Skocz do zawartości
IGNORED

brak niskich tonów po kalibracji kina

siara_nh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kino suba pioneer VSX-521-K + QUADRAL QUINTAS 5000 SET oraz suba Koda SW 550

Sprzęt posiadam kilka lat , ale że się przeprowadziłem to zrobiłem kolejną automatyczną kalibracje

No i teraz w przednich kolumnach nie mam praktycznie niskich tonów , nie ma problemy gdy sub jest załączony ale jego włączam tylko jak oglądam coś na dvd , a na co dzień gdy korzystam z tv to po prostu go nie używam,

Zauważyłem ze na pilocie jest opcja EQ która odłącza kalibrację i wtedy mogę podkręcić niskie tony i jest dobrze, ale wtedy nie działają ustawienia automatycznej kalibracji – można coś z tym zrobić?

Dodam że (kolejny raz) auto kalibracja kulawo ustawia mi suba, tak ze praktycznie go nie słychać i nie wiem czy coś może z mikrofonem jest nie tak? ( dzieje się tak odkąd sprzęt był nowy )

Bardzo proszę o poradę

Nie znam menu Pioneera, ale prawdopodobnie odcina Ci dolne pasmo w kolumnach i przekazuje je na subwoofer, to wręcz zalecane ustawienie w warunkach domowych (choć nie zawsze konieczne), i - jak sam piszesz - sprawdzające się w przypadku filmów 5.1.

Do stereo natomiast, albo włączałbym jakiś tryb direct, albo przynajmniej stereo, czy co tam jest w menu, albo - jeśli nie chcesz za każdym razem używać pilota, to - może sprawdzi się u Ciebie ustawienie kanałów frontowych na large/full band? Do przetestowania, czy dobrze to gra zarówno w stereo jak i w 5.1.

A skoro subwoofera używasz tylko do filmów z płyt, i jest Ci go mało, to po prostu dodaj w menu kilka dB dla kanału LFE (powiedzmy 3 czy 5 na początek).

to zrobiłem kolejną automatyczną kalibracje

No i teraz w przednich kolumnach nie mam praktycznie niskich tonów , nie ma problemy gdy sub jest załączony ale jego włączam tylko jak oglądam coś na dvd , a na co dzień gdy korzystam z tv to po prostu go nie używam,

sam odpowiedziałeś sobie na pytanie: kalibracja zapewne tnie kolumny wyzej i jak sub jest wyłączony nie ma njeskoego zakresu.

Solution: albo sub włączony na Auto abonuzywasz przycisku ÈQ wg potrzeb.

przednie frony zawsze mam ustawione na Large ( nie mam opcji /full band)

tylko dlaczego kalibracja mi teraz odcięła niska pasma , jak przy wcześniejszej kalibracji nie miałem takich problemów ?

Large to to samo co full band, po prostu nie wiem, jak to jest opisane w Pioneerach i dlatego podałem obie opcje. ;)

A teraz inne pomieszczenie, i kalibracja uznała za stosowne inaczej ustawić odcięcia, nic w tym niezwykłego.

Ale zaraz zaraz - obecnie masz Large, a mimo to nie masz basu w stereo? Jest go mniej niż przed przeprowadzką? Jaka jest różnica w metrażu między poprzednim pokojem w którym stał sprzęt, a obecnym?

przednie frony zawsze mam ustawione na Large ( nie mam opcji /full band)

tylko dlaczego kalibracja mi teraz odcięła niska pasma , jak przy wcześniejszej kalibracji nie miałem takich problemów ?

Large to na ogol opcja bez obcinania pasma dolnego dla frontow.

Rozumiem ze druga opcja to Small (i tam odciecie powinno byc slyszalne)

Polecam jakis dzwiek testowy nawet z youtube, typu 60hz itp.

EQ to pewnie jakas opcja Equalizera dostosowanego do pomieszczenia

z roznymi sie juz spotkalem. Na ogol wiecej psuja niz pomagaja, chociaz sa wyjatki (polecam wylaczyc i sprawdzic)

tak to juz jest po przeprowadzce (inne pomieszczenie)

Z tym ze pewnie (po przeprowadzce) wszytsko bylo ok i wtedy zrobiles kalibracje ktora wszytsko popsula?

