Skocz do zawartości
IGNORED

NOCNY MAREK .

rgomez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem wielkim wielbicielem/czytelnikiem tegoż, jak również innych stron poświęconych wszelakim formom audio/stereo/kina domowego/ audio mobilnego. Szukam kina domowego do salonu/ pokoju dziennego. Wymiary tegoż to 3, 5 x 5,5. Oczekiwania to 70 % filmy/kino, 30 % stereo/muzyka. Dźwięk raczej zmiękczony , bez wyraźnych zarysowań poszczególnych pasm, szczególnie pasma górnego ( żona nie lubi syczenia). To tyle jeśli chodzi o oczekiwania od systemu. Budżet nie jest szczególnie wysoki ale myślę że 5/6 tysięcy złotych polskich mogę wydać. Będę wdzięczny za pomoc, na to liczę. I z góry dziękuję za wszelakie porady.

Witam. Jestem wielkim wielbicielem/czytelnikiem tegoż, jak również innych stron poświęconych wszelakim formom audio/stereo/kina domowego/ audio mobilnego. Szukam kina domowego do salonu/ pokoju dziennego. Wymiary tegoż to 3, 5 x 5,5. Oczekiwania to 70 % filmy/kino, 30 % stereo/muzyka. Dźwięk raczej zmiękczony , bez wyraźnych zarysowań poszczególnych pasm, szczególnie pasma górnego ( żona nie lubi syczenia). To tyle jeśli chodzi o oczekiwania od systemu. Budżet nie jest szczególnie wysoki ale myślę że 5/6 tysięcy złotych polskich mogę wydać. Będę wdzięczny za pomoc, na to liczę. I z góry dziękuję za wszelakie porady.
Ptzepraszam, edycja coś siada. Jeżeli nie w tym temacie założyłem wątek ( bardzo możliwe) to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu. Dziękuję.
https://www.audiostereo.pl/topic/135757-nocny-marek/

W tym budżecie specjalnie nie poszalejesz.

Ja wydałem ok 4800zł w przeliczeniu na ampli slim Marantza i zestaw mini-kolumienek 5.1 od Wharfedale. A gdzie kable?

Do kina na mały pokój styka, nawet fajnie jest ale muzyki to bym nie miał odwagi na tym odtwarzać. :)

Jak chcesz żeby KD służyło Ci także do stereo to powiększ budżet, szukaj używanego sprzętu Anthem czy wysokiego Marantza.

Kolumny najlepiej Paradigm do tego. Też może znajdziesz używane.

Ale w budżecie 5/6 tys złociszy zapomnij o młotkośrubokręcie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/135757-nocny-marek/#findComment-4231533

Sąsiad kupił ostatnio Marantz 1608 i na ebay.pl Tannoy hts 101 XP za 1830 PLN , w kraju są za 3100 :)

Myślę , że do filmu od czasu do czasu taki zestaw wystarczy , a do muzyki kupił uzywane Chario . Do tego przełącznik na głośniki i będzie git.

Nie jest on ani audio filem , ani Video filem. Do codziennego użytku napewno wystarczy

Na Olx masz Harman Kardon hkts 60 za 1400 PLN. Do kina wystarczy :)

Jakiś Marantz NR 1506 , 1507 , 1508 i masz KD.

Stereo możesz zbudować na wzmacniaczu i monitorach .

Pozdrawiam

Maciej

https://www.audiostereo.pl/topic/135757-nocny-marek/#findComment-4231549

Ja kupiłem Marantz 5011 i zestaw STX Electrino, razem wyszło 5600. Do tego stojaki na efektowe za 250 i 100 zł na zwykłe kable Qed do frontów i centrala. Jak ktoś mi powie, że to nie gra to sorry, ale padnę. Zestaw z jakimiś Heco, Melodicą itp i np Denonem X2300 wyjdzie podobnie. Po dość krótkim czasie badania tematu i przeglądaniu tego forów i paru innych i z własnego doświadczenia powiedziałbym, że 6K jest optymalną kwotą do wydania. No może 7k z subem. I to za nowy sprzęt. Oczywiście można lepiej, sam bym z chęcią kupił lepsze kolumny, ale ten pułap cenowy w zupelności wystarczy, aby z bananem na twarzy oglądać filmy i muzyki też można spokojnie posłuchać.

