Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Precision 6.2 Le i Musical Fidelity m3 si

grzegorzw201

Rekomendowane odpowiedzi

Jak masz troche wiedzy komputerowej, potrafisz zainstalowac system to pomysl o Raspberry Pi z jakims dedykowanym daciem - za 500 - 600 zl bedziesz mial swietny odtwarzacz sieciowy. Jesli nie to pomysl o jakims innym gotowym rozwiazaniu typu auralic mini.

Dedykowane przetworniki do Rpi bym sobie odpuścił chyba że mówimy o czymś co wypuszcza sygnał SPDIF do zewnętrznego przetwornika.

MF ma niedrogi przetwornik np V90 ale pewnie lepszy były np. MX-DAC który wspiera DSD i USB audio 2.0. co może dać dodatkowy pozytywny efekt zwłaszcza z Linuksem ewentualnie Windows 10.

W ciemno bym raczej nie kupował żadnego sprzętu zwłaszcza że ustawienie kolumn wydaje się fatalne i to może być podstawowy problem.

nie moge kurcze bo to male pomieszczenie jest . naprawde kiepsko to widze ,sprzet za tyle kasy a gra fatalnie

Można wsadzić sprzęt z milion do małego pokoju z gołymi ścianami albo łazienki i uwierz mi ten sprzęt będzie grał gorzej niż 40-letnia Unitra z Altusami w dobrych warunkach akustycznych.

A ile tam masz tych m2?

Dedykowane przetworniki do Rpi bym sobie odpuścił chyba że mówimy o czymś co wypuszcza sygnał SPDIF do zewnętrznego przetwornika.

MF ma niedrogi przetwornik np V90 ale pewnie lepszy były np. MX-DAC który wspiera DSD i USB audio 2.0. co może dać dodatkowy pozytywny efekt zwłaszcza z Linuksem ewentualnie Windows 10.

W ciemno bym raczej nie kupował żadnego sprzętu zwłaszcza że ustawienie kolumn wydaje się fatalne i to może być podstawowy problem.

Można wsadzić sprzęt z milion do małego pokoju z gołymi ścianami albo łazienki i uwierz mi ten sprzęt będzie grał gorzej niż 40-letnia Unitra z Altusami w dobrych warunkach akustycznych.

A ile tam masz tych m2?

RPI+Dedykowany DAC do RPi z wlasnym zegarem potrafi przycmic niejeden kilkukrotnie drozszy streamer - nie wprowadzaj kolegi w blad.

RPI+Dedykowany DAC do RPi z wlasnym zegarem potrafi przycmic niejeden kilkukrotnie drozszy streamer - nie wprowadzaj kolegi w blad.

Może jakiś konkretny przykład? Sam zegar przecież jeszcze o niczym nie stanowi zwłaszcza w przypadku gdy obwody wyjściowe takiego DAC'a ograniczone są do zupełnego minimum.

Gdzie jesteśmy z tym kilkukrotnie droższym streamerem, poniżej 1 max 2k PLN? Co to jest przy wzmacniaczu za 6kPLN gdzie zwykle źródło kosztuje tyle co wzmacniacz? M3scd z funkcją DAC do kompletu to wydatek rzędu 6kPLN. Można oczywiście taniej ale nie czarujmy się że DAC do RPi za 50USD z RPi zagra tak samo albo lepiej jak np. źródło z kompletu choćby z PC.

Może jakiś konkretny przykład? Sam zegar przecież jeszcze o niczym nie stanowi zwłaszcza w przypadku gdy obwody wyjściowe takiego DAC'a ograniczone są do zupełnego minimum.

Gdzie jesteśmy z tym kilkukrotnie droższym streamerem, poniżej 1 max 2k PLN? Co to jest przy wzmacniaczu za 6kPLN gdzie zwykle źródło kosztuje tyle co wzmacniacz? M3scd z funkcją DAC do kompletu to wydatek rzędu 6kPLN. Można oczywiście taniej ale nie czarujmy się że DAC do RPi za 50USD z RPi zagra tak samo albo lepiej jak np. źródło z kompletu choćby z PC.

Posluchaj i pozniej sam ocen - dedykowanych dacow z wlasnym zegarem jest kilka - na roznych ukladach. Teoretycznie to mozna wiele napisac...

Ale to nie ja wydaje pieniadze wiec w sumie pozostaje mi zyczyc powodzenia.

Posluchaj i pozniej sam ocen - dedykowanych dacow z wlasnym zegarem jest kilka - na roznych ukladach. Teoretycznie to mozna wiele napisac...

