Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do stereo - który wybrać?

e-gregor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam następujący sprzęt:

amplituner Denon AVR 700-RD

cd Denon DCD 620

deck Denon DRM 510

2 kolumny Tonsil 50 W

Z kolumn jestem ogólnie zadowolony - wymiana amplitunera z brodatego 35-letniego Sonego na 5 latka Denona sprawiła, że kolumny, których chciałem się pozbyć, grają zadowalająco i ostaną się. Brakuje mi tylko basu.

Słucham głównie muzyki drum'n'bass, house, chillout. Głównie elektronicznej. Postanowiłem dołożyć subwoofer. Zastanawiałem się nad Kodą sw-1000, ale teraz mogę okazyjnie kupić yamahę.

Proszę o pomoc - jeśli ktoś miał okazję posłuchać wymienionych przeze mnie subwooferów proszę o opinię na ich temat.

Yamaha YST 015

Yamaha YST-SW 205

Yamaha YST-SW 315

Dzięki za opinie i pozdrawiam,

Grzesiek

o w tym temacie do muzyki drum'n'bass moge ci doradzic , poda zadnym pozorem nie bierz kody !! to tragedia moim zdaniem z plaskim basem walcym jak deska o sciane, natomiast polecam przesluchaj sobie PAradigm PS1000v4 jak ja posluchalem go po kodzie to mi szczeka opadla i rzucilo mnie na kolana on produkuje mega niski super jakosci bass i kazde kolumny z nim dla mnie brzmialy super (kolumny kody oczywiscie bo bylo to w sklepie polpaku w Wawie) oczywiesice kolumny kody same w sobie nie brzmia cudownie ale ten sub mnie oszolomil nie mam na niego piniedzy ale jak kiedys uzbieram to uwzam ze to swietny zakup , jesli dla ciebie zawysoka cena to chociaz pojdz i posluchaj go i zastanowisz sie pewnie czy nie poczekac i nie dozbierac :D albo i nie zalezy jakie mamy gusta dla mnie to najleprzy sub chyba na rynku do 2000zl :) tzn nie sluchalem ich tak wiele ale z tych co przesluchiwalem to zdecydowanie paradigm deklasuje kode calkowicie w subach i absolutnie nie chodzi tu o wielkosc ale ten dzwiek mmm.... miodzio, szczerze polecam

Subwoofery Yamahy, z najdroższymi włącznie, do muzyki nadają się w mojej ocenie mocno średnio. Wszystko brzmi z nimi po prostu sztucznie, i o ile w kinie domowym podbity w charakterystyczny dla nich sposób bas może brzmieć efektownie, w muzyce raczej drażni.

Misiowiec ma rację z tym paradigmem - to niezbyt drogi i potężny sprzęt. O ile miłośnik jazzu albo klasyki wyklnie go za brak precyzji - w końcu to 'burzyciel murów' projektowany do kina domowego - do drum'n'bass i innej solidnej elektroniki będzie jak znalazł.

niech lepij sam poslucha bo te opinie czesto myla czlowieka , drumik ma to do siebie ze lubi bardzo niski i miekki bas wiec to musi byc cos o dobrych mozliwosciach w tym kierunku

Ćwiczyłem Yamahę (pewnie jakiś podstawowy sub) i nie mogę polecić go do zastosowania w audio . Kolega który zakupił komplet głośników do KD nie wlącza tego urządzenia bo do brzmienia kolumn wolnostojących już nic nie wnosi. Kody słyszałem tylko w salonie i wiem że potrafi zagrać. Generalnie z tanimi subami trzeba uważać bo mogą zaszkodzić niestety ustawienie ich nie może być dowolne (trzeba mieć miejsce) samemu dobry efekt osiągnąłem stawiając go pomiędzy głośnikami i maksymalnie cofając za ich linie co u mnie jest odległością około metra. Strojenie to już osobna sprawa sugeruje takie żeby tak wszystko ustawić aby nie grał jak kolejny głośnik a jedynie uzupełniał pasmo wtedy kiedy trzeba.

Ja proponuję TANNOY M SUB 10 który przez rok u mnie w domu dodawał trzęsienia ziemi do muzyki.

Jest to bardzo dobry jakościowo subwoofer co widać u innych użytkowników forumowych korzystających z jego zalet.

Spójrz w o mnie...jak będziesz zainteresowany pisz na maila

Zdjęcie z tematu WASZE USTROJE....