https://www.audiostereo.pl/topic/135757-nocny-marek/#findComment-4231555

Jesli bylaby to skladanka z uzywek to w tym budzecie spokojnie starczy na naprawde dobry sprzet.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Preamp: Marantz SR7010. Power Amp: Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5500. Bluray: Oppo UDP-205, PS3 Glosniki: Tannoy Precision 6.4 - front,Tannoy Precision 6C - central, Tannoy Revolution DC6T - sorround, Tannoy Revolution DC6 - front high Tannoy Revolution DC4 -sorround high. Subwoofery: 2x Tannoy Revolution R-SUB15. TV: Sony KD-65XD8599. Projektor: Póki co brak, Dekoder: NC+

https://www.audiostereo.pl/topic/135757-nocny-marek/#findComment-4231642

Ja kupiłem Marantz 5011 i zestaw STX Electrino, razem wyszło 5600. Do tego stojaki na efektowe za 250 i 100 zł na zwykłe kable Qed do frontów i centrala. Jak ktoś mi powie, że to nie gra to sorry, ale padnę. Zestaw z jakimiś Heco, Melodicą itp i np Denonem X2300 wyjdzie podobnie. Po dość krótkim czasie badania tematu i przeglądaniu tego forów i paru innych i z własnego doświadczenia powiedziałbym, że 6K jest optymalną kwotą do wydania. No może 7k z subem. I to za nowy sprzęt. Oczywiście można lepiej, sam bym z chęcią kupił lepsze kolumny, ale ten pułap cenowy w zupelności wystarczy, aby z bananem na twarzy oglądać filmy i muzyki też można spokojnie posłuchać.

Też mam taki amplituner, jeden z sensowniejszych jakie były dostępne w niewielkich pieniądzach, ma wyjścia pre-out więc w razie czego gdyby mnie naszło na dołożenie wzmacniacza to jest taka opcja. Również uważam, że gra to całkiem nieźle także jak chodzi o muzykę (z moimi frontami Monitor Audio Bronze 2), kupowałem w ciemno ale szczęśliwie udało się trafić w mój gust (później dopiero miałem okazję porównać). W każdym temacie jak ten zaraz pojawiają się wpisy, że bez wzmacniacza nie można posłuchać muzyki, bo amplituner się do tego nie nadaje - nie zgadzam się z tym, a raczej nie jest to do końca prawda. Nie chcę nikogo przekonywać, że amplituner to ekstra sprzęt do wszystkiego i wszystko robi najlepiej na świecie, ale gadanie że nie można na nim posłuchać muzyki to też bzdura. Można i to całkiem przyzwoicie, natomiast jeśli komuś "apetyt rośnie w miarę jedzenia" to nic nie stoi na przeszkodzie aby uzupełnić sprzęt o wzmacniacz.

https://www.audiostereo.pl/topic/135757-nocny-marek/#findComment-4231849

Też mam taki amplituner, jeden z sensowniejszych jakie były dostępne w niewielkich pieniądzach, ma wyjścia pre-out więc w razie czego gdyby mnie naszło na dołożenie wzmacniacza to jest taka opcja. Również uważam, że gra to całkiem nieźle także jak chodzi o muzykę (z moimi frontami Monitor Audio Bronze 2), kupowałem w ciemno ale szczęśliwie udało się trafić w mój gust (później dopiero miałem okazję porównać). W każdym temacie jak ten zaraz pojawiają się wpisy, że bez wzmacniacza nie można posłuchać muzyki, bo amplituner się do tego nie nadaje - nie zgadzam się z tym, a raczej nie jest to do końca prawda. Nie chcę nikogo przekonywać, że amplituner to ekstra sprzęt do wszystkiego i wszystko robi najlepiej na świecie, ale gadanie że nie można na nim posłuchać muzyki to też bzdura. Można i to całkiem przyzwoicie, natomiast jeśli komuś "apetyt rośnie w miarę jedzenia" to nic nie stoi na przeszkodzie aby uzupełnić sprzęt o wzmacniacz.

Bo Marantz to właśnie najsensowniejsze produkty dla wymagających ;) Najlepiej dopracowane, niezawodne i najdroższe.

Poza oczywiście ceną, problemem największym tych urządzeń jest design ;) A jak wiadomo wygląd to główne kryterium przy wyborze wszystkiego ;>

Internetowi handlarze tego nie polecają bo się tym cięzko handluje a internetowe mędrki wiedzą że w kinie słabo, w stereo słabo a czerń mało czarna : D

https://www.audiostereo.pl/topic/135757-nocny-marek/#findComment-4234726

A jak wiadomo wygląd to główne kryterium przy wyborze wszystkiego ;>

O właśnie, zapomniałem napisać że Marantz mi się bardzo podoba z wyglądu, a że traktuję to pudło także jako element wystroju, a nie obiekt kultu w jaskini hobbysty to tym bardziej jest to plus :)

https://www.audiostereo.pl/topic/135757-nocny-marek/#findComment-4235078

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.