Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz DIY - kostka, projekt, czy gotowiec?

muf18

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym zakupić części (tzw. kit), do złożenia wzmacniacza DIY, lub ewentualnie kupić już złożony.

Teraz jest ich taka masa, że mimo, że dosyć dużo czytałem, to już nie wiem co wybrać.

TPA3116/8, TDA, UGODA, LM, GC, IRS2092 itp.

Chciałbym, aby wzmacniacz był w miarę neutralny, przejrzysty, ale najlepiej by nic nie dodawał od siebie za dużo.

Czy jest to możliwe w tej klasie cenowej sprzętu? I który z tych projektów, byłby "najlepszy" (tak wiem trudne pytanie, chodzi mi technicznie).

Czy można jakoś porównywać te wzmacniacze do 2500 - 3000 zł wzmacniaczy markowych (nowych czy używanych?)

TPA3116/8 to raczej za słaby, toż już lepiej TPA3251 i ten może by z Ugodą mógł konkurować.

Musisz się zdecydować, że to ma byc klasyczny wzmak, w klasie AB, taki jak Ugoda, czy w klasie D, taki jak TPA.

Moim zdaniem bardziej neutralnym będzie klasa D, co nie oznacza, że będzie lepszym od Ugody.

Temat rzeka.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

A klasa A ? Wiem, że tam są znaczne straty na mocach, ale część osób jak widziałem preferowało takie wzmaki w porównaniu do klasy AB ?Np. taki ZEN, tylko wersji tego jest też sporo.

Klasa A to wyższa szkoła i musisz mieć pojęcie o elektronice.Nie jest łatwo zrobić wzmacniacz dobrze grający a w klasie A jeszcze trudniej.Mała sprawność duże moce strat,duży prąd i to constans,kłopot z filtracją i przydźwiękiem.Wielkie radiatory.Rachunki za prąd też wzrosną jak dużo słuchasz.

Ale taki wzmacniacz potrafi super zagrać.Ale nie sam.Dobre głośniki o wysokiej skuteczności mile widziane.O reszcie nie wspomnę.

Mając do dyspozycji 2500-3500 zł i na celu tylko pozyskanie dobrze brzmiącego wzmacniacza, polecam zakupić gotowy, ukończony projekt.

Większość z nas bawi się w DIY bo to lubi i buduje dla samego budowania, często ukończone konstrukcje lądują po kosztach na allegro lub u znajomych bo po co nam kolejny wzmacniacz .... a tu już drugi i trzeci w drodze ...

Ja sam mam po 2-3 wzmacniacze na "budkę" - przekładam wnętrzności a obudowę, radiatory i trafo często traktowane są jako przechodnie a złożone, uruchomione konstrukcje sprzedaje lub zalegają na dnie szafy .. u innych pewnie jest podobnie.

Z gotowym wzmacniaczem masz możliwość, jeszcze przed wydaniem swoich pieniędzy, posłuchać i na własne uszy przekonać się czy Ci się to podoba. Możesz też kupić wzmacniacz za cenę samych części a często nawet nieco poniżej kosztów budowy, nie licząc zainwestowanego czasu. Nie wiem jak brzmią klony Accuphase robione przez innych z forum ale było ich ostatnio kilka, do tego były też monobloki ugody, inne też się pojawiają ... do wyboru do koloru.

Konstrukcje DIY z naszego forum (i nie tylko tego), na pewno nie muszą wstydzić się brzmieniowo tych gotowych konstrukcji w cenie do 3 tys. a nawet i droższych. Funkcjonalnością i estetyką często nie doganiają konstrukcji fabrycznych - ale to często zbędne funkcje których w gruncie rzeczy nie używa się na co dzień ...

Ja osobiście oceniam że moje DIY jest bardzo kosztowną zabawą, mógłbym już za cenę tych swoich "eksperymentów" kupić wysokiej klasy zestaw z salonu, więc z tej perspektywy patrząc DIY jest raczej nieopłacalne ...

Gość dakar

(Konto usunięte)

Witam.

Chciałbym zakupić części (tzw. kit), do złożenia wzmacniacza DIY, lub ewentualnie kupić już złożony.

Teraz jest ich taka masa, że mimo, że dosyć dużo czytałem, to już nie wiem co wybrać.

TPA3116/8, TDA, UGODA, LM, GC, IRS2092 itp.

Chciałbym, aby wzmacniacz był w miarę neutralny, przejrzysty, ale najlepiej by nic nie dodawał od siebie za dużo.

Czy jest to możliwe w tej klasie cenowej sprzętu? I który z tych projektów, byłby "najlepszy" (tak wiem trudne pytanie, chodzi mi technicznie).

Czy można jakoś porównywać te wzmacniacze do 2500 - 3000 zł wzmacniaczy markowych (nowych czy używanych?)

Ile chcesz przeznaczyć na cały projekt ?

Aleph x, aleph 5 , krell ksa50, zen, ugoda, i-amp , do wyboru do koloru :)

Tak jak mówiłem ok. 2500 zł (ale to już za "hajend" XD), mogę poświęcić jak i dużo czasu, może najlepiej o jakąś dobrą gotową płytkę PCB.

Co sądzicie o czymś takim?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zbudować na jego bazie wzmak?Ogólnie chciałbym wydać do 1000 PLN, za DIY swojej roboty.No chyba, że ktoś byłby miał wykonany taki wzmacniacz lub inny typu UGODA, to wtedy bym się zastanowił nad kupnem gotowego, jestem otwarty na propozycję.