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

dokładnie tak, wszytsko było OK, ale dla spokoju sumienia zrobiłem kalibrację i jest znacznie gorzej

jeśli chodzi o large i small ( to po kalibracji nie słysze znaczącej różnicy)

nawet głośnik centralny ustawioło mi na large (

czy kalibracja odstosowuje wszytskie "tony " ( jak np w winamie w equalizerze - czy tylko ścisza głośnik lub podgłaśnia głośnik )

co do opcji Large no to właśnie w instrukcji mam napisane że jak ustawie odcięcie w amplitunerze ( mam na 80 Hz) to wszytsko poniżej idzie na suba i na kolumny które są Large i jakoś tego nie widać

Może sprawdź mikrofon, którym robiłeś kalibrację. Wygląda jakby amplituner stwierdził nadmiar niskich tonów i bardzo mocno je przyciął. Jeśli nie masz zupełnie skopanej akustyki to przyczyną może być właśnie wada mikrofonu, np. buczenie itp.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

<br />co do opcji Large no to właśnie w instrukcji mam napisane że jak ustawie odcięcie w amplitunerze ( mam na 80 Hz) to wszytsko poniżej idzie na suba i na kolumny które są Large i jakoś tego nie widać<br /> <br /> <br />

To trochę nie tak. W ustawieniu Large na kolumny idzie całe pasmo, odcięcie robisz wówczas gdy przestawiasz na Small i masz załączony sub ( również w menu amp.). Czy niskie częstotliwości są przekazywane na fronty ( Large) najłatwiej się przekonać włączając muzykę ( stereo) np. Rap , Hip-hop lub znane Ci nagranie z nisko schodzącym basem.

Nie wiem jak w Pioneerze ale w przypadku awarii mikrofonu powinien się wyświetlić komunikat błędu.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Zakładając ze Mike jest ok, a w innym miejscu wszystko było ok, to jedyna zmienna jest nowe pomieszczenie (wielkosc/kubatura) i ustawienie głośników w tym pomieszczeniu (odległości od sweet spot’a/ odległości od scian i wzajemnie pomiedzy głośnikami). Moze sub siedzi za blisko i zakłóca głośniki frontowe w związku z czym kalibracja obniża Volume, dążąc do uzyskania poziomu ca. 75dB w miejscu odsłuchu.....

a jest jakiś sposób aby przeprowadzić kalibrację w jaki sposób aby głośniki frontowe zagrały w niższym zakresie ? ściszyć bardzo suba podczas kalibracji ?

mimo że kolumn są na Large nie słysze niskich tonów(wyłączyłem suba z prądu, puściłem hip hop , techno i nic) mimo że głośniki ustawione są na Large to kalibracja moze obciąć niske tony na głośniki ( upewniam się czy dobrze zrozumiałem ) ?

co do rozmieszkanie głośników to fakt rewalacji nie ma ( chwilowo mieszkam w bloku ) salon ma ok 4x5m ( głośnik przedni lewy umieszczony pod ścianą - głośnik prawy miedzy drzwiami a komodą wciśnięty, sub pod biurkiem

nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia - po tej kalibracji , w ogóle sub nie idzie jak puszczam coś z winampa czy oglnie muzykę z kompa ....z filmami nie ma problemu

natomiast jeśli w amplitunerze zmienię opcję SUBA z YES na PLUS to wtedy idzie bez problemu

A po co ci kalibracja do odsłuchu audio?

Sub nie gra bo masz fronty na LARGE ustawione, ta opcja PLUS zapewne odpowiada za podwójny bas.

Kalibracja to nei magiczna opcja która ustawi ci wszystko sama, zawsze wymagana jest korekcja jak nie masz basu na sub to zwiększ go ręcznie.

Zwrotnicę ustaw sobie na

fronty large

reszta głośników small 80hz

sub na 80hz plus

ogólnie nie mam problemów z subem ( wiem że moge zmienić na PLUS i pujdzie więcej na suba) cały czas chodzi mi o kolumny , szczególnie kiedy oglądam tv bez suba ,

kalibrację robiłem bo myślałem ze to najlepsze rozwiązanie ...

głosniki własnie tak mam ustawione , wszystko na small , fronty na Large , sub narazie zmieniony na YES

, Crossover Network na 80 Hz

jeszcze pytanie, czy jak ustawie suba na PLUS - to tylko zwiększy bas na subie czy ( "zabierze" te basy z kolumny? )

czy na kolumny to nie wpłynie?

a może Crossover Network ustawić na 50 hz ? to więcej pujdzie na głośniki LARGE? czy to dobre rozwiązanie

i czy w subie w ogóle ustawić ograniczenie pasma czy rozkręcić go na full tzn 150hz , skoro amplituner i tak go wycina to chyba nie powinno mieć znaczenia ?

a jestes pewien ze z podlaczeniem jest wszytsko ok (fronty to na pewno fronty?)

a przy kolumnach - masz mozliwosc podlaczenia BI-AMP? moze wypiete albo luzne polaczenie?

posprawdzaj, podokrecaj (moze odkrec, przeczysc i podlacz spowrotem)

OCZYWISCIE NA WYLACZONYM SPRZECIE :)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

napewno wszystko dobrze podłączone , styki sprawdzałem

zrobiłem tak , Crossover Network na 50Hz , i teraz jest elegancko jeśłi chodzi o frotny ( mam nadzieje ze z głośnikami nic się nie podzieje przy takim ustawieniu ?)

