Skocz do zawartości
IGNORED

POMOC!Jaki CD:Onkyo, Denon może inny???

W_incent

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem że wiele jest tego typu pytań na tym forum i nie chce Wam się często odpowiadać na tego typu pytania.

Ale mimo to spróbuję.

Zamierzam kupić jakiś CD-k z allegro w dobrej (niskiej) cenie do mojego zestawu tj wzmacniacz Marantz PM 350 i kolumienki Gale 3030 (muza racej spokojna - chill out i lounge music).

Nie jestem jakimś tam wielkim maniakiem czy jakto zwą audiofilem ale cenię sobie dobry dzwięk.

Niestety sprzęt kompletuję wg moich zdolności finansowych i nie stać mnie na wiele.

Jako CD tymczasowo używam zestawu DVD Philipsa 3800 - ale jakoś dzwięk mnie nie satysfakcjionuje - mulasty.

Rozważam zakup:

Onkyo 7011, Denon 635, 735, 1520, 1500

takie typy ze względów finansowych jak i kolorystycznych (co może śmieszne ale nie pasuje mi czarny kolor - żona :) )

Moze któryś z WAS pomoże mi dokonać wyboru?

Łącząc pozdrowienia licze na pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/13596-pomocjaki-cdonkyo-denon-mo%C5%BCe-inny/

Jeszcze raz ja, trochę po to by być w topiku. :)

a może nie zawracać sobie głowy zakupem CD-ka bo przy takim zestawie jak pisałem, to i tak żaden CD-k nic dobrego nie zrobi, a napewno nie taki za małą kasę i lepiej zostać przy wspomnianym DVD Phillips???

Witam

Kolumienki Gale 3030 są całkiem przyzwoite ( oczywiście w kontekcie swojej ceny) , wzmaka MarantzaPM350 nie znam . Co do CD-ka: z doświadczenia wiem , że warto zwrócic uwagę na odtwarzacze Marantza czy Philipsa. Przeważnie prezentuja przyzwoity poziom. Może bez jakichś "ochów i achów" ale i bez ewidentnych wpadek.

Są też dobrym i wdzięcznym materiałem do wszelkiej maści "tunningów" .

Z Denonami bywało różnie . IMO niektóre były OK a niektóre tak sobie...

Ważną sprawą -jeżeli decydujesz się na sprzęt używany- są kwestie serwisowe. Z tego co wiem , lasery

( najczęściej "padający" element w CD ) do Marantzów/Philipsów są łatwiej dostępne i tańsze niż do Denonów.

Jeśli masz możliwość - to przed zakupem posłuchaj samemu.

Pozdrawiam

WaldeK

Nie wszystkie. Częsty w Denonach KSS240 jest akurat droższy, a w wyższych modelach czasem bywały lasery w polu magnetycznym takie, jak w drogich Sony ES (dość kosztowne).

W Denonie dcd 1520 jest zamontowany laser kss151a pracujący w polu magnetycznym (jak dowiedziałem się w którymś z tematów na tym forum, montowany m.in. w Wadiach). Cena takiego lasera w sprzedaży wysyłkowej to 250 zł, natomiast gdy zaniosłem do serwisu swój odtwarzacz to na dzień dobry zawołali 400 zł. Chyba niemało :(

Na pewno w Marantzach i Philipsach wymiana taniej wyniesie. Niemniej jednak z odtwarzaczy Denona wymienionych przez Wincenta miałem okazję przez dłuższy czas słuchać każdego z nich, za wyjątkiem dcd 1500. Mój wybór padł właśnie na dcd 1520, który kupiłem za niewielką kwotę 190 zł. Niestety niedługo się cieszyłem zakupem, bo po niedługim czasie właśnie padł laser. Ten sam laser jest też w dcd 1420 często pojawiającym się na Allegro. Cena tych odtwarzaczy waha się pomiędzy 300-500 zł. Za nieznacznie większą kasę można wyszukać zancznie bardziej interesujące modele Denona DCD 3520, DCD 2560, DCD 3560. We wszystkich jest chyba kss 151a, ale ręki sobie uciąć za to nie dam. Jeśli chodzi o tańsze propozycje Denona to bardzo pozytywnym cd był dla mnie dcd 920, który można nabyć za przysłowiowe grosze. Tam już jest montowany tańszy laser (w chwili obecnej nie pamiętam jaki). Może to być całkiem rozsądny wybór. Na pewno różnica w porównaniu z dvd będzie miażdżąca. Jeden z kolegów forumowiczów-kinomaniaków nabył ode mnie ten cd i na nowo odkrył słuchaną przez siebie muzykę. Natomiast wystrzegałbym się dcd 635. 735 brzmi już lepiej, a można go kupić za nie wygórowane pieniądze (no właśnie Denony nie wiedzieć czemu znacznie tracą na wartości)

Witam ponownie i dziękuje wszystkim którzy zdecydowali się mi trochę pomóc.

Kontynuując temat to niestety modeli które wymienił STRYJEK nie ma w tej chwili na allegro, więć rozważam następujące typy:

Denon 1500 - niestety nigdzie nie ma żadnych infrormacj na jego temat - nawet na tym forum - co to za model??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon 655 - chyba lepszy od 635 ale też nic więcej na jego temat nie mogę znaleść???

