Skocz do zawartości
IGNORED

Kino 5.1/7.1 a może 9.1 ?

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Bo jest. Różnica między nami jest taka, że ja swoje zdanie opieram nie na teoretyzowaniu i stworzonych przez jakichś jajogłowych akademickich wykresach odległości siedzenia w funkcji wielkości ekranu i rozdzielczości - ale 8K oglądałem osobiście "w akcji".

Jakie dzieło? Bo chyba nie Feliniego?

Ile trwało? Ze 3 minuty?

Co roku na IFA oglądam takie dzieła ale jak dotąd po nogach nie sikam.

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak wspominałem: jestem zwolennikiem nowości prawdziwych, nie pozornych i nie rozwiązań przejściowych. Nowością prawdziwą było Full HD. Natomiast HD Ready było przejściówką. Nowością prawdziwą jest 8K, zaś 4K jest przejściówką, takim Ultra HD Ready. 3D było nowością pozorną, ślepą uliczką.

W dziedzinie audio nowością prawdziwą był CD, radiofonia kiedyś FM, obecnie DAB, strumieniowanie muzyki z sieci, była kiedyś stereofonia, potem kwadrofonia która po chwilowej porażce odrodziła się jako 5.1. Dalsze mnożenie ilości kanałów uważam za nowości pozorne.

Dzieło? Nie, nie był to Fellini. Materiały własne NHK. Wśród nich popularno-naukowe (w tym przyrodnicze).

Bobcat skoro twierdzisz ze nie warto iść w 7.1, Atmos to co powiesz o Auro 3d? ?? Warto??? Ja właśnie się zastanawiam...??? Proszę też innych o wypowiedź w tej sprawie.

Jeśli mnie pytasz, to moim zdaniem nie warto. Opinię na temat Auro 3D mam identyczną jak odnośnie Dolby Atmos czy DTS:X. Wiem czym różnią się te systemy, ale w ostatecznym rozrachunku to są różne konkurencyjne oferty tego samego.

Jeśli mnie pytasz, to moim zdaniem nie warto. Opinię na temat Auro 3D mam identyczną jak odnośnie Dolby Atmos czy DTS:X. Wiem czym różnią się te systemy, ale w ostatecznym rozrachunku to są różne konkurencyjne oferty tego samego.

A obejrzałeś jakis film w AUro-3D? Posłuchałeś jakiejś muzy zrobionej w tym systemie?

Czy tylko twierdzisz?

No bo skoro nie słyszysz róznicy pomiędzy 7.1 i 5.1 to może "nic nie słyszysz" ? ;)

@ Stivi89. Materiału w Auro-3D jest jak na lekarstwo. W swoim systemie uruchomiłem poznawczo i moim zdaniem efekt jest znakomity.

Pozdro

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

https://www.auro-3d.com/consumer/

Tutaj znalazłem całkiem sporo tytułów większość mi nie znanych bo japońskich. Ale jest w czym wybierać. Tylko teraz tak planuje kupno 4x Dali Zensor 3 na przód i centralny od zestawu tylnie wykorzystam satelity od zestawu Jamo. Czy te dali nie beda za duże? A może kupić 1 lub Fazon sat? Jak szeroko je zamontować i wysoko? Te dolne to kopułka na 95cm od podłogi a górne pod sam sufit i skierowane w dół na 30stopni? ?? Jeżeli tak to mam problem bo kupilem już uchwyty Vogels-a na fronty a one mają tylko 15 stopni regilacji??? VoG też będzie ale w swoim czasie. Co prawda nie idealnie nad głową tylko 0,8m od słuchacza. Rozumiem że tylnie tak samo jak przody...??? Pytam bo oglądam na yt filmiki z auro i co jeden to ma trochę inaczej tz. Kąty i wysokości tych górnych kanalow

Aha biorę też inne marki pod budowę czyli:

B&W 8x685 s2 plus HTM61 s2

Dali 8xZensor3 plus Vocal Zensor

Kef 8xQ350 plus Q650C

Monitor Audio Silver 8x50 plus 350c

Wszystko to podpięte do albo Marantz a albo do Denona plus końcówki mocy oczywiscie. Tymczasowo będzie to pioneer 932 którego posiadam by uruchomić 7.1 z górnymi przednimi. Wiadomo z czasem go wymienię jak uzbierać parę płyt na BD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj znalazłem całkiem sporo tytułów większość mi nie znanych bo japońskich. Ale jest w czym wybierać. Tylko teraz tak

Tylko przeczytaj ten duzy zolty napis:

IN CINEMAS. (Tlumaczenie na polski, TYLKO W KINACH). Nie ma ich na bd.

