Skocz do zawartości
IGNORED

Po ciemnej sronie mocy.

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie koledzy.

Mam do Was ogromną prośbę. Chciałbym kupić nowy wzmacniacz i proszę Was o jakieś cenne wskazówki co do moich wymagań, ale nie chcę podawać szczegółów, z jakim kolumnami ma on współpracować, jakiego okablowania używam itp. Już wyjaśniam, dlaczego nie chcę podawać tych szczegółów.

Jak sami zapewne zauważyliście, przy każdej podobnej prośbie, każdy sugeruje coś innego. Wcale mnie to nie dziwi, bo dla jednych sól jest słona, a dla innych zbyt słona :-) Podobnie ze wzmacniaczami. Np. o CA Azur 651a, którego obecnie używam mówi się, że jest „jasny”, ale już ktoś inny napisał- „Czy w ogóle ktoś z was słuchał CA 651a. Z której strony on jest jasny. Chyba jeśli ktoś kupi srebrny. To dość neutralny wzmacniacz i nie gra za grosz jasno”. To przykład, jak odmienne są opinie. Utarło się chyba, że każdy CA jest jasny, ale czytałem gdzieś, że CXA, to zupełnie inna szkoła grania niż seria Azur. Zwróciłem też uwagę, że recenzenci przy opisie prawie każdego wzmacniacza (nie, nie, na podstawie recenzji nie mam zamiaru dobierać sprzętu) często piszą o łagodnej górze i dobrym basie. Chyba nikt nie lubi, kiedy góra kaleczy uszy, wiec piszą zapewne to, czego większość oczekuje.

Drugi powód, dla którego nie chcę podawać szczegółów to akustyka. To, co u jednego się sprawdza, u drugiego może okazać się klapą.

Trzeci powód to komentarze typu- "Te kolumny takie już są. W tej cenie lepszym wyborem były by takie, czy inne". Myślę, że moje pytanie byłoby równie pomocne i dla innych, bo jak czytam podobne wątki, w których proszący o poradę podają konkretny model kolumn, to się zaczyna- "Te kolumny nie będą zgrywać z tym wzmacniaczem". "Nieprawda, to dość neutralny wzmacniacz, tylko źródło masz nieodpowiednie". Nie wiadomo wtedy kogo słuchać, kto ma rację.

Moje pytanie jest więc takie. Czy można mniej więcej wytypować markę, linię, która ma nie wiele wspólnego z jasnością, ostrością, żeby np. harmonijka ustna w Bluesie nie brzmiała jak gwizdek sędziego na sali gimnastycznej, a w metalu dźwięk gitar był dostatecznie dociążony.

Wiem, że to trudne pytanie, bez podawania firmy i nazwy kolumn, czy źródła, ale skoro powiada się, że np. CA to jasne wzmacniacze, to może jest też ich przeciwieństwo.

Pytanie kluczowe. Skoro czytam… pozbądź się tego jazgotnika i poszukaj czegoś innego… to w takim razie, co nie będzie tym jazgotnikiem. Skoro wszystkie CA są „jasne”, to może np. wszystkie Arcamy są „ciemne”. Może przydałoby się tutaj obalić przy okazji pewne mity, w sensie, że jakiejś marce przypięto w danym kraju taką łatkę i z miejsca pomija się to podczas poszukiwań odpowiedniego wzmacniacza, czy kolumn. To się zdarza chyba dość często. W Niemczech powiedzą, że tylko pilarka Stihl to gute Mashine, a Husquvarna to scheiße Maschine :-)

Ja poszukuję wzmacniacza do 4K, może 4,5K. Zdaję sobie sprawę, że przy obecnych cenach nowych klocków nie mam zbyt dużego wyboru i nadziei na bardzo dobry wzmacniacz, ale nie mam też jakichś audiofilskich wymagań, więc może w tej cenie znalazłoby się coś, co nie będzie zbyt mocno jazgotać, grać w miarę ciężko i bez podkreślania sybilantów, bo to jest dla mnie najgorszą zmorą. Jestem na nie bardzo przewrażliwiony. Rozumiem, że to syczenie jest naturalne, bo odpowiadają za to, te tzw. głoski świszczące, ale kiedy np. wzmacniacz dodatkowo to podkreśla, wtedy słuchanie muzyki staje się nieznośne.

