Skocz do zawartości
IGNORED

Chromecast Audio problem

Marcin032

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:

Mam problem odnośnie Chromecasta Audio w połączeniu z Tidalem HIFI, gdy przełączam z telefonu na sprzęt ikonka HIFI gaśnie. Czasem sama się załączy chociaż bardzo sporadycznie, najczęściej gra bez HIFI. Miał ktoś podobny problem i zna rozwiązanie?

https://www.audiostereo.pl/topic/135433-chromecast-audio-problem/

Witam:

Mam problem odnośnie Chromecasta Audio w połączeniu z Tidalem HIFI, gdy przełączam z telefonu na sprzęt ikonka HIFI gaśnie. Czasem sama się załączy chociaż bardzo sporadycznie, najczęściej gra bez HIFI. Miał ktoś podobny problem i zna rozwiązanie?

A chromcast jest podpiety do sprzętu Optycznie (cyfrowo) czy analogowo ? Bo u mnie np jest tak ale w przypadku spotify, ze gdy gra chromcast, a gra na przewodzie optycznym to nie moge ingerowac w jakoś i domyslnie gra na najwyższej.

Jest podpięty analogowo tj. minijack x 2rca. We wzmacniaczu nie mam wejścia na optyk. Dziwne że czasem sam wskakuje na jakość HIFI, jednak zdecydowaną większość czasu gra bez HIFI.

Moga być dwa powody. Pierwszy, to że tidal dostosuwuje jakoś nagrania do jakości łącza, może akurat chromcast lezy gdzies za szafą i zasięg sieci wifi nie jest najlepsza ? A druga sprawa, to moze nie kazdy materiał z TIDAL jest dostepny w formacie Flac, moze HIFI zapala sie tylko wtedy kiedy utwór faktycznie jest w jakości bezstratnej.

Mój chromecast jest obok router druga sprawa za dużo osób ma ten sam problem, trzecia sprawa dzieje się to nagminnie od ostatniej aktualizacji. Zasadnicze pytanie czy to tylko bug ikonki czy faktycznie strumień nie leci w hifi.

Co do zasięgu to nie powinien go gubić, jest obok wzmacniacza na widoku. Ale jest ciekawa sugestia od kolegi, czy zielona ikonka coś daje..dziś po powrocie z pracy przesłuchałem znane mi utwory jeszcze gdy ikonka była i dziś gdy jej nie ma..ciężko mi wychwycić różnice, jednak szczerze wydaje mi się że z ikonka gra lepiej pełniej.

Dzięki, że nie potraktowałeś mojej sugestii jako próby "dokopania komuś", a dostrzegłeś to czym była, próbą zwrócenia uwagi na sedno problemu. Różnice myślę, że powinieneś wychwycić. Stwierdzenie - wydaje mi się - raczej stawia ikonkę w świetle zabawki. Widzisz ikonkę świecącą i nie więc szukasz różnic, niestety tak działa nasza percepcja.

Obawiam się że tak właśnie może być..widząc święcącą ikonkę od razu "słyszy" się lepiej, z większą ilością szczegółów, gdy zanika, dźwięk staje się płytszy, płaski..bo nie widzisz ikonki HIFI. Już nie chcę się w to zagłębiać bo można tak bez końca, jednak chciałbym to wyjaśnić czy naprawdę gaśnięcie ikonki zmienia dźwięk i dlaczego gaśnie..

Podoba mi się Twoje podejście, bez zbędnych dywagacji i rozmyślań. Proszę jeszcze tylko o podpowiedź, ponieważ Chromecasta mam podpiętego bezpośrednio do wzmacniacza, myślę nad DAC-iem. Troszkę kuleję w tym temacie przyznam szczerze, jaki tak do 500 zł, może być używka, i jak go podpiąć do Chrome i wzmaka?

Flaki

Jak wg ciebie sprzęt i jakość dźwięku nie ma znaczenia to za co płacisz? No chyba, że jesteś filantropem i dorabianie cwanszych od ciebie to takie twoje hobby ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

U mnie też z Chromecastem. Raz ikonka Hifi się świecie a raz nie. Różnic w jakości nie wychwyciłem.