[obrazekLUKASZ-222830_1.]

I jeszcze jedna próba...

[obrazekLUKASZ-222831_1.jpeg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam , postaraj sie tez poszukac sabka VELODYNE .Sluchalem go u znajomego,mial podpiete do niego monitorki NHT super one i naprawde bardzo fajnie sie uzupelnialo.Bez zadnego dum dum .Niskie tony fajnie wypelnialy przestrzen. A zaplacil za niego w 1999 okolo $599. Uzywki chodza po jakies $300-$400. Naprawde warto poszukac. Pozdrawiam.

"Bez zadnego dum dum" przypomne ze kolega slucha drum'n'bass wiec musi ocenic sam co mu podasuje niejednokrotnie moze okazac sie iz sub o kulturalny zdyscyplinowanym basie do rocka nie bedzie mu pasowal ale nie chce tu nic narzucac poprostu kazdemu podoba sie inny dzwiek, znam kolesia ktory akurat lubi twardy suchy bas ktory wali jak deska o sciane,jemu sie to podoba mi akurat zupelnie nie, wiec trzeba posluchac , apropo jeszcze tej kody to ja bylem przekonany ze konstrukcja o takich wymiarach jak SW952 zapewni mi fajny miekki bas , noi wrecz przeciwnie , zwykle wysokowydajny band pass ladnie sie w tym sprawdza ale nie tylko dlatego jeszcze raz naklaniam do przesluchania PS1000v4 jesli sie nie spodoba zamykam buzie i siedze cicho :)

:kulturalny zdyscyplinowany bass; co to znaczy ???? VELVODYNE posiada rozne mozliwosci podlaczenia, zypelnie inaczej do materjalu kinowego, w ktorym to jest bardzo drapiezny czyli DUM DUM z duza iloscia powietrza, a zupelnie inaczej do stereo w ktorum bass schodzi bardzo nisko bez DUM DUM . Przy odrobinie zwiekszenia potencjometrem sily basu potrafi pokazac szyby poluzowane w drzwiach i to bez DUM DUM. Sluchalem roznych subkow KEF, B&W itp. ale zaden nie zrobil na mnie takiego wrazenia jak sub VELVODYNE. Aha wracajac do tematu poszukaj na ebay , poswiec troche czasu a bedziesz zadowolony. Pozdrawiam.

Przypomnialem sobie ze jeszcze kiedys sluchalem sub NHT , i tez sie zdecydowanie wyroznial . Ale cena byla dwukrotnie wyzsza od tej ktora zaplacil znajomy za VELODYNE tzn. okolo $1400. Tez warto poszukac , uzywki beda tansze. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Yamaha może do muzyki nie jest idealna, ale wierzcie mi że w tej cenie jest bardzo, bardzo ok, poza tym ładnie wygląda w pokoju i jest niezawodna (trafo cichutkie jak myszka pod miotłą). Gdy poszperacie w necie znajdziecie również wiele pochlebnych recenzji i rekomendacji, ale wybór zawsze najlepiej pozostawić sobie samemu :-)

Ukryta Zawartość

pragne zauwazyc ze to juz prawie najwyzszy model Yamahy jeszcze jest tylko SW1500 o ile sie nie myle albo 1200 nie pamietam juz ale cena tez jest pokazna wiec tego trzeba juz dokladnie przesluchac przed zakupem i ocenic , wydaje mi sie jednak choc nie chce prorokowac ze z tym SW800 paradigm moglby chyba jeszcze powalczyc a noz by wygral :) no ale Yamaszki nie slyszlem wiec nie bede krakal ale chetnie wybiore sie kiedys na jakis odsluch bo swego czasu tez mnie interesowaly te suby , narazie moj swiat subow przycmil PS 1000v4 :D

Oczywiście, że mógłby powalczyć, Paradigm robi znakomite suby, ale niestety są duże i nie kazdy ma na nie miejsce, Yamaha jest kompaktowa, a tez potrafi wiele, w szczególności gdy mówimy o najwyzszych modelach :-)

tez racja to juz zupelnie inny problem , ale jak ja mialbym do wyboru suba troche wiekszego na ktorego niby nie mam miejsca a jakiegos malego zgrabnego ktory gra 2 klasy gorzej tio stanolbym na glowie zeby zmiescic tego pierwszego nawet jak mialby mi troszke szpecic w mieszkaniu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.