Ukryta Zawartość

jeżeli ma być prosto, względnie tanio i dobrze , to

z ebaya są sprawdzone i niezłe kity - NAIM NAP140, na LM4702, LME49810 itp. , Burrmestery pod nazwą Berlin 933, a nawet na podstawie Goldmunda - słyszałem i grał super - wiekszość mozna kupić polutowane i uruchomione

moduły BANG & OLUFSEN ICE POWER do wyboru - do koloru

wystarczy dokupić obudowę DIY na EBay'u + gniazda, ewentualnie kompletną z gniazdami i za niewielki pieniądz masz sprzęt jak Audiomatus za 6kz.

Gra to naprawde poprawnie + znikomy pobór energii

moduły BANG & OLUFSEN ICE POWER do wyboru - do koloru

wystarczy dokupić obudowę DIY na EBay'u + gniazda, ewentualnie kompletną z gniazdami i za niewielki pieniądz masz sprzęt jak Audiomatus za 6kz.

Gra to naprawde poprawnie + znikomy pobór energii

Jak kupowałem ICEpowery to też mi się wydawało, że wystarczy tylko do tego obudowa i gniazda, ale rzeczywistość jest zupełnie inna. Jak chcesz, żeby to zagrało jak Audiomatus za 6tyś. to trzeba do tego jeszcze bufory wejściowe, bez których będzie to grało tak sobie.

to trzeba do tego jeszcze bufory wejściowe

highfidelity.pl

AUDIOMATUS AM250 Cena: 5900 zł (para)

cyt: W środku znajdziemy jedynie moduł ICEPower ver. F B&O serii ASP. Jest to kompletny wzmacniacz pracujący w analogowej klasie D, ze zintegrowanym zasilaczem impulsowym, objętym pętlą korekcyjnego sprzężenia zwrotnego. Z gniazda RCA do płytki biegnie kilkucentymetrowy kabelek sygnałowy, a z powrotem, do gniazd głośnikowych kabel głośnikowy, który owinięto wokół rdzenia ferrytowego tworzącego filtr dolnoprzepustowy, tzw. filtr "rekonstrukcyjny".

To jeżeli ten filtr "rekonstrukcyjny" za conajmniej 4,5kz tak Ci poprawia jakość to gratuluję. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak chcesz, żeby to zagrało jak Audiomatus za 6tyś. to trzeba do tego jeszcze bufory wejściowe, bez których będzie to grało tak sobie.

A co to są te bufory wejściowe bo chyba przespałem jakąś lekcję?

highfidelity.pl

AUDIOMATUS AM250 Cena: 5900 zł (para)

cyt: W środku znajdziemy jedynie moduł ICEPower ver. F B&O serii ASP. Jest to kompletny wzmacniacz pracujący w analogowej klasie D, ze zintegrowanym zasilaczem impulsowym, objętym pętlą korekcyjnego sprzężenia zwrotnego. Z gniazda RCA do płytki biegnie kilkucentymetrowy kabelek sygnałowy, a z powrotem, do gniazd głośnikowych kabel głośnikowy, który owinięto wokół rdzenia ferrytowego tworzącego filtr dolnoprzepustowy, tzw. filtr "rekonstrukcyjny".

To jeżeli ten filtr "rekonstrukcyjny" za conajmniej 4,5kz tak Ci poprawia jakość to gratuluję. :)

Podaje to samo źródło co Ty czyli highfidelity.pl gdzie widać bufory które są w modelach Audiomatusa: AM700, AS500, AS250, AM500R.

Odpowiednie dobrany bufor wnosi dużą różnicę w dźwięku oraz podnosi impedancję wejściową z 10kΩ która jest w modułach ICEpower na 100kΩ.

Myślę że o kosztach możemy porozmawiać jak kupisz takie modułu, obudowę i całą resztę. Ponawiercasz wszystkie otwory i zmontujesz do kupy to zobaczysz ile wyjdzie. Ja tak zrobiłem na ICEpower 500ASP to coś na ten temat wiem. Więc na razie wszczynaj się z tymi gratulacjami :)

Widzę na ebay.pl sa takie moduły po 900$ za 1szt.

Na ten temat można znaleźć więcej i z obrazkami po tyl linkiem.

Ukryta Zawartość

post-38512-0-08588700-1512331432_thumb.jpg

post-38512-0-14295700-1512331438_thumb.jpg

post-38512-0-51380400-1512331444_thumb.jpg

post-38512-0-11913200-1512333051_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat buforów już rozwiązałem. Kolega muf18 pyta o wzmacniacz a my tu piszemy o samej końcówce mocy, która jak ma dobrze zagrać to powinna mieć do towarzystwa dobry i najlepiej lampowy przedwzmacniacz.

Myślę że o kosztach możemy porozmawiać jak kupisz takie modułu, obudowę i całą resztę

Obudowa i "cała reszta" będzie swoje kosztować, niezależnie jaki projekt weźmiemy pod uwagę.

Obudowa i "cała reszta" będzie swoje kosztować, niezależnie jaki projekt weźmiemy pod uwagę.

Co podnosi całkowity koszt urządzenia. W przypadku gdy chcemy porządną obudowę, dobrej jakości firmowe gniazda to "nie będą to tanie rzeczy" jak to powiada Ferdek Kiepski. Więc pisanie, że wystarczy kupić "jakieś" tam moduły B&O i "jakąś" obudowę z gniazdami np. na ebay to będziemy mieli to samo tej samej jakości co Audiomatus za 6tyś. jest nieprawdą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.