Dla wszystkich zainteresowanych Chromecast spięte IFI SPDIF Ipurifier daje niesamowity progres w jakości sygnału. Tylko razem to wychodzi 900 zł ale to już streamer pierwsza klasa i naprawdę do Tidala nie trzeba nic lepszego. Oczywiście po drodze dobry Dac.:)

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Pytanie z innej beczki czy ktoś wie dlaczego nie ma ofert na chromecast Audio. Chciałem kumplowi kupić i du:((

Tu masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja tu kupowałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki. Skorzystam. Jednak to zastanawiające dlaczego brakuje ofert. Może ktoś coś wie..

Flaki

Jak wg ciebie sprzęt i jakość dźwięku nie ma znaczenia to za co płacisz? No chyba, że jesteś filantropem i dorabianie cwanszych od ciebie to takie twoje hobby ;)

Z reguły słucham muzy w tle i obojętne mi czy leci Tidal w hifi czy radio internetowe 320kb/s.

Mam sprzęt taki że nawet stare Zeppeliny brzmią przyzwoicie.

Tidal gra czysto ale jest wyprany z emocji te same nagrania lepiej grają z krążka o vinylu nie wspominam

Swoją drogą,gonicie królika kupujecie wypasiony sprzęt a duża część słuchaczy daje się robić w ciula szpecom od marketingu oraz recenzentom.

Znajdzie się ktoś kto odróżni DSD od Flac lub mp3? U siebie w domu w często złym akustycznie pomieszczeniu?

Mowa o Flac z neta pewnie przeriobionego z mp3 u ruskich magików.

Miałem Qobuz na trial,taki Tidal to przy nim gówniany pomiot Jay'a

Różnica wychwycona mimo że nie jestem jakimś wprawionym słuchaczem

Jest a przekłada się to na cene abo,heh

Dodam że Deezer też jest niczego sobie ale marketing słaby i ludzie go olewają.

Ludzie wieszają pasy na Spotifaju ale ja go lubię.

Ale oppo 103d ma Tidal na pokładzie więc zrezygnowałem z niego ale jak sie skonczy mi abo na niego to zapodam znowu z tableta Spotifaja po usb

To zastanawiające co piszesz. Aż taka różnica jest między Qobuz a Tidal?

Oczywiście że zastanawiające, no różnic nie ma. Poza tym również nie zgodzę się ze jakość dźwięku jest bez znaczenia, płaci się za hifi aby grało w tej jakości. Możliwe że komuś pomogę, u mnie od jakiegoś czasu gra z hifi, najpierw załączam tidala z telefonu i daję pauze, następnie łączę z chromecastem i dopiero start, wtedy gra nadal w hifi, nie wiem jaki ma to wpływ ale gra w hifi, gdy łączyłem z chrome bez pauzy ikonka gasła. Różnica jest słyszalna.

Oczywiście że zastanawiające, no różnic nie ma.

Domniemywam że porównywałeś oba serwisy???

Czy gdzieś Antka szwagra brat wyczytał i podzielił się z Tobą wiedzą???

Oczywiście że zastanawiające, no różnic nie ma. Poza tym również nie zgodzę się ze jakość dźwięku jest bez znaczenia, płaci się za hifi aby grało w tej jakości. Możliwe że komuś pomogę, u mnie od jakiegoś czasu gra z hifi, najpierw załączam tidala z telefonu i daję pauze, następnie łączę z chromecastem i dopiero start, wtedy gra nadal w hifi, nie wiem jaki ma to wpływ ale gra w hifi, gdy łączyłem z chrome bez pauzy ikonka gasła. Różnica jest słyszalna.

OK przetestuję ten patent na włączanie w jakości Hifi. Dzięki

Domniemywam że porównywałeś oba serwisy???

Czy gdzieś Antka szwagra brat wyczytał i podzielił się z Tobą wiedzą???

Nie dzielę się wiedzą nie mając odpowiedniej wiedzy lub porównania. Widać w każdym Twoim poście że jesteś negatywnie nastawiony do Tidala, ale każdy ma swoje zdanie i preferencje.

A u mnie raz działa ale czasami nie. Różnić nie wychwyciłem . Sądzę że to tylko problem komunikacji Tidal. Jakość jest cały czas Hifi. Na przykład kiedy słucham na słuchawkach ze smartfona często mam sygnał HiFi a z tego co kojarzę jesli nic się nie zmieniło na urządzeniach mobilnych nie ma tej jakości dźwięku. Jeśli się mylę to mie poprawcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.