Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz z twardym dyskiem - jaki?

Diaderny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich serdecznie. Postanowiłem odświeżyć temat z 2008 roku. Przez te parę lat trochę się zmieniło w takich urządzeniach i może ktoś z Was ma coś podobnego i używa. Potrzebuję porady na temat zakupu jakiegoś odtwarzacza plików FLAC z twardym dyskiem. Nie potrzebne mi bzdziny typu spoty, radio internetowe i inne bajery. Mam wzmacniacz NAD 352 i chciałbym urządzenia, które podłącze bezpośrednio i będę się cieszył dobrą jakością muzyki. Urządzenie do 1000 zł.

https://www.audiostereo.pl/topic/135617-odtwarzacz-z-twardym-dyskiem-jaki/

Witam Wszystkich serdecznie. Postanowiłem odświeżyć temat z 2008 roku. Przez te parę lat trochę się zmieniło w takich urządzeniach i może ktoś z Was ma coś podobnego i używa. Potrzebuję porady na temat zakupu jakiegoś odtwarzacza plików FLAC z twardym dyskiem. Nie potrzebne mi bzdziny typu spoty, radio internetowe i inne bajery. Mam wzmacniacz NAD 352 i chciałbym urządzenia, które podłącze bezpośrednio i będę się cieszył dobrą jakością muzyki. Urządzenie do 1000 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podłaczasz pendrive i odtwarzasz. Z HDD nie ma nic w tej kwocie

Ukryta Zawartość

Tanie BD playery odtwarzają, ale problem, to niestety wyświetlacz, a raczej brak informacji :-(

Kupiłem Pioneera 150, ale muszę odpalać TV, żeby się poruszać pomiędzy folderami i plikami.

Poza tym jak ktoś lubi, ma bardzo analogowy dźwięk, jest dynamiczny i odtwarza wyższe gęstości.

Najtańszy chyba jest Panas z wave i flac'ami już poniżej 4 stówek.

Z twardzielem TB widzę tylko Soniaka, ale to prawie 4 budżety :-(((

Są przenośne, ale zwykle na baterie... np. FiiO M3 można by użyć jako stacjonarny.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niestety jest to minus, żeby do słuchania muzyki z odtwarzacza był potrzebny TV bo większość nie ma sensownego wyświetlacza . Coraz więcej sprzętów ma sterowanie z tableta czy smartfona co jest jakimś kompromisem.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Szukaj używanej Yamaha CD-N500. Słaba jako odtwarzacz CD ale z plików gra rewelacyjnie. Jedynym odstępstwem od założeń jest konieczność użycia pena lub dysku zewnętrznego

Każdy odtwarzacz będzie miał ten sam feler.... kłopot z wyborem tego co chcemy posłuchać.

Z dyskiem są dostępne droższe Blu Raye.. ale ja bym poszedł w jakiś Stream Player z Dlna. Sterujesz tym z telefonu i po sprawie.

Gość numik

(Konto usunięte)

do najmniejszego Auralica można włożyć hdd

https://www.audiophonics.fr/en/raspdac-rasptouch-c-6314.html

tu są ciekawe playerki z dac bądź bez - z ekranem dotykowym, dyski zewn bez problemu

Normalnie - każdy, choćby całkiem śmieciowy komputer z twardym dyskiem i USB DAC... gdzie tu problem? :)

DAC dobieramy do własnych preferencji, a komputer może być zupełnie byle jaki. :)

Co się zmieniło w ciągu ostatnich lat to wysyp firm oferujących jakieś wynalazki na Linuxie z twardym dyskiem za chore pieniądze. Po co się w to pchać?

Są też sensowne playery z twardym dyskiem ale niestety - drogie.

Cała sztuka polega na odróżnieniu marketingowej wydmuszki od uczciwego sprzętu.

Dlatego lepiej "wsiąść do peceta byle jakiego". ;)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość numik

(Konto usunięte)

a to to pewka, ale zakładam że może autor nie chce/nie może tego łączyć, niewygodnie mu - bo ja wiem? Sam do dziś jadę na lapku, ale nowy nie jest, zaczęły się BSODy co nie ułatwia. Na szczęście okazało się, że w szufladzie mam Pioneera BDP-150 więc będę mógł porównać jak to wypada:)

Taki mały dedykowany playerek z touchscreenem na malince, dedykowany do audio, z wyjściem coax i i2s...to jednak jest altenratywa dla kompa, jakościowa również, Auralic Mini czy Sotm również. Lapek jak najbardziej ok, ale trzeba go troszkę ustawić pod tą funkcję, przy czym mój dac niestety pokazuje mi, że kabel usb też ma znaczenie, a to drogie zabawki, coax czy hdmi do i2s jest jednak ciekawą opcją, a Ci Francuzi z audiophonics mają fajne zabawki w ok cenach

Dziękuję za Wasze porady i rzeczywiście zrobię tak że kupię jakiegoś DAC bo muzykę i tak mam na komputerze i z niego będę odtwarzał za pomocą foobar2000. Nie potrzebuję fajerwerków a mam 44 wiosny i jestem bardzo sprawny to i do kompa się podniosę aby przełączyć utwór lub zmienić wykonawcę.

