Skocz do zawartości
IGNORED

O basie po raz kolejny .... pytanie do znawców akustyki

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Przeczytałem wiele artykułów na temat "deep/low bass in small room" ale szczerze każdy był napisany w tak inny sposób że dla mnie nie idzie tego złożyć w całość więc pytanie do was (tylko proszę bez hejtu):

Czy w małym pokoju można uzyskać zejście do 30hz jeśli głośnik na prawdę jest w stanie to wytworzyć ? jeśli chcecie podam jutro dokładne wymiary pokoju jak będzie trzeba to nawet z czego są zrobione ściany i cały układ mieszkania. Od razu mówię że jestem w stanie wypróbować wszystkie metody i sztuczki bo jestem lekko zdesperowany.

szukam sam nie wiem czego :P

Podaj wymiary, jakie masz kolumny, skąd słuchasz i z czego są ściany.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

pokój ma 4,7m długości na 2,7m szerokości i bodajże 2,6-7m wysokości (typowa wysokość pokoju w 4 piętrowym bloku) , ściany beton

ze sprzętem szału nie ma bo to jest zestaw do kompa ale sub jest dość solidny na 10" głośniku + dwie membrany bierne (bez BR) , przy samym subie słychać 30-35 hz więc odtwarza to co najmniej "poprawnie"

na razie najlepsze ustawienie mam tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , sub nie stoi w samym rogu pokoju na oko jakieś 60 cm od krótkiej ściany z oknem i 20cm od dłuższej

S - to subwoofer a czerwone kwadraty to biurko i krzesło gdzie siedzę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy w małym pokoju można uzyskać zejście do 30hz jeśli głośnik na prawdę jest w stanie to wytworzyć ?

Tak można!

Nie rozumiem dokładnie o co pytasz, pewnie chodzi Ci o to że gdy jesteś blisko subwoofera bas jest "przyjemny" i niski a już przy biurku "wyższy", z tendencją "dudniąco -buczącą" i brakiem niskich częstotliwości -mam rację?

Nie do końca , tam gdzie w kawałku jest bas to w miejscu odsłuchu jest cisza prawie a przy subie jest bas ten kawalek np.

, pierwsze 2 " kicki" jest ten niski co nie słychać , kolejne dwa dobrze słychać

Tak samo tu

(tak wiem to typowy bass test)

Bassfreak zrob sobie subwoofer typu odgroda,a jak nie masz miejsca, to typu ripol,nie wiem dlaczego,ale gra dobrze w każdych warunkach,nawet przy kiepskiej akustyce,mam goły salon bez jakichkolwiek adapptacji akustycznych i dopiero ripol zagrał basem jak trzeba,co ja się przedtem kolumn nawymieniałem..

Odgrodowy sub też mam ,jak jesteś z mazowieckiego to zapraszam na odsłuch:)

W pokoju mojej córki stoją kolumienki ,gdzie bas jest z 10 cm woofera w lini transmisyjnej,ci co słuchali zaliczali opad szczęki albo szukali suba ,no ale pokoik ma 12m2...

A możesz przesunąć sub bardziej w prawo? Próbowałeś ustawiać sub w rogach przy prawej ścianie?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

nie mam jak za moim krzesłem stoi szafa , przesunąłem suba trochę w prawo z rogu pokoju i jest ciut lepiej

zrobię test na długość fali że tak powiem czyli postawię suba pod oknem głośnikiem w stronę długości pokoju i stanę na drugim końcu

stary sposób z postawieniem suba na środku pokoju i szukanie dobrego basu dookoła nie sprawdził się , słyszalnie sub schodzi do 33hz gdzie przy 31hz lata sam przetwornik i zero basu praktycznie (na generatorze hz po prostu schodziłem coraz niżej) tyle że te 33 hz to słychać w przedpokoju dopiero

Ukryta Zawartość

S-sub , K-kuchnia , Ł-łazienka , P-pokój

nie mogę już edytować ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w miejscu gdzie siedzę "dobrze" słychać do 38 hz , przy 37 hz spadek słyszalności jest co najmniej 2 krotny jak nie 3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na szybko bo czasu nie ma...

w miejscu gdzie siedzę "dobrze" słychać do 38 hz , przy 37 hz spadek słyszalności jest co najmniej 2 krotny jak nie 3

Wszystko jest ok, okolice 37Hz w twoim przypadku to najniższy osiowy rezonans -częstotliwość ta jest ostatnią wzmacnianą przez pomieszczczenie. W tym wypadku aby to zrekompensować proponuję subwoofer który wytworzy wysokie ciśnienie akustyczne np. 15" + Pułapka basowa na ~37Hz. Główny problem moim zdaniem jest gdzie indziej: wysokość=szerokość i to będzie najbardziej degradować dźwięk. Ogólnie rzecz biorąc pokój "trudny".

ze sprzętem szału nie ma bo to jest zestaw do kompa ale sub jest dość solidny na 10" głośniku + dwie membrany bierne (bez BR) , przy samym subie słychać 30-35 hz więc odtwarza to co najmniej "poprawnie"

Podziel się z nami, powiedz co to za model.

Pozdrawiam AM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.