Będę wdzięczny za wszystkie porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/136398-po-ciemnej-sronie-mocy/

Ja bym na Twoim miejscu zaryzykowal i wypozyczyl :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moze byc strzal w dziesiatke ...

Ukryta Zawartość

Witajcie.

Podobnie jak kolega sylwon38 mam CA ale 640. Duużo na jego temat już było. Ja dałem go do modyfikacji i gra teraz lepiej. Czy z podobnej półki cenowej wzmacniacze Marantz 6006, NAD 326BEE, Exposure 1010 to wyraźny skok w stosunku do Azura? U mnie gra Azur z Castlami Knight 2 i nie chciałbym ich wymieniać. Z droższych mam na oku Atolla lub Primare I22. Co to znaczy że wzmacniacz "gra" ciepło? Które z tu wymienionych są podobne do CA brzmieniowo a które grają innym ciepłym dźwiękiem?

Wypożycz Creeka Evo 50 A - bez sybilantów i w budżecie.

Ale sprawdzanie go choćby z tanim Klipschem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wiekszosc negatywnych opinii o wzmacniaczach rzucanych na wiatr to rezultat odsluchu na okreslonych kolumnach w okreslonym srodowisku akustycznym. I czesto obwiniany jest wzmacniacz, gdy glosnik gra jasno, dodatkowo w pomieszczeniu z duza iloscia powierzchni odbijajacych.

Najgorzej, ze te pochopne opinie szybko sie rozchodza, i nawet przed podlaczeniem, powiedzmy na to Azura, spodziewam sie uslyszec suchotnika. Efekt psycho-akustyczny gwarantowany...

Zobacz pomiary wzmacniacza ponizej, charakterystyka plaska jak stol, bardzo niskie nieparzyste harmoniczne itp. A zaraz uslyszysz, ze gra podbitymi skrajami pasma, ze gra ostro, ze bas jak bula itp. A to po prostu typowy, neutralny, poprawnie skonstruowany wzmak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sylwon ja mam teraz Primare i32,miałem Baltlaba,Baltek spoko ale on musi mieć doborowe towrzystwo aby zagrał pięknie,tak jak potrafi a to niestety kosztuje.

Primare gra bardziej dociążonym dźwięki barwa podobna średnica na swoim miejscu,

Po lekturze tutejszego forum też mam zdanie że Cambridge to jasne wzmaki chociaż nie słyszałem,tak to działa heh ale nikomu tych pierdół nie wciskam,bo jest zdania że odsłuch to jedyna forma kupna lub możliwość odesłania.

Wypożycz Creeka Evo 50 A - bez sybilantów i w budżecie.

Ale sprawdzanie go choćby z tanim Klipschem ...

Pierwsza sensowna odpowiedź. Tanie Klipsche mogą grać krzykliwie (takie są opinie), ale te droższe może już niekoniecznie, dlatego też może nie wszystkie CA trzeba ładować do jednego wora.

Wiekszosc negatywnych opinii o wzmacniaczach rzucanych na wiatr to rezultat odsluchu na okreslonych kolumnach w okreslonym srodowisku akustycznym. I czesto obwiniany jest wzmacniacz, gdy glosnik gra jasno, dodatkowo w pomieszczeniu z duza iloscia powierzchni odbijajacych.

Najgorzej, ze te pochopne opinie szybko sie rozchodza, i nawet przed podlaczeniem, powiedzmy na to Azura, spodziewam sie uslyszec suchotnika. Efekt psycho-akustyczny gwarantowany...

Zobacz pomiary wzmacniacza ponizej, charakterystyka plaska jak stol, bardzo niskie nieparzyste harmoniczne itp. A zaraz uslyszysz, ze gra podbitymi skrajami pasma, ze gra ostro, ze bas jak bula itp. A to po prostu typowy, neutralny, poprawnie skonstruowany wzmak.

