Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana usb w dacu

gressi

Rekomendowane odpowiedzi

W moim APL DAC-s padło usb , obydwa wejścia coaxialne w porządku - więc dac sprawny . Chciałbym zamontować inną kartę Xmos lub Amanero ( oryginalnie M2Tech ) Spójrzcie na zdjęcia : 1- podłączenie do odbiornika ( Cirrus Logic 8416 ? ) , 2 - całe usb , 3- zasilanie usb ? Pisałem do producenta - cisza . Bardzo prosze o pomoc , szlag mnie trafia , gdy słucham przez telewizor : terminal - hdmi - TV - optyk - konwerter optyk/coaxial - dac przez coaxial .

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-680-0-30769100-1511458205_thumb.jpg

post-680-0-56115400-1511458441_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/135998-wymiana-usb-w-dacu/

W moim APL DAC-s padło usb , obydwa wejścia coaxialne w porządku - więc dac sprawny . Chciałbym zamontować inną kartę Xmos lub Amanero ( oryginalnie M2Tech ) Spójrzcie na zdjęcia : 1- podłączenie do odbiornika ( Cirrus Logic 8416 ? ) , 2 - całe usb , 3- zasilanie usb ? Pisałem do producenta - cisza . Bardzo prosze o pomoc , szlag mnie trafia , gdy słucham przez telewizor : terminal - hdmi - TV - optyk - konwerter optyk/coaxial - dac przez coaxial .

Pozdrawiam !

CS8416 nie ma wejscia ani i2s ani nie obsługuje DSD z tego co wiem - PCM max 192KHz. Zakładam więc że karta m2tech która tam masz robi konwersje usb-to-spdif i takiz to sygnał jest podawany do CS8416. Nie wiem wiec czy pakujac Amanero lub XMosa uzyskasz cos wiecej niz pakujac np. CM6631, no ale to jak uwazasz.

Szukaj na Aliexpressie czy gdzie tam karty USB ktora ma wyjscie SPDIF i da sie do niej podlaczyc zewnetrzne zasilanie (trzeba patrzec na zdjecia bo opisy na Ali to koszmar) i heja. Ustal tylko ktore kabelki to masa (GND) i podłącz tak samo jak było :) Mam dwie takie i sa okej:

Ukryta Zawartość

Zeby pasowalo do Twojej obudowy trzeba by jeszcze zmienic wtyczke USB bo z tego co widze ze zdjec to jest to USB-A wcisniete do przejsciowki/gniazda tablicowego. Robiac to w karcie jak wyzej mozesz wywalic sciezke zasilania 5v USB, a do karty podlaczyc zasilanie z 3 zdjecia (jesli to 5v idzie na tych dwoch kabelkach).

Oczywiscie moge sie mylic w kazdym punkcie, niech madrzejsi koledzy poprawia.

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że ten moduł USB podaje sygnał do DACa przez SPDIF. A skoro tak, to nie kupuj Amanero bo Amanero ma tylko i wyłącznie wyjście I2S. Możesz kupić C-media lub XMOS.

Co do gniazdka na płytce USB, to ja bym się nie pieprzył z wyciąganiem go, jest to pracochłonne i łatwo upalić ścieżki. Prościej podlutować kabelki (jak najkrótsze).

Zasilanie z USB faktycznie warto pominąć i pobrać z wnętrza DACa.

Można też inaczej podejść do sprawy. Wymontować w ogóle z DACa gniazdo USB, wmontować coaxiala na takiej samej kształtce:

nf2d-b-2_500w.jpg

i podłączyć zewnętrzny konwerter USB -> SPDIF, np. taki:

USBtoSPDIF_1024x1024.jpg?v=1467237065

To chyba najłatwiejszy sposób i pozwalający uniknąć kłopotliwego lutowania gniazda USB. A funkcjonalnie jest dokładnie to samo.

Udało mi się kupić coś takiego . Taki sam konwerter jest w dacu , więc chyba analogiczne podłączenie nie będzie trudne . Wielki dzięki wszystkim za pomoc . Elektronik ze mnie jak z koziej ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.