obecnie McGyver zgodził się zrobić mi upgrade ZA DARMO TYLKO I WYŁĄCZNIE po kosztach materiałów! I bynajmniej nie jest moją rodziną ;-)

Jest to bardzo rzetelny człowiek i zna się na rzeczy. Polecam go każdemu!!!

Przyznam się, że i mnie męczy często 'genialność' niektórych kolegow, co to mają lekarstwo na każdą chorobę i to do zaaplikowania jakimś uniwersalnym "scyzorykiem" ;-)

to chyba nie jest do końca tak. McG nie robi sobie autoreklamy - w którymś z wątków deklaruje się, że ma kolumny konkurencyjne dla wyrobów z przedziału 30.ooo zł. to nie jest poważne i raczej dalikatnie ośmiesza

Cyste bzdety , a niech se robi co chce ten McGyver ma umiejętności związane z elektroniką to niech to wykorzysta sam bym tak zrobił . Zazdroszczę kilku forumowiczom tych umiejętności ale co zrobić . Nie znam osobiście McGyvera ale wiem jak wygląda i podejrzewam że się coś zna w tym fachu , nie wiem czy mnie zj***ł na Forum ale ja też czasem palne coś na temat czyjegoś sprzętu , ktoś mi coś dowali ale staram się brać to na luz i z humorem (czasami mnie poniesie) . Ludzie te forum jest o sprzęcie audio a nie o pierdoleniu na czyjś temat zlitujcie się . Dziwię się McGyverowi że nic nie odpisuje ale podejrzewam że jest mu przykro .

Pozdrawiam Mariusz Bytom .

-->darkul, a tam pretensje :) .

Choć pomysł ze zgłoszeniem problemu Lukarowi dobry dałeś.

A sam po której stronie się opowiadasz, tych którzy robią z forum smietnik w postaci słupa z ogłoszeniami( nic w zamian nie dając ), czy może jesteś po stronie "cywilizowanej" części forumowiczów ( takich jak Veteran, McGyver czy Peter Daniel)?

Pozdrawiam.

No więc wszyscy się rozchodzą i już cicho , nie czepiać się ludzi na Forum niech każdy zrobi sobie rachunek sumienia i się zastanowi czasem nad sobą czy jego wypowiedzi są na temat i czy warto było taki wątek zaczynać .

SZYBA- warto żeby zapobiegać komercji jednak bez nerwów i obrażania a na pewno bez wpisów z brzydkimi słowami ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie wiem o co tyle hałasu.Przecierz wiadomo że wszyscy bez wyjątku produkujący, przerabiający sprzęt biorą udział na tym forum głównie ( choć przy okazji nie tylko) po to by się trochę zareklamować.To widać, słychać i czuć.Ja w kazdym razie nie mam im tego za złe. I nie ograniczałbym im możliwości wpisywania się tu.Mogą na tym skorzystać przecierz sami konsumenci (forumowicze).W perspektywie czasu jeżeli dany producent będzie się tylko reklamował a nie wnosił do wątków czegoś nowego po prostu się znudzi i nikt nie będzie na niego zwracał uwagi.Oni niech biorą udział w tym forum( się reklamują ) a my ( konsumenci) sami dokonamy selekcji.

Ja w każdym razie skorzystałem (dowiedziałem się )sporo dzięki temu że wpisują się tu ludzie z branży.

Co do McGyvera to też mi nie przeszkadza, choć zachowywał się dziwnie w trakcie wpisów po sławnym spotkaniu forumowiczów w Katowicach.Pojawiła się opinia że kolumny DIY są lepsze od kolumn produkowanych seryjnie.Miałem ochotę wtedy zabytać się McGyvera czy wystawi mi fakturę na swój produkt, ale jakoś tego nie zrobiłem.Ugryzłem się w język?

Ps

>darkul

olałem temat i dałem sobie już spokuj

Pozdrawiam

Wszystkim nam chodzi o jedno: jak najlepsza jakosc dzwieku. Nie rozumiem zatem tego gdzie lezy problem. Osobiscie wole przeczytac w poscie ktory sam napisalem z prosba "o pomoc" propozycje zakupu/upgrade'u sprzetu przez np. Gyvera czy tez innego czlowieka ktory zna sie na rzeczy , niz wydac wiecej i miec ten sam efekt. Ludzie tacy jak on, sa pomocni, stanowia alternatywe przy zakupie sprzetu, a takze potrafia "wyczarowac" cos lepszego z istniejacych juz kolumn. Nie wiem dlaczego mielibysmy ich tepic za to, ze informuja o tym uzytkownikow forum.

A teraz zadajmy sobie pytanie: gdyby nie "agresywna reklama"/wszedobylstwo (ja to wole nazwyac poinformowanie, o mozliwosci pomocy - moze i odplatnej, ale przynoszacej BARDZO wymierne korzysci), ilu z forumowiczow musialby DALEJ MECZYC SIE Z DZWIEKIEM KTORY IM NIE ODPOWIADA ALBO WYDAC XXXX NA NOWE KOLUMNY (liczba przynajmniej czterocyfrowa) aby moc byc w pelni zadowolonymi ze swojego sprzetu?

Odpowiem ci. Jeden na pewno. Ostatnio kupilem od McGyvera kolumny za ktore zaplacilem smiesznie male pieniadze w porownaniu do tego czym od tej pory karmie swoje uszy, a gdyby nie to ze "zareklamowal sie" to w zyciu bym go nie znalazl.

-->kordianek, McGyver faktycznie wspomina( na forum ) o tym że może coś komuś zrobić, ale odpłaca się tym że mówi ludziom jak to samemu zrobić, niektórym jednak nie zdarza się równie kulturalne postępowanie ( cały czas mówię o reklamowaniu swoich produktów/usług na forum zamiast w ogłoszeniach )...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.