Normalnie - każdy, choćby całkiem śmieciowy komputer z twardym dyskiem i USB DAC... gdzie tu problem? :)

DAC dobieramy do własnych preferencji, a komputer może być zupełnie byle jaki. :)

Co się zmieniło w ciągu ostatnich lat to wysyp firm oferujących jakieś wynalazki na Linuxie z twardym dyskiem za chore pieniądze. Po co się w to pchać?

Są też sensowne playery z twardym dyskiem ale niestety - drogie.

Cała sztuka polega na odróżnieniu marketingowej wydmuszki od uczciwego sprzętu.

Przyznaję pełną rację jakoś tego nie umiałem sam określić ale o to mi chodzi. Jest to najlepszy i najtańszy sposób.

Rozmyślam nas DAC iTX , NOSTROMO 5H, Nostromo Wolf i Cambridge Audio DAC Magic 100.

Gość

(Konto usunięte)

Tascam DA 3000 , Korg mr 2000 s , Boss Br 1200 , Wszystkie mają wyświetlacze i mogą pracować bez komputera . Ten ostatni to nawet płytki wypala . Może służyć jako zwykły CD Player choć jest bardzo leciwy .

Chyba wolałbym kupić coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego jakiś najtańszy NAS 2-3 TB z własną chmurą (cały zestaw nie przekroczy 1500 PLN). Sterownie Yamahy z telefonu lub z tabletu bardzo łatwe i bezproblemowe, a do tego dostęp do muzyki z NAS gdziekolwiek jestem.

Ukryta Zawartość

Z Foobar2000 nie musisz latać.. ma dostęp zdalny z np. Smartphona. Pobierz dodatki foo_dlna lub foo_remote.

Components needed:

- foo_httpcontrol

Na smartku foobarcontroler.

Tascam DA 3000 , Korg mr 2000 s , Boss Br 1200 , Wszystkie mają wyświetlacze i mogą pracować bez komputera . Ten ostatni to nawet płytki wypala . Może służyć jako zwykły CD Player choć jest bardzo leciwy .

:) Jak wcześniej napisałem 1000 góra 2000 tyś. a wszystkie wymienione około 3k
Gość

(Konto usunięte)

Dobre musi kosztować . Co z tego że kupisz złom za kilkaset złotych który ci się zaraz zepsuje i będziesz musiał wydać kolejne kilkaset złotych i tak dookoła Wojtek ?

Lepiej kupić coś co posłuży lata a nie pół roku .

Z Foobar2000 nie musisz latać

To samo JRMC. Na tablecie i telefonie mam program Gizmo i nigdzie się nie lata. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kupiłem Pioneera 150, ale muszę odpalać TV, żeby się poruszać pomiędzy folderami i plikami.

A ten Pioneer nie ma obsługi przez tablet/smartfona ? W takim przypadku wszystko powinno wyświetlać się na tych urządzeniach bez potrzeby włączania TV. Wydaje mi się że Pioneery mają taką aplikację.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A ten Pioneer nie ma obsługi przez tablet/smartfona ? W takim przypadku wszystko powinno wyświetlać się na tych urządzeniach bez potrzeby włączania TV. Wydaje mi się że Pioneery mają taką aplikację.

Heh, przypomniałeś mi, że miałem sobie zamontować Marantz Remote App. :)

Działa.

Całe sterowanie KD mam teraz z telefonu czy tableta.

Każde nowe urządzenie Marantza powinno dawać się tak obsługiwać.

Całe sterowanie KD mam teraz z telefonu czy tableta.

Każde nowe urządzenie Marantza powinno dawać się tak obsługiwać.

Źródła które nie mają sterowania z tabletu są obecnie trudne do zaakceptowania. Teraz chyba wszyscy już maj aplikacje na tablet/smartfona.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)

Źródła które nie mają sterowania z tabletu są obecnie trudne do zaakceptowania. Teraz chyba wszyscy już maj aplikacje na tablet/smartfona.

Z wyjątkiem gramofonu na winyle . Chyba że jest to najdroższy gramofon na świecie . On łączność z inetem ma chociaż nie wiem po jaką cholerę .

Z wyjątkiem gramofonu na winyle

Chodziło oczywiście o źródła cyfrowe. Gramofon może być wyposażony w przetwornik A-D do digitalizacji winyli, wtedy może jest jakieś uzasadnienie sterowania przez tablet, ale to też wątpliwe.

Gość

(Konto usunięte)

Chodziło oczywiście o źródła cyfrowe. Gramofon może być wyposażony w przetwornik A-D do digitalizacji winyli, wtedy może jest jakieś uzasadnienie sterowania przez tablet, ale to też wątpliwe.

Nie do końca wątpliwe . Przy obecnej technologii i przy modzie na wzajemne szpiegowanie jak najbardziej .

Z Foobar2000 nie musisz latać.. ma dostęp zdalny z np. Smartphona. Pobierz dodatki foo_dlna lub foo_remote.Components needed:

- foo_httpcontrol

Na smartku foobarcontroler.

Witam zobacz sobie bardziej stabilne foobarcon remote controller na stronie programu wszystko opisane i w sklepie Google masz darmową apke z reklamami i pro płatną bez reklam

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.