Wiem że daców do RPi jest kilka większość wygląda jednakowo tandetnie, żadnego nie słuchałem i na razie nie zamierzam bo nie sprzedam posiadanego DAC'a za połowę ceny bo to żeby sobie kupić zabawkę za 10USD która nadaje się do budżetowego sprzętu z poziomu 1kPLN za klocek.

Oczywiście trzeba kupować na słuch i zachować dobry rozsądek niemniej to nie jest tak że bierze się 1 scalak i będzie grał jak zaawansowany odtwarzacz z porządnym zasilaniem i obwodami wyjściowymi. To najwyżej może imitować lepiej lub gorzej dobry odtwarzacz o ile jakoś taka zabawka z tanim układem wyjściowym dopasuje się do wzmacniacza. Tutaj niestety bywa różnie, moim zdaniem czym droższy sprzęt tym większe wymagania co do pozostałych elementów toru.

m3scd byl by lepsza opcja?

Wypożycz coś, odsłuchaj będziesz wiedział. Na pewno taka opcja choć droższa w mniejszym stopniu naraża na brak dopasowania źródła do wzmacniacza. W Twoim przypadku problematyczne może być ustawienie kolumn. Normalnie spodziewałbym się że 30cm wolnej przestrzeni z tyłu i z boku kolumny to jakieś minimum, dodatkowo jak nie masz tam ze 20m2 to też może być słabo i zmiana źródła nie wniesie takiej zmiany jakiej oczekujesz. Niestety czym droższy sprzęt tym większe znaczenie ma każdy jeden element toru jak i akustyka pomieszczenia, jest to droga i stresująca zabawa zwłaszcza jak się kupi jakiś element przypadkiem bez odsłuchu albo na wiarę w zapewnienia sprzedawcy.

Wiem że daców do RPi jest kilka większość wygląda jednakowo tandetnie, żadnego nie słuchałem i na razie nie zamierzam bo nie sprzedam posiadanego DAC'a za połowę ceny bo to żeby sobie kupić zabawkę za 10USD która nadaje się do budżetowego sprzętu z poziomu 1kPLN za klocek.

Oczywiście trzeba kupować na słuch i zachować dobry rozsądek niemniej to nie jest tak że bierze się 1 scalak i będzie grał jak zaawansowany odtwarzacz z porządnym zasilaniem i obwodami wyjściowymi. To najwyżej może imitować lepiej lub gorzej dobry odtwarzacz o ile jakoś taka zabawka z tanim układem wyjściowym dopasuje się do wzmacniacza. Tutaj niestety bywa różnie, moim zdaniem czym droższy sprzęt tym większe wymagania co do pozostałych elementów toru.

Wypożycz coś, odsłuchaj będziesz wiedział. Na pewno taka opcja choć droższa w mniejszym stopniu naraża na brak dopasowania źródła do wzmacniacza. W Twoim przypadku problematyczne może być ustawienie kolumn. Normalnie spodziewałbym się że 30cm wolnej przestrzeni z tyłu i z boku kolumny to jakieś minimum, dodatkowo jak nie masz tam ze 20m2 to też może być słabo i zmiana źródła nie wniesie takiej zmiany jakiej oczekujesz. Niestety czym droższy sprzęt tym większe znaczenie ma każdy jeden element toru jak i akustyka pomieszczenia, jest to droga i stresująca zabawa zwłaszcza jak się kupi jakiś element przypadkiem bez odsłuchu albo na wiarę w zapewnienia sprzedawcy.

Kazdy ma swoje zadnie - nawet krowa. Wypadaloby posluchac przed wydawaniem bzdurnych opinii.

Kazdy ma swoje zadnie - nawet krowa. Wypadaloby posluchac przed wydawaniem bzdurnych opinii.

Ty za to słuchałeś ale konkretów w Twoich wypowiedziach zero: "RPi z wlasnym zegarem potrafi przycmic niejeden kilkukrotnie drozszy streamer"...

m3scd byl by lepsza opcja?

Jak będziesz miał okazje zestaw obydwa Musicale ze sobą i przesłuchaj

miałem możliwość obydwu razem posłuchać ciekawe brzmienie możliwe że Ci to przypasuje

Ty za to słuchałeś ale konkretów w Twoich wypowiedziach zero: "RPi z wlasnym zegarem potrafi przycmic niejeden kilkukrotnie drozszy streamer"...

Kolego nie rozumiem z czym masz problem - polecilem rozwiazanie ktore jest co najmniej wybitnie grajace w swojej cenie i niejednokrotnie zawstydza wielkobudzetowe konstrukcje.