Ukryta Zawartość

Tutaj też ciekawa podpowiedź. Moje pomieszczenie ma dużo powierzchni odbijających, wiec to może nie jest wina wyłącznie CA. Dlatego właśnie nie podawałem tych szczegółów. Właśnie o to mi chodziło. Wielu słyszało o czymś, ale nie słuchało. Pochopne opinie.

Dzisiaj przyjadą kolumny z wysokotonowym Scan-Speak'a. Z jakim? Też nie chcę zdradzać, bo opinie jak w przypadku wzmacniaczy.

Ukryta Zawartość

Ja bedac w Twojej sytuacji, zamiast kierowac sie opiniami fanow i wrogow egzotycznych marek i roznorakich brzmien postawilbym na sprawdzona Yamahe. A z pewnoscia od wypozyczenia jej na testy bym zaczal. Oczywiscie na temacie sie nie znam, ale mam dosc wpadek, ktore zawdzieczam wykreowanym przez internet znafcom.

PS. Jak mi sie po przemeblowaniu na polce zmiesci to z bulem serca... nie, chyba nie jestem gotow pozegnac sie z Onkyo.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dla czego nie. Miałem Yamahę, ale tani amplituner z MM, a przecież Yamaha Yamasze nie równa chyba, tak samo jak być może CA.

Może mi ktoś jeszcze powiedzieć, czy coś jest nie tak z Heglem H80? Jest ich do sprzedania chyba trzy na giełdzie hifi.

Myślę, że po prostu kiepski jest. Dużo czytania ale może to rozjaśni sytuację

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z droższych mam na oku Atolla lub Primare I22.

I22 sobie daruj, nic szczególnego. Jak atoll to IN200.

Yamaha AS2000 lub AS1000. Jak Primare to I32, ale on ma dołek na srednicy. Mi się podoba.

?👈

Wstęga też musi być dobra,nie wszyscy ją lubią.Ja raczej zostane przy takim rozwiązaniu,zero ssyczenia.

Sylwon jak jesteś chętny to możemy się dogadać co do mojego i32.Robie przesiadke na Cyrus Lyric więc ...

Serdecznie dziękuję Wam koledzy za wszystkie sugestie. Kolumny które kupiłem to BMN S3 od Pana Nowaka z Bydgoszczy. Nie miałem okazji jeszczę dobrze się z nimi oswoić, bo to zupełnie inne granie niż Polk Audio, które do tej pory darły u mnie mordę. Oczywiście nikomu nie odradzam firmy PA, bo możliwe, że z innym wzmacniaczem i w innym pomieszczeniu grałyby łagodniej. Po dalsze porady przeniosę się do klubu BMN, bo tutaj z pewnością nikt nie będzie w stanie mi poradzić, jaki wzmacniacz do nich dobrać, ponieważ jak się domyślam niewiele osób miało okazję ich posłuchać. To mała firma, więc zapewne tylko nieliczni mieli okazję gdzieś je usłyszeć. Dla mnie najważniejsze było właśnie to, że w poszukiwaniu wzmacniacza nie chciałem odrzucać firmy CA, o której mówi się, że wszystkie wzmacniacze z tej stajni są „jasne”. Pomyślałem więc, że skoro CA robi wszystkie piecyki „jasne”, to zapewne jest firma, której wszystkie wzmacniacze są „ciemne”. Teraz mogę powiedzieć wprost, że chyba bardzo wiele osób wydaje opinie wyłącznie na podstawie tego o czym słyszeli, lub przeczytali, bowiem te kolumny z moim niby śmieciowym jazgotnikiem już na początku miło mnie zaskoczyły, ponieważ grają bardzo ciepło i chyba w końcu zrozumiałem co to jest scena. Szerze wszystkim polecam zainteresować się tą małą firmą. W przypadku wątpliwości Pan Nowak odpowiada na wszystkie pytania.

Z mojej strony to wszystko. Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuje za komentarze i porady. Wątek można zamknąć, lub jak ktoś chce to może coś jeszcze napisać jak to naprawdę jest z tym jasnym, ciemnym lub neutralnym graniem. Takie informacnie mogą przydać się każdemu, kto planuje wymienić wzmacniacz.

Pozdrawiam, niech moc i muzyka będzie z Wami ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.