Ukryta Zawartość

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Tylko przeczytaj ten duzy zolty napis:

IN CINEMAS. (Tlumaczenie na polski, TYLKO W KINACH). Nie ma ich na bd.

Faktycznie nie zauważyłem go, patrzę przez telefon a szukałem tytułów. Dzięki za info :)

To jak to jest bo cżytam i czytam i nic nie wiem. Jeżeli film będzie nagrany w 7.1.4 czyli DTS-HD master audio czy TruHD to przelaczajac w ampli na Auro 3d będzie tego jakiś efekt słyszalny? ? Pytam bo w mojej skromnej kolekcji to 3/4 Dolby Atmos 7.1.4 a reszta 5.1.4 skromna bo od roku zbierana i jak na razie to tylko 60 tytułów

To jak to jest bo cżytam i czytam i nic nie wiem. Jeżeli film będzie nagrany w 7.1.4 czyli DTS-HD master audio czy TruHD to przelaczajac w ampli na Auro 3d będzie tego jakiś efekt słyszalny? ? Pytam bo w mojej skromnej kolekcji to 3/4 Dolby Atmos 7.1.4 a reszta 5.1.4 skromna bo od roku zbierana i jak na razie to tylko 60 tytułów

1. Filmy w dolby atmos masz w 7.1.2 bo to jest "oryginalna sciezka na plycie" 7.1.4 to upmix.

Atmos na dobre zaczal wchodzic do filmow od roku wiec dyrdymalow ze filmow w atmosie jest malo to nie sluchaj. Bo praktycznie co drugi / moze trzeci film wychodzi juz w atmosie lub dtsx. A superprodukcje akcji czy scifi praktycznie kazda.

Nawet stereo mozesz odtwarzac na "glosnikach atmosowych" od tego sa specjalne upmixy.

I male sprostowanie.

Atmos to kodek od Dolby. Czyli Dolby TruHD.

Natomiast DTS ma swoj najnowszy kodek DTS;X. (DtS HD MA)

To sa dwie rozne firmy.

Dolby Atmos 249 tytułów

DTS:X 74 tytuły

(źródło: blu-raystats.com)

Cała oferta BD: kilkadziesiąt tysięcy tytułów.

Imponujący udział w rynku.

Mozna klamac normalnie, albo mozna klamac za pomoca statystyki. Ty robisz to drugie. Gratuluje wyrafinowania.

Bo mozemy twoja wypowiedz porownac do tego ze:

Auta elektryczne tez nie maja sensu w polsce, bo jest ich tylko 500 :) A jednak wszystko idzie w tym kierunku.....

Tu jest lista wszystkich filmow na BD wychodzacych w atmosie. Wystarczy spojzec na tytuly i lata wydania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Tak ja wiem ile jest tytułów w Atmosie ale mi nie o to chodzi... (proszę czytać uważniej) jeszcze raz czy posiadając film w atmosie można go puścić przez auro nie tracąc na treści dźwięków? ??

Mozna klamac normalnie, albo mozna klamac za pomoca statystyki. Ty robisz to drugie. Gratuluje wyrafinowania.

Bo mozemy twoja wypowiedz porownac do tego ze:

Auta elektryczne tez nie maja sensu w polsce, bo jest ich tylko 500 :) A jednak wszystko idzie w tym kierunku.....

Tu jest lista wszystkich filmow na BD wychodzacych w atmosie. Wystarczy spojzec na tytuly i lata wydania.

Ukryta Zawartość

Zanim się zaczniesz pieniaczyć i warcholić według najlepszych wzorców Rzeczypospolitej Szlacheckiej - włącz na chwilę myślenie.

Na podstawie portalu blu-raystats.com podałem ilość tytułów z dźwiękiem Dolby Atmos: 249. W odpowiedzi zarzucasz mi wyrafinowane kłamstwa przy użyciu statystyki i podajesz link do pełnej listy filmów z takim dźwiękiem. Zajrzałem spodziewając się znacznie obszerniejszej listy, poczym zadałem sobie trud i policzyłem. Na Twojej liście jest ich 128. Czyli połowa tego, co ja napisałem.

Strzeliłeś sobie sam w stopę.

A jednak wszystko idzie w tym kierunku.....

Nie brak takich, którzy uważają że samochody elektryczne takie jak obecnie to żadna przyszłość z uwagi na akumulatory. Nadal ciężkie i trzeba je długo ładować. Przyszłość widzą w samochodach owszem, elektrycznych, ale otrzymujących prąd z ogniw paliwowych zasilanych ciekłym wodorem.

Zaś odnośnie naszej tu tematyki: co to już nie miało być wyznacznikiem i prekursorem nowej ery... System redukcji szumów DBX w magnetofonach, kwadrofonia, telewizja 3D, telewizory laserowe. Długo wymieniać.