Sluchalem wielu Malin z roznymi DACami - sam uzywam 2 egzemplarzy w moim systemie - nie mam innych streamerow a zapeniam Cie ze na glosniki i wzmacniacz wydalem spore pieniadze - zreszta mozesz sie o tym przekonac czytajac w "o mnie". Jest zacne grono ludzi na tym forum ktorzy sa takze przekonani o swietnych wlasciwosciach audio tego urzadzenia.

Jak ktos chce poznac wiecej szczegolow to informacje ktore przekazalem na pewno wystarcza zeby poszukac wiecej ot chocby tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolego nie rozumiem z czym masz problem - polecilem rozwiazanie ktore jest co najmniej wybitnie grajace w swojej cenie i niejednokrotnie zawstydza wielkobudzetowe konstrukcje.

Sluchalem wielu Malin z roznymi DACami - sam uzywam 2 egzemplarzy w moim systemie - nie mam innych streamerow a zapeniam Cie ze na glosniki i wzmacniacz wydalem spore pieniadze - zreszta mozesz sie o tym przekonac czytajac w "o mnie". Jest zacne grono ludzi na tym forum ktorzy sa takze przekonani o swietnych wlasciwosciach audio tego urzadzenia.

Jak ktos chce poznac wiecej szczegolow to informacje ktore przekazalem na pewno wystarcza zeby poszukac wiecej ot chocby tutaj:

Ukryta Zawartość

Ja nie mam żadnego problemu to Ty masz problem podać jakiś konkret "Uważam że RPI z płytką X i wzmacniaczem Y gra lepiej niż źródło Z z kompletu, albo polecam do tego wzmacniacza RPi z taką płytką xxx bo przetestowałem taką konfigurację i brzmi świetnie". Zamiast tego piszesz:

- "Pi z jakims dedykowanym daciem - za 500 - 600 zl"

- "PI+Dedykowany DAC do RPi z wlasnym zegarem potrafi przycmic niejeden kilkukrotnie drozszy streamer - nie wprowadzaj kolegi w blad".

- "Posluchaj i pozniej sam ocen - dedykowanych dacow z wlasnym zegarem jest kilka - na roznych ukladach. Teoretycznie to mozna wiele napisac...

Ale to nie ja wydaje pieniadze wiec w sumie pozostaje mi zyczyc powodzenia".

Nie ma na rynku urządzenia które pasuje do wszystkiego więc jak coś chce się doradzić na bazie własnych doświadczeń lub choćby kolegów to wypadało by powiedzieć coś więcej. Jak dla mnie RPi ma sens z wyjściem cyfrowym (np. HiFiBerry Digi+ Pro) bo wtedy w praktyce za jakość dźwięku odpowiada zewnętrzny przetwornik. Tylko tyle i aż tyle. Więcej trudno coś powiedzieć bo właściwie nie wiadomo o jakiej płytce DAC'a mówimy.

Ukryta Zawartość

TV może mieć wyjście liniowe RCA chinch, S/PDIF i słuchawkowe.

Liniowe podłączasz bezpośrednio do wzmacniacza kablem RCA, S/PDIF przez DAC'a (tu nada się m3scd lub inny przetwornik z wejściem S/PDIF który trzeba by dokupić, najdroższe rozwiązanie które powinno dawać najlepszą jakość dźwięku).

Ja wykorzystywałem kiedyś w tanim sprzęcie wyjście słuchawkowe podłączone do wejścia liniowego wzmacniacza i też grało do wiadomości i filmów było OK. (Kable mini jack - rca są dostępne).

W dobie cyfrowej pasmo niestety kosztuje i audio w nadawanych serwisach TV najwyższej klasy toto nie jest. Wszystko zależy co jest źródłem sygnału dla TV. Odtwarzacz DVD/Blue-ray da lepszy dźwięk niż serwisy DVB-T/S.

Jak masz dekoder TV sat czy DVD to go podłączasz ten sprzęt po S/PDIF bezpośrednio do przetwornika chyba że z innych powodów chcesz użyć wyjścia z S/PDIF z TV.

Zostaw kolumny i zmień sobie chatę albo sprzedaj kolumny i kup sobie słuchawki. Dzięki słuchawkom można sporo na prądzie jeszcze zaoszczędzić. Wiem że to kiepska rada ale wstawione we wnękę to praktycznie każde kolumny będą grać tak sobie. Nie wiem może ktoś zna taki model bo ja nie. Może coś w obudowie zamkniętej można szukać.

Jesli kolumny mają stać jak stać to je zmień.

