Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do Vincent 237mk

Krystian81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono ;)

Proźba jak w tytule. Posiadam wzmacniacz VINCENT 237mk, który w tym momencie pracuje ze starymi kolumnami JBL e80. Poprzedni wzmacniacz był Nad 326. Teraz przyszedł czas na wymianę kolumn. Muzyki jakiej słucham to w zasadzie każdej po trochu w zaleznosci od nastroju ;) rap, dance,pop czasem hip-hop. Pomieszczenie kwadrat 22-25m2 w wielkiej płycie. Kolumny podłogowe. Lubię dobre zejście na basie , wyeksponowaną i ciepła średnice i nie kująca góra pasma. Kolumny rozstawione od siebie na ok 2 m ( między nimi komoda RTV) i po 0,5 m od ścian bocznych. Myślałem o przednim bas reflex ale nie wiem. Słuchałem diamond 28 ale mi nie podeszły zwłaszcza dół pasma bez takiej soczystości. Muzyki słucham z odtwarzacza sieciowego Pioneer N-70a , a w niedalekiej przyszłości pomyśle o cd VINCENTA. A budżet na kolumny to max. 10 tyś zł lub taniej. Mogą być używane.

https://www.audiostereo.pl/topic/135525-dob%C3%B3r-kolumn-do-vincent-237mk/

Może poszukaj czegoś używanego polskiego, nie myl z Pylonem Harpie pojawiają od czasu do czasu, mi sie udało kupić Dobermany II z drugiej ręki, Markusy rzadko się trafiają, może coś innego jeszcze ktoś zaproponuje

Jak masz poniżej 25m2 to Diamondy 25 też bym wziął pod uwagę. Nie piszesz gdzie słuchałeś tych Diamondów, warto odsłuchać we własnym pomieszczeniu.

Jak masz pływające panele podłogowe to raczej potrzebne płyty z granitu. Warto zwrócić uwagę na kable te kolumny punktują słabe punkty systemu

momentalnie. Minimum dla kolumn to 2.5mm2 linka OFC cieńsze linki i druty trzeba dobierać z ostrożnością.

Kolumny które powinny dać dużo basu to np. Focale z serii Aria. Ewentualnie można by przesłuchać Sapphire 25 i 31 jak nie słuchasz Jazzu i Klasyki.

Dobry bas powinna dawać też kolumna np. STX FX-300.

Myslalem nad Focal aria 926.

Myślę tez o kef r700.

Lubię ładnie wyeksponowaną średnice i nie męczące wysokie z dobrym zejściem na basie. Mam co prawda subwoofer ale chciałbym z niego zrezygnować.

• Moderatorzy

Do Vincenta to zdecydowanie Audio Academy Rhea poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można się umówić na odsłuch w domu, Pan Michał przyjedzie do Ciebie z kolumnami i kablami na odsłuch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Ogólnie tutaj na forum dość często przewija się łączenie kolumn AA z elektroniką Vincenta.

Ja będę podchodził z drugiej strony - mając AA Hyperiony planuję przetestować właśnie Vincenta 237MK.

Wybierając kolumny AA to nawet najdroższy model - Rhea - kupisz nowe poniżej założonego budżetu więc sądzę, że warto spróbować.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.