ALE , sub teraz (przynajmniej przy muzyce ) prawie się nie odzywa ,

czy jak ustawie w Amplitunerze suba na PLUS to podbije tylko bas w subie czy przejmie część pasma z frontów ??

czy jak ustawie w Amplitunerze suba na PLUS to podbije tylko bas w subie czy przejmie część pasma z frontów ??

ciezko powiedziec co w przypadku Twojego ampli znaczy PLUS.

U mnie nazywa sie to inaczej (DUAL czy cos takiego) i oznacza ze bas nie jest zabierany z frontow, tylko dodatkowo przesylany na suba (PLUS w sumie tez mozna by tak zrozumiec - trzeba poczytac w instrukcji)

Podstawowe Pioneery tak mają.

Aby dobrze ustawić.

Niestety daj kolumny przednie na small ale daj im pełne pasmo. Wówczas także w opcji muzycznej będzie grał sub.

Crossover daj na najmniej ile sie da.

Daj Suba na plus. Nie zabierze basów z kolumn.

Oznacza to że poprzednim razem kalibracji nie zrobiłeś :D

Piotrek

Niestety daj kolumny przednie na small ale daj im pełne pasmo. Wówczas także w opcji muzycznej będzie grał sub.

Crossover daj na najmniej ile sie da.

Daj Suba na plus. Nie zabierze basów z kolumn.

Piotrek

tylko ze jak ustawie kolumny na small to już chyba zupełnie mi bas nie pujdzie na kolumnach ?

w jaki sposób moge im dać pełne pasmo ??? Crossover? ( bo innej opcji raczej nie mam- mam zjechać faktycznie jak najniżej ? sub mimo to zagra ?)

własnie próbowałem , gdy frony daje na small to sub ma opcję tylko YES , PLUS jest w ogóle niedostępny , wyłączyć wtedy też go nie moge w opcjach

( dodam że tylnych głośników nrazie nie mam podłączonych i w amplitunerze są odłączone - nie wiem czy ma to jakieś znaczenie podczas tych ustawień)

zapomniałem dodać że u mnie najniższa wartość w Crossover to 50 Hz niżej już nie zjade

panowie troche dziś pozmieniałem w pokoju, ustawiłem suba i jeden głośnik w innym miejscu, zrobiłem kalibrację i jest całkiem nieźle

obcenie mam

frony Large

centralny small

sub YES

Crossover na 50 HZ

oglądając film mam wrażenie że dźwiek jest lepiej "rozpoznawalny" tzn skąd dobiega dźwiek

bas jest nienajgorszy

ale mam wrażenie jakby sub się w ogóle nie odzywał , nawet w scenach akcji

czy przez to ze zjechałem tak crossoverem sub milczy? kolumny za dużo przejęły ? ( tyle że mam wrażenie że tak chyba jest lepiej , ale troszke brakuje takiego mocnego grzmotnięcia- a może to moje subiektywne zdanie )

proszę o poradę jak usawić to odcięcie

na subie filtr mam rozkręcony na maxa , w amplitunerze mam 50 Hz dla wszystkich kanałów bo ineczej nie mam możliwości

to mam przestawić na 80? czy fronty wtedy gorzej nie zagrają?

No u ciebie jest inaczej niż w obecnych konstrukcjach gdzie można zmieniać hz dla każdego głośnika oddzielnie, musisz testować co u Ciebie lepiej wypada. Musisz filt na maxa w subie ale ja mówie o volume a nie filtrze.

OK , już wiem w czym problem , w filmach te 50 Hz jest OK

tylko jak puszczam muzykę to sub nie reaguje , musze zmienić na opcję w ampli z sub YES na PLUS

ale to mi nie odpowiada czy jest jakiś inny sposób aby muzyka szła też na suba?

80 Hz i cisza, tylko jak zmienie na PLUS to idzie

załóżmy że zostawię na PLUS - w instrukcji mam napisane że wtedy idzie dodatkowo to co jest ustawione dla głośników LARGE na suba - czyli jeśli np odcięcie mam na 50Hz ( w ampli) to wszystko powyżej idzie na kolumny i co za tym idzie wtedy na suba - czy w takim wypadku musze skręcić odcięcie na subie ?

tylko dlaczego mam dawać fronty na small skoro są pełnozakresowe ? tzn od 28 Hz

muzyki słucham z włączoną kalibracją

a czy to moje rozwiązanie dając na PLUS to na subie musiałbym skręcić filtr dobrze myśle czy się myle?

i czy przy takim ustawieniu na PLUS "zabierze" coś głośnikom frontowym ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.