CD nic Ci w takiej konfiguracji nie pomoże NIC, NADA, NULL.

Więc albo kolumny, ale tylko po odsłuchu domowym! Tylko!

Albo zestaw słuchawkowy jak pisze kolega wyżej. No niestety.

Piotrek

Dobry wieczor, a czy to normalne ze jak zrobie na polowe glosnosci to zapala sie czerwona lampka we wzmacniaczu? prosi o wyciszenie

nie jestem znawca audio, i tez nie wiem czy to dobry sprzet co posiadam , poprzednio mialem cambridge audio azur351a i kolumny boston acoustisc a 250 i przyznam ze nie czuje prawie zadnej wielkosci najwieksza jest wizualnie niestety na plus. zakupilem tannoy 6.2 wersje le drozsza gdzy myslalem ze to bedzie czyt marzen moich z dzwiekiem ni emam zbyt wygorowanych wymagan. wzmacniacz rowniez mysalem ze bedzie na poziomie:(

Dobry wieczor, a czy to normalne ze jak zrobie na polowe glosnosci to zapala sie czerwona lampka we wzmacniaczu? prosi o wyciszenie

nie jestem znawca audio, i tez nie wiem czy to dobry sprzet co posiadam , poprzednio mialem cambridge audio azur351a i kolumny boston acoustisc a 250 i przyznam ze nie czuje prawie zadnej wielkosci najwieksza jest wizualnie niestety na plus. zakupilem tannoy 6.2 wersje le drozsza gdzy myslalem ze to bedzie czyt marzen moich z dzwiekiem ni emam zbyt wygorowanych wymagan. wzmacniacz rowniez mysalem ze bedzie na poziomie:(

W tych warunkach akustycznych tanie kolumny mogą się lepiej spisać niż drogie zestawy. Nie oczekuj też fajerwerków po bodaj najtańszym wzmacniaczu MF (tańszym w sumie od kolumn o ile się nie mylę).

Jak się przesiadłem ze wzmacniaczem z Unitry na Marantza też mi się wydawał początkowo słaby i jakiś nijaki i za Chiny nie chciał zagrać dobrze z kartą dźwiękową z PC która z Unitrą grała dobrze.

prosze wiem ze porazka kurcze ale nie mam innej mozliwosci chyba tylko kolo kominka:(

post-61936-0-16878300-1511867059_thumb.jpg

No niestety.. przy takim ustawieniu.. nie ma sensu kupować tak drogich zabawek..:|

..szukaj lepszego miejsca dla całego sprzętu..

W tych warunkach akustycznych tanie kolumny mogą się lepiej spisać niż drogie zestawy.

Dobry trop.. nawet tańsze kolumny można dostać w białym kolorze..:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

nie slucham tak glosno tylko mowie jak reaguje wzmacniacz na zwiekszenie glosnosci

Grzesiek jesli taki jest efekt tylko przy podkreceniu glosnosci to wzmak jest trafiony - cos z nim nie tak.

naprawde zrodlo az tyle by zmienialo mi?

Inaczej,

Gra caly system, gdyz jest jak organizm. Jesli biegacz ma zlamana reke to i tak nie pobiegnie dobrze.

Liczy sie zrodlo, kable glosnikowe, kable cyfrowe, kable sieciowe, kable sygnalowe,wzmacniacz, kolumnu itd. Na wyzszym poziomie slychac nawet roznice po wpieciu kazdego urzadzenia do innego w stosunku do tego, kiedy czerpia prad z jednej dziury. Nosnik rowniez ma znaczenie, np. pliki jak dla mnie nie sa tak muzukalne jak CD. Nie maja takiej przestrzeni i organicznosci.

Czynnikow jest na peawde duzo. Komponenty systemu tez odpowienio musza byc dobrane, aby tworzyly spojna calosc. Czesto tak jest, ze wydane pieniadze nie gwarantuja ze bedzie gralo dobrze. Dobry salon wie co z czym łączyć, zeby dzwiek cieszyl.

dziekuje za uwagi

Nie mozesz na czasu odsluchu kolumn odsuwac od sciany? Ja tak robie od lat. Zajmuje mi to 10 sekund.

Na Twoim miejscu poszedlbym do salonu i posluchal systemu opartego o Twoj wzmak oraz kolumny + analogiczne jakosciowo zrodlo itd. Zobaczysz wowczas, czy caly złożony z glowa system bedzie angazowal Cie swoim brzmieniem. Jesli nie, to sluchalbym zupełnie innych shstemow , opartych o inne marki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.