Skocz do zawartości
IGNORED

Co i gdzie wstawić?

glenio

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już Glenio tam "wtyknie" ten mikrofonik i wyrówna mu się RT60 to ubieram kurtkę i idę na nogach do Częstochowy...

Z pewnością Glenio celem wyrównania jakiegokolwiek RT nie zrobi ze swoje klitki sali odsłuchowej, więc możesz śmiało już teraz iść do Częstochowy i to na kolanach.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Aha, czyli po audiofilsku to jest jak masz ścianę zaraz za kolumnami, ale obłożoną ustrojami, jak za to masz do tej ściany 3 metry to jest gorzej? To przepraszam, ale w takim razie kiedy jest optymalnie?

Jak jest przynajmniej w miarę symetrycznie i niezbyt blisko ścian to już jest nieźle.

Aha, czyli po audiofilsku to jest jak masz ścianę zaraz za kolumnami, ale obłożoną ustrojami, jak za to masz do tej ściany 3 metry to jest gorzej?

Tak, bo prawdopodobnie u Glenio jest to ściana masywna i fala ulegnie w dużej mierze odbiciu, tak samo będzie ze ścianą za nim.

Hehe, no własnie. :)

A przed chwilą wynalazłem jakąś apkę na smartfona, co niby ma mierzyć reverberation time. Wiem, że zapewne nieprofesjonalna, ale chciałem mieć choćby mglistą wizję. Działa to tak, że najpierw mierzy tło, a potem trzeba klaskać. No i już mnie łapy bolą a apka mówi: za słabo się starasz, włóż więcej energii, bo pokój się nie podekscytował,czy coś w tym stylu :D

Opcje są dwie: albo ta apka to większe g. niż myślałem, albo mój pokój tak doskonale pochłania moje klapsy... może jutro wrócę do tematu z petardami. :D

Pozdrawiam wszystkich i więcej uśmiechu życzę. ;)

Glenio, wypożycz jakiś zestaw, pierwszy zestaw. Klasa nie ma znaczenia (możesz wybrać coś z procesorem), to będzie zestaw, do którego będziesz porównywał inne.

Podłącz i posłuchaj. Inaczej ten wątek w końcu padnie, a Ty zostaniesz z boomboxem...

Jak jest przynajmniej w miarę symetrycznie i niezbyt blisko ścian to już jest nieźle.

To ciekawe bo jakiś czas temu bawiłem się jakimś akustycznym symulatorem i wg niego taki brak symetrii jak u mnie (lewa kolumna bliżej ściany, prawa dalej) działa na akustykę zbawiennie, prawie cały pokój na "zielono", a gdy ustawiłem dokładnie osiowo, to pojawiło się dużo "czerwonego".

Co to znaczy niezbyt blisko ścian? A jak jest daleko od ścian to źle? Przecież w takiej sytuacji fala dotrze do słuchacza zanim fala skierowana w przeciwną stronę w ogóle zdąży się odbić od tylnej ściany, a im później docierają odbite fale tym lepiej, czyż nie?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość

(Konto usunięte)

Faza, faza, faza... Po za tym u Ciebie najmniejsze przesunięcie głowy skutkować będzie zmianą charakterystyki dźwięku i "sceny" stereo, największy wpływ będzie mieć w tym przypadku bliskość ściany za twoją głową...

Taaaak?

Jedna kolumna 0,5m od ściany, w zasadzie przytulona do szafy. Druga ma 2m wolnej przestrzeni. Nie ma mowy o symetrii sceny stereo. Nie wystarczy? Do tego niesymetryczne przestrzenie za kolumnami, z lewej to swistego rodzaju "komora basowa" ...

Tu

Moim zdaniem tu nie może być mowy o dobrym hi-fi. Jeżeli autor wątku nie ma zbyt wygórowanych oczekiwań to zwykłe budżetowe stereo wystarczy ... i tak scena będzie przekoszona i może pojawić się dudnienie.

Zabobony i tyle...może tak być ale niekoniecznie...

Człowieku rusz wreszcie tyłek i wypożycz coś, cokolwiek ... ile jeszcze chcesz teoretyzować?

Tak jest...do roboty :-)

Mam kompletną asymetrię i nawet jak zbliżam się do kolumn to lokalizacja jest bez zmian, zbliżam się za to do muzyków, za cholerę nie mogę usłyszeć samych głośników...???

Glenio: nie wiem jakim budżetem dysponujesz i w związku z tym nie wiem, czy za sprawę zabierzesz się na poważnie czy będziesz stosował półśrodki. Jeżeli to drugie, to jako ciekawostkę powiem Ci, że nawet mój konwerter USB to SPDIF, a jest to najtańsze na rynku urządzenie tego typu ma w sterownikach opcję Room Correction. Czy działa i jak działa tego nie wiem, nie sprawdzałem a i za głupi jestem coby miarodajną ocenę wystawić. A jakby audiofile nie kręcili nosami to system YPAO Yamahy wśród fachowców zbiera pozytywne opinie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.