Ukryta Zawartość

Denon 1520 - wspomniany przez Stryjka - narazie trochę drogo jak dla mnie, ale brak zainteresowania , może gość spusci z tonu

Ukryta Zawartość

no i

Onkyo DX 7011

Ukryta Zawartość

i Technics SL-P333

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o tych dwóch ostatnich propozycjach??

Wiem żeTechnics-y macie w poważaniu, ale może któś powie mi coś dobrego na ten temat.

No i żadnej opinii co do Onkyo - czy mam sądzić ze są beznadziejne??

Jeszcze raz dziękuję za ewentualną pomoc!!!

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Ten model Onkyo miał liczne i pozytywne recenzje, również w polskiej prasie. Trzeba poszukać. W weekend widziałem jak ktoś na Wolumenie chciał za niego 300 złotych.

Józwa, coś Ci się pomyliło, to o czym piszesz to 7111, a pytanie było o 7011. Tego 7011 też mam i chcę sprzedać. Jest tam laser Sony KSS210 za 39zł.

Mam go w tej chwili w domu, i jedyne co mogę powiedzieć, to że niczym nie drażni i nie razi, ale również nie wciąga, nie absorbuje.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wiem jak gra Denon DCD 1500 ale wyglada solidnie mimo ze niemlody. DCD 655 mozesz sobie darowac gra koszmarnie - znajomy przyniosl chcac poznac moja opinie. Technicsa mimo ze na 18-bitowych przetwornikach tez nie polecam zastanawiam sie nad 1520... Mysle ze powinienes wybac miedzy 1500 a 1520. Onkyo tez mnie nie zachwyca...

• Redaktorzy

ALE: generalnie, każdy w miarę współczesny odtwarzacz za sumę rzędu 200 złotych to dobra oferta. Żaden nowy nigdy nie kosztował w sklepie mniej niż 600 (najtańsze gówno Philipsa, i chyba najniższy Technics). Na Wolumenie, gdzie sprzedaje się z niewiadomego źródła wśród złodziejaszków i w błocie, Yamaha 480 kosztuje 200 pln, stare odtwarzacze nigdy poniżej 100 - raczej 120-180. Kupiłem niedawno dla dziecka Yamahę 890 za 280 pln i uważam to za bardzo dobry deal.

McGywer - czyli mam sobie odpuścić onkyo 7011 - bo to kiszka?

I dzięki za podpowiedzi koledzy, myślę wtedy nad Denonem 1500 i 1520.

Może uda mi się wynegocjowac lepszą cenę za tego 1520.

Chyba że coś jeszcze ciekawego się pojawi.

A wracając do Technics-ów - to naprawdę taka słabizna że nie warto inwestować?? - gość daje mi tego SL-P333 od ręki za 200zł -nie warto??

Denony są zdecydowanie lepsze od tego Onkyo. Ja usiłuję go sprzedać za 150zł, i mi się jeszcze nie udało. Technics za 200? Za taką kwotę kupisz fajnego Marantza do upgradu, taki poprawiony gra jak CD ze sklepu za 2500-3000zł.

A moze jednak stare Technicsy nie sa takie zle ? Zalezy jak stare...Ja tak sobie gdybam ale wydaje mi sie, ze ich zla slawa pojawila sie wraz z wynalazkiem MASH-a. Moze wczesniejsze modele oparte na klasycznych 16-bitowych przetwornikach byly cos warte ?

no bez przesady w cenie 300zł model technicsa SLPS770D gra wyjatkowo przyzwoicie ma lekki kłopot miedzy gora i srednica ale to udany cedek.

Ale i tak nie dorówna DCD1520 Denona..model starszy o 6 lat lekko..

Troszkę nie rozumien, to który jest starszy denon 1520 czy Technics 333??

A może podpowiecie mi z którego mniej więcej roku jest ten denon 1520?

Z dyskusji jak narazie wnioskuję ze najlepszym dla mnie wyborem jest ten Denon 1520.??

Szkoda że nikt z obecnych nie wie nic na temat denona 1500 - cena jest b. ciekawa - a naprawdę nigdzie nic na jego temat nie znalazłem.

I jeszcze jedna ciekawa (jak dla mnie oferta)?

Co podpowiecie mi w temacie ONKYO 7511 za 250 PLN-ów??

Ukryta Zawartość

Na forum jest dość ciekawa opinia tego sprzęciku - ale po wielu przeróbkach - na które raczej mnie nie stać a sam nie wykonam.

Proszę o wasze zdanie na temat tego sprzeciku.

Ukryta Zawartość

Onkyo 7111, póki co za 180 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to ostatnie pytanko do Was bo zamierzam finalizować transakcje.

Onkyo 7511 vs Denon 1520???

Nie patrząc na małę różnice w cenie i traktując że obydwa są w pełni sprawne, którego powinienem wybrać???

Który jest lepszy??

Dzięki za podpowiedzi!!!

Dość długo miałem Cd Onkyo-7211 (to taki bardziej wypasiony 7111) i byłem z niego bardzo zadowolony. Obecnie (do tej pory bezawaryjnie) używa go kolega i też go sobie chwali. Napęd pracuje bardzo cicho, jest szybki i nie ma żadnych problemów z odczytem CDR-ów. Przez sentyment wybrałbym 7511, bo mam zaufanie do solidności wykonania Onkyo (szczególnie modeli sprzed kinodomowego szaleństwa).

Naim: DAC/TP XPS (+ CA CXC) + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.