Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś na proju HD ogląda 4K?

jgx

Rekomendowane odpowiedzi

Część

z racji tego że pojawia się coraz więcej treści w 4K zaczynam pomału myśleć nad zmianami. O proju 4K można (przynajmniej ja) na razie zapomnieć, chciałbym kupić Player 4K i tu pytanie do osób które maja z tym doświadczenie. Czy materiał 4K (BD) wywalony na ampli HD i dalej na proja HD różni się na ekranie cokolwiek względem materiału HD? Nie chodzi mi o teorie bo wiem jak to wygląda (powinno być tak samo bo ampli poda 1080) ale być może w praktyce jest jednak inaczej tzn. poda 1080 ale na ekranie jest ładniej ;). Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie proszę o info. Prosiłbym o wypowiedz osób które tak oglądają (źródło 4K ampli HD proj HD)

To ja troszkę inaczej....

W ampli mam upscaling do 4k i kiedy go włączam projek nic nie wyświetla. .. czarny obraz....

Yodas spróbuj zmienic na 24hz(ustawienia wyjscia chyba) i wtedy zobacz.Ręki nie dam sobie uciąć ,ale moze twój ampli 4k obsługuje tylko do 30hz .Dobrze gdybyś miał komputer i karte nvidii .Wtedy włączasz oszukane 4k (dsr) jako żródło w karcie i wlasnie odświeżanie 24hz i powinien obraz pójść na projektor.

Część

z racji tego że pojawia się coraz więcej treści w 4K zaczynam pomału myśleć nad zmianami. O proju 4K można (przynajmniej ja) na razie zapomnieć, chciałbym kupić Player 4K i tu pytanie do osób które maja z tym doświadczenie. Czy materiał 4K (BD) wywalony na ampli HD i dalej na proja HD różni się na ekranie cokolwiek względem materiału HD? Nie chodzi mi o teorie bo wiem jak to wygląda (powinno być tak samo bo ampli poda 1080) ale być może w praktyce jest jednak inaczej tzn. poda 1080 ale na ekranie jest ładniej ;). Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie w temacie proszę o info. Prosiłbym o wypowiedz osób które tak oglądają (źródło 4K ampli HD proj HD)

Witaj

Posiadam ciągle tv full hd i jestem abonentem Netflixa ,więc serial Stranger Things 2 bezposrednio z tv lub kompa moge oglądac tylko w full hd z bitrate około 7mbps .Ten sam serial w wersji 4k 3840x1920 niepełne(w takiej jest nagrany) sciągnietej z sieci bitrate jest od 20mbps do nawet czasam 80mbps .Bieżący odczyt robię w najnowszym powerdvd 17.Moja opinia jest taka ,że róznica jest na + na 65 calach ale nie jakas powalająca .W mojej opinii ogólnie filmy nagrane kamerami 4k ,puszczone w full hd wyglądają sporo lepiej od tych full hd z przed kilku lat.Obecnie jestem na etapie (próbie)mapowania filmu 4k z hdr do full hd w mphc madvr.Program robi to w locie dość dobrze tylko są przycinki(chyba komp za slaby jednak) .Druga sprawa to wysokiej jasności ,ani 10bit koloru w hdr nie uzyskam chodzbym nie wiem co ..:)

Oglądam na JVC DLA-X 500 , Dune Solo 4K i Panasonic BDT 460 . Wszystko upscaling 4K /24-30 , jest bajka . Duża robotę robi e-shift 3

A co oglądasz?

Muszę przewietrzyć mój system…

Część

Zyskasz pewnie troche lepszy obraz bo 4k bedzie przekonwertowane do FHD i 10bit kolor jelsi twoj proj obsluguje, przy HDR bedzie problem z kolorami, chyba ze masz wynalazki do konwersji HDR -> SDR. Wg mnie sredni sens w takiej zabawie, jak juz isc w 4K to na całego. Chyba ze stopniowo najpierw player potem projektor.

Jesli nie natywny 4K ktore relatywnie jest nadal drogą sprawą, to warto zainwestowac w projektor z tzw niepelnym 4K czyli z wynalazkami pokroju eshift JVC lub 4k enhancement Epsona. Roznica jest duza na korzysc w stosunku do FHD i masz HDR i szeroka palete a to juz robi mega robotę. Filmy FHD tez wygladaja zdecydowanie lepiej.