Ukryta Zawartość

Strzeliłeś sobie sam w stopę.

Lista byla po to aby pokazac ze "wszystkie" nowosci maja atmosa i to jest kierunek. To raz, a po drugie ta lista jest tylko z wydaniami na USA, nie ma tam filmow z innych kontynentow (szczegolnie filmow azjatyckich, ktore zawyzaja srednia dla atmosa i auro) ale to jest w pierwszym zdaniu tej listy...

Co do samochodow elektrycznych, to ladowanie trwa 40min na specjalnej ladowarce, a w tym roku wychodzi ulepszona wersja ladowarki, wiec czas bedzie krotszy.

I nie podobało się?

Podobało, gdyż uwielbiam muzykę wiedeńskich Straussów, szczególnie w wykonaniu tej właśnie orkiestry.

Co do efektów przestrzennych dźwięku - nie zauważyłem specjalnej różnicy między Auro 3D a tradycyjnym 5.1.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Panowie widzę że cały czas się sprzeczacie. O to mi tu nie chodzi więc albo podacie sobie rączkę albo zglosze do moderatora o usunięcie tych waszych wypocin.

Dalej nic nie wiem odnosnie filmów Atmos odtwarzanych na Auro systemie... :(

Auro jest typowo dla muzyki , Atmos - akcja. Na hdtv.com.pl masz fajny wątek o Auro 3D.

Wszystko można upmixować do czego tylko chcesz , ale efekt finalny będzie sztuczny .

Mogę słuchać program 3 z DTS X , fajnie ? Nie bardzo .

Co do efektów przestrzennych dźwięku - nie zauważyłem specjalnej różnicy między Auro 3D a tradycyjnym 5.1.

Ale żartujesz ?

W takim razie skopana realizacja.

Lista byla po to aby pokazac ze "wszystkie" nowosci maja atmosa i to jest kierunek.

Na stronie blu-raystats.com jest filtr z którego skorzystałem, aby zobaczyć sam tylko rok 2017. Oto udziały w rynku:

DTS-HD Master Audio 61.78 %

Dolby TrueHD 8.88 %

Dolby Atmos 10.23 %

DTS:X 4.25 %

Trochę mało aby uprawnionym było używanie słowa "wszystkie".

Co do samochodow elektrycznych, to ladowanie trwa 40min na specjalnej ladowarce, a w tym roku wychodzi ulepszona wersja ladowarki, wiec czas bedzie krotszy.

Być może, aż tak tego tematu nie śledzę. Co nie zmienia problemu ciężkich i zajmujących dużo miejsca akumulatorów. Poza tym czy byłbyś zadowolony gdyby tankowanie na stacji benzynowej trwało 40 minut?

Ale żartujesz ?

W takim razie skopana realizacja.

Raczej przereklamowane Auro 3D.

zglosze do moderatora o usunięcie tych waszych wypocin.

Moderacja każe za naruszenie Regulaminu. Który paragraf złamaliśmy?

Panowie widzę że cały czas się sprzeczacie. O to mi tu nie chodzi więc albo podacie sobie rączkę albo zglosze do moderatora o usunięcie tych waszych wypocin.

Dalej nic nie wiem odnosnie filmów Atmos odtwarzanych na Auro systemie... :(

Na instalacji auro3d, obejrzysz film w atmosie na jego własnym kodeku, jak użyjesz auro3d, będzie to auromatic, czyli, jak kolega już napisał upmix do auro3d.

Filmów w auro3d praktycznie nie ma.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Na instalacji auro3d, obejrzysz film w atmosie na jego własnym kodeku, jak użyjesz auro3d, będzie to auromatic, czyli, jak kolega już napisał upmix do auro3d.

Filmów w auro3d praktycznie nie ma.

Raf dzięki że żeś tu zawitał. Wiem że ty masz Auro3D. Czyli co, rozumiem że nie warto inwestować kasy w Auro tylko jak już to w Atmos. Choć na tym filmiku co podałem linka słychać bardziej w auro3d i wyraźniej podnoszenie bramy i domykanie jej do końca. Chodzi o film Need For Speed. A ty ogladasz w Auro filmy czy tylko masz bo masz i sluchasz na tym muzyki? ?

Jak by były filmy to bym pewnie oglądał ������

Jak nie ma, to auro3d używam do muzyki (do tego jest świetne).

Filmy oglądam w ich natywnych kodekach.

Dokładnie tak.

Ostatnio oglądałem na BD najnowszy koncert Jeff Lynne'e ELO z Wembley. Zrealizowany tylko w stereo. Najlepsze efekty uprzestrzennienie dał właśnie Auro-3D. Na Neural X było słabo i nienaturalnie.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.