Skocz do zawartości
IGNORED

18cm Vifa PL + ScanSpeak 2905/9300

Gość ArtLine

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ArtLine

(Konto usunięte)

Czy ktoś miał do czynienia z takim połączeniem głośników? Takie zestawienie figuruje np. w ESA Ostinato2 lub projekt Akustyka o nazwie MS. Podobno ten układ może dobrze zagrać w 15-18l zasilany wydajnym prądowo wzmacniaczem. Proszę o opinie, może ktoś złożył nawet projekt Akustyka i ma jakieś sugestie?

https://www.audiostereo.pl/topic/1362-18cm-vifa-pl-scanspeak-29059300/
  • Redaktorzy

O ile pamietam, dokladne taka jest konfiguracja A&H SS100 w tzw. wersji specjalnej (w standardowej na gorze tez jest Vifa PL). Wersja byla testowana przez HFM jakies 2-3 lata temu, i podobala sie, ale bez fajerwerkow. Narzekano na nadmierna ostrosc wysokich tonow, spowodowana prawdopodobnie konkretna aplikacja.

Do Józwy: trochę źle pamiętasz. W HFiM (5/00) recenzowali wersję podstawową (SS-100). Wersja lepsza nazywa się inaczej: GS-100 i jest w całości na Scan-Speakach.

Zestaw głośników:

GS-100: dół - SS 18W8545K, góra - SS D2905/9300

SS-100: doł - Vifa PL 18WO 0908, góra - Vifa D27TG-4506.

GS-100 jest dużo droższe (o ile mnie pamięc nie myli o jakieś dobre 80%).

Pzdr.

Ups.., poprawka, własnie sprawdziłem test w HFiM i zwracam honor Józwie, testowali rzeczywiscie wersję specjalną SS-100 na konfiguracji Vifa/SS, tak jak mówisz. Wersja podstawowa ma tak jak napisałem. Swoje informacje zaczerpnęłem z "katalogu" A&H, rozdawanym podczas ostatniego AudioShow, a katalog ten nic nie mówi o żadnej wersji specjalnej SS-100. Może już tego nie robią? Nie wiem, chyba trzeba podpytać producenta.

Gość ArtLine

(Konto usunięte)

Rozumiem że chodzi o SS węglowy na dół i Vifa PL na górę - to chyba dosyć karkołomne rozwiązanie, tweeter Vify nie jest jednak tej klasy co D2905/9300(choć zdaję sobie sprawę iż nie jest to może najwyższa klasa).... Entuzjastyczne recenzje ESA Ostinato2(tu jednak wersja 4-omowa-ja myślałem o 8 ohm) pozwalają jednak sądzić iż właśnie to połączenie daje dobre wyrównanie pasma (por. ch-ka www.akustyk.com.pl/Zestawy/MS_lab.htm) i spójność brzmienia.

Panuje opinia że to zestawienie głośników potrzebuje dosyć dobrego i wydajnego prądowo wzmacniacza, nawet sugeruje się urządzenia bardzo wysokiej klasy.

Druga sprawa to fakt iż za taką konfigurację głośników od producentów zachodnich trzeba zapłacić bardzo słono a i są to zestawy w sumie bardzo uznane na tamtejszych rynkach...

• Redaktorzy

Jak zaznaczylem, na gorze byl tweeter SS, a Vifa PL na dole. Ja tam zreszta wcale nie zmartwilbym sie odwrotna konfiguracja, wole woofery SS niz Vify, i tweetery Vify niz SS... Sam mam obecnie (oprocz ProAc studio 100) wersje SS100 standardowa (Vifa/Vifa), i jak na swoja cene jest b. ok.

• 33 lat później...

Mam taki zestaw od Akustyka.

Wymaga od toru rzeczywiście sporo.

Ale odkąd mam Alepha 4 - słuchanie muzyki jest prawdziwą ucztą.

Średnica piękna - góra też (aż prosi się użyć revelatora) bas jest najsłabszy - ale małe też pomieszczenie - 14 m2.

Całość bardzo spójna i plastyczna.

=> Tomek Masz rację, PL18 Vify z revelatorem gra doskonale. Zrobiłem coś takiego (Revelator + 2x PL18WO09-08, 2,5 drożne w obudowie a'la Sonus Faber), na razie napędzane NAD-em3020i, ale już dźwięk ma klasę. Tak więc IMHO z taką kombinacją przetworników warto powalczyć.

Pozdrawiam

P.S. Jeśli chcecie, mogę podrzucić fotki na forum (w przyszłym tygodniu, jak się wywołają)

-> argus

Rzuć jakieś szczegóły, skąd projekt? Pomysł bardzo mi się podoba: lubię brzmienie SS w wysokich, i Vify w średnicy i basie. Wrzuć może to i owo w dział DIY z czasem, a na razie zaspokój ciekawość paroma informacjami? Projekt, skąd projekt?

Gość do

(Konto usunięte)

PL18 to głośnik z dość cięzkawą membraną i mało podatnym zawieszeniem , więc wzmacniacz musi mieć na prawdę bardzo dobrą wydajnośc prądową , żeby to w miarę poruszyć (świetnie sprawdza się rotel ale nie RA-02 ) co do SS 9005/9300 to jego czas już minął , konstruktorzy jak jeden mąz twierdzą , iż lepsza jest już pierścieniowa Vifa XT bądź mutacja XT i PLD27 czyli DX

A podobno niedługo Seas wypuści nowy głośnik też celuloza tylko lepsze parametry niż Vifa np niższy Qts , lepsze wychylenie 6 mm , zobaczymy ?

Muszę wtrącić swoje trzy grosze mam własnie monitor Akustyka na SS weglasek z kaptonem i rewelator to prawda że wymagają prądowego piecyka ale nawet z NAD`em C340 grają fajnie,niedalej jak wczoraj przesłuchiwaliśmy je z Vincentem SV233 ,denon dvd2800,Vdh first i kolumnowy Z1. Vicek to prawdziwa elektrownia i w tym zestawieniu gra tak słodko że nie słyszałem jeszcze równie słodkiego Pawarottiego.

Klocki na co dzień grają z Visatonami Experience V20 które w tym zestawieniu są niesamowicie analityczne i precyzyjne.jednak.......

Visatony mają cztery 20cm wofery a monitorki 2 osiemnastki i co sie okazało bas z tych monitorów był o wiele lepszy tzn.silny pełny głeboki krótki i konturowy.ale monitorki miały zdecydowanie mniej "powietrza" niż Visatony na Visatonach scena jest ogromna i dokładna.

Z kolei z Nad`em który ma 40 W a nie 200 jak Vicek monitorki SS grają z podobnym natężeniem przy potencjometrze ustawionym też na godzinie 11.co mnie wprowadziło w zdumienie.skuteczność monitorków to 88db.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.