Sony juz zaczleo wypuszczac modele natywne np 260 w cenie sporo nizszej niz jeszcze 1-2lata temu.

Posiadam ciągle tv full hd i jestem abonentem Netflixa ,więc serial Stranger Things 2 bezposrednio z tv lub kompa moge oglądac tylko w full hd z bitrate około 7mbps .Ten sam serial w wersji 4k 3840x1920 niepełne(w takiej jest nagrany) sciągnietej z sieci bitrate jest od 20mbps do nawet czasam 80mbps

Bitrate robi tutaj dużą robotę, nie tyle sama rozdzielczość. Gdyby FullHD puszczali z takim bitrate też byłoby sporo lepiej... te 7 mbit/s to trochę za mało, żeby osiągnąć porządną jakość w FullHD.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Moje własne porównania:

jesli dla projektora fullHD źrodłem bedzie BD fullHD albo BD-UHD 4K to ... lepszy obraz da drugie źródło.

Dlaczego?

Ano dlatego, ze BD-UHD oferuje lepszy codec i większy bitrate.

Pozdro

Moje własne porównania:

jesli dla projektora fullHD źrodłem bedzie BD fullHD albo BD-UHD 4K to ... lepszy obraz da drugie źródło.

Dlaczego?

Ano dlatego, ze BD-UHD oferuje lepszy codec i większy bitrate.

Pozdro

A HDR -- pastelowe kolory na projektorze FullHD ci nie przeszkadzają?

Nie ponieważ mam OPPO, które sobie "z tym radzi".

To nie wiem jak OPPO, ale na komputerze 4K z HDR raczej ciężko obejrzeć na projektorze FullHD.

Z tego co zauważyłem to specjalnie do tego przerabiają filmy na SDR.

Przykład:

Oryginał 4k:

Captain.Underpants.The.First.Epic.Movie.2017.2160p.BluRay.REMUX.HEVC.DTS-HD.MA.TrueHD.7.1.Atmos

Wersja 4K SDR

Captain.Underpants.The.First.Epic.Movie.2017.2160p.BluRay.x265.10bit.SDR.DTS-HD.MA.TrueHD.7.1.Atmos

No cóż z tego co piszecie (a widać że sporo osób już "przerabia" temat 4K) jest sens puszczać że źródła w 4K ale tylko na urządzeniach radzących sobie w jakiś sposób z HDR który stwarza problemy z kolorami w FHD. pmcomp twierdzi że Oppo np jest takim urządzeniem - trudno żeby nie skoro tyle kosztuje. Czy ktoś wie jak to wygląda w Popcornie Vten?

Szkoda że przykładów które podał Lolo2 jest mało a praktycznie w ogóle – wszędzie co widzę w dostępnej treści jest brak oznaczenia o SDR czyli jest HDR

To nie wiem jak OPPO, ale na komputerze 4K z HDR raczej ciężko obejrzeć na projektorze FullHD.

Z tego co zauważyłem to specjalnie do tego przerabiają filmy na SDR.

Przykład:

Oryginał 4k:

Captain.Underpants.The.First.Epic.Movie.2017.2160p.BluRay.REMUX.HEVC.DTS-HD.MA.TrueHD.7.1.Atmos

Wersja 4K SDR

Captain.Underpants.The.First.Epic.Movie.2017.2160p.BluRay.x265.10bit.SDR.DTS-HD.MA.TrueHD.7.1.Atmos

Podawanie za wzór pirackich remuxów nie jest dobrym przykładem.

Szkoda że przykładów które podał Lolo2 jest mało a praktycznie w ogóle – wszędzie co widzę w dostępnej treści jest brak oznaczenia o SDR czyli jest HDR

Juz cala masa filmow jest "przekonwertowana" na 4k SDR - wszystkie te ktore spiracili. No ale cos jest na rzeczy ze obraz plyty 4k trzeba przerabiac aby szlo ogladac go przez PC - avr - Projektor FullHD

Nie wiem dlaczego oppo mialby sobie z tym radzic skoro PC sobie nie radzi, ale skoro pmcomp tak pisze, a ma te sprzety wiec jestem sklonny uwiezyc ze wszystko jest ok (no chyba ze ma projektor z HDR).

Wystarczy projektor z e-shift i jest wstęp do 4K.

Testowałem Sony x800 , za bardzo podbite kolory na wydaniu uhd w porównaniu do BR odtwarzanego na Panasonic BDT 460 z upscaling 4K. Materiał Planeta Ziemia II.

Testowałem Sony x800 , za bardzo podbite kolory na wydaniu uhd w porównaniu do BR odtwarzanego na Panasonic BDT 460 z upscaling 4K.

mógłbyś doprecyzować czy za te zbyt podbite kolory odpowiada player (x800) czy wydanie nośnika UHD

Juz cala masa filmow jest "przekonwertowana" na 4k SDR - wszystkie te ktore spiracili. No ale cos jest na rzeczy ze obraz plyty 4k trzeba przerabiac aby szlo ogladac go przez PC - avr - Projektor FullHD

Nie wiem dlaczego oppo mialby sobie z tym radzic skoro PC sobie nie radzi, ale skoro pmcomp tak pisze, a ma te sprzety wiec jestem sklonny uwiezyc ze wszystko jest ok (no chyba ze ma projektor z HDR).

Pmcomp ma projektor z HDR.

Jak masz proj z hdr wtedy zaczyna sie fun ogladasz w trybie hdr z szeroka paleta i kolory masz prawidlowe. Jak masz film 4k a projektor bez hdr wtedy mozesz sie bawic wynalazkami typu konwersja hdr do sdr tak jaka ma np player oppo 203 wzwyż.

Jak masz proj z hdr wtedy zaczyna sie fun ogladasz w trybie hdr z szeroka paleta i kolory masz prawidlowe. Jak masz film 4k a projektor bez hdr wtedy mozesz sie bawic wynalazkami typu konwersja hdr do sdr tak jaka ma np player oppo 203 wzwyż.

Czyli mam rozumiec ze oppo potrafi przekonwertowac hdr do sdr. Tego nie wiedzialem.

Panowie ja mam dwa źródła w 4K - Dune Duo 4 K i tuner sat. VU Solo 4K, mój amplituner ( Marantz 7009 )ma na wyjściu 4K, projektor jak na razie niestety tylko full hd - Optoma HD 91, z tego co piszecie u was na projektorach full hd to chodzi - czy u mnie jest szansa, że pójdzie ?

Pójdzie, ale przeskalowane w dół do fullHD przez odtwarzacz, tuner czy co tam jeszcze podłączysz jako źródło.

Obraz skalowany zawsze będzie trochę gorszej jakości niż oryginał. Wszystko jeszcze zależy od tego jak to skalowanie jest wykonywane i jak wydajne filtry są potem nakładane na obraz. Różnicę na plus dla 4K robić może dużo wyższy bitrate oraz lepszy kodek, ale nie ma to za dużo wspólnego z samą rozdzielczością - po prostu technologia poszła do przodu.

W każdym razie jeśli proj. czy tv obsługuje tylko fullHD to gra nie jest warta świeczki. To co zyskamy na wyższym bitrate, stracimy przy skalowaniu (mówię o płytach BR, gdzie przepływność jest naprawdę wysoka, a nie o netflixie, który podaje jak ktoś pisał średnio 7 mbit/s dla FHD). Jeśli projektor przyjmuje sygnał 4K (choćby z e-shift) to zdecydowanie warto, bo różnica w jakości będzie na plus.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

jak na amplitunerze dam 1080 p a w tunerze sat 4 k to to samo - ciemność

Rozumiem, że masz podłączony tuner do tego ampli i sygnał przez niego idzie do projektora? Bo jeśli tak to trochę bez sensu, bo ampli nie trzyma się ustawień. Powinien przeskalować do 1080p wszystko co dostaje i na projektorze normalnie powinien być obraz.

<p>Tak mam tuner podłączony do projektora, mam kilka źródeł i dlatego to wszystko wpięte do niego i jednym kablem do projektora.Czyli logicznie rozumując jeśli na tunerze ustawię 4 K a na wyjściu amplitunera daje 1080 p to generalnie obraz powinien być

Tak mam tuner podłączony do projektora

miało być "do amplitunera"?

Tak, obraz powinien być, bo taki jest sens tych ustawień, żeby ampli skalował wszystko do tej rozdzielczości którą ustawisz.

Oj sorry pomyłka oczywiście do amplitunera

W amplitunerze ustawiam na wyjściu ip/ skaler na 1080 p lub 1080p/ 24 hz w tunerze na 2160 p i odświeżenie multi i nie idzie, tylko robię to na pozycjach w full hd bo na razie nic nie ma w 4K po polsku z satelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.